2011. augusztus 28., vasárnap

Végre vége a kánikulának...

A tegnapi nap már éjfélkor elkezdődött. Vagyis az előző nap be sem fejeződött...Bala éjfélkor felébredt, és hiába igyekeztünk 1 órán át felváltva a férjemmel álomra szenderíteni, a kismanó úgy döntött, hogy ő nem alszik. Iszonyú meleg volt, éjjel sem hűlt le a levegő. Így hát, kivonultunk a  nappaliba és 3-ig szórakoztattuk egymást. Apa még örült is roppant mód, mert megkeződődött az NFL pre season...Sajnos ezek után sem volt nyugodt a hajnal, Balu óránként felsírt...Elég sok tényező közrejátszhatott ebben a rossz éjszakában: egyrész a tartós kánikula, másrészt a közeledő lehűlés, hidegfront, harmadrészt, amit tegnap fedeztem fel, hogy elkezdte növeszteni az egyik szemfogát...Aztán következő este már lenyugodott, szokásos módon aludt.
No, de nekem még ott volt a szombat, amikor is sütiket készítettem a vasárnapi vendégségre. Kipróbáltam egy új receptet, az őszibarackos- szilvás cobblert, amitől különösebben nem voltam elhalva. Aztán készült őszibarackos joghurttorta, amit nem nagyon szoktam csinálni, de jó lett! És böngésztem a receptjeim közt, aminek eredménye a család új kedvence a baracklekvárral töltött vaníliás kiflicske, ami kicsit szöszölős, de mint kiderült legközelebb minimum dupla adaggal szabad csak kezdeni (egyesek szerint triplával). Kicsit sok a barack??? Hát szezonja van, nem?
És azért a sütik mellett említsük meg anyósom töltött káposztáját, amely most édeskáposzta levelekbe volt töltve, az apró volt savanyú kápi, és most, mivel "nyári" jelzőt kapott, nem ment bele semmi füstölt holmi. Hát isteni lett!
És estére megérkezett a lehűlés, ami a felmelegedett konyhát is lehűtötte mára.

Hát akkor lássuk sorban!

Őszibarackos szilvás cobbler

Hozzávalók:
  • 4 nagyobb őszibarack, pucolva, kockázva
  • 6 szem szilva magozva ,kockázva
  • fahéj
  • barnacukor
  • 1/ 2 citrom leve
  • A tésztához: 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 5 dkg barnacukor
  • 1 cs. sütőpor
  • A szóráshoz 2 ek barnacukor
A gyümölcsöt kivajazott tepsibe tesszük, megszórjuk ízles szerint barnacukorral és a citromlével. 
A vajból, a lisztből, a tejszínből, a tojásból, a cukorból, a sütőporból csipet sóval tésztát gyúrok,  ami lágy lesz, és két kanál segítségével halmokat rakot egymás mellé a gyümölcsök tetejére. Nem túl szorosan, mert nőni fognak. Megszórom barnacukorral, és mehet a 170 fokba 45 percre.
Ilyen sülés előtt:

Én nem voltam elájulva tőle,de talán vaníliafagyival lehet rajta valamit segíteni.

Joghurttorta

Ez a könnyű nyári édesség igazán egészséges is, gyorsan elkészíthető. A babapiskótás alap el is hagyható, és bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető.
<><><><><><><><><><><><> <><><><>
Hozzávalók:  


·  6 dl natúr joghurt

·  3 dl tejszín

·  1 csomag zselatin

·  3 evőkanál kristálycukor

·  1 csomag vaníliáscukor

·  3 nagyobb őszibarack hámozva, apróra vágva + 1 db turmixolva + 1/2 citrom leve

·  30 dkg babapiskóta
A tejszínt kemény habbá verjük. Ha cukrozott növényi alapú tejszínt használunk, elég ennyi cukor, de ha cukor nélkülit, akkor 2-3 evőkanállal rakjunk a tejszínhez mikor felverjük. Közben a joghurtot a kétféle cukorral egy lábasban feltesszük melegedni. Ha a cukor elolvadt (nem kell felforralni!) beletesszük a kb. 1,5 dl vízben feloldott zselatint, és nagyon alaposan elkeverjük. Lassan, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, az őszibarackot. Folpack-kal kibélelek egy tortaformát. Az összeturmixolt barackot kb. 1, 5 dl vízzel és fél citrom levével hígítom, ebbe a babapiskótát épp csak bemártom és lerakom egymás mellé. Erre ráöntjük a joghurtos masszát. Pár órára (az se baj ha előző nap elkészül) a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálcára borítva szeleteljük, tejszínhabot is adhatunk hozzá. 

Vaníliás kifli lekvárral töltve

Finom, könnyű kis sütemény, egyszerű, ízletes, bár kicsit szöszlős, de a gyerekek kedvence.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • kb 15 dkg baracklekvár
  • porcukor a hempergetéshez

A sütőporral és a porcukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk a citrom levével és annyi tejföllel, hogy jól nyújtható legyen.

Fél centi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepére 1 mokkáskanál lekvárt teszünk, összehajtjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ekkora adag kóstolónak elég, de jobb, ha dupla mennyiség készül. A könnyebbség kedvéért a gyerkőcöket is be lehet vonni az elkészítésbe. És bármilyen lekvárt használhatunk :-).

2011. augusztus 26., péntek

Mit főzzek a melegben?????? És ez egy marha rossz nap...

