2011. október 30., vasárnap

A mi denevérünk

Néhány évvel ezelőtt baracklekvár befőzésre készülődtünk. Késő délután értünk haza a gyümölccsel, csak másnap akartunk nekifogni a munkának. A férjem a nagy melegre való tekintettel kitalálta, hogy a ládákat egy jó szellős helyre kell elhelyezni a lakásban, és erre pont megfelel anyósom szobája. Oda is tette a ládákat az ablakba. Késő este jön be anyósom kb. halálra rémülve, hogy van bent két nagy valami bogár vagy nem is tudja mi a falon, mert nem merte felkapcsolni a villanyt, csak épp elaludt tv nézés közben, s mikor felébredt, látta a két valamit a falon a tv fényében. No, a férjem bement, s megállapította, hogy az ottan a falon biza' két denevér. A denevér sztori vége az lett, hogy az uram a partvis segítségével hősiesen kikergette a bőregereket, amiket valószínűleg a  gyümölcs csalogatott be.
Ezt a kis szösszenetet azóta is meséljük, Nórinak is nagyon tetszik. No, hát így született meg ma a MintaMókus nyomán a guriga denevérünk. (Ami egyébként halloween apropóján is hasznos lehet, de itt nem erről van szó)


Az eredeti leírásban dekorgumi szerepel a fekete részekhez, de jó hozzá a karton is, így esett, hogy akril festékkel festettük le a papírgurigát és a denevér egyéb testrészeit is.

A mai napot illetően, mikor is óraátállítás vagyis visszaállítás van, ami mindig bekavar, megkavar stb., délelőtt elszaladtunk bevásárolni, onnan visszatérve egy óra alatt kreáltam ebédet:volt még sütőtökös krémleves tegnapról, és ahogy beestünk az ajtón, már toltam is be a sütőbe a kolbásszal töltött szűzpecsenyét, amit majdnem elfelejtettem megsózni, hihihi. Már épp húztam rá a fóliát, mikor berémlett, hogy hoppá, só! No, elrámoltam, aztán egy másik tepsiben,amiben történetesen kolbászzsír volt, a zsír felforrósítása után raktam pucolt, nagyobb hasábokra vágott krumplit, és az is ment be a sütőbe. Mikor elkészült, hogy továbbra se unatkozzon bent a húsos tepsi egyedül, betoltam egy sütőtökkel megrakottat is.
Ebéd után pedig készítettem egy nagy adag tejberizst délutáni nasinak, vacsira, vacsi utánra. Annyira megszállt ez a mókás szendvics készítési szellem, hogy vacsira ismét kreáltam Nórinak egy hasznosnak bizonyuló darabot. Hasznos volt, mert mind egy szálig elfogyott, sőt, már megint olyan fordult elő, ami eddig még nemigen: a leányzó paradicsomot meg paprikát evett! Hát, így nézett ki az ízletes pofa:
Alap:zsemle kettévágva, vajazva, rajta a felvágottféle, haj gyanánt reszelt sajt, szem és száj majonézből, fül meg paradicsomból.
Jó étvágyat!

2011. október 29., szombat

Heti dolgok

Betegség, betegsén hátán, a hét fő vonulata. Nóri itthon hörghuruttal, ami nagyon lassan gyógyul és Balu is köhög, és folyik az orra. Ezért a háztartási dolgokat hanyagoltam kicsit, vagy nem is olyan kicsit. Azért egyik nap gyorsan összeütöttem egy kuglófnak látszó sütit. Azért nem kuglóf igazából, mert ez csak egy kis kevert tészta.

Álkuglóf

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 1  citrom reszelt héja
  • mazsola
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral, a fehérjét felverjük kemény habnak. A cukros sárgához hozzáadjuk a tejet és az olajat,a citromhéjat, majd adagoljuk a lisztet és a sütőport, végül a mazsolát. A massza kb. 2/3-át a kuglóf formába töltjük, a többihez hozzákeverünk 2 ek. kakaóport, majd ez is mehet a formába a sárga tésztára rá. Előmelegített 170 fokos sütőben készre sütjük.
Hát, ez a recept, ami a nosalty-ról van, a maga kis 30 deka lisztjével nekem kevés, mert nagy kuglófformám van. Persze, nem adom fel, és keresem a tuti élesztős kuglóf klasszik receptjét.

egy kis nass
Találtam egy írtó jó honlapot, MintaMókus néven. Telis-teli ötlettel. Innen jött az ötlet, mókás ételek címszóval, hogy az amúgy is rossz étvágyú Nórit hogyan próbáljam meg rávenni az evészetre. Hát itt van pl. a halrudacskák és a párolt zöldség elrendezése ,turbózva némi majonézzel, napocska formában. A napocska forma nagyon sikeres, bár nem készítettem róla fotót, de az első mű az volt, hogy virslit főztem, felkarikáztam. A tányér közepére került egy kör alakúra kiszúrt kenyér,amire ketchup-pal szemet és mosolygó szájat rajzoltam. Köré raktam már a tányér karima részére a virsli karikákat, és középről kiindulva (a kenyérkarikától)mint a napocska sugarait, majonézcsíkokat húztam. Másik ötletem, aminek sikerén eléggé megdöbbentem, amikor is a napocskát egy kolbászkarika segítségével állítottam elő. Az én 4 évesem, aki eddig megkóstolni sem volt hajlandó a kolbit, most benyomta az egész karikát, ami nem volt se vékony, se száraz, merthogy ez egy jó kis friss kolbiból lett levágva, amiből ugye vékonyat nem lehet levágni (nem is mondom, hogy a kolbi Szeghalomról jött). Szóval, a kolbinapocska sugarai szintén majonézből készültek, és a tányéron még két halacska is fickándozott, amiknek az alapja kenyérből volt, sütiszaggatóval szúrtam ki őket, a pikkelyük tömlős sajtből készült, amire felkenés után még a kés hegyének segítségével pikkelyeket is alkottam. Szóval ez a kreáció irdatlan gyorsasággal tűnt el a tányérról. Hát ez itt alább meg a már említett halrudacsos ebéd.
 A koppintott ötletek közt szerepelt a szendvicstekercsecske is, amit én még megfejeltem egy tálka vitaminbombával. Szóval:

