2011. március 30., szerda

Ismét:mit készítsünk túróból? Legyen túrófánk!

Tegnap este elhatároztam, hogy gulyásleves lesz, és mert van itthon túró, valami édesség túróból. Túrófánk. Még sosem csináltam, így éjjel a mindmegettéről vadásztam le egyet, amit meglehetősen dícsértek. Nos, előzetesként annyi, hogy az enyém is dícsérős lett. Finom, könnyű, csak úgy eteti magát.

Túrófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • kb. 20 dkg tejföl
  • 2 tk. cukor (nem kell bele több,mert lehúzza, megkeményíti a tésztát)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. szódabikarbóna
Mi sem egyszerűbb, összedolgozzuk a hozzávalókat, kanállal forró olajba szaggatjuk és kisütjük. A sütésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos fánkéra. Se túl forró,mert kívül megég, belül nyers marad, és se túl hideg, mert akkor megszívja magát olajjal. Sütés közben többször megfordítjuk.
Lekvárral kínáljuk: akár barackkal, akár eperrel, vagy amilyennel kívánjuk.


Balkon kertészkedés 3.

Minden nap érdeklődéssel kukucskálom a cserepeket,meg jughurtos poharakat, hogy vajon a március 15-én elvetett metélőpetrezselyem meg paradicsom magok bújnak e már. Eddig sajna semmi, de bízom benne, hogy csak kicsit mélyebben vannak a magok, és ha most melegebb lesz akkor kibújnak .
Múlt héten elszórtam a petúnia és az estike magokat. Nagy meglepetésemre tegnap előtt az összes estikés piklimben megindult a csirázás. Tegnap már 2 leveles állapotban voltak!Hurrááá!

Okulva a vetési mélység dolgaiból, merthát a zacskóra volt írva, hogy 2 cm mélyre kell a petrezselymet is meg a paradicsomot is vetni, tettem mi van a zacskóra írva, az estikét meg a peúniát már csak elszórtam.
Sőt, tegnap a kaprot is elvetettem. Csak a fele zacsit, mert irtó sok volt benne. Na, tapasztalat, hogy ugye vidéken alig lehet kiírtani a kertben, meg a szél viszi a magot, úgy is kinő, ismét tettem arra,hogy a zacsin 2 cm mélység volt írva, ezt is épp csak elszórtam. Persze Nóri ki se maradhatott a játékból.
A levendulám is szépen hajtani kezdett, szóval lassan de biztosan indul a balkonkert. Még az jutott eszembe, hogy valami futót kéne ültetni, ami szépen felkúszik a folyosón lévő 2-3 vasra, amire egyébként a felakasztós növényeket szoktam felrakni. Még nem döntöttem el mi legyen, egyáltalán virág legyen? Hogy nézne ki, ha uborkák vagy babok csüngenének?

2011. március 29., kedd

Zajlik az élet,de néha megáll egy picit

Benne vagyunk egy mókuskerékben, történnek a dolgok, alakítjuk a kis életünket, rohanunk. Aztán sajnos történik valami rossz, ami kizökkent egy időre, kit rövidebbre, kit hosszabbra. Múlt héten, 25-én kaptam a hírt, hogy  meghalt az apai nagyapám. 85 éves volt. Milyen jó, hogy 2 hete hazamentünk, mert így még láthattuk mi is, és ő is láthatta a dédunokáit. Legalábbis a mi 2 szép gyerkőcünket.
Nagymama már 25 éve elment. 3 fiuk van, 6 unokájuk és 9 dédunoka. Nagyapámnak megadatott, hogy mintd a hat unokát, és  kilenc dédunokát lássa.  Most nem róla teszek ide fotót, hanem a kertjéről, ahol az elmúlt pár évben gyönyörű törökszegfűk virítottak.
Hát, ezt kiírtam.

