2011. december 31., szombat

Szilveszter, újév 1.



Nórika Vastag Csabi rajongó lett...:-)Íme az aranyruhás fiú klippje.

Hát akkor szilveszter. Ha szilveszter, akkor sajtos roló, amit nem én szoktam készíteni, de az idén én készítettem.

Sajtos roló

Hozzávalók kb. 50 darabhoz

  • 2 cs. fagyasztott levelestészta (2x500g)
  • 1 tojás a kenéshez
A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6 tk. liszt
  • 5 tojássárga
  • 25 dkg margarin
  • 2 -3 mk só
  • 30 dkg reszelt sajt (lehet vegyesen, tetszés szerint)
  • plusz további kb. 10-15 dkg reszelt sajt a mártogatáshoz
A levelestésztát kiolvadás után kinyújtjuk (én ketté szoktam vágni a tömböcskét, mégiscsak könnyebb így nyújtani :-)), és hosszú csíkokra vágjuk. Feltekerjük a rológyártó csövekre (a szélesebb végétől kezdjük, és kicsit hagyjunk ki, hogy könnyebb legyen leszedni ha kész), egy nagy tepsibe sütőpapírt feketetünk erre rakjuk a feltekert tésztát, megkenjük tojással, és 170 fokos előmelegített sütőben 10-13 perc alatt megsütjük. Mikor kicsit hűl, akkor leszedjük a rolókat a csövekről.

Krém elkészítése:
A lisztet simára kavarjuk a tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Mikor levettük a tűzről, még forrón egyenként belekeverjük a tojássárgákat. A margarint a sóval robotgéppel kikeverjük. A kihűlt pépet részletekben hozzáadagoljuk felváltva a reszelt sajttal. Jó habosra keverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a rolókat kiskanál vagy tortadíszítő segítségével, végüket reszelt sajtba mártjuk. Kész, mehet egy éjszakára hűtőbe, de nem muszáj :-).

Bőrös malachusi sütve

Hozzávalók

  • egy darab bőrös malachusi kb. 2- 2,5 kg -os
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 tk. egész kömény
  • 1 tk. rózsabors
  • nagyszemű tengeri só
  • olaj
  • 2-3 citrom
A malachusi bőrét beiradalom, úgy,hogy a husiba ne vágjak bele. A megpucolt vöröhagymát, gerezdekre szedett és szintén hámozott fokhagymát aprítógépbe teszem, beleszórom még a borsot, meg a köménymagot, és jó pépesre aprítom. A malacra olajat öntök és bedörzsölöm a sóval meg a fűszeres péppel. Általában ilyenkor nem szoktam sózni, mert kivonja a vizet a húsból és száraz meg kemény lesz, de ekkora darab húsnál tapasztalatom szerint nem működik a sütés előtt sózom technika. Szóval, mikor jól bedörzsiztem, beleteszem egy műanyag edénybe, lefedem folpack-kal és legalább egy éjszakára hűvösre teszem. Aztán megsütöm. Felmelegítem a sütőt 230-250 fokra, így sütöm kb. 20 percig, aztán 2 citrom kifacsart levét aláöntöm, meg úgy egy csésze vizet, és 200 fokon letakarva sütögetem tovább. Ha kell még öntök alá vizet, facsarok rá 1-1 citromot. A citrom savassága remekül puhítja a husit. Elkészülési idő kb. 2,5-3 óra....
Melléje párolt káposztát kínálok, amit én vegyesen szoktam fehér és lilakáposztából előállítani.

Párolt káposzta

  • 1 kisebb fej fehárkáposzta
  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 ek cukor
  • köménymag (lehet egész, de aki nem szereti, őröltet is használhat)
  • ecet
A káposztát késsel felvágom csíkokra, és besózom, hagyom áll fél órácskát. A hagymát megpirítom, mikor már puha, akkor rádobom a 2 ek cukrot karamellizálódni meg a köménymagot. A káposztát kinyomkodom a levétől és a hagymához teszem. Szépen párolom míg puha nem lesz (előfordul,hogy vizet is kell alája löttyinteni), ha kell sózom. Mikor megpárolódott, akkor ízesítem ecettel, sóval, cukorral.

