2011. november 30., szerda

E-anya, avagy hogyan szerezzük be a karácsonyi ajándéknak valót?

 A héten itthon van a férjem szabin. El is határoztuk, hogy akkor most letudjuk a karácsonyi ajándék beszerzéseket. Nem tudom ki hogy van vele, de az egész karácsonyi készülődésben az ajándékbeszerzés a legnyomasztóbb. Takarítás?Ugyan-ugyan. Nem erről szól a készülődés. Mindig az a fránya ajándék-mizéria. Kinek? Mit? Honnan? Mikor? Mármint szerezzük be... Hát, úgy gondoltam, hogy az idén másként lesz, mint eddig. Nem fogok a hidegben mászkálni, egyik üzletbe be, a másikból ki, leizzadok, megcsap a hideg, kerülgetek egy csomó embert, pfff.......
Hát fogtam a jó öreg excel-t készítettem egy helyes kis táblázatot, kinek, mit, honnan cellácskákkal. Összegereblyéztem az eredményt, s a gyerekeknek megrendeltünk játék (pl. játéknet, régió játék)  és könyves webáruházból (pl. alexandra: itt meglepően alacsony a házhoz szállítási költség, és adott esetben a könyvekhez is jelentős kedvezménnyel juthatunk) a cuccokat.
Hát ennyi...Ha tömegre vágyom (kétlem :-)), akkor meg lemegyek az adventi vásárba a Bazilikához :-)

2011. november 26., szombat

Várakozás

Néha sokáig várunk valamire, és nem történik semmi, néha meg hipp-hopp megtörténnek a dolgok. Úgy mint a héten.
Baluka kedvence főtt kedden: húsleves; és ért a meglepetés, hogy az én kis húsgombócom kétpofára nyomta be a főtt répát meg krumplit csak úgy felkarikázva. Semmi turmix, semmi nyomkodás! Ugyanez volt a grízgaluskával: kisebbekre vágtam, és tömte azt is befelé. A husit azt még turmixoltam egy kis levessel neki, de a többi ment befelé rendesen. Második fogásnak aranygaluska sült, amihez vaníliamártást készítettem, no nem pudingporból,hanem rendesen tojássárgából.
Ma pedig a lebbencsleves fogyott hasonlóképpen, meg a krumplifőzelék tükörtojással. Jé, ma nem dolgozott a botmixer, nem kellett vagy ötször elmosogatni :-).
Balus Nagyon jókedvű baba, azért szeret kiabálni is, ha valami nem úgy történik, ahogy kitalálja, hogy legyen. Mozgékony, szeret körbe-körbe járni, sőt már szinte szalad is. Külön műsor, mikor meglátja apa kezében a pálcikás jégkrémet. Elkezd felé szaladni, közben cuppog, mikor meg odaért akkor egyértelmű hangokkal jelzi, hogy: adj belőle apa! És még gesztikulál is hozzá, és nyúl a cucc felé.


Mozgásfejlődésben is történt egy újabb előrelépés: Baluka már hátrafelé is megy :-).

Nórika rendületlenül jár oviba. Valami csoda folytán 3 hete járunk folyamatosan, betegség nélkül. Az elmaradást úszásból pótolgatjuk: az első alkalom vasárnap volt (ez még a kisebb "meglepi"), háromnegyed 8-ra kellett odamenni. Oda? A Margit-szigetre, ahova ugye csak úgy mezei ember nem hajthat be gépkocsival, tehát csak egy út van: tömegközlekedés. Vasárnap reggel az meg percre pontosan ki lészen számítva...

Hát ,a betegség nélküli időszak csodája eddig tartott...Nórika megint betegeskedik, ugyanis megfázott.Épp most találtam egy témához illő, jó kis kifestőt, a beteg hercegnő:



Hideg van! Nem kérdés, hogy itt a tél! Sőt mi több, advent első vasárnapja is itt van! Mostantól január 2-ig adventi vásár lesz a Bazilika előtt. De mit is jelent az advent? Már azon kívül, hogy első vasárnapján kezdünk a fejünkhöz kapni, hogy mindjárt karácsony, te szent ég, az ajándékok, jajj, és még mindjárt előbb itt a mikulás is....