No, de mint mondtam, a mókuskerék megy tovább. Hogy zökkenjen egy újabbat, s ne unatkozzunk, hát nekiálltunk az ablak projektnek. Sajnos, a pár évvel ezelőtti nagy felújításba már nem fértek bele a nyílászárók, de mostanra annyira elvetemedtek az ablakok, hogy egyik-másikon szinte dőlt be a hideg. Addig zümmögtem  hát az uramnak, míg ráfeküdt a témára, és úgy döntött, hogy duplo-duplex rendszerű ablakszigetelés lesz. Eljöttek felmérni, meg is állapodtunk, hogy akkor egy hét múlva jönnek szerelni. Igen ám, de miután elment a pasas, rájöttünk, hogy hoppá, hát a belső ablakszárnyakat, ahova fel lesz rögzítve ez a rendszer, le kéne festeni. Dehát ezeket a régi ablakokat nem egyszerű előkészíteni, asszem sosem volt még rendesen leszedve róla a festék, mindig csak ráfestettek, és hát a gyakorlat hiánya is... Úgyhogy az elmúlt 4 napot szegény uram az ablakszárnyakkal töltötte, és még így sincs kész mindegyik előkészítése...úgyhogy a szerelést végül eltoltuk egy héttel...Ja, és még üveget is cserélünk bennük, mert több elrepedt, jajjajjajjj, szóval ablak projekt folyamatban. 

Kis konyhai hírek.
Múlt héten ismét előadtam a krumplis pogi témát. Aztán édességnek készítettem gesztenyés tekercset, sütés nélkül. Már régóta szemeztem a recepttel, amely egy helyes kis füzetkében van leírva, amit egy kedves rokontól kaptunk, gyűjtemény a családi édességekkel. Szóval, kb. 30 perc alatt kész,csak hűtőzni kell utána.

Gesztenyés tekercs:

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 dkg darált kekesz
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek kókuszreszelék
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint
A töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 7-8 dkg porcukor (eredetileg 10, de úgy nagyon édes)
  • 15 dkg margarin
  • ízlés szerint rum vagy aroma
A tésztához kikeverem a margarint a porcukorral, hozzáadom a kakaóport, a rumaromát, és a kekszet, majd a kókuszreszeléket. Összedolgozom a tésztát, majd ké felé osztom. Az egyik felen egy darab folpackon tégllap alakúra kinyújtom, vagy csak kézzel téglalap alakúra formázom, nyomkodom. Erre kerül a krém fele, és szépen összetekerem, mint egy bejglit. Vagy sikerül, vagy alagút lesz belőle, mint most nekem is.
A tészta másik feléve szintén így járok el.
Feldobhatjuk még finom magozott meggyel úgy,hogy arra az oldalra rakunk egy sort, amelyik közelebb esik hozzánk, hogy a csavarásnál a meggyek a tekercs belsejében legyenek.
Ez nem lett annyira szép külcsínre, de annál fincsibb, és gyors!
Kényelmes és időhiányos háziasszonyok általában előre darált háztartási kekszet vesznek, amit 500 g-os csomagban árulnak. Na most, vagy megmarad fél csomag, ami megmolyosodik, vagy izibe' kókuszgolyókat gyártunk a másik 250 g-ból. 

Kókuszgolyó

Na, ez is ahány ház, annyi féle...

Hozzávalók:
  • a maradék 25 dkg darált keksz
  • 5 dkg margarin (ki is hagyható)
  • kb. 3 ek. baracklekvár
  • kókuszreszelék érzésre (5-10 dkg)
  • 1-2 ek.cukrozatlan kakaópor (minőségtől,színtől függően)
  • rum/rumaroma ízlés szerint 
  • annyi tej, hogy jól formálható tésztát kapjunk
  • esetleg a közepébe magozott meggy (friss/befőtt/fagyasztott)
  • a forgatáshoz kókuszreszelék
A tésztát összedolgozzuk, golyókat forálunk belőle, ha akarjuk, akkor egy szem meggyet teszünk a közepébe, és kókuszreszelékbe hempergetjük.


Balkonkertészkedés projektünk is folytatódik Nórival. Múlt héten az újabb adag joghurtos poharakba elvetettem az estikét és a petúniát. Mivel pici magocskák, éppen hogy csak rá kell szórni a földre, s picit befedni, még ki is kukucskálhatnak a magok. De biztos ami biztos, legyen sikerélménye a gyereknek, pár szem babot is ültettünk, az biztos kihajt. De láss csodát, az estike pár nap múlva már hajt, mint a bolond! A macska meg rápisilt a babos cserepekre, szóval nemtom avval mi lészen...:-D
A 15-én elvetett metélőptrezselyem és paradicsom egyelőre mélyen hallgat (szó szerint).
Vettem még földet, úgyhogy a héten még elszórom a kaprot.