2011. december 28., szerda

Karácsonyi menü, herce-hurca hacacáré

Megkésve kicsit, de talán jövőre meg utána felhasználható karácsonyi bejegyzés következik.
Itthonülő anyuka lévén, leszámítva, hogy a december úgy telt el, hogy mindig beteg volt valamelyik gyerek, az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a kismamáknak marha sok idejük van. Ez persze nincs így...aki járt már ebben a cipőben, pontosan tudja. Szóval, jól be kell osztani az időt. Ezért nagyjából így alakult a karácsony (szenteste szombaton!) előtti hét beosztása.

Kedd: vaníliás kiflicskék előállítása dupla mennyiségű hozzávalókból, receptje itt található . Mikor kihűlt, dobozba tettem és eldugtam :-).
Szerda: puha mézes aprósütemény és a grízes mézes lapjainak elkészítése. Megjegyzem, hogy a figurás alakú puha mézest csak Nóri kedvéért készítettem el, azaz, hogy velem sütögethessen a kisasszony. Egyébként jól sikerült, fincsi lett. Dobozba raktam, másnap ettünk belőle, tényleg puha, ehető, de azóta a kutya se néz rá :-)

Puha mézes

  • 1 kg liszt
  • 2 dl olvasztott zsír
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl méz
  • 2 dl tej
  • 2 tk. szódabikarbóna (eredetileg szalakáli volt ideírva, de én azt nem használom)
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
Én, mivel nem a mennyiségre mentem most rá, csak fele mennyiséget készítettem.
Elkészítés: A tojást a cukorral és a tejjel - amibe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát - összekeverjük. A mézet meglangyosítjuk. A liszthez hozzákeverjük a mézeskalács fűszert, hozzáöntjük a langyos mézet, az olvasztott zsírt és a tojásos-tejes keveréket. Összegyúrjuk, és körülbelül 2 órán keresztül pihentetjük. Ezután kinyútjuk, pogácsaszaggatóval vagy más formával kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük és díszítjük dióval, mandulával, aszalt gyümölccsel.
Esetleg olvasztott csokival is díszíthetjük.

Csütörtökön a béglik készültek. Azaz a bejglik, csak a lányom szerint bégli, és asszem ez már így is marad.  Mivel ezt nem én készítem, fogalmam sincs hoy készül. Csak azt tudom róla mondani, hogy isteni omlós, 1 kg lisztből készült 4 rúd bégli, ehhez ment 25 dkg margarin és olyan 35 dkg zsír (a zsír fontos). A többit nem tudom :-).

Pénteken a töltött káposzta készült el, s mivel ezt sem én készítem, hanem anyósom, erről sem tudok mit mondani. Szintén pénteken készült, szenteste előtt a tiramisu. Én hagyományosan aszerint a recept szerint készítem, ami a mascarpone-s dobozon van. Lássuk! Merthogy a receptre vadásznom kellett, ugyanis az idén nem a szarvasi mascarpone-t vettem, hanem másmilyet. És azon nem volt recept :-) hehe.

Tiramisu

  • 40 dkg babapiskóta (nekem leginkább a spar-ban kapható despar márkájú vált be, pont 40 dkg van egy zacskóban, 10 dekánként csomagolva)
  • 50 dkg mascarpone
  • 6 tojás sárgája
  • 6 tojás fehérje
  • 6 ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl főzött feketekávé
  • 2 dl tej
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma ha gyerekek is esznek belőle (bár a nyers tojás miatt én akkor se javaslom, ha tuti csíramentes tojást használunk)
  • kakaópor (cukrozatlan)
A kávét összekeverjük a tejjel, ízesítjük a rummal vagy rumaromával. A tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük a cukor felével és az egyik vaníliás cukorral, és ha megvan, hozzáadjuk a mascarponet. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarpone-s masszához. A rummal ízesített tejeskávéba belemártjuk a babapiskótákat, egyesével, és ha több kávét szívna be, akkor kinyomjuk belőle a felesleget. Rétegezni kezdünk egy tálban (a legmutatósabb, ha átlátszó üvegedényt használunk), alulra egy sor mártogatott babapiskóta, aztón egy sor krém, amit megszórunk kakaóporral (nna, ettől lesz majd látványos kérem a látvány). Aztán előről kezdjük babapiskóta, krém, kakópor. A tetejét szintén krémmel és kakaószórással zárjuk. Folpakkal lezárjuk az edényt és hűtőbe tesszük egy napra. Vagy éjszakára.
Mikor Nóri meglátta az átlátszó edényben, azt kérdezte, hogy anyu, mondhatom azt rá, hogy, hogy gusztuszosz? Na, ettől nem is kell nagyobb dícséret :-).