Szendvicstekercske vitaminbombával:

Hozzávalók:

  • 1 szelet puha kenyér
  • margarin
  • lapsajt
  • 1 szelet csirkemell sonka
  • fél sárgarépa reszelve
  • fél alma reszelve
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál méz
A kenyérszeletet egy darab folpackon nyújtófával elnyújtjuk kicsit, megkenjük a margarinnal, rátesszük a lapsajtot, csirkemell sonkát, és a fólia segítségével feltekerjük. Jó ha van kis időnk berakni a hűtőbe, hogy jól összeálljon és könnyebben lehessen szeletelni. Szóval, a kenyérre azt kenünk, ami épp jól esik. Lehet sajtkémet, tojáskrémet. Készíthetünk házi kenyérre kenőst vajból, esetleg a sajtkrémhez keverhetünk finomra vágott vagy reszelt ubit, répát, fűszereket is csepmészhetünk bele.
A vitaminbombához finomra lereszeljük a répát és az almát, hozzákeverjük a mézet meg a citromlét. Szórhatunk a tetejére mazsolát , ha szereti a vitaminbombával célzott alanyunk.

 Mint említettem, Nóri itthon volt a héten, és hát jött ez a MintaMókus honlap, és kedvet kaptam még egy kis kreativkodáshoz. Így készült a pacman-es girland.  Nem vagyok oda a halloween című kereskedelmi eseményért, de egy kicsit átdolgoztam az ötletet, ami eredetiben (vagyis félig abban) itt olvasható. Ugyanis ez az ötlet egy külföldi honlapról magyarított és ott a pacman figurák feketék, de mivel nem kedveljük a halloween-t, és Nórinak egyébként se tetszettek a fekete figurák, így lettek végül színesek. Mi a fekete karton helyett a kartonból kivágott formákat egyesével festettük meg. A szemes figurákat én festettem, a simákat meg a 4 éves. Kis jó tanács, hogy azoknak a daraboknak amiket a gyerkőc fest, világos színt válasszunk.
És végül: menü ötletek:
  • spenót, főtt tojás, főtt burg.
  • paprikás lisztes sült husi, krumplipüré, csalamádé, cékla
  • tejfölös tarjaszeletek husi, rizs/tészta
  • husi leves, lekváros kifli, túrós bukta
  • sütőtökös krémleves, rántott gomba, párolt rizs, tartár

2011. október 24., hétfő

Apróságok



Szegény Nórikám már megint itthon van...no nem vészes ez sem, lázmentes, "csupán" baromi csúnyán köhög ,teli az orra, és fájlalja a torkát...Holnap viszem le orvoshoz. Hát, én nem vagyok egy antibiotikum hívő, de most, hogy 2 hete is meg volt fázva, az ördög tudja milyen bacikat szedett össze, lehet, nem ártana egy kúra.1- 2 évente egyszer lehet, nem e???

Akinek gyerkőce van, pláne ovis, gyakran azt tapasztalja, hogy hiába kérdezi mi volt az ebéd, az uzsi? Mi volt a foglalkozáson? A mi kicsi ovisunk nem mond semmit. Azonban, ha épp olyan kedve van, akkor kibukik belőle egy-egy mondóka, versike, dalocska. Nos, ma ez történt nálunk. Azt mondja a 4 éves: egy asszony van a piacon, egy asszony van csak a piacon...Anya segíts már! Ez egy mondóka Nórkám?Az oviban szoktátok mondani? Igen, igen anya. No jó, drágám, én ezt nem ismerem, de gyere, beütjük a gugliba és megkeressük mi ez. Így is lészen, bár nem egészen az volt a szöveg, de rájöttünk, hogy a következő versikéről van szó:

HEJ A SÁLYI PIACON

Hej a sályi piacon, piacon,
Almát árul egy asszony, egy asszony,
Jaj de áldott egy asszony, egy asszony,
Hatot ad egy garason, garason.




Aztán ahogy elolvastam kicsit ismerős volt.
Volt még ott jó pár ilyesmi versike, például ez is, itt alább. Erről is kiderült ,hogy ismeri a nagylány.

DE JÓ A DIÓ

De jó a dió, fütyül a rigó,
Vidám dala száll, élni jaj, de jó.


Gyere, te rigó, itt van a dió,
Héja ropogós, bele csuda jó.


Apró menü ötletek a hétvégéről:
Tegnap kivettem egy egész csirkét, meg pár csirkemájat. A csirke combjait meg mellehúsát kirántottam, lett hozzá tejszínes krumpli, és hát a múlt hét, lássuk be levesekben szegény volt, már a 4 éves is követelte a levest. Nokedlis. No jó, mondom, akkor legyen zöldborsó leves.Nokedlivel.
Mai menü pedig, a csirke szárnyait meg hátát félretettem, és abból lett husi leves, amit túrós bukta illetve lekváros kifli követett.

Most, elég hosszasan itthon lesz Nórika, próbálok vele sokat játszani. Múlt héten beszereztünk egy Ki nevet a végén klasszik társast. Délután azzal játszottunk. Csak annyi a gond vele egyelőre, hogy nem túl kitaró a figyelme. Egy idő után megunja, és össze-vissza kezd el számolni, meg ellenkező irányba viszi a bábut stb...
Délelőtt hercegnős memória játékkal meg Micimacis kártyajátékkal játszottunk, avval is memória játékot.
Ha éppen főzök, akkor is le lehet Nórit ültetni, hogy pl. kifestőzzön. Itt az egyik kedvenc figurája, a Toy Story-ból Jessie:

2011. október 22., szombat

Teszek-veszek

Ismét mozgalmas hét áll a hátunk mögött. Megválaszolásra került azon kérdésünk is, hogy miért is Tesz-vesz a neve ovinknak, és lássuk be, nem is választottunk rosszul izgő-mozgó 4 évesünknek.