2011. március 22., kedd

Az előző bejegyzés margójára

A tegnapi bejegyzésben leveles tésztából készült finomság leírását adtam meg. A bejegyzéseim általában gyorsan elkészülő művek, hiszen 2 gyerkőc meg egy jókora háztartás mellett nem mindig lehet szaporítani a szót. Azonban ma reggel eszembe jutott még pár ötlet a vajas leveles tésztáról. Hála a korszerű élelmiszer iparnak, ezt az amúgy házilag nehezen készíthető tésztát konyhakészen megkaphatjuk a boltban. Szóval, sokoldalúan felhasználható, olcsó, könnyen kezelhető, nem kell gyúrni, dagasztani, csak kiveszem a felengedett tésztát a zacskóból és már nyújtható, tölthető, vagy akár töltés nélkül is használható.

Csak a legegyszerűbb dolgot veszem, mondjuk leveles sajtos stangli. Nyújtás, darabolás, megkenni tojással, s rászórni az ízlés szerinti reszelt sajtot (akár egyszerű trappista, akár füstölt sajt.

Készíthetjük édesen, gyümölcsös töltelékekkel: almával, meggyel, szilvával (ha gyümölcsökkel dolgozunk, és nincsen megpárolva, mint pl. a meggy esetében, akkor valamilyen lékötő anyagot kell használnunk pl. grízt, különben csúnyán elázik a tészta, kifolyik a lé, és megég,ami nemcsak nem finom,de csúnya is).

Finom pudingosan is, vaníliás, csokis stb.

A pudingosat variálhatjuk gyümölcsökkel, pl. vaníliás-szilvás, almás.

Vendégváró falatkákat is készíthetünk, pl. lekárral, túróval töltöttet.

Aztán ott vannak a sós variációk. Én nagyon kedvelem a májasat, de a darált húsos változat sem rossz vagy a füstölt sonkás. Ha épp csak párizsi van kéznél? Na és? Abból is finom tölteléket készíthetünk.Vagy a sajtkrémes, amit szintén sikeres falatkás változatban is.
Szóval, a leveles tészta felhasználásnak csak a fantáziánk szab határt.

Meglephetjük a családot egy hétvégi reggelen az általunk frissen készített péksüteménnyel, amelynek garantáltan nagyobb sikere lesz, mint a boltinak. Egy kis előző napi előkészülettel könnyítünk, a tölteléket elkészítjük előre, a tésztát pedig a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe, ami reggelre szépen felenged. A mi dolgunk csak annyi, hogy kinyújtsuk, összeállítsuk, megsüssük, és besöpörjük a család dícséretét.

2011. március 21., hétfő

Mintha otthon sütötte volna...Hmmm, süsse otthon!

Tegnap a lidl-ben akciósan adtak egyfajta péksütit, amiből hoztak a kislányomék.  A pudingos-almás párna volt az, ami nagyon ízlett Nórinak. Gondoltam, akkor ma sütök egy adagot házilag. Lássuk! Kb. 1 óra alatt megvan, mindössze a leveles tésztát kellett kivennem előtte  2 órával. Ekkor érdemes a tölteléket is elkészíteni, hogy kihűljön rendesen.