Szombat, szenteste napja, azaz a karácsonyfa állításának napja. Apa útáljaaaaaa (mármint a fenyőfa befaragási részt). Régebben apa dolga volt még az ajándékok becsomagolása, de mivel már ez a sokadik (kb.10.?!) karácsonyunk, tudom, hogy a csomagolás már nem hiányzik neki, annyira el tudja tölteni az időt a fa befaragásával meg feldíszítésével, és mindig talál valami más fontos dolgot is, amit éppen akkor kell megcsinálni. Hiába no, fééérfiiii. De azért szeressünk :-) Szóval, ebédre az előző napi töltött kápi van. Vacsora (bár mineeek??a kutya se éhes má' ilyenkorra) pedig a szokásos: rántott pontyszeletek (mára egyetlen embernek van türelme piszkálni a szálkás jószágból vágott szeletet, ez pedig anyós), rántott hekk (sietős anyáknak, gyerekkel ajánlom, mert csak a gerince van), paprikás lisztbe forgatott hekk, krumplipüré (ilyenkor általában hagymás burgonyasalit készítek, majonézest, de most nem volt kedvem hozzá...)

Vacsi előtt ajándékbontogatás.



Vasárnap (karácsony első napja): aszalt szilvával töltött pulykamell tejszínes mártásban, burgonyafánk. A burgonyafánk hirtelen ötlettpl vezérelve készült. Már untam a krumplipürét, sült krumplit, rizst. A kroketthez meg nem volt kedvem nekiállni. Így előkaptam a jó öreg Horváthilonát, és abból kinéztem a receptet. És láss csodát!Tök jól sikerült! Maga az ebéd is. A férjem csak annyit mondott apunak az aznapi ebédről, hogy elvesz még egyszer. Lássuk csak akkor a leírást. Hátha valkit egy ilyen ebéd után vesznek el.

Aszalt szilvával töltött pulykamell tejszínes mártásban, burgonyafánkkal


Hozzávalók:
  • 1 kg pulykamell szép szeletekre vágva
  • 0,5 kg aszalt szilva
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • kevés liszt
  • 1 dl vörösbor (édes) vagy ha van, akkor forralt bor

Ha kemények a szilvaszemek, akkor 1-2 órára vörösborba vagy vízbe áztatjuk.A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, elhelyezzük rajta a szilvaszemeket, felgöngyöljük és megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A roládkákat lisztbe forgatjuk, és kevés olajon elősütjük. Kiszedjük az edényből a húst, és belerakjuk a vöröhagymát amit megfonnyasztunk. Visszatesszük a husit, felöntjük borral vagy forraltborral, beletesszük a maradék aszalt szilvát is. Pároljuk még kb. 20 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt is, forralunk rajta egyet, és kész.

Burgonyafánk
Hozzávalók:
  • 25 dkg héjában főtt, burgonyanyomón átnyomott burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • fél csésze langyos tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek olaj vagy egy csapott ek. zsír
Az élesztőt a langyos, 1 tk. cukrot tartalmazó tejben felfuttatjuk. Az átnyomott burgonyához adjuk a lisztet, az élesztőt, tojássárgát, sózzuk. Jól gyúrható, nyújtható tésztát készítünk belőle, (ha kell, akkor még adjunk hozzá langyos tejet) és a végén a zsiradékot is beledolgozzuk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Karácsony lévén én most a sütik kiszúrásához használt fenyőfa, hal és csillag alakú kiszúrókat haztnáltam. Szerintem a legjobb a halacska formájú lett :-) A nyújtódeszkán letakarva 1 órát hagyjuk kelni, majd forró olajban kisütjük. Ha ügyik vagyunk (sok olajban, jó hőfokon, nem túl sok fánkocsoka), akkor a fánkok maguktól is átfordulnak. Állítólag. Nekem volt egy pár darab ami tök jól felpúposodott, s épp megfordítani nem tudtam, mert mindig visszafordult :-)
Papírtörlőt terítettem egy nagy tálcára, arra szedtem ki a kész fánkokat. Isteni lett! Magában is finom!