Elsőnek némi menü ötlet, ezek készültek a héten:

  • paradicsom leves, anyukám házilag főzött paradicsomlevéből, rakott krumpli szeghalmi füstölt kolbásszal, amit nemrég pár napja vettek le a füstről)
  • tökfőzelék sertéspörkölttel
  • zöldborsó főzelék a maradék sertéspörivel
  • házi hurka-kolbász (szintén Szeghalomról) friss puha kenyérrel és savanyúsággal
  • töltött fasírt sült krumplival, ubisalival
Ez a hét nem a levesek jegyében telt, mint látható...A rakott krumpliból készült babaverzió is (kolbász nélküli, helyette reszelt sajt volt benne), de az én nagyfiam egyértelműen jelét adta,hogy neki biza abból adjak, ami az én tányéromban gőzölög...Tulajdonképpen már mindegyik ételből ehet a baba, csak a hurka-kolbiból nem adtam neki, helyette akkor üveges bébiétel volt: brokkoli csirkehússal. Mázlim van a fiúcskával, mert nővérével ellentétben ő mindenevő. Attól tartok, ha már nem az etetőszékben fog trónolni, hanem rendesen az asztalnál, akkot minden kaját ki fog szedni Nóri tányérjából. Hehe :-)))
Tegnap este vendégeink voltak, Tündi és Zsenya köszöntötték fel a nagyfiút szülinapján. Kapott egy nagy tűzoltós dömpert, amin működő vízpumpa van. Azért is segítettem ezzel az ötlettel az ajándékválasztást, mert egy ideje észrevettem, hogy szereti Balu tologatni a nagyobb tárgyakat. Már ma reggel rá is jött, hogy a dömpert is klasszul lehet tologatni.
Tanácstalanságra, ha van egy éves fiúcska, akinek ajándékötlet kellene, íme néhány:
 Brüm-brüm csörgős kisautók garázzsal (fisher-price)

Móka kockák (fisher-price)

Tűzoltó autó (Wader)

A dömper jó ötlet nagyon, és ebből a márkából többféle jópofa dömper is van (Pl. tekebábukkal, egy kis markolóautóval, kockákkal stb.)

Szóval, a tegnapi menü volt a töltött fasírt. Leves nem volt, helyette kipróbáltam a nosalty-ról lelesett receptet, a baconbe göngyölt sütőtök kockákat. Hát, isteni volt, főleg, hogy míg sütöttem a krumplit, ezt szervírozni lehetett, és falatkák gyanánt nagyszerű előétel lett belőle. A recept ITT található. A mennyiségekről annyit, hogy kb. 70 dkg sütőtökhöz elfogy simán egy 25 dekás csomag bacon. Még egy előnye van ennek az ételnek, nevezetesen, hogy előre elkészíthető, akár előtte nap is rátekergethetjük a bacon csíkokat a tökkockákra, és egy hejde kis műanyag dobozban tök jól elvan másnapig, amíg a sütőbe nem rakosgatjuk. Helyesbítek, még egy előnye van: a 4 éves kuktalány is lelkesen és  lazán körbecsavarintja a tökkockákat a baconcsíkokkal, amint előzetesen bemutattam neki, hogyan is kell ezt a műveletet végrehajtani. Azért  az én kis kuktalányom  kezd elszemtelenedni, mert ama felszólításomra, hogy ugyan dobja már ki a bacon csomagolását, azt válaszolta, hogy nem, mert az nem főzős feladat...:-))))

Volt még süti is tegnap, amit előző nap hoztam össze. Történt ugyanis, hogy az oviban a héten tesz-vesz napok voltak.  Kapcsolódva a post elejéhez, hogy miért is tesz-vesz az ovi neve, hát minden bizonnyal azért, mert folyton van valami nyüzsgés, jönnek-mennek ide-oda, különórák tömkelege várja a gyerekeket. Most a tesz-vesz napok keretében csütörtökön a Bábszínházban volt a Pillangó csoport, ahol is Misi Mókus vándorúton című darabot nézték meg. (Előzetesen csekkoltam a darabot, és rémlik is gyerekkoromból, na nem a bábszínházból hanem talál a tv-ből.)  Ahogy délután elnéztem a gyerkőcöket, eléggé nagy sikere volt a kiruccanásnak. Ugyanezen reggelen olvastam a hirdetőtábláján a csoportnak, hogy pénteken a Bóbita együttes érkezik hozzájuk, és a műsor után szeretnének sütizni meg gyümilét inni, s kérik a szülőket vigyenek be péntekre sütit meg gyümilét. Meginterjuvolva az ovónénit kiderült, hogy itten a házilag készített sütit is szívesen veszik. Ennek a hírnek én nagyon örültem, cska így röviden :-))).  Így hát, miután csütörtökön leadtam Nórit, hazajöve kiötlöttem, hogy mit is süssek, ami nem krémes és veszélyes, és akkor a pénteki vendégségre is megvan az édesség. Ígyen lett egy nagy tepsi almás lepény  és egy mega adag (1kg lisztből)  házi baracklekvárral töltött vaníliás kiflicske (leírása e helyen található ).

Péntek reggel a szülők lelkesen hordták be a sütiket dobozokban, tálakban, és a gyümölcsleveket,  hogy a Bóbita együttes zenéjére táncraperdült, és kifáradt gyerekek feltölthessék szénhidrát és folyadékkészleteiket.

Végezetül, közeleg a Halloween, ami nem az én ünnepem, se nem a mienk (már se a családé, se a magyaroké) sokkal inkább kereskedelmi ünnepnek nevezném, de  álljon itt a kislányok és másodállásban kuktalányok kedvére egy-két jópofa kifestő a one princess for every day blogról.

 Witch princess





Halloween princess

2011. október 18., kedd

Őszi dolgok


Itt az ősz, hűvös van, vagy jobbik esetben délután egy kis napsütést még kapunk. Hamarabb is sötétedik. Nórika újabban szívesen szinez, és nagyon is ügyesen, alig megy ki a vonalon. Egyik alkalommal halloween tökös kifestőt szinezett ki, és kitalálta, hogy beviszi az oviba. Óvónéni nagyon megörült neki, és egyúttal le is csapott rám, hogy tudnánk e hozni kifesteni valókat. Hát persze, hogy tudunk. Szívesen segítünk ahol tudunk.
Hát, íme néhány kifestegetni való. Ezek itt most csak ősziesek, én nem rajongok a halloween című eseményért...