Az úgy kezdődött, hogy jó sokszor fent voltam hajnalban. Úgy 1-kor, 3-kor, 5-kor. 3-kor csak azért, mert félálomban voltam, és csukott szemmel is gyanúsan sötét volt és kintről hangokat hallottam. Mikor is a mellettem töltődő telefon teljes kapacitással világítani kezdett, a gyerekfigyelő kattant, kintről meg jó nagy csippanás hallott-épp áramszünet vége lett. Lejöttem, de aztán vissza is mentem. Hát, ennek a kis áramszünetnek lettek következményei:
  • egy: férjem szuper telefonjából elszállt az ébresztés...kitörlődött...kicsit később ébredtünk, mint kellett volna... Miután nagy loholva útjára bocsátottam az uramat, fedeztem fel, hogy 
  • kettő: se kábeltv (mondjuk ez volt a legkisebb gond) se telefon, se internet...Na, upc felhívása...csak 5 percbe telt (nem túlzás) mire a reklámok, okos tanácsok után kezelővel tudtam beszélni, és hát csak annyi volt, hogy központi hiba, javítják...
No, akkor már nem is tudtam olyan korán lemenni a boltba, merthát vasárnap vendégség, és erre holnap készül el a töltött káposzta meg a joghurttorta (hogy sütni ne kelljen...). Megvártam míg Balu is felébred, mert szükségem volt egy férfiember segítségére a cipekedésben :-))) (babakocsi). Aztán gyerekeket összeszedtem, elindultunk. Az utcán mintha magukról mit sem tudó emberek lézengenének.A hőség úgy látszik elveszi az emberek eszét.  Már a szomszéd ház előtt ide-oda billegett előttem egy pasi egy fényképezőgéppel, elfoglalva a terjedelmes járda nagy részét, én meg már rettentően fel voltam húzva amúgy is, hát hátulról csak annyit mondam haladjunk már, haladjunk már. Gondoltam: h....turista, úgyse érti, de arrébbállt. No pár méter után civakodó öreg nénik húzkodják a bevásárlókocsijukat, szét se néznek, csak kóvályognak fel a járdára...Komolyan mondom minimum háromszor gázolhattam volna az úton babakocsival...
A piacon elintéztem hamar a káposzta ügyletet. Aztán irány a cba. Jól telepakoltam a kosarat, nagyon kedvesek voltak az eladók, az egyik segített a pénztárhoz húzni a kosarat, a másik meg kicserélte a folyós zacskós tejet. No, a joghurttortához minden megvan, kivéve a joghurt meg a babapiskóta, úgyhogy gyors telefonos segítségkérés az uramtól, hozz a spárból. Joghurt ugyan lett volna, de csak kis kiszerelés, és sem helyügyileg, sem anyagilag nem lett volna jó móka...
Hazaérve kiürítettem a postaládát, és mit találok? OTP MNyP elszámolás, benne, hogy mennyi reálhozamot utaltak...hát nem tett boldoggá 10 év után...Az uram 12 év után az ING-től 8x annyit kapott,mint én...Na, ez tette be a kaput, ennyit az OTP-ről, a legrégibb legnyagobb bankról, aminek a feje szintén a leggazdagabbak közt tündököl...Meg végiggondolva a PSZÁF is elmegy a jó büdös túróba...

Ja, és mit főzök ma? Burgonyakrém levest, meg van lefagyasztve panírozott csirkemell, azt kisütöm. Kánikulakaja...Du. vendég lesz, arra anyós összedob egy kis tepertős pogit.

2011. augusztus 25., csütörtök

Mennyire öko a háztartás?

Az úgy volt, hogy Nóri születése után kaptam a tippet, hogy a babának ne használjak mosószert, úgyse oly nagyon piszkos a ruhája próbáljam inkább a mosódiót (pfff...mostmár tudom, hogy ez csak eleinte igaz, míg nem eszik kanalast és nem mászik).  Na, nagy lelkesedésemben vettem is 1 kilót. Persze a mai napig alig fogyott el belőle a negyede. Hát, ez volt az első próbálkozásom a környezetbarát mosással...

Bár ha azt nézem, környezetgazdálkodási agrármérnök lennék vagy mi a csoda, és azon túl, hogy külön gyűjtjük a papírt meg a műanyagot -  példát mutatva ezzel a gyerekeknek, és ugye már Nóri is tudja, hogy ezeket nem a nagy kukába tesszük, hanem külön, és lelkesen tapossa a pillepalackokat- mást is tehetek. Egyelőre csak ezeket nem dobjuk a vegyes szemétbe, mert ilyen gyűjtők vannak a rendes kuka mellett.Itt az ötkerben más dimenzióban működik ez a szelektív gyűjtés: szigetek nincsenek. Vagyis csak kevés és eldugva. Höhö, jól mutatna itten egy szép színes sziget a Bazilika tövében, jó magyar szokás szerint körberakva egyéb hulladékkal, meg mellérakva mindazzal, ami már nem fért bele.
Vagyis, ha belegondolok, már eddig is tettem...

Például régóta használok citromsavat vízben feloldva vízkőmentesítésre. Jó a kádra, a csaptelepre, a csaptelepek és a mosdókagyló találkozásánál lerakódott trutyira.
Pár éve, mikor a lakást átalakítottuk, vettünk egy ravak akril kádat. Új volt nekem, mint anyag az akril, és boldogan láttam a honlapjukon, hogy van kádtisztító spray. Nnna, gondoltam hurrá, nem teszem tönkre akkor mindenféle súrolókkal a csillivilli kádat. Az uram hozta is haza a szerzeményt nagy durrogva, hogy a fél liter ezer ft volt. Én pedig akkor fogtam padlót, mikor kezembe vettem a flakont és elolvastam az összetevőket. Azt mondja, hogy : citromsav. És pont, semmi más...
Hát akkor, ezt is megtudtuk, hogy mi való az akril kádhoz (egyébként kutya baja a fertőtlenítőktől, krémes súrolóktól, persze nem a fémdörzsivel kell csinálni ezt a műveletet...)
Szóval, a citromsav patikákban, bioboltokban kapható, granulátos formában, amit vízben kell feloldani. Én fél liter vízhez szoktam tenni 3-4 evőkanállal, és az oldatot a ravak kádtisztító szórófejes flakonjába töltve használom. Ha makacs a szennyeződés akkor kondcentráltabb oldatot kell készíteni, esetleg ázni hagyni a cuccot az oldatban (pl. a zuhany gégecsövet leszedjük, és 1-2 órára szükség szerint az oldatban hagyjuk, utána bámulatos eredményt kapunk; vagy vízforraló, kávéfőző vízkőmentesítése során is hagyhatjuk ázalogni a citromsavat az edényben).