Említettem a forralt bort. Nos, ez is olyasmi, amire azt mondom,mint a lecsóra, meg a töltött kápira:történetesen, ahány háziasszony, annyi féle. Meg épp milyen kedve van a háziasszonynak/háziembernek.

Mazsolás-áfonyás forraltbor


Hozzávalók:
  • egy üveg édes vörösbor (én merlot-t választottam)
  • 4 dl víz
  • 4 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8-10 szem szegfűbors
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 2 guriga egész fahéj (ha tördelt,nem őrölt állapotú a fahéj akkor 1 ek.)
  • 1 marék aszalt tőzegáfonya
  • 1 marék mazsola
A vizet feltesszük forrni a cukrokkal  a fűszerekkel és az aszalmányokkal. Forraljuk 5-6 percig. Ekkor hozzáöntjük a bort, felforraljuk az egész keveréket. Mikor felforrt,akkor kész. Forrón, melegen, hidegen fogyasztjuk. Ha nem fogy el forrón, akkor a fűszerektől szabadítsuk meg.


Hétfő (karácsony másnapja). Mikor ünnepek előtt  a hentesnél vásároltam, megtetszettek a kacscombok. Vettem is belőle, bár tudom, hogy ezen vékony bőrű példányok bőre sose lesz olyan fincsi ropogós, mint a tanyasi társaié. Balu gyógyulása miatt nem terveztünk menőkét, pluszban karácsony első napján Nóri belázasodott (Jézuska buta ajándéka?),így tutira be vagyunk zárva a két ünnep között is, nem megyünk és hozzánk se jönnek. Visszatérve két szóval Nórira, már negyedik napja ,hogy küzdünk a lázzal, úgy horkol a kiscsaj,mint valami medvebocs, ezért gondoltam, hogy ez nem a szerdán kapott szuri mellékhatása; a doktor néni megvizsgálta, és a mandulákon apró tüszőket látott. Megy hát az antibiotikum és társai...A vicc, hogy Balu gyógyulására tekintettel múlt héten nem engedtem oviba Nórit, nehogy hazahozzon valami újabb nyalánkságos bacit/vírust...Úgy látszik, nem kell ahhoz oviba menni,hogy benyaljunk valamit...Megint tanultunk...
Kis kitérő után lássuk a kacsát. Amilyen lendülettel megvettem, azzal a lendülettel nem gondoltam tovább a dolgot, és nem vettem káposztát párolt kápinak. Ennek fényében próbáltam valamit újítani, amellett, hogy maradtam a sült kacsa változatnál. Aztán találtam egy töltött kacsamell receptet. Innen újítottam be a tölteléket,amit nem a husiba töltöttem, hanem szufléformába.