Őszi Hercegnő

Makk:


Madárijesztő:

templates



Makk emberke:

templates


2011. október 17., hétfő

Ősz van ám!


Csukás István: Dalocska

Csengő szól: gingalló,
röppenj már, pillangó!
Pillangó messze jár,
volt-nincs nyár, vége már.

Züm-züm-züm, ez a szél;
táncol a falevél.
Züm-züm-züm, ez a szél!
Egy reggel itt a tél.

2011. október 16., vasárnap

Balu első szülinapja

Először is, jó hűs lett kint az idő, de! még nem kellett a fűtést bekapcsolnunk (22 fok van a nagyszobakonyhában,ugyanennyi a szülői szobában), kösznhetően annak, hogy az uram nem kis munkával megjavította az ablakokat, résmentesített, szigetelt, festett, és tetettünk fel nyár elején duplo-duplex rendszert. Mostmár csak egy a bánat, amin sajna nem tudunk segíteni, hogy a gyerekszoba nagy fala sajnos "hideg", a hátsó lépcsőházzal szomszédol, és hát abban a szobában ezért 1 fokkal kevesebb van, mint máshol.

No, de térjünk rá a hét nagy eseményére, a fiatalember első szülinapjára. Olyan, mintha tegnap született volna kicsi Balu, pedig már egy éves...
Hol is tartunk? Hát, szép nagy a Balu : 13,1 kg-hoz társul úgy 85 cm, és már 92-es felsőruházatot hordunk. Nagy lábon is élünk, 22-es a cipőméretünk. Megállapítható tehát, hogy fizikai paramétereink megfelelnek egy másfél éves gyerkőcének...
Az étvágyunk remek, sőt, még attól is jobb! Jó hír, hogy kezdünk rájönni, a fogacskákkal rágni kell! Már nem öklendezünk egy-egy kisebb darab ételtől,hanem rágó mozdulatokat teszünk, 8 kis fogacskánk segítségével pedig puha ételekből harapunk le (vagy pusztán szeretetből harapdosunk anyát,mamát). Az ételek iránti kíváncsiságunk pedig jószerivel kimeríthetetlen.
Szerencsére a mozgásfejlődésünk is remek, már két lábon tipegünk, egyre kevesebbet mászunk, mit tipegünk, néha már egyenest hasítunk, menetelés közben azért még egyensúlyozunk, de közben jó hangosan kiabálunk örömünkben, sőt, úgy is megy a járás, hogy közben van valami a kezünkben, vagy a szánkban. És már meg is tudunk fordulni, irányt változtatni hirtelen. A felállás még csak úgy megy, ha kapaszkodunk valamiben (hát, azért csak nehéz a hátsó fél...)

A nagy napra kétszer is készültünk. Egyszer azon a napon, amikor is előadtam a túrós gyümölcsös tortát, amit kisebb előtanulmányok előztek meg, nevezetesen a gugliba beírva, hogy első szülinapi torta, szülinapi torta egy évesnek stb.....Aztán néhány lap megtekintése után megszületett a remekmű, a túrós-banános Balutorta.

Túrós-banános Balutorta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2 ek hideg víz
  • 4 csapott ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 csapott ek liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/4 kg túró
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 2 ek. porcukor
  • 2-3 banán
  • 15-20 szem aszalt áfonya
  • a tetejére tortazselatin
No nem kell megijedni hozzávalók sorától! Sem a tejtől, sem a tésztában lévő tojásfehérjétől, ha nem okozott eddig gondot a tejtermék meg a tojássárga. A baba egyébként se fog még fél szeletet se megenni belőle...(No,ahhoz képest,hogy olyat is olvastam, hogy tejszínnel meg nyers tojássárga használattal adtak elég népszerű babás helyen első szülinapi torta recepteket....)
Először is, kivajazunk, lisztezünk egy gyümölcstorta formát. Előmelegítjük a sütőt 160-170 fokra. Közben az első helyen felsorolt hat hozzávalóból  vizes piskótát készítünk. A formába töltött tésztát egy kényelmes pelenkázásnyi idő alatt készre sütjük.
A krémhez a túrót villával áttörjük, belekeverünk 1 cs. vaníliás cukrot, a porcukrot és a jó alaposan megmosott citrom reszelt héját. A pudingot 3 ek cukorral 4 dl tejjel megfőzzük, kihűtjük és a túróhoz keverjük. Ez a krém kerül a tortalapra. Rákarikázzuk a banánokat, szépen elrendezve. Hogy ne legyen egyszínű a torta, szórjunk a banánkarikák közé aszalt áfonyát.
Az elkészült tortát bevonjuk tortazselatinnal. (Az ötkeres tortazselatinhoz csak ennyi a megjegyzésem: véletlenül se tegyünk hozzá 2,5- 3 dl vizet, amit a használati leírás ír, 2 dl folyadék untig elég...)
És az eredmény:



Hétvégén a nagyszülők érkeztek, természetesen egy tortával Szeghalomról :-), ami nem volt más, mint csokitorta klasszik marcipán huzattal (a képen nem látszik, de a torta oldala világoskék).

A menüt illetően arra törekedtem,hogy szombaton ne nagyon kelljen a konyhában aszalódni, tehát pénteken anyósom elkészítette a töltött káposztát, amit szombaton már csak melegíteni kellett, anyu meg hozott isteni tyúkhúslevest, csak tészát kellett főzni hozzá. Balu is tömte magába a levest, cérnametélttel, nem is nagyon óhajtott mást enni, háromszor kellett szedni a tányérjéba...Azért utána még megkóstolta a töltött káposzta töltelékét is , ami szintén ízlett neki. Azért ezek mellé a finomságok mellé összeütöttem egy fincsi sajtos pogit,amit persze Balu sem hagyott ki, ahogy észrevette, hogy az asztalon van valami ennivaló,addig nyújtózott, míg meg nem szerzett egyet...kettőt.