Gyakori probléma, hogy már megint lassan folyik le a konyhai, fürdőszobai lefolyó. Az uram lelkesen  vette nyakra-főre, próbálgatta a mindenféle bolti lefolyótisztító vegyszereket, de általában semmi látszatja nem volt ezeknek a holmiknak. Olyat is hallottam, hogy a kávézaccot a konyhai lefolyóba kell tenni, és akkor az leviszi a cső oldalára ülepedő zsírt stb-t. Na, nem tom, néha beleteszem, majd meglátjuk...
Minden esetre a sokadik morgásom után, mikor már a századik semmit se érő lefolyótisztítót vettük, az uram újabb megoldással állt elő. Én meg csak ámultam, mert nem egy újabb remek termék megvásárlásáról akart meggyőzni.  Végy úgy 10 dkg szódabikarbónát, ugyanennyi konyhasót, és tedd a lefolyóba. Aztán tölts rá 3-4 deci ecetet. Forralj vizet, és lassan (kb. decinként) adagold a lefolyóba. Klasszul pezseg majd, nem kell fölé hajlongani :-). Addig öntögess rá forró vizet, míg pezseg. Kész is...lehet próbálgatni, milyen gyorsan folyik leeee....:-)

No, a legújabb pedig a mosás. Otthon anyu már régóta használ mosószódát a mosószer mellé. Így a mosószerből kevesebb kell, kb. fele vagy harmada, mert a mosószóda lágyítja a vizet, és hatékonyabb a mosás. (bár szeghalmon a vízre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kemény...) Remek folttisztító, és még sor más dologra is használhatjuk, pl. takarításnál. 

Ráadásul a mosószóda előállítása is környezetbarát, mert nincs melléktermék.
No, most gondoltam én is kipróbálom. Utánaolvastam a dolgonak ITT és a mókát annyival egészítettem ki, hogy az öblítő helyett ecetet használtam citromolajjal elkeverve. Mosásnál egy adag ruhához (kb. 4 kg) 2-3 ek. mosószódát oldjunk fel meleg vízben, öntsük a mosógép mosószer adagolójába, vagy közvetlenül a lezárt mosógép dobra. Mosószerből kb. egyharmadnyit rakjunk, mint általában. Öblítéshez kb. feleannyi mennyiségű ecetben, mint amennyi öblítőt használunk, csöpögtetünk  10-15 csepp illóolajat.
Látva legújabb felbuzdulásomat az uram, rögvest nekem szegezte a kérdést, hogy akkor most mi van azzal a sok mosódióval?Azt se használod...Mire én vigyorogva mondtam:a mosószódát a mosódióval is remekül lehet használni,ne félj, el fog fogyni.  A következő teszt az a mosódió+mosószóda kombináció lesz, természetesen az ecetes citromolajos öblítéssel:-D.
Még egy-két halvány gondolat a mosószódáról, ha valaki kedvet kap hozzá. Óvatosan alkalmazzuk, mégiscsak vegyszer. Ne lélegezzük be az oldáskor keletkező gőzét . Ha érzékeny a bőrünk, használjunk kesztyűt, mert állítólag szárítja a bőrt. Száraz helyen tartsuk (különben összeáll és nehéz használni), lehet erre rendsezresített tartóban, felcimkézve, hogy tudjuk mi van benne, olyan magasan tartva, hogy gyerek ne érje el.
Próbának van pl. a dm-ben fél kilós kiszerelésben ha jól emlékszem 370 ft körüli áron. Na, most kilóra elég nagy szórás van árban. Ha komolyan gondoljuk a használatát, érdemes venni 25 kilós kiszerelésben, mert akkor a kilós ára 235 ft körül van. Nem mindegy, hogy 650 vagy 235 per kiló....
Így már akkor nemcsak öko lesz a móka hanem eco is.Hihi :-)

Híjj, asszem új mániám lesz...ökosítás a háztartásban. Már ha bejárattam a mosást. Lehet, hogy nem lesz egyszerűbb, de környezetbarátabb az igen, és még az is lehet, hogy olcsóbb.

Mit főzzek a melegben????

Ígérem rövid leszek, mint a nyári a zápor, ami valljuk be igen jól esne, most, amikor fél 12 tájt már 32 fok van...

Balázs az elmúlt 2 napban nagyon rosszul aludt, sőt a nappali dolgokat, a 2 alkalommal 30-40 perces szundit alvásnak nem nagyon nevezném. Naponta 2-3 alkalommal van pancsi is a meleg miatt, de most az sem fárasztotta. Este is mikor beraktam az ágyába, csak sírt. Tegnap este beraktam, azt gondolva, hogy hál' istennek, alszik, és elszaladtam Nórit lefürdetni.Mint kiderült nem aludt el, csak sírt- de jött apa, aki csodát művelt, mert Balázs végigaludta az éjszakát, reggel 6.50-ig nyugi volt. Végül nem bántam, hogy ekkor már nem aludt vissza, mert gyorsan összekaptam magunkat és lementem a boltba, a még elviselhető 28 fokos reggelen.

Visszakanyarodva a főzéshez, azt találtam ki ma, hogy brokkolikrém leves  lesz, hát most mirelitből, az hamar megfő, és mivel van egy csomó tegnap előtti kenyerem, pirítok hozzá kenyérkockákat serpenyőben. Másodiknak pedig pirított máj lesz rizzsel. Bár lehet köret nélkül is salival, hogy minél kevesebbet melegítsen a tűzhely...

Babakaja ügyileg is jól kifundáltam, mert a levest eheti már, sőt, tegnap kiprovokálta, hogy a mi ételünkből egyen, a csőben sült karfiolból. Egyértelműen jelezte ,hogy neki a répás zöldséges pulykahusis főzi nem kell. Adjál csak anya abból, amit ti esztek! Hát, a karfiol szöttyében volt ugye tojás fehérjével, de annyit nem evett ,hogy gond lett volna belőle. Összenyomkodtam neki villával, úgy eszegette, és tetszett neki nagyon.
Na, szóval, mivel 10 hós babáról van szó, már ehet heti egyszer májat. Készítettem egy kis párolt almát, abba rakok majd neki egy fél májat, meg a párolt rizsből egy kanállal és azt turmixolom neki össze. A brokkolikrém levesből pedig még addig szedek ki neki amíg nem rakok bele tejfölt.
Egyre gyakrabban tapasztalom egyébként, hogy amit külön főzök a Balunak, nemigen eszi meg, azt viszont amit magunkanak készítek, általában levesek (zöldséglevesek, húsleves) igencsak lelkesen lapátolja befelé. De kóstolt már paprikás krumpliból krumplit összenyomva, sőt előfordult, hogy a főzelékébe a marhapöriből tettem egy kocka husit...De olyan is volt, hogy a délutáni gyümibe, őszibarackba a rántott husiból (persze bunda nékül) turmixoltam egy darabkát...