Kacsacombok, mellette sült töltelékkel, krumplival

Hozzávalók:
  •  4 kacsacomb
  • 3 zsemle vagy kifli
  • 2 nagy alma
  • 2 marék aszalt szilva
  • 2 tojás
  • tej
  • 8-10 szem kisebb krumpli
  • 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve, pucolatlanul
  • majoranna
A kacsacombok bőrét  sütés előtt óvatosan bevagdaljuk úgy, hogy a husiba ne vágjunk bele, és megsózzuk. A combokat tepsibe tesszük bőrével lefelé, és öntünk alá kb. 3/4 csésze vizet, alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük magas hőmérsékleten, ekkor beleszórjuk a gerezdekre vágott fokghagymát, megfordítjuk a combokat és szórunk rá kevés majorannát.  210 fokon sütjük tovább, szintén letakarva. Kb. 30 perc után mellé tesszük a nagyobb gerezdekre vágott, hámozott krumplit (sózni nem kell!eléggé sós lesz az!), és egy egész, magházától megszabadított almát.
Töltelékes móka: A kifliket tejben megáztatjuk, szétmorzsoljuk. Hozzáadunk egy durvára reszelt almát, és az apróra vágott aszalt szilvát, tojásokat, sót. Összedolgozzuk és kikent szufléformákba kanalazzuk.Pihentetjük 30 percig, aztán mehet a sütőbe, kb. 15-20 perc alatt megsül.
Villával megszúrjuk a kacsacombokat, mikor puha, akkor  lejön a fólia, és megpirítjuk a husit.(a tepsi sütébe tételétől számítva kb. 80 perc) Kéész.

Mikor is jön a szilveszter??? :-) Addig itt egy kis kifestegetni való, egyik kedvenc blogomról: one princess for every day:

2011. december 26., hétfő

December, betegség, oltás

Ami biztos, hogy 1. ebben a hónapban nem fogok olvasottsági csúcsokat dönteni; 2. sokat tanultam a hörghurutról; 3. jövőre nem fogok ennyi sütit sütni karácsonyra.

Hogy miért is nem irogattam ebben a hónapban és miért nem fogok olvasottsági csúcsokat döntögetni? Mert a hörghurutot tanulmányoztam live, illetve azt gyakorlatoztam, hogyan szabaduljunk meg tőle, miután egy hét hörgőtágító szirup szedése és egy 5 napos antibiotikum kúra után gyógyultnak tűnt Balu, két napra rá csúnyán köhögni kezdett megint, nehezen vette a levegőt, sípolt a tüdeje. Le a rendelőbe, a doktornénink aznap pont szabin volt, helyettes doktornéni írt fel befújós gyógyszert,  amivel aznap 2 óránként kellett fújni, ellátott tanácsokkal, hogyan használjuk maszk hiányában a befújós gyógyit (pár perc kreativ szakkör keretében meg is alkottam a házimaszkot, hát nem épp tejfölös dobozból, hanem fürdetőkrémesből). Ezen kívül megtudtam, hogy a hörghurut nem szereti a meleget, a száraz levegőt ( a meleg párásat sem) beszűkülnek a légutak, és befulladhat a gyerek. Szóval jött a hidegpárásító, a  szoba lehűtése (helyettes doktornő szerint inkább legyen sapiban a gyerek, de ne legyen meleg. Én 18 fokig hagytam hűlni a szobát, de általában 20 foknál nem volt hűvösebb.), a fürdés nagyon hamar való letudása és sok-sok levegőzés a hidegben. Hihetetlen, de a hidegben való levegőzés csodákra képes.
Másnap visszamentünk saját doktornőhöz, dg. durva hörghurut. Kilátásba helyezve a Madarász utcai gyerekkórház, hogy a letapadt trutyit feloldják kórházi módszerekkel (kezelési idő kb. 1 hét. jááájjjj, normál körülmények közt is jááájjj, de karácsony előtt...jáááájjjjj). Minden esetre fújós gyógyi 4x2 fújás naponta. Ha befullad a kisfiú, akkor irány a kórház. Ha nem, akkor szombaton, mikor ügyel a Heim Pálban menjünk be, csináltassunk röntgent, nincs e tüdőgyulladása Balócának. Szerencsére  Balu állapota 2 nap alatt  is szépen javult. Izgultam nagyon, végre szombaton nekiindultunk a kórháznak. Pfff... elég rossz élményeim vannak a várakozásról ott. Most szerencsére 1 óra alatt végeztünk. Már az első vizsgálatnál, mikor a doktornő meghallgatta Balu tüdejét, kiderült,hogy tényleg sokat javult, már nem présel, nem sípol a tüdeje. Eztán jött a röntgen, amit egy másik doktornő értékelt ki. Kérdésemre azt mondta, hogy nincs tüdőgyulladás, csak "egy kis hörghurut".
Abban maradtunk a háziorvossal, hogy megy tovább a fújós gyógyi, és kedden találkozunk. Nos, addigra sokat javultunk, és a fújós gyógyi fokozatos csökkentése lett előrva, már szedhetünk köptetőt, hogy a letapadt trutyi feloldódjon, és jöhet a kevert orrcsepp, nehogy a fülére menjen Balunak a dolog. És persze ment az orrszívózás. Utóbb már mikor szóltam Balunak, hogy jöjjön orrot szívni, magátül jött oda hozzám, mászott fel a kanapéra, és dugta az orrát a csövecskéhez. Sőt, már Nórinak is hagyta, hogy leszívja az orrát. Sőt-sőt, már kicsit fújja is az orrát, bár ez még nem elég a teljes orrtakarításhoz. Apropó Nóri, ő meg elővigyázatosságból nem ment most az utolsó héten oviba,(előző héten beteg volt, de semmi komoly) nehogy hazahozzon valami nemkívánatos baci vagy vírus  vendéget. Szóval lassan, de biztosan gyógyulgatunk, elrendeltem a látogató stoppot, és mi se megyünk sehova amíg Balu teljesen meg nem gyógyult.