A mai menü pedig zellerkrém leves volt, és finom friss disznóhúsból pecsenye sütve. Közvetlenül sütés előtt besóztam a husit, nem tettem alá se vizet, se zsírt, csak betettem 210 fokra a sütőbe lefedve úgy 70 percre, majd ekkor miután lecsekkoltam, hogy puha a husi, levettem a fedést, dobtam alája egészben,héjasan fokhagymagerezdeket, és további 15 percig sütöttem, amikor is a husidarabokat megfordítottam, és újabb 10 perc alatt szép pirosra sütöttem. Volt hozzá tepsis krumpli, savanyúságnak csalamádé és cékla. A husi természetesen Szeghalomról érkezett, a hurkával, sütnivaló kolbásszal, füstölt kolbásszal, kolbásszal töltött karajjal, és karajjal együtt.
Persze ezen hosszú felsorolásban szereplő cuccok a fagyasztóba vándoroltak. Egyelőre...:-)

2011. október 13., csütörtök

Hogyan tünjünk el egy hétre?

A válasz egyszerű: gyorsított verzióban egy 3 napos vírus elegendő,hogy levegyen a lábadról, és már az első 24-36 órában tapasztalni fogod, hogy a lakás a feje tetejére áll, 48 órán belül pedig a szennyestartó is. A vasalnivalóim egy hegynyire magasodtak, a mosnivalóim meg kettőre...Aztán,hogy mindezt rendbehozd, igényel 1 hetet minimum.
Esetemben röviden a következő történt: csütörötök  este torokfájás, péntek hajnalra enyhe hasmenés, péntek napközben 38,3 fokos láz, szombat tényleg hasmenés. Vasárnapra már jobban is lettem. Végül is a legrosszabb a láz volt, ugyanis még a lábamról is ledöntött, egyféleképp tudtam létezni: fekve, csukott szemmel, néha elszenderedve. Míg Balu ébren volt, én is próbáltam talpon maradni.Alig vártam, hogy Andris hazaérjen, és én ezzel le is adtam a gyerekeket neki.
No, végül szombatra a láz elmúlt, már csak kimerült voltam és gyenge. Az uram kitalálta, hogy akkor ő rendel pizzát ebédre. Na, azt már nem, mondtam, inkább süssünk. Gondoltam majd távvezérlem az én jó uramat, hogy mit csináljon, a dagasztást megteszi a gép, csak bele kell rakni az anyagokat...stb. Na, ehelyett persze én készítettem mindent a sajtreszelésen kívül. A pizzáról már írtam itt. Kicsit újítottam, már feltét ügyileg, így kerekedett a következő pizza (akkor nem is voltam olyan rosszul?).

Magyaros csirkemájas pizza

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemáj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 tk. pirospaprika
  • füstölt sajt reszelve
  • olaj
A hagymát megtisztítom, félkarikákra vágom, a paradicsomot, paprikát szintén.  A hagymát az olajban megpirítom, hozzáadom a paradicsomot és a paprikát, sózom és addig pirítom, míg a paprika megpuhul. Közben a csirkemájat kisebb darabokra vágom (ketté/lebeny). Mikor puha a paprika mehet bele a máj és 2 tk. pirospaprika. Épp csak összeforgatom,míg a máj fehéredni kezd, és leveszem a tűzről, cseppet megsózom. Ha teljesen készre puhítom, akkor a sütőben kapott hő hatására a máj kőkemény és száraz lesz., ezért forgatjuk csak éppen össze. A pizzatésztát kinyújtjuk, a paradicsomos szósszal bőven meglocsoljuk és jöhet rá a májas ragu. A tetejére füstölt sajtot szórunk gazdagon.
Ha a család bírja,akkor lehet pikánsan csípősre készíteni, hegyes erős paprikát vagy chilit karikázni rá.

Mivel ez nem egy babás étel lett, Balukának főztem almakompótot, és csempésztem bele a csirkemell feltétes pizzához készített husiból.

Vasárnap a család nagy része elvonult  a heti bevásárlást elintézni, addig főztem ebédet. Vagyis az ebéd meg a vacsi közé eső valamit, mert szégyenletesen későn keltünk...Az előző napi pizza maradékát reggeliztük majdnem ebédidőben...
No, mivel nem akartam nagyon variálni, előadtam a vasárnapi ebéd klasszikot, a rántott csirke krumplipürével c. menüt, egy kis párolt mexikói vegyes zöldséggel.  Hát, a párolással kicsit csaltam, mert azt találtam ki Balu menünek, hogy a husiból turmixolok, de azt ugye a krumplipürével nem lehet, így a mexikói zöldség jöhet szóba, és ahhoz kicsi lé kell. Szóval, egy kicsit több vizet tettem a zöldségre, így megvolt a turmixolólötty :-). Így hát Baluka krumplipürét kapott rántott csirkével és párolt zöldséggel.

Némi menü ötlet a hétről:

  • brokkolikrém leves, bolognai spagetti
  •  paprikás lisztben sült husi, zöldpaprikával pirított krumpli
  • karalábé leves, répafőzi, palacsintabundás csirkemell


2011. október 6., csütörtök

Újabb babásított étkek

Tegnap előtt valami egyszerűt szerettem volna. És persze olyat, amiből Balunak is ki lehet hozni valami finomat. Ezért készült zöldbabos raguleves. Második fogásnak lekváros bukta volt, persze ebből nem evett Bala, csak megkóstolta :-).