Almás-pudingos párna házilag

Hozzávalók:
  • 1 csomag 500 g-os vajas leveles tészta
  • 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • kb. 80 dkg alma
  • 2 ek. cukor
  • fél citrom leve
  • őrölt fehéj és szegfűszeg egész ízlés szerint
  • 1 tojás
A töltelék elkészítésével kezdek. Az almákat meghámozom, kockázom. Magas falú serpenyőben vagy lábasban 2 ek. cukrot halványra karamellizálok, és rádobom az almát. Ha nem enged elég levet az alma és szükséges,akkor fél deci vizet is öntök rá. Ízesítem őrölt fahéjjal, és szegfűszeggel és puhára párolom. Mikor kész, hozzácsavarom fél citrom levét s botmixerrel pépesítem, vagy ha nem akarunk zajongani, akkor krumplinyomóval összenyomom. Ínyencek még ekkor is szórhatnak bele fahéjat. No, ha van egy ügyes kuktakisasszony a közelben, akkor rábízzuk a pudingpor kikeverését. A főzést már nem, az veszélyes üzem! Szóval, ha kihűltek a hozzávalók, akkor begyújtjuk a sütőt 200 fokra, s míg előmelegszik, addig összerakjuk a sütit. A felengedett vajas leveles tésztát kb. késél vastagságúra nyújtjuk. Téglalapokat  vágunk, melyek mérete 9x11 cm -es legyen. A felvert tojással bekenjük a téglalap szélét. A téglalapot szemre megfelezzük és a jobb oldali félre, a tojásos kereten belül rakukunk a pudingból, majd rá az almapépből. Bátran halmozzunk a töltelékből, mert kicsit töppedni fog a sütés során. A bal oldali felen, szintén a tojásos kereten belül, ejtünk 3 vagy 4 metszést a késsel, hogy a gőz távozni tudjon majd.


A tojás a téglalapunk szélén kvázi ragasztóként működik. A bal oldali felet ráhajtjuk a jobb oldalira, és a széleket lenyomkodjuk.  Tepsire tesszük a sütit, és megkenjük tojással. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük, közben élvezzük a finom fahéjas alma illatot.
Végül porcukorral meghintjük, tejcsivel kínáljuk. Jó étvágyat!




2011. március 19., szombat

Egy kis irodalom

Kedves férjem rettenetes kínba lökött most engem. Hazaállított egy könyvvel, és rögtön hozzátette, hogy azért hozta, hogy legyen min méltatlankodnom a blogomban. A könyvet az egyik kolléganő leánya kapta jutalomkönyvként, pontosan nem tudom hány éves a kislány, de olyan 8-9 éves lehet. Ránézek a borítóra: gyerekkönyv?

 Lackfi János: A Bögre család újabb kalandjai. Aztán felolvas pár verset az uram, s elborzadok. Lányok a hullaházban, Johanna és a nyúzás. Neem, ez nem gyerekverses könyv...Miféle ember vesz ilyet  gyermek jutalomkönyvnek? Na, aztán én is belelapoztam a könyvbe, és ahol kinyílt, találtam egy szórakoztató versikét a hajról.
Aztán szépen utánanéztem a neten, hogy akkor ez most itten mi a csoda? Rá is lelék az író honlapjára ( szimpi 40 éves férfiú he-he, bár a könyv fülszövegéből kiderült, hogy ihletét öt gyermekétől kapja) , s azon bibliográfiájára. Né' má'! Gyermekverses könyv ez! Aztán több verset is elolvasék, és szórakoztató. Elolvasom magamban a két furát, amit először a férjemtől hallottam, de magamban már másként szól kicsit. Szórakoztató, bár kicsit morbid.  

Akkor most úgy döntök, nem meszelem el azt a könyvet. Nem rossz. Csak érteni kell egyiket-másikat, kicsit más szemmel olvasni. És nem a 3  éves korosztályhoz mérni. Hanem mondjuk a 8-10 éveshez.
Ha valaki kedvet kapna akkor  itt a link további infóért. Én meg megyek, és elolvasom a könyvecskét.

2011. március 18., péntek

Kakaós csiga - rendelésre

Tegnap társasházi közgyűlés volt, és rábeszéltem a férjemet, hogy menjen már el, évek óta nem képviseltettük magunkat. Mondjuk most az utolsó pillanatban, konkrétan tegnap délelőtt tudtuk meg, hogy lesz, mert a meghívót valószínűleg a hétvégén dobálták be, akkor meg ki a t....m nézi a postaládát??? Hazafelé jövet Nóri nóziját megcsapta a metrónál a kakaóscsiga illat, ennek eredményeként  már tegnap este elkezdte mondani, hogy süssünk kakaós csigát. Hát, hagytam magam bepalizni, és nekirugaszkodtam. Ezen a télen még nem is készítettem....