Az advent szó jelentése eljövetel (a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”).
A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.
Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot „kisböjtnek” is.



Az adventi időszak:



Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.
A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja. Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis „szenteste” (ebből következik, hogy advent első vasárnapja, nem lehet később, mint december 3.).
Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával
Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila.



A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.



Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. Egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak:



Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).







2011. november 20., vasárnap

A kabátos anyuka


Történt, hogy a múlt héten rájöttem, hogy kell pár apróság a gyerekeknek, mint pl. kesztyű, Nórinak még egy sál, így hát, kitaláltam, hogy elmegyek a Fontana C und A-ba. Meg hát van egy bababónusz 50%-os kuponom Balunak, amit ott tudok levásárolni 92-es méretig, és mivel már többféle ruhadarabunk 92-es, gondoltam ,legyen egy kabi, hátha jó lesz még tavasszal is. A boltba érve láttam, hogy minden kabát meg téli keigészítő a héten 25%-os kedvezménnyel van. Válogattam volna a téli kiegészíték közt, ha lett volna megfelelő, így hát azt nem vettem. Viszont kiválsztottam egy kabátot Balunak, s egy Nórinak szánt pizsivel meg a kabival besoroltam a kasszához;  mivel tudtam, hogy a kétféle kedvezmény nem összevonható, mondtam a pénztárosnőnek,hogy akkor az eredeti árból vegye le az 50%-ot. Mire ő közölte, hogy ez most nem megy, mert a gép automatikusan levonja a 25%-os kedvezményt. De, akkor most elteszi ezt a kabit, s ha vége a diszkont akciónak, menjek érte. Oké, akkor nem gondolkodtam, mert még több helyre is mentem, csak amíg átbaktattam a Vörösmarty térre a másik kétbetűs boltba, járattam a kis agyamat, hogy akkor most hogy is van ez??? Hát nehogy technikailag ne lehessen már megoldani?! És ha valaki nem tud szaladgálni a boltba hetente?
Mikor időm lett, akkor írtam is egy mailt az üzletnek. 2 nap múlva jött rá a válasz az üzletvezetőtől nagy elnézés kérések közepette, hogy értetlenül áll kolleganője félretájékoztatása előtt, természetesen technikaliag kivitelezhető a manőver, menjek be a boltba, vegyem át a kabit, és fájdalomdíjul felajánl egy kupont, ami december elején lesz beváltható, a végösszegből 25% engedmény jár majd.
No, pénteken családilag be is csattogtunk a boltba (előtte cipőt vettünk Nórinak), választottam még egy pizsit Nórinak, s mielőtt odakúsztam volna a kasszához, előrelátóan leküldtem Andrist a férfi osztályra nacit nézni. Na, ekkor jött a vicc. Odaadtam a kasszánál a papírkámat, hogy eme kabiért jöttem.  Láttam amúgy,hogy nem látom ott a kabátot. A hölgy nem is találta a háta megett. Aztán elment egy másik helyre, na ott se. Kb. háromszor kérdezte meg, hogy ezen a szinten tetettem e el. Mondom igen, másik szinten nem jártam. Mögöttem közben zúgolódott egy termetesen dagadt fiatalember, hogy nem fizethetne e mielőtt keresgélni megy a pénztáros. Rámordultam, hogy nem, ebben megerősített a pénztáros nőci is, hogy gyerekkel vagyunk, nem tolakodjon, menjenek le fizetni lentebbi szintekre (utána még kb. 12 embert küldtünk el együttesen). No, akkor előhúztam az emailt. Hiiiiii, erről hallottam, sikított fel a nő- épp ma mondta a főnökasszony ,hogy volt egy ilyen, és majdnem leharapta a fejemet, pedig nem is én voltam akkor a kasszában. No, kereste itt-ott, nem lelte. Végül megkegyelmeztem neki, és odahoztam az egyetlen darabot az eladótérből ami még kint volt(közben még ő is keresgélt, eredménytelen). Aztán megjelent valami vezető helyettes féle asszony és udvariasan elintézte a kabi blokkolását. Sűrűn elnézést kértek, reménykednek , a malőr ellenére megyek még , és átadták a kupont. Persze, semmi baj, a végén már csak röhögni tudtam a dolgon. (Mi lett volna, ha nincs kint több méretes kabi abból, amit kiválasztottam?Szerintem összecsinálta volna magát a pénztáros csajszi ijedtében hi-hi-hi) Nna, ezek jól megjegyeztek maguknak :-))))