Nórika a héten megkapta az influenza elleni oltást. Az elsőt, mert ebben a korban kettő jár, a második 4 hét elteltével. Nem volt téma a szuri, tudta, hogy megyünk, tudta, hogy miért kapja, remekül viselkedett, egy hangja sem volt. Mindenki jól meglepődött. Baluka mindig nagy műsort csinál a vizsgálatokon, ahhoz voltak hozzászokva a rendelőben, Nórinak meg hangja sem volt. Lehetséges mellékhatások izom-, izületi fájdalom, láz stb. Szerencsére megúsztuk.

A héten ment a konyhában a készülődés a karácsonyra.  Kedden lekváros kiflicskéket készítettem, szerdán puha mézeskalács figurákat és a grízes mézes lapjait. Csütörtökön bejglit, azaz béglit készített anyósom. Nóri mondja a bejglit béglinek. Eleinte nem értettük mikor béglit emlegetett, gasztro anyu azt hitte, a bagelt értette félre a gyerek. De végül rájöttünk, hogy a bégli az a bejgli.

Receptek és bővebb karácsonyi dolgok a következő bejegyzésben!

2011. december 13., kedd

Felfedezések

Hát nyakig benne vagyunk a göthös szezonban. Vagyis a felsőlégúti megbetegedések idejét éljük itthon. rajtam kívül mindenkit elkapott már az utóbbi 1-2 hétben így vagy úgy, minden esetre úgy érzem nem nagyon akarunk belőle kikecmeregni. Nóri múlt héten már ment oviba, ehhez képest ma reggel hőemelkedése volt, meg folyik az orra, de a hőemelkedés gyógyszer nélkül elmúlt (ilyen hőre, hogy 37,1 ugye még gyógyit se adunk...), a kedve jó. Kicsit orrcsöpizünk és kész, holnap után meg megyünk le a doktornőhöz, hátha addig lesz valami, vagy nem leszen semmi.
Baluka is jól volt már, se köhögés, se orrfolyás, ehhez képest vasárnap elkezdett folyni az orra, mára meg köhög. Jó, hogy tegnap voltunk ellenőrzésen, és tök jónak talált mindent az orvos, mostmár nem kell hörgőtágító, jöhet a köptető.
Szóval, az egyik felfedezésem az orrfújással kapcsolatos. Mielőtt Nóri született, lista szerint vettem pár dolgot, mint pl. porszívós orrszívó. Nagyon szörnyűségesnek tűnt, fú, porszívóval kiszívni a gyerek orrából a váladékot...pffff...Szerencsére sose kellett használni, jól elvolt a dobozában a pelenkázó szekrény aljában. Mikorra Nórinak komolyabb megfázása lett,már akkora volt, hogy klasszul megtanult orrot fújni.