Zöldbabos raguleves

Hozzávalók:

  • 45 dkg sertés lapocka (de készülhet bármilyen húsból, akár csirkéből, pulykából is...)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • fél paradicsom, negyed zöldpaprika
  • kb. 20 dkg zöldbab
  • 1 nagyon sárgarépa
  • kevés fehérrépa
  • betétnek tészta vagy rizs
A hagymát megtisztítom, felkockázom, kevés olajon megpirítom. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát, pár perc múlva mehet  hozzá a hús, amit fehéredésig pirítok. Aztán sózom, picit borsozom, natur vegetával ízesítem, mehet bele a zöldség, és pár percig fedő alatt párolom. Eztán felöntöm vízzel, és addig főzöm,míg a hús meg a zöldségek puhára főnek.
Na, és most akkor többféleképpen alakulhat a helyzet, már a babakaja ügye miatt...
Az egyik, hogy veszünk ki a baba főzőedényébe a levesből, és abba főzünk rizst (annyit is tehetünk bele, hogy főzelék állag jöjjön ki belőle), végül összeturmixoljuk az ételt. A nagyfazékban maradt levesbe pedig főzünk tésztát, hagyományos, tojással készültet.
Következő verzió, hogy az egész levesbe rizst főzünk betétnek.
És végül, hogy az egész levesbe tésztát főzünk, csak nem tojásost, hanem keménybúzadarából készültet.

Mivel a levesből nem lehet keveset főzni, tegnapra is maradt, már csak valami második fogást kellett kitalálni. Lett hát spenót túrófasírttal, amiről korábban is írtam. A spenótot is adhatjuk a babáknak 8-9 hónapos kortól heti egyszer, a bennük lévő oxalát tartalom miatt csak egyszer (megterheli a vesét). A túrófasírt is igazi babakaja lehet. Ennek a receptjéről már egyszer írtam,de csak belinkeltem a nosaltyról. Na, most leírom, ugyanis még szerencse, hogy el volt mentve a gépre, mert a nosalty megújulás miatt zárva volt pár napig, úgyhogy hiába kattintottam ODA, nem ment a dolog.

Szóval, a recept:

Túrófasírt:

  • 50 dkg túró
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • só,bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj
A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom, és egy serpenyőben (eredetileg kis edényt ír a recept, s aztán a megmaradt olajban kell majd kisütni a fasírtot, hát az kis edényben elég bajos...) olajon megpirítom. Egy tálban a túrót villával áttöröm, és hozzáadom a megpirított, lecsöpögtetett hagymát (szűrőkanállal szedem ki) . Só, bors, tojás bele, és annyi zsemlemorzsa, hogy jól formázható legyen a massza (kb. 3 ek.) Aztán gombócokat formázok, és belehempergetem zsemlemorzsába. A hagymapirításból visszamaradt olajhoz még öntök egy kevés olajat, hogy ki tudjam sütni benne a fasírtokat.
A babásított változat light-osabban készül, kevesebb hagymát tegyünk hozzá, és persze 1 éves kor alatt csak a tojás sárgáját. Ezt is készíthetjük nagyobb mennyiségben, fagyasztásra.

Ma is próbáltam olyan ebédet kreálni, amiből Balu is ehet. Tegnap vettem egy szép fej karfiolt, és rögtön ki is találtam, hogy rakott karfiol lesz belőle. Vagy rántott...Végül győzött a rakott. Azonban a tejfölt elfelejtettem megvenni, ezért ma még mentünk egy kört...
A leves az utolsó pillanatban dőlt el, mi lesz. Az uram vett nemrég vákuumos dobozokat, no, gondoltam, teszteljünk, és szombaton, mikor a máglyarakás készült, és több almát sikerült megpucolnom a kelleténél, belezuttyantottam egy ilyen dobozba, lezártam légmentesen, és ma, csütörtökön elővettem. Kinyitottam, és semmi baja nem volt. Jó, akkor lesz almaleves belőle. Vagy valami olyasmi. Mi is lett?

Almakrém leves habgaluskával

Beleraktam az almát a levesfőző edényembe, Nóri kukta engedett rá vizet, ment bele fahéj, szegfűszeg és cukor, aztán hajrá. Közben eszembe jutott, hogy van még a minapi buktasütésből kimaradt tojásfehérje, 2 darab, így máris jött az ötlet, hogy akkor almakrém leves lesz, habgaluskával. Szóval, mihelyt megfőtt az alma, botmixerrel belementem az edénybe, krémesítettem. Nóri kukta kikevert egy kevés lisztet joghurttal, és az enyhén forrásban lévő levesbe öntöttem, és gyorsan le is vettem a tűzről. A habgaluska úgy készül, mint a madártej habja. Kicsit lehet ugyan variálni vele...Szóval, én úgy készítettem, hogy a 2 tojás fehérjét 1 csomag vaníliás cukorral és 1.5 ek. cukorral kemény habbá vertem (Nóri kukta aadagolta bele a cukrot). Egy nem túl nagy edényben tettem fel fele-fele arányban vizet és tejet, amit cukorral és kevés fahéjjal ízesítettem. Mikor felforrt, lejjebb vettem és evőkanállal szaggattam bele a keményre vert tojáshabból. Vigyázat! Nem kell forrina a lének, mikor beleszaggatjuk a habgaluskát, mert valami rejtélyes oknál fogva, akkor összeesik a hab. Szóval, elég ha forró az édes tejes víz amiben fő, mindkét oldalát a habgaluskának "áztassuk" 1,5-2 percig, aztán habszedő kanállal szedjük ki.
A levesből szedjünk tányérra, majd tegyünk bele 3-4 habgaluskát.

Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol (kb. 1 kg. tisztán mérve)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 2 tasak főzős rizs
  • olaj
  • 450 g tejföl+a tálaláshoz
  • 2 tojás
A karfiolt rózsáira szedjük, kb. 10 percre sok vízbe rakjuk a rózsákat, ha van benne bogárka, stb. tudjon kimászni belőle. Aztán sós vízben puhára főzzük. A tasakos rizst sós, forrásban lévő vízbe rakjuk, kicsi olajat is öntünk bele a vízbe, és 10-12 perc alatt megfőzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáöntjük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, natur vegetával, fehéredésig pirítjuk, majd lefedjük és10-12 perc alatt készre pároljuk lefedve.  A tejfölt kikeverjük a 2 tojással, sózzuk, natur vegetával ízesítjük.
Mikor minden megfőtt, veszünk elő egy tepsit, és rétegezünk. A tepsit kikenjük olajjal, erre jön az egyik tasak megfőtt rizs. Majd jöhet a hús fele, amire a karfiolt egyengetjük. Meglocsolhatjuk a tejfölös tojás harmadával. Aztán a maradék hús jön, majd zárásként a második tasak rizs. Végül ráterítjük a tojásos tejfölt.
Nem előmelegített, 200 fokra beállított sütőben 25 perc alatt átsütjük.
A babának 1 éves kor felett jöhet így ,ahogy van (bocsi, nekünk 1 hét van hátra, ezért én most figyelmen kívül hagytam azt a kevés tojásfehérjét meg tejfölt, illetve a tetejéről leszedtem) ,villával összenyomkodtam. Ha kisebb a baba, akkor egy kisebb tűzálló edényben rakjunk neki össze a hozzávalókból, kihagyva a tojást, meg a tejfölt, amit helyettesítsünk joghurttal. És legyen jó tocsogós (no ne a zsiradéktól), hogy lehessen turmixolni és a babának is jobban csússzon.

Hogy a gyerekekről is szó essék, ne csak a konyhai dolgokról. Nórikánk minap elég érdekes dolog csúszott ki a száján, nevezetesen: a víznek felhajtóereje van. Csak néztem, de nyilván úszáson mondták nekik. Egyébként Nóri szépen gyógyul, ahhoz képest, hogy mennyit szokott enni, most mondhatni attól is jobban eszik.
Baluka eddig erőszakos volt, most nagyon akaratos lett. Ha vinni akarom pl. pelenkázni, akkor ellenáll, elernyeszti magát, vagy ha épp a kezemet fogva sétál akkor elereszti a kezem aztán megy az általa kiszemelt célpont felé. Valami titokzatos okból kifolyólag szeret bemenni a szobánkba, és a számítógép asztal előtt lenni. Ja, és a legújabb mutatvány, hogy felmászik 3 lépcsőfokot! Szóval, résen kell lenni ám!

2011. október 4., kedd

Babásított ételek

Nóri megint beteg lett...megfázott, bár nem vészes, már pénteken is éreztem a hangján, hogy olyan megfázottas, aztán vasárnap egész nap kornyadozott, szunyókált, és déltán be is lázasodott. Nem vittem oviba, bár tegnap tök jól volt, annyi a változás, hogy fújjuk az orrot, ami bedugul. Felhívtam a rendelőt délután, hogy lemehetnénk e. Mint kiderült, a doktornő már megint szabin van,így mehetünk késő este vagy ma délben. Hát, inkább a ma délbenben maradtunk. Felirattam még Balunak a menjugate oltást, meg még pár dolgot. Mint kiderült, a menjugate hiánycikk, úgyhogy majd érkezik valamikor...

Már múlt héten motoszkált a fejemben, hogy kéne fejtettbab főzeléket főzni fasírttal. Úgyhogy tegnap elérkezettnek láttam az időt, hogy elkészítsem. Megkockáztattam, hogy Balu is megkóstolja ezt az ételt (babásított változatban), hisz mindjárt 1 éves lesz!
És ha már itt tartunk, egyre többször készülhet azon alapanyagokból a baba étele, amikből mi főzünk éppen a családnak.

Fejtettbab főzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg mirelit fejtettbab
  • 2 dl tejföl
  • só, bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 3-4 ek. liszt
  • cukor, ecet az ízesítéshez
A babot felteszem főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi, sózom (csak kicsit, mert a babának ebből lesz kivéve, és a miénket később is ráérünk megsózni), kevés őrölt borsot is szórok bele, és a babérlevelet is beledobom. Puhára főzöm. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, olajon megpirítom, hozzáadom a lisztet, kvázi rántás készül.

Mikor a bab megpuhult, akkor elkészítem a babának a főzit. A babból szedek ki  a babának (nem kell sok, kb. 20-25 szem), a léből is, és teszek még hozzá vizet (kb. 2 deci folyadék legyen alatta). A rántásból kanalazok rá 1-2 evőkanállal, felforralom, és mikor levettem a tűzről, akkor keverek hozzá  2 tk. natur joghurtot. Turmixolom, a köretnek készített babafasírttal együtt. 

Vissza a felnőttes főzelékhez! A rántásba belekeverjük a tejfölt (esetleg lehet egy kanál pirospaprikát is tenni bele), és vízzel felhígítjuk. Aztán mehet a forrásban lévő főzibe. Kiforraljuk. Mikor kicsit hűlt, akkor ízesítem cukorral, ecettel, sóval.
Feltétnek fasírtot, sült kolbászt, debrecenit, tükörtojást, vagy ami tetszik :-)) adhatunk.

Apropó fasírt, a babának attól kezdve, hogy tojássárgáját kaphat (8 hónapos kortól), készíthetünk babafasírtot, akár nagyobb mennyiségben is, lefagyasztásra.

Babafasírt

 Akár csirke, akár sertés darálthúsból is készíthetjük. A különbség csak annyi, hogy egész tojás helyett tojássárgát teszünk bele, és tejbe áztatott zsemle helyett vízben ázott zsömit . És persze bors nélkül, vagy csak minimális borssal és persze kevesebb sóval. De ugyanúgy mehet bele a hagymaféleség, kevés pirospaprika (ez is elmaradhat), köménymag, petrezselyemzöld. Gyúrjuk, gombócoljuk, sütjük, és bármilyen főzivel turmixoljuk. Ha nagyobb a baba és fogékony rá, akkor majszolhatja is, vagy pici darabokra vágva adhatjuk, hogy rágásra ösztönözzük a babát.