Más.Kreatívkodjuk kicsikét. Egy ideje gyűjtöm a bébiételes üvegeket, mondván jók lesznek mécsestartónak, festünk rájuk üvegfestéssel kedves kis mintákat, és mehet is meglepinek. Nóri is besegíthet, nagyszülők biztos, de hozzájuk közel álló felnőttek is meg fognak lepődni.

Ez az első kép, amin Hófehérke van, na ezt nem felnőttnek szánom, hanem magának Nórinak. A sablont a kívánt nagyságban kinyomtatjuk, és beletesszük az üvegbe. Kontúrozóval megrajzoljuk a körvonalat, és mikor kész, akkor letesszük pihenni az üveget, úgy másnapig. Aztán pedig jöhet a festés.




Mi most ezt a két mintát készítettük el. A végeredmény egy későbbi bejegyzésben tekinthető meg.
Mááás :-)))Balukára nagyon kell figyelni, ugyanis azon kívül, hogy képes felmászni a lépcsőn a galériára, mától már a kanapéra is vígan felmászik, és persze feláll...No, hát a lépcsőmászás megakadályozása mindössze egy kilincs lenyomásával megoldható, viszont ez a kanapéra mászás nem. Hacsak be nem rakom őkelmét a járókába...:-)
Egyre hidegebb van, a mai nap meg kifejezetten gusztustalan, sötét volt. Hát, nézzünk egy jó kis  ide illő verset.


Donászy Magda: Őszutó

Búcsúzkodik a tarka ősz.
A rozsdamarta lomb
a földre hull. A föld hideg,
kemény, akár a csont.
Agg ágakon a cinkepár
Fejét behúzva vár.
Ki tudja, ki: hová repült
a fény, a dal, a nyár?
Hová repült a sok barát,
madárka- ismerős?
Ki tudja, mért, hová repült
a nyár után az ősz?




Minap vendégek jöttek, és vacsira készítettem töltött kifliket. Jó kis étel, csak kézbe kapja az ember egy bögre teával és mehet. Bár én karamellás tejet és forró csokit készítettem hozzá.

Kolbászos-sajtos és fokhagymás-sajtos töltelékkel töltött kifli

A tésztája az egyszerű kelt tészta, ígyen:

  • 75 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 2 mk. só
  • 2 tojássárga
  • 11 dkg zsír
  • 4,5 dl tej
  • 40 g élesztő
A tejet megmelegítjük, és az élesztőt egy deci langyos tejben, egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Előkészítjük közben a hozzávalókat, s ha az élesztő
felfutott, összedagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva 1 óra alatt jól megkelesztjük.Közben előkészítjük a töltelékeket. Az első a kolbászos.

Hozzávalók a kolbászos töltelékhez:
  • 10-15 dkg füstölt kolbász Szeghalomról Lalitól
  • 8-10 dkg füstölt szalonna, szintén Lalitól
  • 20 dkg párizsi egyben (ez csak azért, hogy lazább legyen a töltelék, de el is hagyható, akkor viszont több kell a kolbiból)
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • reszelt sajt
A hozzávalókat a sajt kivételével nagyobb darabokra vágom, és az aprítóban összedarálom. Összekeverem a nyers tojással, és kész.Só nem kell bele!!!