Kakaós csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg vaj vagy zsír
  • 4 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • A tészta kenéséhez puha vaj, kb 1 ek.
  • A töltelékhez: 3 ek cukor, 3 ek. kakaópor (sima)
  • A locsoláshoz 1,5 dl tej, és 1 ek vaj összeforralva
A tej felét meglangyosítjuk és 1 tk. cukrot feloldunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. Ha kenyérsütő gépben dolgozzuk össze, akkor a folyékony hozzávalókat betöltjük, rámérjük a lisztet és mehet is dagasztani és kelni. Ha nem, akkor a hagyományos módon dagasztjuk a tésztát, és 1 órahosszat kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. 25x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal (ne legyen folyós, mert a szeletelésnél kifolyik. A legjobb, ha abban az állapotban kapjuk el, amikor már kezd az olvasztott vaj visszadermedni) és rászorjuk a cukros kakaóport. A tésztát feltekerjük, és 2 centis szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és még kb. 20 percet pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokosra. Mielőtt betoljuk a tepsit,  mindegyik csiga tetejére teszünk egy mokkáskanálnyi vajat.


A csigákat kb. 20 perc alatt sütjük készre, azonban félsülésnél a csigákat 1 ek. meleg  vajas tejjel meglocsoljuk. Kész!





2011. március 17., csütörtök

Balkon kertészkedés 2.

Múlt héten végre jobb idő lett, és a lidl-ben kertészkedős holmik voltak. Hurrá, mindjárt vettem is egy spéci kis (?) virágládát, ami négyszög alakú. Jó lesz a kapornak, gondoltam. S mindjárt egy nagy kiterjedésű holmival több lett, amit haza kellett hozni szeghalomról. Még jó, hogy öthullás a csomagtartó :-D. Meg bedobtam még egy csomag petúnia magot is, az a táskámban is elfér.

Kedden reggel még kicsit hűvös volt, de kiszedtük a balkonládákból a tavalyi virágok maradványait, felsöpörtünk, s amikor  már szépen idesütött a nap a függőfolyosóra, dél körül, úgy döntöttem, elültetjük a kis magjainkat Nórival. Először is szétválogattuk a magokat, melyiket mikor kell vetni. Aztán szortíroztuk az összegyűjtött joghurtos pohárkákat, kiluggaltam az aljukat, hogy a fölös víz el tudjon majd folydogálni. Kitanulmányoztam, hogy milyen mélyre kell ültetgetni, melyiket mekkora dobozkába vessem. Aztán nekiindultunk. Elővettem a földet, és pár cserepet is, mert a vetésre ítélt magok közt a metélőpetrezselyem szerepelt, és azt rögtön cserépbe akartam rakni. Nóri földet tett a cserepekbe, és a magokat rászórta, én pedig lezártam a cserepeket egy kevés földdel. A paradicsom magokat joghurtos poharakba vetettük, a nagyobbakba 3 magot tettünk, a kisebbekbe kettőt. Majd a veégén belocsoltuk a veteményt. Még az estikét és a petúniát akartam elvetni, de közben felébredt Bala, s már nem volt rá időm. Hát azt majd valamelyik nap. A kaprot is el kell vetnem, de a nagy ládácskába még vennem kell földet, meg némi tápanyag is szükséges lesz. 
S gyűjtjük tovább a joghurtos pohárkákat. :-D.