Egy valamire nagyon jó azért ez a szokatlan meleg. Elkezdtek pirosodni a paradicsomok a folyosón!!!!!:-)))

2011. augusztus 24., szerda

Augusztus végi hőség

Ha azt gondoljuk, megbolondult a világ, nem is tévedünk olyan nagyot... frankárfolyam? Világgazdasági helyzet?Időjárás? Na, az általánosságban elmondható, hogy augusztus 20-a után mindig elromlik az idő,vagyis nem annyira elromlik,inkább normalizálódik, olyan 23-26 fok körül. Ehhez képest most mi történt? 38- 40 fok lett...
Ülünk a meleg lakásban, főzni se nagyon van kedvem, de tegnap vettem egy nagyon szép fej karfiolt, és azon töröm a fejem, mit készítsek belőle. Végül a csőben sült karfiolnál ragadok le,kicsit átformálva az addig lelt recepteket.

Csőben sült karfiol felturbózva

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 egész csirkemell filézve, kockára vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 60 dkg tejföl (1,5 nagy doboz)
  • 1 tojás
  • kb. 15 dkg edami vagy trappista sajt
  • kb. 10 dkg füstölt sajt
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • bors natur vegeta
  • 3-4 csík (lehetőleg szeghalmi) füstölt szalonna bevagdosva
A karfiolt enyhén sós vízben puhéra főzzük, de azért ne essen atomjaira:-). A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, és rátesszük a kockára vágott csirkemellfilét.  Sózzuk, borsozzuk, natur vegetával ízesítjük. Puhára pároljuk.
A tejfölt összekeverjük a tojással, sózzuk, és beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a 15 dkg reszelt sajtot.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A megfőtt karfiol felét beletesszük, ráborítjuk a húst, majd a tejfölös massza felét. Erre jön a karfiol másik fele, és rá a maradék tejfölös massza, a tetejére pedig a reszelt füstölt sajt. A legtetejére pedig a szalonnaszeletek.
200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

Köretnek majorannás pirított burgonyát adtam hozzá. Abban a teflonedényben amiben a csirke készült, ahogy kivettem a húst, már bele is raktam a kockára vágott krumplit, sóztam, és majorannával ízesítettem. Kb. 1 deci vizet tettem rá, puhára párolódott, és lement alóla a víz, kicsit pirítjuk és akkor kész.

Valami itóka a melegben?

Klasszikus limonádé


Hozzávalók:

  • 1 citrom leve
  • 4 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 liter víz
Ugye nem kell leírni hogyan készül???:-))

Barackos jeges tea házilag


Hozzávalók:

  • 1 liter tea
  • 1 őszibarack turmixolva
  • 2-3 ek. citromlé
  • 8 édesítőtabletta
A teát megédesítjük, kihűtjük, mikor meghült hozzáadjuk a turmixolt barackot és a citromlét. Jól behűtve kínáljuk.

Bodzás tea

Hozzávalók:

  • 1 liter tea
  • kb. fél deci bodzaszörp
  • 2-3 ek. citrom
  • ha szükséges 1-2 ek. cukor
A kihűlt teát ízesítjük a citromlével és a bodzaszörppel. Behűtjük.


A melegben készíthetünk jópofa jégkockákat is, amikben pl. gyümölcs bújik meg (málna, citrom stb.)

Felvágottak helyett! 2.

Gondolkodjunk akkor tovább, felvágott helyettesítők terén.
Mint felvágott féle, ott vannak a májkrémek, kenőmájasok is, amelyek szintén rendesen tartalmaznak nátrium tartalmú tartósítószert, nem is beszélve az ipari szalonnáról, bőrkéről meg mittudomén milyen "érdekes" összetevőkről. Ehelyett gyorsan készíthetünk otthon májast, amelyről tudjuk, hogy mit tartalmaz (garantáltan ipari szalonna és bőrke mentes), a baromfi vagy a sertés májon kívül fűszereket...
Kenőmájas:


hozzávalók:
  • 0,5 kg máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír (már csak a kenhetőség miatt...)
  • fél paradicsom és fél zöldpaprika
  • bors
Ezt roppant egyszerűen készítem, úgy, mint a pirított májat. A zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paradicsomot, paprikát (ez el is hagyható), mikor ezek megpuhultak, mehet rá a máj és a bors, fedő nélkül sütöm. Mikor a máj megpuhult, a víz is elment alóla, akkor sózom. A végén ízlés szerinti állagúra turmixoljuk, vagy nyomjuk össze.


Zsírban sült máj


Nem olyan nagy találmány ez sem, sőt, még boltban is kapni tartósítószeres, mesterségesen szép sárgára színezett változatát.
Ehhez az ételhez a baromfi májat ajánlom. Bő zsírban puhára sütjük a májat. Ha már puha a máj, de a zsírunk láthatóan még vizes, akkor szedjük ki a májat, várjuk meg, míg a víz elpárolog, és utána rakjuk vissza a májat a zsírban, és hagyjuk benne kihűlni. Paradicsommal, kennyérre kenve isteni finom!


Szintén kapható bolti társa, többféle ízesítéssel, ennek analógiájára készül a


Tepertőkrém

Maradék tepertőt is hasznosíthatunk. Aprítóban, vöröshagymával vagy fokhagymával, esetleg mustárral és persze kis sóval ízesítve készül.


Tojásból sok mindent készíthetünk. Pl. kenyérre kenhető tojáskrémet, vagy tojássalátát.