Fokhagymás töltelék

  • néhány gerezd fokhagyma
  • kevés lágy zsír (sült zsír Lalitól :-)))
  • reszelt sajt
A fokhagymát összezúzzuk ,kicsit megsózzuk és kevés lágy zsírral elkeverjük.

Amikor a tésztánk egy óra elteltével megkelt, három részre osztjuk.  A  cipókat átgyúrjuk, és kb. 3-4 mm vastag köröket nyújtunk belőle, majd a köröket 8 cikkelyre osztjuk. Pakolunk a töltelékből a tésztacikkelyekre, rá még reszelt sajtot is teszünk és kifliket formézunk belőle: felgöngyöljük  a széles oldaltól kezdve.
A fokhagymás töltelkkből kenünk a tésztacikkekre, majd reszelt sajtot teszünk rá, felgöngyöljük. 
Sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket, pihentetjük kb. 20 percet, majd megkenjük a tetejét tojással és szórunk rá sajtot. A fokhagymásra szórhatunk oregánót is. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.



Menüajánló:

Sütőtökös krémleves, tejfölös-fokhagymás-sajtos hússzelet rizibizivel
lencseleves kolbásszal, levelestészta töltve ezzel-azzal (például ötlet vételezhető innen )
magyaros burgonyaleves, lecsós s.tarja rizzsel
paradicsomleves, sörtésztában sült csirkemell (lehet belőle mátrai borzaska is sajt és tejföl kell hozzá pluszban) sült burgonya, savanyúság
frankfurti leves, kolbásszal töltött szűzpecsenye finom puhára sütve (a husit megtöltötte nekünk Lali), krumplipüré, aprócska savanyú ubi
gulyásleves, aranygaluska vaníliasodóval
fokhagymakrém leves, borsos tokány, tarhonya

2011. november 13., vasárnap

Kevesebben lettünk...

A múlt hét elég szomorúan kezdődött. Hétfő este olyan dolog történt, aminek nyomán egy gyors és súlyos döntést kellett meghoznom. A család macskája rátámadt Balázs fiamra, ezért ott és akkor úgy döntöttem, hogy a gyerekeink nyugalma és biztonsága érdekében nem maradhat velünk többet az állat. Másnap reggel elvittük állatorvoshoz és elaltattattuk.
 Részletekbe nem mennék bele, a támadást részletesen nem írom le, mert nem szeretném újra átélni. Nagyvonalakban annyi a lényeg, hogy a macska az utóbbi időben nem bírta az erős zajokat, pl. a Nóri sikítását (3 hete már volt ebből egy probléma, mikor Nóri ráijesztett, és megkarmolta őt. Aztóa Nóri félt is a macskától.). Ezen az estén pedig ismét a Nóri sikítozása váltotta ki a támadhatnékot, és épp Balázs volt a legközelebbi, a legkisebb. A félelmetes pedig az volt, hogy alig lehetett eltávolítani a macskát a babáról,tényleg áldozatként tekintett rá (anyósomat elég csúnyán összekarmolta), s mikor felkaptam, elszaladtam vele, a macska rohant utánunk, és engem is ,ugyan jelentéktelen mértékben, de megkarmolt.
Tehát egy ilyen helyzet után meg kellett hozni ezt a döntést. Immár nincs macskánk.

Hosszú, és ...