Most viszont Balunál bizony elő kellett vennem. Viszolyogtam is rendesen, hosszasan tanulmányoztam az üvegből készült micsodát. Nna, az én kisfiam azt se tűri, ha az orrából kifolyó cuccot le akarom törölni; orrcsepp beadása? ááááááhhh. Na, hogy is lesz ez az orrszívósdi???Muszáj, nagyon muszáj, mert ha a váladák nem jön ki, abból gubanc lehet, mint pl. arcüreg gyulladás. No, az első kísérlet persze fájdalmas ordítással végződött. Aztán kicsit mindig könnyebb lett, bár nem mondom, hogy szó nélkül tűri. A hatodik akció körül, ami ma volt, kicsit lehidaltam. Ugyan mikor meglátta, hogy készítem a porszívót meg az orrszívót, nem tetszését fejezte ki, de mikor ölbe vettem, a fiatalember játékosra vette a figurát, és ő dugta a nóziját a cső fölé. Szóval úgy tűnik, hogy rájött, ez nem egy kínzó szerszám.

A másik felfedezésem pedig egy honlap. Annak kapcsán keveredtem ide, hogy ma, amikor lándzsás utifű szirupot vettem a dm-ben, nézegettem kicsit az ebben a kupacban lévő holmikat. Megláttam egy olyan dobozt, hogy izlandi zúzmó, gyerekeknek 1 éves kortól, köhögésre. Csak ott akkor nem tudtam megfejteni milyen köhögésre. Hát, mostmár tudom, hogy szárazra. Nos, ezt egy klassz honlapról tudtam meg, címe, hogy Jobbulást. Érdemes olvasgatni, kétgyermekes háziorvos anyuka blogja. Kirááály!

Gyorsan valami finomat vacsira?

Az örök klasszikus a kelt tészta...Tegnap nagyon megkívántam, de kicsit alakítottam a formán. Múlt héten is sütöttem egy alkalommal, egy részét simán kiflinek készítettem el, töltelék nélkül, pár darabba pedig tettem egy darabka virslit, a tetejére meg reszelt sajtot (a megkülönböztetés miatt). Tegnap pedig egy zacskó aszalt tőzegáfonya adott ihletet a következőhöz.

Aszalt tőzegáfonyás-mazsolás briós

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 7 dkg vaj vagy zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. só
  • 1-1 marék mazsola és aszalt tőzegáfonya
  • kenéshez 1 tojás,
  • a tetejét szórni barnacukor
A szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet egy óra alatt duplájára kelesztünk. Kétfelé vágjuk a tésztabucit, majd  némi átdagasztás után henger alakúra formázzuk. A hengerből darabkákat vágunk, azokból kisebb kígyókat sodrunk, majd briós alakúvá formázzuk őket (felcsavarintjuk). kizsírozott tepsibe rakjuk a brióskáinkat, míg a sütő bemelegszik kib. 180 fokosra, addig hagyjuk kelegetni a cuccot. Majd mikor elég meleg a sütő, tojással megkenjük a brióst, megszórjuk barnacukorral, és szép pirosra sütjük.
Forró kakaóval, esteleg vajjal, lekvárral kínáljuk.

S hogy mi volt a mai menü?
Tojásleves, hagymás pirított csirkemáj, zelleres krumplipüré
Ha már csirkemáj, találtam egy nagyon ígéretes receptet is, katt ide, ha érdekel

További menüajánló:
Francia hagymaleves, rizses hús
Tejfölös karalábéleves sajtos nokedlivel, rántott csirke steak burgonyával, házi csalamádé.

Hát, röviden ennyi mára, vár a beteg kislányom.