Tojássaláta
hozzávalók:


  • 6 db főtt tojás
  • 2 szál zöldhagyma/1 kisebb fej lilahagyma apróra vágva
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
  • kb. 150 g majonéz
  • kb. 200 g tejföl
  • kb. 2 ek mustár
  • kicsi cukor
Majonézes alapot készítünk, mintha francia saláta készülne. Ízesítjük az aprított hagymával, petrezselyemmel és végül beleforgatjuk a kicsire vágott tojást.


Én rántottát is szoktam szendvics alapanyagként használni. Persze ezt is ízlés szerint variálhatjuk. Lehet hagymás, sajtos, kolbászos, szalonnás stb. 

Töltött tojás hidegen

Hozzávalók:
  • 8 tojás főve
  • 1 ek. vaj vagy margarin
  • kb. 5 dkg majonéz
  • 2 ek. tejföl
  •  
  • fél csomag petrezselyemzöld
  • só, bors
  • A főtt tojásokat széltében kettévágjuk, aljukból is levágunk egy cseppet, hogy megálljon a lábán :-). A tojássárgákat összenyomjuk villával, belekeverjük a majonézt, tejfölt, sót, borsot, petrezselyemzöldet, és kiskanállal visszatöltjük a tojásfehérjékbe.

 Tölötött tojás melegen

Hozzávalók, mint a hideg töltött tojásnál, elkészítése is ugyanúgy történik, de a végén jénai edénybe pakoljuk a megtöltött tojásokat, és tejföllel beborítjuk. Sütőben pár perc alatt átforrósítjuk. Főtt burgonyát adhatunk melléje, de köret nélkül is jó.


Nóri kedvenc rántottás szendvicse

Hozzávalók 1 személyre:

  • 1 tojás
  • 2 szelet (szendvics) kenyér
  • 1 szelet sonka
  • 1 szelet lapsajt
A tojásból rántottát készítünk.Az egyik szelet kenyérre tesszük, rá a sonkaszeletet, sajtot, majd beborítjuk a másik szelet kenyérrel.
Tehetünk bele paradicsomot, salátát, stb. ízlés szerint.
 
Nyáron is nagyon finom a körözött.
 
Körözöttel töltött zöldpaprika
 
 
 
 Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg juhtúró
  • kb. 3 ek. vaj
  • mustár
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika
A túróféléket áttörjük villával,hozzáadjuk a fűszereket, és jól összekeverjük. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és megtöltjük a köröztöttel. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor karikákat vágunk belőle.
A  paprikákat tojáskrémmel is megtölthetjük.

Végül egy egyszerű dolog. A fűszeres vaj. Finom friss vajat vegyünk, kicsit felengedjük, hogy puha legyen, hozzákeverünk ízlés szerint zúzott fokhagymát, zöldhagymát, petrezselyemzöldet, vagy ízlés szerinti zöldfűszert.




2011. augusztus 11., csütörtök

Kis délutáni séta


Ez itt a 100. bejegyzés. Hurrá! Szeghalmon vagyunk a gyerekekkel, 2 hetes kis pihenésen. Minden nap kétszer sétálgatunk. Délelőtt egy rövidet, csak ide a szökőkútig, vagy csak a főutcán, délután meg nagyobbakat megyünk. Az elmúlt évben szépen felújították a városközpontot, tavasszal fejeződtek be a munkák. Megújult a Szabadság téri park, számos utca díszburkolatos járdát kapott, és a bicikliút hálózat hossza is megnőtt. A projektről számokban itt lehet olvasni.
Kis üröm az örömben, hogy sajnos a kerékpáros közlekedés moralitása kb. rosszabb, mint az autósoké. Vannak természetesen KRESZ táblák a bicikliút mentén, pl. ilyen egyszerűek, mint a STOP tábla, azonban ezeket vagy nem ismerik fel a kedves bringások, vagy totálisan figyelmen kívül hagyják. Lásd, amit én leggyakrabban tapasztalok, a Petőfi utca-Szabadság tér kereszteződése. Minap csak annak köszönhetően nem hajtott nagy sebességgel egy 10 év körüli gyerek a babakocsiba, mert én megálltam, holott, nekem volt elsőbbségem, a biciklisnek meg egy jókora STOP feliratú táblája. Akik nem ismerik a terepet, csak annyi, hogy épp átérve az úton kb. 50 cm szélességű szürke gyalogjárda van, na, ez idő alatt kell felmérni, hogy akkor most jön e biciklis, megálljak e azon a cseppnyi részen, vagy haladjak tovább... Nem elég, hogy a gyerek haladt el az orrom előtt lassítás nélkül, őt követte egy felnőtt férfi is. (Kis "kárörvendés", hogy másnap krétás jelek voltak felrajzolva, szóval valami gubanc van ott...nem csak én kötekszem...)
S ha már biciklisek, még  egy dolog: a szökőkút és környékén tapasztalt dolgok. Egy: gyerekek körbe-körbe kerekezve veszélyeztetik a kisebb gyerekeket a szökőkút körül. Kettő: A szökőkút mellett nem kis biciklis forgalom van, akik áthajtanak a téren. A gyerekek általában szaladgálnak a kút meg a pad közt, hol odaszaladnak a szülőhöz, hol vissza, aztán jön keresztül a téren egy biciklis, és bammmm, már ott is a baj...
Az is elé gyakori, hogy a biciklis úgy halad át az úton egyik oldalról a másikra, hogy szét se néz. Pedig a KRESZ 54 §-a erről is mond ezt-azt. Az elsőbbségi szabályok megsértéséről (STOP tábla figyelmen kívül hagyása) meg a Szabálysértési kormányrendelet 44 §-a mond ezt-azt.
Ajánlanám a szeghalmi rendőrkapitánynak állítson ide már néhányszor rendőrt, hátha még keresnének is vele az amúgy is hiányos államkasszának. De ha hosszútávon gondolkodik, akkor javasolnám, hogy huzamosabb ideig posztoljanak itt rendőrök, legalább a forgalmas órákban, figyelmeztessék a bicikliseket a szabálytalanságaikra, és higgye el, idővel megszokják a közlekedési rendet. (lásd Bp-en a Lánchídnál kb. 1-2 évig posztoló rendőrök nyomán megszűnt az autósok bepofátlankodása a buszsávba.)
Ja, és ajánlom még figyelmébe a városszerte össze-vissza parkoló buszokat (pl. Kossuth utca volt tsz iroda előtt, vagy a katolikus templommal szemben....ezeknek tán nem telephelyen lenne a helyük?), és a  hosszú egyenes utcákon, főleg az esti órákban eszetlenül száguldó motorosokat.