...fárasztó héten vagyunk túl. Tulajdonképpen a hét napjai azzal teltek, hogy készültem arra, hogy hétvégén megyünk haza Szeghalomra, érettségi találkozó ürügyén. Szóval, minden olyasmit el kellett végeznem, amire egyébként esetleg hétvégén kerítettem volna sort, plusz akadt néhány beszerezni való is. A leghúzósabbnak a cipő vételezés ígérkezett, merthogy a lábam nem egy egyszeű eset, már cipőválasztási szempontból. Rendszerint az szokott történni, hogy a második pár cipővel való sikertelen próbálkozás után idegesen elhagyom a boltot. Szerencsére a férjem  egy cipőválasztási fenomén. Konkrétan öt percen belül talál 3 pár olyan cipőt, ami nemcsak kinézetre felel meg, de még a lábamra is feljön, sőt, még menni is tudok benne. No, most is ez történt, ígyhát 10 perc alatt letudtam a cipővásárlási görcsöt.
Apunak az eddig meg nem tartott szülinapjára kb. az utolsó percben jutott eszembe, konkrétan csütörtökön hajnali 3 körül,hogy mi lenne a megfelelő ajándék egy frissen nyugdíjba vonult 60 éves 2 unokás nagypapának. No, mi is? Hát egy digitális fényképkeret, amibe belerakhatunk vagy 2000 képet, és nézegetheti az uokákat. A csütörtök reggeli rendelés leadás után már csak az volt hátra, hogy este el kellett érnem a futárcéget, hogy lehetőleg pénteken délután 2-ig ideérjenek vele. Miután ez is klasszul összejött, Annácskának is sikerült nagyobb méretű fakockákat beszereznem, és sikeresen becsomagoltam a hétvégére szükséges cuccokat, túlestem a pánikon, melyet az okozott, hogy valami élőlánc megmozdulást szerveztek a Bank Center elé, és atyaég ,hogy fogunk innen kijutni, végül fél 4 körül el is indultunk (élőlánc nagyon béna volt, lánc nem volt, néhány nomád sátorozónak látszó emberke dekkolt a Bank Center mögötti terecskén,viszont marhára készülhettek rá, mert rengeteg helsen parkolási tilalom volt a Bank Center környezetében). Hát, a városból eljutni az üllői körforgalomig az tartott egy jó bő órában, mellesleg a gyorsforgalmi megint hozta a formáját...Én ezt az utat csak úgy nevezem, hogy lassúforgalmi út, kb. 20-30 km/h sebességgel száguldottunk kifelé, miközben a mellettünk futó úton vígan száguldoztak az autók minimum 90-nel. Sikerült is kb. negyed 8-ra Szeghalomra érnünk, fáradtan, kicsit megtörve.
Gondoltam, hogy fürdés után klasszul leteszem Balázst aludni, és mi is pihenhetünk kicsit. Hát, a rémségek csak ekkor kezdődtek. Baluka már nem kis ösztönlény, akinek tök mindegy hol teszem le aludni, ugyanis ő úgy döntött, hogy ez igenis neki idegen hely, és nem alszik az ottani kiságyban. Sőt, nem is alszik ott...Nagy nehezen elaltattam, letettem a nagy ágyra, ahol aludt is kb. hajnali 3-ig, mikor is felébredt, és nem volt hajlandó visszaaludni. Egészen reggel fél 7-ig szórakoztattuk egymást,mikor is anyu és Nóri felkelt, és kivitték Balut ,hogy tudjak kicsit aludni. Végül fél 9 körül Andrissal elszunnyadt a kicsike kb. 1 órára, így hát ugrott a délelőtti program. Délutánra vendégek jöttek, de velük nekem nem sikerült találkozni. Mivel Balut továbbra sem sikerült elaltatni, kitaláltam,hogy akkor egy kis séta hátha jót tesz, kísérjenek el a gimibe. Mint utólag megtudtam, kb. 20 perc szunyát hozott az ötletem.