Hosszú hétvégi élmények

Már nagyon várjuk a jó idő beköszöntét, és mivel a múlt hét végére jobb időt jeleztek a meteorológusok, elhatároztam, hogy hazalátogatunk Szeghalomra. Titkos projektet készítettem elő: aput hívtam fel, hogy meglepnénk őket hétvégére,de anyu ne tudjon róla. Így suttyomban szerezte be a hozzánkvaló cuccokat, meg irányítgatta anyut, hogy miket csináljon meg: szinte a tavaszi nagytakarítást. Meg persze a főzés, mi legyen a kaja, hogy anyu ne sejtsen semmit. Péntekre terveztük az indulást, még délelőtt beszéltem mit sem sejtő anyámmal, aki azon morfondírozott, hogy mi lehet apuval, hogy csirkehúst kér ebédre, mikor nem is szereti a csirkét. Ha-ha-ha.
Én is készülődtem, mostam, vasaltam a héten, és közben sulykoltam Nóri fejecskéjébe, hogy ez a lemenetel titok, nem szabad Márta mamának mondani, csak a papával beszélhet róla. Mert Nóri csak fogja magát, vagyis a telefont, és már hívja is a nagyszülőket...Persze néha el-el kottyantott dolgokat, pl. hogy becsomagoltam a játéksátort. De szerencsére anyunak nem esett le...
Később indultunk a tervezettnél fél órával, meg mire kikeveredtünk a városból, plusz a tankolás, meg még Szolnok után megálltunk, mert Bala nyűgösködött, ő még nem bír ki 3 órát egyhelyben, szóval este 7-re értünk oda. Becsengettünk, beálltunk a kocsival, apu vitte be Balát, s mondta anyunak:nézd már anyja, mit találtam kint. Anyu csak nézett, mire megszólalt, hogy : ez most vicc? Magában felismerte a hordozót, de a szemébe csúszott sapi miatt nem esett le azonnal, hogy Balát látja. Aztán jött Nóri is, szóval a meglepi sikeres volt.
Szombaton mozgalmas napunk volt, az uramat elrabolta apu és bementek Gyulára meg Csabára. Isteni 2 kilós kenyeret hoztak az egyik gyulai pékségból, aztán Csabán kirámoltak egy fél játékboltot. Közben itthon anyu elvitte Nórit a boltba, kínosan ügyelve, hogy én véletlenül se tartsak velük, mint kiderült, ők az itthoni játékboltot fosztották ki...Miután hazajöttek, én mentem el Balázzsal, venni az unokatesómnak ezt-azt, aki  4 éves. Dél körül hazajöttek apuék. Délután még elment apu Nórival a megrendelt islerért Eta nénihez, meg elvittek egy fél gyulai kenyeret anyu unokatesójának (aki történetesen a szeghalmi Városi Bíróság vezetője). Szóval, jól meg lett járatva a kiscsaj, este 6-kor fürdött, utána besorakozott vacsizni, de a feje majdnem a tányérban landolt, olyan fáradt volt. Balával is mentem még egy kört délután, így estére mindkét gyerek kifeküdt, ahogy kell.


Másnap átjöttek Laci dédiék megnézni Balázst, mert még nem látták. Ugyan otthon volt kedves nagynéném is az unokatesómmal, a 4 évessel, meg a párjával, de sajnos, ők úgy döntöttek, hogy fontosabb valami barátok látogatása, mint az új családtag megtekintése....Ehhez inkább nem fűzök kommentárt, mert nagyon csúnya dolgokat kéne ide írnom.
Délután Újirázra mentünk ki, a többi dédinek megmutatni Balázskát. Nagyanyám, 90 éves múlt tavaly, Balázs születése előtt 2 nappal, nagyon örült a dédunokáknak. Nóri  meg apu előbb kimentek vagy jó fél órával, mi még vártuk, hogy Bala ébredjen. Egy gyereknek nem valami figyelmet lekötő program az idősek otthona, ezért kiment Nóri a papával a közeli játszótérre, míg mi odaértük. Íme a család:

VAsárnap estrée Nóri megint kifeküdt. Az uram meg kitalálta este 6-kor, hogy nem vittem neki borotvát, menjünk el, már séta ügyileg, a lidl-be. Persze ez csak ürügy volt, kicsit sétáltunk kettesben, amire már emberemlékezet óta nem volt példa.
Hétfőn jöttünk haza.