Mellesleg, úgy hallottam, a városban van a gyerekeknek kerékpáros KRESZ oktatás. Hát, hmmm.....

No,de lépjünk ezen túl, és lássunk szépeket is, szerencsére abból több van!
 Tegnap délután, gondoltam teszünk egy hosszabb sétát. Végigmentünk a gáton a gimnáziumig, közben készítettem pár növény fotót is. Ez a kedvencem.


Séta közben felhők kezdtek el gyülekezni az égen. 

Végre elértünk a Berettyó-hídig. Pedig már párat halkan dörgött is az ég.

Hazafelé még útba esett a Gimnázium:
Meg az egyik patika
Elértünk a Szabadság térre, ahol elkapott egy kis eső, de nem tartott tovább 3 percnél. Közben a Városháza tetején elhelyezett webkamerán át integettünk kicsit apának. Ennek a webkamerának képe nézhető ide kattintva éjjel-nappal (google chrome használata ajánlott).
Most a szökőkútról nem teszek fel képet, inkább helyette az I. világháborús emlékmű. Hihetetlenül vörös muskátlikkal körbeültetve.
És ha már Szeghalom, akkor még valami. Szülinapos a város!

2011. augusztus 10., szerda

Felejtsük el a felvágottakat! 1.

Kisgyermekesként több dolog miatt is érdemes a felvágottakról lemondanunk, de akinek nincsenek gyermekek a háztartásban, szintén megfontolandó elfelejteni ezeket a cuccokat. A fogyózók se szemezgessenek olyan hevesen a párizsival vagy az úgynevezett csirke vagy pulykamell sonkával azok kalóriatartalmát istenítve. Ezeknek a holmiknak nagyon nagy a só (nátrium) tartalmuk, amely a súlycsökkenésnek  gátja, mellesleg a tartósítószer mennyisége sem elhanyagolható.
Másrészt amitől rendszerint nagyon dühöngök magamban, az a felvágottak ára. Hááát, kétezer forint fölött a sajtos pulykapárizsi???!!! Jobb ha veszek húst és abból készítek valamit! Hát neeem???

No, ezen meggondolásból írom ezt  a post-ot. Egészségesebb, olcsóbb és tudjuk mi van benne, ugyebár ha otthon készítünk felvágott helyettesítő ételeket. Jó, tudom, hogy ezek időigényesek, munkaigényesek stb., de szerintem megéri a saját munkát, a fáradtságot. (Persze ez nem azt jelenti, hogy nyomott pólóban fennen hírdetjük, hogy soha többé párizsi, néha azért belefér a felvágottak fogyasztása...)

Nézzük hát, mi jöhet szóba! Legegyszerűbbek a sült húsok. Sütőzacskóban megsütve nagyon puhára sülnek, s még a mosogatás is sokkal egyszerűbb utána. Egyben nagyobb húsokat is süthetünk, azokból vékony szeleteket vágva kenyérszeletre tehetjük, zsemlébe is mehet, ubival, paradicsommal, salátával, vagy ha "bűnözni" akarunk kicsit, akkor majonézzel.
Befűszerezett csirkecombok is remekül használhatók. A maradék sült húsból akár húskrém is készülhet.

Hagymás hús:
  • maradék sült hús
  • aprított vöröshagyma
  • zsír
A húst apróra vágjuk, a hagymát a zsíron megpirítjuk, és a kettőt összekeverjük. Kenyérre tehetjük, friss zöldségfélével , citromos teával fogyaszthatjuk.

Húskrém:

A maradék sülthúst hagymával összeaprítjuk, majonézzel, tejföllel, kevés mustárral fűszerezzük, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Kenyérre kenve, savanyúsággal, zöldségekkel tálaljuk.


Szintén egyszerű, és gyors megoldás, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, variációs lehetőségei számosak. Mi az? A fasírt! Készülhet áztatott kennyérel vagy anélkül, pirospaprikával vagy anélkül...Gombócban kisütve vagy egyben, morzsába hempergetve vagy simán, töltve tojással, reszelt répával stb. A variációs lehetőségek száma rengeteg, csak fel kell találni magunkat. Én a következőképpen készítem az alapreceptet:
Hozzávalók:
  • 80 dkg darálthús (comb vagy lapocka, mert a "kész" darálthúsok magas zsírtartalmúak)
  • 2 egész tojás
  • kb. 3 szelet kenyér vagy 1,5 zsemle
  • kb. 2 dl langyos tej vagy víz
  • 1 nagy fej vöröshagyma aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
  • fűszerpaprika
  • natur vegeta
  • őrölt kömény
  • őrölt bors
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
A kenyér szeleteket megáztatjuk a langyos tejben vagy a vízben,  kinyomkodjuk, elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval és fűszerekkel  összegyúrjuk. Eztán vagy gombócokat készítek és beforgatom zsemlemorzsába, vagy nem forgatom be. Még a gombócokat is megtölthetjük akár sajttal, akár félbevágott főtt tojással. Olajban kisütöm. Ha nem gombócokat készítek, akkor egyben sütöm meg, kikenek olajjal egy sütőformát, belesimítok egy réteg fasírthúst (kb. az összes 1/3-át), aztán ráteszem a fött tojásokat, és befedem a maradék fasírthússal. A tetejét megszórhatom szezámmaggal, sütőbe tolom, és kb. fél óra alatt készre sütöm.
Érdekes lehet még, ha hadba állítjuk muffinsütő tepsinket, a lyukakat kibéleljük egy szelet baconnel, és ráhalmozzuk a fasírthúst, így sütjük készre.
Tölthetjük még a fasírtot zöldfűszeres túróval is, vagy pirított gombával...lehet kísérletezni! Egyéb helyeken is mindenféle fasírt recepteket keresni!
 