Ahhoz képest, hogy az osztálylétszám  27 volt, a suliba 11-en jöttünk el, ebből a vacsira hárman lemorzsolódtunk, de így is kedélyesen elbeszélgettünk 2 órát, és nagyon jó volt találkozni azokkal, akik ott voltak. Általában elmondható volt, hogy a jelen levők élete mind szakmailag, mind magánéletileg okés, és végül is akikről tudunk ,néhány kivétellel, de ugyancsak rendben lévőnek látszik.
 Szóval rohantam haza az én kis nem alvós bagázsomhoz. Marha hideg volt, erre nem is számítottam, csak loholtam haza, és közben arra gondoltam, hogy nagyon kellemetlen lehet a fagyhalál. Épp ,hogy beestem az ajtón, anyu akkor végzett Balu pelenkázásával, az uram nyomta is a kezembe a picurt, hogy akkor nesze, altassad. Ismét megküzdöttem ama ténnyel, hogy a kiságy nem nyerő, így a nagy ágyon landolt a kicsi. MEgnyugodtam, hogy klasszul elaludt, azonban egy óra múlva innen lemászott, és rongyolt is kifelé a gyerekszobából.Meglepődtem, hogy viszonylag könnyen visszatettem, de 11 körül nagyon sírni kezdett, nem igazán ment a megnyugtatás, így jött Andris, és ő volt a babával hajnali 1-ig, amíg én aludtam kicsit. Ekkor ismét sírást hallottam, és felváltottam Andrist (mint utólag megtudtam, Baluka ébren töltötte eme 2 órát). Szerencsére az éjszaka hátralévő része nyugisan telt, párszor felsírt Balu, de gyors hátsimogatással sikerült visszaaltatnom. Egészen reggel 7-ig aludtunk.
A vasárnap délelőtt csak úgy telt, hogy hiába próbáltuk altatni a mi kis fiunkat, se az apja, se én nem jártunk sikerrel. Egy órára készen lett az ebéd, leültünk ebédelni, és itt esett meg az, ami még soha, hogy az én kicsi haspók fiam evés közben elaludt. A látvány persze szokatlan volt, mindemellett vicces, ahogy majdnem belefejelt a húsleveses tányérba, és nagyon aranyos, ahogy elhelyezkedett, lehajtva göndörhajú kis buksiját az etetőszék tálcájára, közben pedig az az arckifejezés, hogy na akkor én most nagyon elálmosodtam, muszáj szunyálnom egyet, valamiféle kis elégedettséggel, enyhe kis mosollyal a pofiján.
Végül 2-kor sikerült elindulni, Baluka szinte végig aludta az utat, és Nóri is szundított vagy fél órát. Elég muris látványt nyújtott a két alvó kis csomag a hátsó ülésen. Íme:

A csomagtartóban pedig csupa finomság Csordás Lalitól : hurka, kolbász, füstölt kolbász, oldalas, finom sült zsír, tepertő, és abált szalonna pihentek a hűtőtáskákban (meg még csirkecombok, csirkemell, tyúkocska és egyéb nyalánkság).

Nagyon hamar hazaértünk, szerencsére nem volt vészes a forgalom, kb. 2 és fél óra múlva itthon voltunk (megúsztuk a Pilissel kezdődő agglomerációt is araszolás nélkül, és a ferihegyi lassúforgalmin is tudtunk haladni). Kb. 1 óra alatt elrendeztem a cuccaink hűtős részét, megvacsoráltattam később a gyerkőcöket, és keztem is a holnapi napra koncentrálni, ami úgy kezdődik, hogy Nórinak ovi, erre készítettem őssze a holmikat neki.
Ja, és Baluka a vacsi és az este 7 órát követő fürdése után gond nélkül tért nyugovóra az ő kis ágyába :-).

És a végére kis menüajánló:

  • tojásleves, pörkölt benne főtt krumplival
  • paradicsomos káposzta, fasírt
  • hurka, kolbász savanyúsággal
  • zöldborsóleves,  majorannás sült csirkecomb krumplipürével, cékla
  • húsleves, sertéspörkölt tésztával
  • zöldbab főzelék, rántott husi
  • babgulyás, tejbegríz kakaós cukorral

2011. november 6., vasárnap

Dolgos, de...