Gasztro most nem lesz. Viszont baba-téma igen.
Balázs betöltötte az 5 hónapos kort, elkezdtük a hozzátáplálást. Először a délellőtti szopit kezdjük fokozatosan kiváltani. Ebből lesz a tízórai. A gyümi eszegetés után szoptassuk mindig meg, egészen addig, amíg majd el nem érjük a teljes gyümölcs adagot. Mikor már annyi gyümit eszik, hogy nem kíván utána szopizni, akkor teljes az adag. Kezdésnek adjuk reszelt almát, mert az viszinylag semleges, édes ízű, könnyen hozzájutunk. Minden alapanyagnál fontos, hogy lehetőleg hazai legyen. Harware szükséglet: almareszelő, lehetőleg üvegből, külön bejáratú kistányér és kiskanál a babának. A kiskanál lehet műanyag, fém ne legyen, illetve kapni nagyon jó flexibilis anyagú kiskanalakat is (pl. a Tommee Tippee márkának is van ilyen).  Hát, próbáltam először reszelve, úgy kóstolgatta, eszegette. Aztán tegnap megpróbáltam gyümölcslének, mert először úgy kéne adni, de azt kidolgozta a szájából, úgyhogy mára visszatértem a jó öreg almareszelőhöz (üveg! nem műanyag). Szóval, pont egy hete adogatom neki az almácskát, aminél fontos, hogy édes legyen. Cukrozni tiloooos!!!Én goldennel kezdtem, de most valami piros héjút kapott, az is finom édes, és ma bement neki egy fél alma!!!Szóval, a lényeg, hogy fokozatosan emeljük az adagot, először csak megmutattam neki a műanyag kanálka végére raktam az almából, és tettem a szájába. Minél beljebb kell landoltatni a kis szájába a falatkát, mert különben rögtön kinyomja a nyelvével.Aztán 1-2 kiskanál mennyiség mehet a második napon, és így tovább emeljük  az adagot, kb. 1 hét - 10 nap elteltével jutunk el az 50-70 g körüli mennyiségig. 

2011. március 9., szerda

Vacsorafinomságok 2.

Múltkor nagy lendülettel vetettem bele magam a vacsorára valók sorolásába. Aztán, amikor a második kenyérre kenősöm elkészült, ami marha jó ötletnek tűnt, de a férjemnek nem nagyon ízlett (legalábbis ezt mondta, de aztán egész jó sokat megevett belőle), akkor kicsit kedvem szegtem. Aztán meg pláne, hogy a májashoz bagettet akartam sütni, viszont egyrészt nem akart a tészta megkelni, végül a sütőm mondta be az unalmast. Hibaelhárítás: asszem a cukor kimaradt a bagett tésztából, és kétszer sóztam. Namármost, ez ahhoz vezet, hogy az élesztő nem dolgozik, és baromi sós lett a tészta. A sütőről szólva, hát a hőkeveerős funkcióm az nem működik. Történt, hogy ugye bagettsütésre bekapcsoltam, hogy előmelegítsem 180 fokra. Már ment a sütő pár perce, amikor is hopp, lecsapódott a fi-relé. Visszanyomtam, oké. Akkor lett gyanús a dolog, amikr már bent volt vagy fél órája a cucc a sütőben, és meg se moccant. Kinyitom az ajtót, hát abban a sütőben nem volt csak max. 70 fok. Na, csavartam egy kombinált programra, és akkor nagy nehezen megsüt az ehetetlen kenyerem.
Aztán kikísérleteztük az urammal, hogy mi is van, csak a légkeverést veszítettük el, vagy mást is, de jelen pillanatban úgy náz ki, csak a légkeverésem halt be.

No,akkor lássuk a kenyérre kenőst. A férjem szereti a májast, és a februári Nők lapja konyhában találtam is egy mazsolás csirkemáj parfé receptet, amit nem ártott volna némi fenntartással kezelnem.

Mazsolás csirkemáj parfé

Nagy adag lesz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek. vaj
  • 3 dl tejszín
  • só,bors
A vajon megdinszteljük a megtisztított, feldarabolt csirkemájat a mazsolával együtt. Mikor megpárolódott, hozzáadjuk a tejszín felét, és botmixerrel simára turmixoljuk. Itt jön a feneség, mert a maradék tejszínt habbá kell verni, és hozzáadni a májas cucchoz. 1. jótanács: a tejszínnek jól le kell hűlnie, különben nem verődik fel. Vagyis nem tudjuk fekverni. 2. jótanács: a felvert habot a kihűlt májas cucchoz tegyük. Ha ez megvan, akkor betesszük a masszát hűtőbe úgy 10 órára.