Találtam egy nagyon egyszerű, izgis, vegáknak is fogyasztható túrófasírt receptet. Biztos ki fogom próbálni!

2011. augusztus 4., csütörtök

A nagy pelenkateszt- az én verzióm

Két dolog miatt kívánkozik most ki belőlem ez a pelus téma, de mielőtt belefognék, valami más.
Látom, hogy többen jutnak el úgy a blogomhoz, hogy  rákeresnek a babakekszre, hogy milyen kekszet adhatnak a babáknak. Nem akarok semmilyen keksznek reklámot csinálni, én a Fosfovitet használom. Általában elmondható, hogy a bolti babakekszek tartalmaznak térfogatnövelőt, meg más "csúnya" dolgokat (én láttam Detki bio babakekszet, és a drogériák saját márkás temékei közt is találni babakekszet). Aki úgy gondolja, hogy nem tenné ki ennek a babát, és nagyon szeret konyhatündérkedni, azoknak ajánlom W. Ungváry Renáta cikkét a témában. Több, otthoni készítésű,finomnak ígérkező babakeksz receptjét is megtaláljuk itt.

Szóval, két dolog miatt ütött szöget a fejemben a pelus téma. Az egyik a mostanság jött rossz tapasztalat, a másik pedig egy hasonló témában íródott blogbejegyzés a babaszoba.hu-n. A blogoló anyuka-társ, ahogy a soraiból kivettem, első gyermekes, kislányos anyuka.
No, nekem cseppet nagyobb tapasztalatom vagyon, egy kislánnyal és egy kisfiúval. Már ezen tény birtokában mondom, az sem mindegy milyen nemű babáról van szó. Fiú, vagy lány? Tapasztalatom szerint (értelemszerűen) a fiúknál a pisi inkább a pelenka elülső részében gyűlik. Lányoknál inkább középen és hátul. Az sem mindegy mekkora a poci, a combi, milyen a testalkat. Azt is el tudom képzelni, hogy az is befolyásoló tényező, hogy a baba háton vagy hason fekvős...
A lányom vékonyka baba volt, nála is kipróbáltam mindenféle pelusokat, a drogériák (dm, rossmann) és kisker. láncok (spar, lidl,penny) saját márkás termékeitől kezdve a diszkont pelusokon (vasalt és vasalatlan egyaránt) át a prémium pelusokig, és akkor arra jutottam, szinte  mindegy melyik pelust választom, különösen nagy gond nem volt, de leginkább a pampers és a pampers sleep and play jött be. 


Már nagyobbacska gyerek voltam, mikor reklámozták a libero-t, mint szinte az első eldobhatós pelust. Természetesen kipróbálásra került, de ez a cucc szerkezetileg valószínűleg megrekedt ott, ahol kezdte jó pár évvel ezelőtt a pályafutását. Ennek a dereka sem túl magas, vastag, kicsit kemény is ráadásul, szóval, nem tudtam igazán megszeretni.  Vastagocskák, bár kevéssé,  a dm (babylove) és a rossmann (babydream) sajátmárkás pelusai is, azzal a különbséggel, hogy magasabb a derekuk. Mindegyik pelusról elmondható, hogy a derékgumírozásra nem túl sok figyelmet fordítottak.
Szóval, levontam a konklúziót már Nórinál, hogy a legjobb nekünk a pampers, vékony, bírja a gyűrődést, minden tekintetben, egyszerűen isteni a gumírozása, így Balázsnak is ebből veszegettem az aktuális testsúlynak megfelelőt. Közbeszúrnám, hogy pampers ugyan a pampers premium  care, kuponos akció keretében kipróbáltuk, háát, nem jött be, rendszeresen kifolyt a pisi a combjánál. Aztán eljutottunk oda, hogy hirtelen a 7-18 kilós ,azaz a 4-es méret következett, de ezt még nagynak találtam. Még nagyobb volt ugyanebben a súlykategóriában a dm-es pelus. Libero-ban ugyan van 10-14 kilósra való pelus, de mint említettem, én nem kedveltem meg, és hát a nyári forróságban  nem szívesen adtam volna a babára ilyen vastag pelust.
Mígnem, megláttam, hogy az a pelus, amire kóbor pillantást se szoktam vetni (Nórinál is vettem egyszer, mély nyomot nem hagyott, gond nem volt vele), név szerint a huggies, akciós, ééés, 10-16 kilós babákra való mérettel rendelkezik. Hurrá-hurrá, jól bevásároltam belőle két megacsomagot is. Aztán itthon jött az első adag meglepije. Ugyan vékonysága megfelel, de a szabása, háát, nem is tudom, a most 11 kilós gyerekre nehéz feladni, olyan érzésem van, mintha nem érné olyan jól körül a gyereket: a combnál lehetne bővebb, nagyobb. A gumírozása se annyira flexibilis, mint a pampers, dehát majd meglátjuk, mondta a vak.
Következő meglepi az volt, hogy a micimaci és tigris minta megfogta a gyerek ruháját. Ekkor már furcsállás ténye állt fent, dehát kimosható,nem gond. Aztán néhány darabbal később, elkezdett először oldalt távozni a pisi, aztán azt vettem észre, hogy elől lesz pisifoltos a ruha,pocitájt.
30 darabbal később meg átszivárog!!!!Elől aprócska nedves pöttyöcskék vannak a ruhán! Azt nem is részletezem, hogy milyen volt a gyerek egy-egy éjszaka után (magyarul nyakig hugya, ami azért nyáron se szerencsés, könnyen megfázik a baba, főleg ha kitakarózik, és hú,ha még reggel ébredéskor jön egy kis hígabb kaka, ajjajjjajjj...). Úgy a második ilyen eset után nem használtam éjjelre. Én nem tudom milyen szállítmányból voltak a pelusok,a második csomagnál tapasztalom, hogy egyre rosszabb. Már 3 órát se bír ki a pelenka a gyereken, átszivárog a pelenka; ha kaka kerül bele, és nem viszem azonnal kicserélni, mert épp nem vettem észre mikor történt a kakálás, akkor meg utána abszolút folyik kifelé a pisi amit ezután produkál. Éjszakára már nem használom, csak nappal, és alig várom, hogy elfogyjon. Megjegyzem, nem az a fajta vagyok, aki hagyja a gyereket órákig átpelenkázatlanul lenni. Mivel igencsak gyors az anyagcseréje, napi 6-7 peluscsere van...tehát nem arról van szó, hogy sok lenne a termék a pelenkában. Talán nincs benne kellő nedvszívó anyag. Talán belefutottam egy jó hibás adagba...
Apropó huggies. Eleinte vettem Balázsnak huggies uborkás popsitörlőt. Mert jó akciós volt, viszont sok jó tapasztalatom azzal se lett.  Max. annyi,  a többi törlőhöz képest, hogy nem szárad ki könnyen. Viszont aprócska volt, és hihetetlenül szakadt!  Lehet, hogy ez is hibás volt?!
Szóval, a pampers ami nálunk bejött, tegnap éjjel 13 órát töltött a babán anélkül, hogy a lekisebb kifolyás történt volna.
Nálunk szerencsére jó a gyerekek bőre, egyik pelusnál se tapaztaltam, hogy kipirosította volna a pelenka. Mondjuk a popsikrémem szerintem tökéletes (sudocrem). És a popsikrémen is sok minden múlik ám! No, nem azt mondom, most fogzás időben előfordul, hogy kipirosodik a lyukacska környezetében, de ennyi, és hamar regenerálódik.