...rövidke héten vagyunk túl. A sulikban dúlt az őszi szünet, de én azért levittem Nórit az oviba kétszer fél napra. Rögtön szerdán sikerült is a csütörtök reggeli programot megcsinálni magamnak, mikor is óvónéni megkérdezte, hogy kezdenénk e a gyümölcsnaptárat mi. Persze, mondtam. Aztán délben megkérdeztem, hogy sütőtököt szoktak e bevinni a szülők. Kati néni egy pillanatra meglepődött, aztán felderült az arca. Nem szoktak, mondta, de nagyon jó ötlet így halloween után. Jól megbeszéltük, hogy elkészítem másnap és melegen leviszem. Szóval, lecsapott az ötletre, mint vak sas az egérre. Én meg különben is szívesen csinálok ilyesmit.  Így kaptak az ovisok sült tököt csütörtökön.

Ismét találtam egy jó kis oldalt a neten. Mesebarlang- G-portál a neve. Na, ez nemcsak mesebarlang, hanem egyenesen kincsesbánya is! Gyerekkorunk meséi olvasható változatban, rengeteg kifestő, meg még csomó hasznos holmi. Kedvencem a Rémusz bácsi meséi is fent van, meg a Misi Mókus is. Egyébként a Rémusz bácsit a youtube-n is megtaláltam. Nórit egy kicsit nehezen sikerült rávennem, hogy nézzen bele, meg is állapította, hogy a Rémusz bácsi csúnya. Mi tagadás, úgy 25 év távlatából én se emlékeztem, hogy a  mesét magyar színészek játszák, és a Rémusz bácsit alakító színésznek az arcát befestették. Nagyon mulatságos és kicsit amatőr is mai szemmel, nade ki tudja mikor forgatták ezt a mesefilmet.

Nézzünk egy kis menüajánlót. Ezek készültek a héten.

  • gulyásleves, túrós tészta
  • zöldségleves grízgaluskával, baconbe csavart csirkemell, csirkemáj, héjában főtt krumpli a sütőben megpirítva fűszerekkel, céklasali
  • frankfurti leves, rántott hús, párolt zöldség, rizs, csalamádé
  • frankfurti leves, tojáspörkölt nokedlivel
  • salátaleves, brassói aprópecsenye, savanyúság
  • húsleves, főtt hús, főtt krumpli, almaszósz
A salátaleves nagyon érdekesen jött. Tegnap reggel megkérdeztem Nórit, hogy mit főzzünk. Erre ő: olyan levest, amiben van káposztalevél meg tojás. Hát, egy pillanatra elgondolkodtam,hogy ez milyen leves lehet? Aztán leesett, hogy ez biza' a salátaleves. Így hát anya nagy boldogan lerohant a boltba egy fej salátáért. Balunak is nagyon ízlett a leves, neki összeturmixoltam a leveleket.

Salátaleves, ahogy mi készítjük

Hozzávalók:
  • 1 fej saláta
  • 1 liter tej
  • 3 dl víz
  • 3 ek lisz
  • kevés olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, cukor, esetleg ecet
  • fejenként egy egész tojás


Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, belepréseljük a fokhagymát, felöntjük tejjel és vízzel, sózzuk, cukrozzuk, felforraljuk, de közben kevergetni kell, mert könnyen leragad.
Közben a megtisztított, kisebb darabokra tépkedett salátalaevelet forró vízben megabáljuk néhány perc alatt, és ha kész, akkor hideg vízbe szedjük ki. Mikor felforrt a leves, beletesszük a salátát, és beleeresztjük egyesével az egész tojásokat. Pár percig főzzük, míg a tojás kemény nem lesz. (Ha kerámialapos tűzhelyünk van, akkor el is zárhatjuk alatta, csak hagyjuk rajta az edényt a maradékhőn kb. 10 percre.
Ízesítsük még sóval, cukorral, ha szükséges. Aki szereti ecetet is tehet bele.