Apropó tojássárga, hogy az a heti 1 alkalom ne legyen uncsi, hogy mindig csak főtt tojássárgát turmixolunk a főzelékbe, adhatunk például ezt is :

Tojásleves babáknak

Az alapja, avagy a leve, ugyanúgy készül, mint a hagyományos tojáslevesé. Akkor készítem, mikor magunknak is azt főzök.
 Egy kisebb vöröshagyma felét apróra vágva 10-15 szem köménymaggal megpirítok olajon, teszek hozzá egy evőkanál lisztet, amivel még kb. 1 percig pirítom, majd 1 teáskanálnyi pirospaprikát szórok bele, elkeverem és gyorsan felöntöm 0,8-1 liter vízzel. Pici sót teszek bele (ebből lesz kivéve a babának, szóval neki nem nagyon sózunk, nekünk meg ráér mikor kivettük a levet a babának) natur vegetával ízesítem, felforralom, és még pár percig főzöm. Két tojást készítek elő, az egyiket kettéveszem, és csak a sárgáját használom fel a baba levesébe.
Veszek ki a babának a léből 2-3 decit (a baba étvágyától függ) a baba főzőedényébe, felteszem a tűzhelyre, mikor forr akkor lassan beleeresztem a tojássárgát, miközben gyorsan kevergetem a levest (minél apróbb darabokban legyen a tojás, az a cél). 

A másik egész tojást, és a megmaradt fehérjét felverem villával és a felnőttek levesébe engem bele, folyamatos kevergetés közben.

Újabb őszi menü

Szombaton vendégeket vártunk. A férjem szülinapját jöttek köszönteni Tündiék. A hetem elég zsúfoltra sikeredett, ezért szinte csütörtök este szembesültem vele, hogy fogalmam sincs, mi lesz a menü, és ez nem is változott péntek reggelig. Elvittem Nórit az oviba, s közben azon gondolkodtam, most akkor elmenjek megnézzem mi a húsfelhozatal a Nádor utcai CBA-ban, és találjam ki ott, mi legyen, vagy jöjjek  haza, aztán majd menjek le Baluval. Hát, az utóbbi mellett döntöttem. Közben kitaláltam a fő fogást, a levest, ami zöldborsókrém leves lesz, s a főétel töltött csirkecomb és aszalt szilvával töltött csirkemellet. Ez utóbbihoz kaptam minap ajándékba kész alapot (bár nem használok ilyet, de ha már van, akkor próbáljuk ki), már csak a csirkemell kellett és az aszalt szilva persze. Köret még nem volt kitalálva, de ami késik nem múlik, van otthon mindenféle, lehet még rajta gondolkodni. Végül még a piacra is elvetődtem, mert a boltban nem tetszett az aszalt szilva, így azt a piacon vettem meg. Elmentem még a Cserpes Sajtműhely boltjához, tankoltam pár túrórudit, meg joghurtot.
A desszert azonban még délre sem volt tiszta. Végül jött egy isteni sugallat. Sütit nem akartam, mert a héten már tortát is készítettem, és gyártottam egy halom hálasütit Zsenyának, islert,meg kókuszgolyót, mert elintézte drága gépem szervizelését (amiért a világ végére kellett volna mennem, és kb. kétszer 3 órámba telt volna). Szóval, két dolog motoszkált a fejemben, a máglyarakás és a női szeszély. Tiszta őszies dolgok, főleg a máglyarakás. Megnéztem pár receptet, és a női szeszély inkább sütisebbnek tűnt, így maradt a máglyarakás. Sosem készítettem még, de máris felturbóztam az addig talált recepteket, ugyanis az mind száradt kiflivel vagy zsemlével írta , én meg nem tágítottam attól a gondolattól, hogy kalács lesz az alapja. Végül annyi receptet néztem meg, hogy egy nagy katyvasz lett a fejemben tőle. Mennyiségekben is nagy volt az ingadozás (volt amelyik 20 dkg kiflihez 4-6 dkg vajat írt, volt amelyik 25 (!)-öt...Na, végül fogtam a jó öreg Horváth Ilona receptkönyvet, és nem általkodtam arra támaszkodni.

Máglyarakás

Hozzávalók:
  • 50 dkg kalács
  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 6 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 kg alma
  • 6 ek. baracklekvár+még kb. 10 dkg kenéshez
  • 10 dkg darált vagy durvára vágott dió
  • ízlés szerint mazsola

A kalácsot felszeletelem, és mivel ez csak előző napos volt, nem szikkadt, tepsibe egymás mellé helyezve a szeleteket 70 fokos sütőben 10-15 percig szárogatom. Közben a tojásokat kettéválasztom, a tejet megmelegítem, a margarint felolvasztom. A tojássárgákat kikeverem a cukorral, és az olvasztott margarinnal, majd hozzáöntöm a tejet. A szárított kalácsot egy mély tálba teszem, és ráöntöm a tejes  masszát. Sok lesz, de nem baj,kell (én megijedtem, és nem tettem rá az összes tejet, így kicsit szárazabb, lett, szóval abból okulva mondom, hogy kell mind). Hagyom ázni vagy 10 percet.

Kikenek margarinnal vastagon egy tűzálló tálat, lehetőleg magas pereme legyen. Közben az almát meghámozom, magházát kiszedem, kettévágom, és a felekből szeleteket vágok. A diót is durvára vágom. A sütőt előmelegítem 190-200 fokra. Mikor megvagyok, az ázott kalácsot beleteszem a kivajazott tűzálló tálba, megkenem jó bőven baracklekvárral, szórok rá mazsolát (ezt előzőleg rumba is áztathatjuk) és diót. Erre a rétegre jön az alma. Ha megvan, akkor betolom a sütőbe 30 percre.

Közben felverem a tojások fehérjét jó kemény habbá. Mikor már jónak ítélem, akkor adagolok hozzá 6 evőkanál baracklekvárt. A 30 perc elteltével kiveszem a tepsit, ráteszem a habot, és lejjebb veszem a hőfokot a sütőben. Visszateszem a tepsit még kb. 10 percre, míg a hab kissé megbarnul.




És hogy mi lett a köret a húsokhoz? Andris ötletére a tepsis krumpli. Ehhez a krumplit megpucoltam, negyedeltem, megsóztam, borsoztam, szórtam rá majorannát és fokhagymaport, így tettem tepsibe, és a sütőben megsütöttem. Salátának tejfölös ubisali volt.