Szóval, nálam a drágább pelusok (huggies, pampers premium care) megbuktak sajnos...,de mint mondom, mindenkinek más lehet a tapasztalata, nemtől, testalkattól, stb. függően.

A lidl, penny saját márkások nagyon vész esetére, mert ugyan jó magas a derekuk, de a gumírozásuk nulla. A spar-os kisebb vész esetére jó.

És amiket nem próbáltam, pl. ökopelusok. Lebomlók. Nem izgatta a fantáziámat, de ha egyszer eljutok odáig, kipróbálom ígérem. És a másik, a mosható pelusok. Hááát, míg az első babát vártam, elkacérkodtam a gondolattal, hogy esetleg mosható pelus. Aztán megszületett a baba, kezembe vettem az első eldobós pelust, és többet eszembe se jutott a mosható...

Kedves anyukák! Tessék próbálkozni, kinek mi jön be, és mi nem! Ezek az én személyes tapasztalataim, de mint az elején is írtam, többféle dologtól is függ egy pelenka sikere, vagy bukása...

Heti főzőcske

Vágjunk bele!
Szombaton tejfölös gombalevest főztem. Mögéje pedig palacsintatésztába forgatott csirkemell csíkokat. Általában meg is ízesítem a bunda tésztáját kis zúzott fokhagymával, natur vegetával, apróra vágott petrezselyem zölddel; de van, hogy reszelek bele egy kis almát vagy krumplit, úgy is nagyon finom.

Vasárnap sajtos-tejfölös sertéstokány volt, tócsnival. A tokányfélék remek találmányok amikor nincs ötletünk. Tócsni a köretnek is, és ahhoz nagyon jó még a kapros-tejfölös tokány is.  Mivel jó sok tokány készült, maradt hétfőre, rizzsel.

Kedden tökfőzeléket készítettem fasírttal. Vagyis, a fasírt készítést jószerivel csak irányítottam, mert a 4 éves magához ragadta nemcsak a kenyéráztatás és morzsolás feladatát, hanem az egész fasírtgyúrást, miután nem volt hajlandó kimászni a masszából. Nekem csak fűszerezni volt szabad. Aztán a végén a gombócolást is ő hajtotta végre, így lettek gyermekkéz méretű gombóckák, én csak igazítottam rajtuk kicsit, már amelyiken kellett.

Tegnap azt mondta az uram, hogy főzzenek a kínaiak. Ráhagytam. Mondjuk nem volt semmi kedvem a kínaihoz, így magamnak csak illatos-omlós csirkét hoztam, amit paradicsommal fogyasztottam el.

Mára, minden unszolásom ellenére el kellett készítenem a marhapörköltet, nokedlivel, természetesen. Annyira nem kívántam, hogy el nem lehet mondani, de elkészítettem, és nagyon dícsérte az uram. Én meg közben szép csendben rájövök, hogy nem is szeretem a marhahúst...vagy legalábbis ilyen pörköltösen elkészítve nem... Ma leves is készült, tavaszias zöldségleves karalábéval, zöldborsóval.

Babókának tegnap készítettem először zöldbabot.
A zöldbabot kevés vízben felteszem főni, teszek bele fél gerezd fokhagymát, és kevés petrezselyem zöldet. Főtt rizzsel és főtt pulykahusival turmixolom össze, a végén adok hozzá egy evőkanál natur joghurtot. Merthogy igeneeeen, végre ehetünk joghurtot!!!Nincs bajunk tőle!!!!

További újításom a mai menüben volt. A fent említett tavaszias zöldséglevesből (karalábé, zöldborsó, répa volt benne), mielőtt tészta került volna bele, kivettem kb. 1 decinyit, összeturmixoltam, és ezt kapta a baba, persze mérsékelt sótartalommal készült. Másodiknak pedig cukkinifőzelék volt, abba pedig a marhapöriből csempésztem 2 kis kockát. No, ezzel sem volt baj, majdnem mindet befalta Balázska.

Legközelebb,azaz várhatóan holnap, főtt tojássárgát fogok keverni a főzelékébe.

Kedden Nóri moziban járt, Tündivel és Zsenyával nézte meg a Micimackót. Persze nem túl sok mindent sikerült megtudni a történetről, csak annyit mondott, hogy rázták a könyvet, meg eltűnt Füles farka,és a bagolynál volt... A felnőtt kísérőknek is tetszett a mese, egyetlen probléma volt, hogy nagyon hangos volt. Ezt már én is tapasztaltam,mikor az Aranyhajat néztük meg tavaly...Pedig a gyerekelőadásokat nem kéne olyan hangosan nyomni, mint a felnőttet (megjegyzem az én nagyon érzékeny fülemnek a felnőtt filmnél is nagyon sok a hang...).
Következő mozicélpont a Hupikék törpikék lesznek, meg a Verdák 2.