A héten megint megszállt a kenyérsütés szelleme. Kipróbáltam a változatosság kedvéért két kenyérliszt keveréket a kenyérsütő gépben. Az egyiket az aldiban vettem, sokmagvas kenyérliszt keverék, a másikat a cba-ban fehérkenyér lisztkeverék. Összefoglalva mindkettőről ugyanazt lehet elmondani: ízre okés, de állagra sűrű. Összehasonlítva, ha fél kiló lisztet beteszek egy fél élesztővel, akkor a tészta kimászik a kenyérsütő gép tartályából. Ez a lisztkeverékes cucc, meg csak épp a tartály feléig kapaszkodott fel mindkét esetben (nyilván az instant élesztő ennyire képes). A teszt második fele, konkrétan a rendes sütőben való sütés tesztje még hátra van!
 Aztán a kenyerek iránti csalódottságomban sütöttem tegnap este egy jó kis kalácsot, melynek receptje az előző bejegyzésben olvasható.

2011. november 5., szombat

Süssünk kalácsot kenyérsütő gépben!

Bevált kalács recept kenyérsütő gépben:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 10-12 dkg cukor (itt eredetileg 5 volt)
- 8 dkg vaj
- 1 kk só
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 1 citrom héja lereszelve
- 2 dkg élesztő
- 1 marék mazsola
- néhány darab pirított dióbél (elhagyható)
- aszalt sárgabarack apróra vágva (elhagyható)
Tehát a langyos tejet és a tojássárgákat a kenyérsütő tartályába teszem.Erre jön a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a só, a vaj, és végül az élesztő szétmorzsolva, valamint a reszelt citromhéj. Elindítom a gépet a kelttészta programon. A második dagasztásig van annyi idő, hogy a diót száraz serpenyőben illatosra pirítsam, s ha kihűlt, kedvenc gránit mozsaramban durvára töröm. Előkészítem a mazsolát és feldarabolom az aszalt sárgabarackot. A második dagasztás előtt öntöm be a diót és az aszalványokat a citromhéjtól már illatozó tésztához. Eztán már csak várni kell, hogy kisüljön az isteni, laza szerkezetű, enyhén diós-citromos illatú kalács.Szóval ha több cukrot tettem volna bele, mint az eredeti 5 dkg akkor tuti isteni lett volna, így kicsit ízetlenre sikerült, de mogyorós csokikrémmel vagy mézes vajjal lehetett javítani rajta.

Süssünk kenyeret!

Jó néhány évvel ezelőtt, anyósom beszerzett egy kenyérsütő gépet. Nem érdekelt különösebben a téma, jó hamar le is törtük a lelkesedését, mert bár próbálkozott keményen, megvett jó sok féle kelléket (kovászt, adalékokat) csak nem akart jól sikerült kenyér kisülni. Mindig nehéz volt a belseje, vastag a héja. Egyedül a kalács sikeredett benne remekül. Így hát a házi pékség hamarost be is zárt.
Tavaly bennem is belendült a kenyérsütősdi ötlete, de én csak a sütőben készítettem el. 1-2 alkalommal jól sikerült, készítettem hagymás és burgonyás kenyeret, de hamar leálltam én is ezzel. Most viszont előtúrtam a kenyérsütő gépezetet, és elhatároztam, hogy kitanulmányozom, kitapasztalom. Ma egy könnyű, egyszerű fehér kenyérrel kezdtem. Igaz, 3 és fél órás a program, de ha nekiállok tésztát dagasztani, várni míg kel stb. kisütni, akkor így is úgy ennyi idő alatt végzek...

A legjobb, hogy tök sok mindenre lehet használni a gépet azon kívül, hogy kenyeret süt. Lehet benne kalácsot is sütni meg csak dagasztásra is használni, ha pl. kiflit készítünk. Tud ugyanis olyasmit a gép, amit a sima sütővel nem tudunk, vagy csak igen nehezen, nevezetesen párásít.

Az első próbálkozásom receptje:

- 52 dkg búzaliszt

- 1tk. instant élesztő

- 2,5 ek. cukor

- 2 tk vaj

- 2 dl tej

-1,6 dl víz

A hozzávalókat beraktam a kenyérsütő gépbe, úgy , hogy a nedves hozzávalók legyenek alul, rá a lisztet, cukrot, sót, vajat, s végül az instant élesztőt. Fehérkenyérnek való programon sült, a legenyhébb barnítással. Isteni finom lett!!!