2011. március 7., hétfő

A balkon kertészkedés projekt

Kicsit megint eltűntem...Sajna a férjem megint összeszedett valami felsőlégúti ezt-azt, és most sikerült mindenkire átragasztani. A gyerekek köhögnek, az én orrom meg egy nap után olyan lett, mint valami jól színesedett hónapos retek. A múlt héten szinte minden nap megfordultam a patikában, hol száraz köhögésre való cuccért, hol homeopátiás köhögésre való cuccért...brrrrrr....Orrfolyás ellen nem találtak ki még semmit??? Hiába szugeráltam, hogy nem lehetek beteg, egy kicsit én is elkaptam. Ez van. Ettől függetlenül megy a főzőcske. Tegnap pulykamellet készítettem tejfölös - gombás szószban, krumplipürével. Pénteken főztem húslevest, a főtt husihoz készítettem almaszószt, meg kenyérmártást. A kenyérmártás a februári Nők lapja konyhából származik. Rém egyszerű és igen érdekes ízű.

Kenyérmártás (sült és főtt húsokhoz)

1 fej apróra vágott vöröahagymát megfonnyasztok 1 ek. vajon. Rádobok 10 dkg elmorzsolt fehér kenyeret (Itt a recept azt írja, friss kenyeret, és hogy tmixerrel aprítsuk fel. háááát, ez így nem megy szerintem, mármint az aprítás. Én másképp oldottam meg, lássuk...) összekeverem a hagymával, és felöntöm 4 dl tejjel és 1 dl tejszínnel. A végén ízesítem sóval borssal, kevés szerecsendióval. Szóval, a nagyobb darabka problémát én úgy oldottam meg, hogy mikor felöntöttem a tejjel a cuccot,akkor botmixerrel simára varázsoltam a szószt. Ennyi.

Mivel húslevest nem nagyon kicsi adagot készíteni, másnapra is maradt. Második fogásnak fasírtot készítettem és párolt rizst. Hát igen. kicsit egyszerűsítettem...

A bejegyzás címében említettem némi kertészkedést. Aki ismer, tudja, hogy vidéki lány vagyok. Aki meg még jobban ismer, tudja, hogy az első diplomám agrármérnök (egész pontosan: környezetgazdálkodási agrármérnök, telepölésüzemeltetési szakirányon). A blogból meg kiderül, hogy van két gyerkőcöm, a nagyobbik három és fél éves. Mivel nem kertes házban lakunk, így a kertészkedés gyakorlására csak a függőfolyosó maradt. Eddig csak virágokkal foglalkoztam balkonládában, de csak olyanokkal, amik jól bírják a gyűrődést, mert nyáron bizony keményen idesüt a déli nap. Szóval a favoritjaim a petúnia meg a begónia, és az erősebb muskátlik. 3 éve vettem 2 tő levendulát, azok is jól bírják a gyűrődést, szépen nőnek egy nagy vödörben, és virágoznak mikor itt az ideje. Tavaly vettem rozmaringot meg kakukkfüvet is. És ahogy elkezdtek a magocskák beérni a petúnián, szedtem le róla, és a lányommal elültetgettük. Szépen ki is hajtottak, virágoztak.
Már terveztem, hogy idén vetünk magvakat Nórival, és pénteken bekeveredtünk egy Praktiba, ahol is eszembe jutottak a magok. Hihetetlenül sokféle volt, felbátorodtam és vettem kapor magot, meg metélőpetrezselymet, ezeket nagyon szeretem. Bepróbálkozom még egy csomag paradicsommal, kis jégsalival. Vettem porcsinrózsa magot és estikét. Kezdetnek olyan virágokat választottam, amik szintén bírják a kicsit mostoha körülményeket. Nos, most ott tartok, hogy várom, hogy picit melegedjen ez a fránya idő, mert már nagyon utálom ezt a hideget...és gyűjtjük a joghurtos poharakat, hogy legyen a kis magocskákat mibe elvetni, ahol palántává cseperednek Nóri baba közreműködésével.  

Egy kis bababeszámoló: 4-én Balázs a hátáról átfordult a hasára, és kicsit meglepődött. Az utóbbi napokban nagyon aranyosan tapogat mindent, felfedezi a világot. A kedvence egy nagy viziló, mi csak vizilonának hívjuk, amit még Nóri kapott egy kedves kolleganőnktől, Zsuzsitól. A vizilónak az egyik kezében egy csörgő van, a másikban egy kulcs formájú rágóka. Nagyon ari volt Balázs, mikor minap sírva fakadt, hogy akkor most mit válasszon, a csörgőt, vagy a rágókát...