2011. december 12., hétfő

Kis vasárnapi sütögetés

Néha nincs időm blogolni. Ilyen volt  a múlt hét is. Meg végül is az előtte lévő is. Már megint betegek voltak a gyerekek. Nóri mindent hazahucol...(Így visszagondolva helyes döntés volt, hogy ebből az okból tavaly még nem ment oviba a nagylány.)
A húzósabb a múlt hét volt, mikor Balut kapta el a hörghurut. Lázmentes,csúnya köhögéssel, orrfolyással járó betegség. Először csak hörgőtágítót kaptunk, aztán sajnos jött az antibiotikum is, nehogy tüdőgyulladás legyen belőle. Pfff, akkor kicsit beijedtem.A lényeg, hogy már jól vagyunk. Baluka amúgy férfiasan (nem) tűrte a vizsgálatokat, mikor is a doktornő alaposan meghallgatta elől-hátul, belenézett a torkába s a fülébe. Utóbbi művelethez ketten fogtuk le a fiatalembert.
Ma voltunk az utolsó kontrollon, mostmár rendben vagyunk ,van egy kis orrfolyás, de egy kis köptetőt lehet neki adni, és vigyázzunk ne essen vissza. A ronda préselős köhögés elmúlt, már csak hiszti közben jön rá a köhögés, de már úgy hallom, felszakadt a letapadt váladék.
Sajnos az utóbbi 2 napban az alvása körül nincs minden rendben, pl. tegnap egész nap nem volt hajlandó aludni, így estére úgy kifáradt, hogy aztán azért nem akart elaludni, vagyis túlpörgött, és akkor kész volt, ott volt a világvége.  Ma délután aludt ugyan, de mindössze másfél órát (a szokásos 3-4 órával szemben), aztán kora este orvoshoz mentünk, és aztán haza, vacsi, fürdi, próbáltam letenni 8 körül, ami sikerült is, ám mire Nóri is megfürdött utána, már megint felébredt. Aztán szerencsére sikerült visszatenni aludni.

Szóval, vannak időszakok, mikor nincs idő írni. Vannak, mikor nincs kedv. Mostanában mindkettő előfordult. Ilyenkor jönnek a ctrl+c ctrl+v bejegyzések, pl. ovis versek, régi receptek beemelése. Mondjuk ezek több szempontból is hasznosak, pl. tudom milyen verseket tanulnak, és tök jó sütirecepteket rejtegethetek így el későbbre.

No, most jöjjön egy ilyen finom süti recept, amit a nosalty-n találtam, és igen-igen finomnak bizonyult.
Ez pedig a tejfölös gyümölcsös süti.  Egyszerű, mutatós és finom. Bármilyen gyümivel próbálgathatjuk, mondjuk én maradtam a meggynél.

Múlt héten fontos esemény is történt, itt járt ugye a Mikulás. Háát, asszem ez már néha mini karácsonynak is beillik....


Hát, a fenti képen látszik is, hogy milyen kis beteg volt a Balu...
Szó mi szó, összesen, mire lement a Mikulás 20 csokimikulás sorakozott már  az ablakban :-), kisebbek is és nagyobbak is. 
Persze Balu még nem eszik csokit, pusztán megszokásból kapott ő is csokimikit, de neki elég volt nézegetnie is :-).

2011. december 7., szerda

Ovis versek





Tegnap fedeztem fel, hogy ki van írva, milyen verseket tanulnak a gyerekek így Mikulás táján az oviban. Hááát, asszem nem úszom meg a nem szeretem melót, a verstanulást, mert úgy tűnik, ezek nem a régi klasszikus versikék, hanem kortárs művek. Amivel nincs is semmi baj, mert végül is elég aranyosak. 


Czeglédy Gabriella

Jön a Mikulás

Jön már, itt
a Mikulás!
Fehérprémes,
hósapkás.
Hétmérföldes
csizmája,
a világot bejárja.

A hatalmas
puttonya,
ajándékkal
megrakva.
Jó gyermekek
megkapják,
megtelnek a
kiscsizmák


Magosrévi Jolán

Várjuk a Mikulást

Jó Mikulás bácsit
Jaj, de nagyon várom!
Nemsokára eljön
Csilingelő szánon.

Almával, dióval
Teli van a zsákja,
Bőven mér belőle
Minden topánkába.

Kis cipőmet kitisztítom
fényesre,
Kiteszem az ablakukba
ma este.

Ha erre jár a
Mikulás, meglátja,
Tudom, benyúl
jó mélyre, a zsákjába!

Nincs ott híja
a diónak, fügének...
Színig tölti mind
a két kis cipőmet.

Azt hiszem, hogy
virgácsot most nem kapok:
A Mikulás tudja
ám, hogy jó vagyok!