2012. január 29., vasárnap

Ezt a hetet tudnám feledni...

Nem mondok újat, ha azt mondom, hogy Nóri megint beteg volt. Csakhogy a változatosság kedvéért most más is elkapta a családban. Balun kívül. Konkrétan: mindenki...Még én is...Ilyen-olyan tünetekkel mindenkin kijött. A szerencse az volt, hogy nem egyszerre kapott el minkett a lázas fázis, először én hétfő este - kedd reggel (már a gyerekorvoshoz is úgy mentünk le hétfő este, hogy hőemelkedésem volt, rázott is a hideg hazafelé, még jó,hogy meg tudtam jegyezni melyik gyereknek mit kell adni), aztán mire jobban lettem kedd este, addigra apa lett lázas. Elég rendesen: 38, 5-tel ő győzött. Még össze is esett szerda reggel, az éjszalai megpróbáltatások után, jól rámhozva a frászt. Nórinál végül is az enyhe hasmenés kis hőemelkedéssel náthába torkollott. Balunál hányás volt ami náthába ment át, magas lázzal. Nálunk felnőtteknél durvább hasmenés volt hőemelkedéssel, apánál lázzal. Nálam is kis náthába végződött. Étvágyunk az zéró volt egész héten, de sajnos nem nagyon látszik rajtunk :-). 3 nap után már nagyon éhes voltam, ettem egy kicsit, mert néha megszédültem, de nem kellett volna...
Minden esetre apát a munkahelyi fogyókúra-versenyből lehet, hogy kizárják tisztességtelen előnyszerzés miatt :-). A gyerekorvos szerint vírust szedtünk össze. Ezt onnan tudta, hogy Balun a nyakánál meg a hátán pici piros pöttyök jöttek ki, amiket se azelőtt se azután nem láttam rajta. A rendelőben mikor vetkőztettem, akkor láttam a nyakán, de akkor azt gondoltam, hogy melege van a gyereknek, azért van.
No, most, hogy túlvagyunk ezen a hasmenős dolgon, találtam egy jó kis cikket, hasznosnak tűnik ilyen esetben: a cikk itt olvasható . Szóval, az egész hetet egész kóválygósan éltem meg, jól lestrapálódtunk. Sajnos a szombati családi összejövést is le kellett mondani. Ez úgy történt, hogy megkértem az uramat, hogy hívja fel Rékát, mondja el mi van minálunk. Fel is hívta. Aztán másnap kérdeztük, hogy akkor lemondtad Rékáékat?
- Ja, vagyis Réka mondta le a szombatot, jött a válasz.
- ????????
-Hát, Réka a munkahelyen úgy kificamította a bokáját, hogy menni is alig tud, csak járókerettel botorkál otthon szegény.

Hát, szóval ennyi erről a hétről...

Viszont mára sokat javult a helyzet, olyannyira, hogy még valami édességet is megkívántunk. Gesztenyés tekercset készítettem kicsit másképp.

Gesztenyés-mascarponés tekercs


Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 kanál hideg víz
  • 12 csapott ek. cukor
  • 12 csapott ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

  • 1 cs. gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. porcukor
Díszítéshez: kakaópor


A hozzávalókból vizes piskótát készítünk. (bővebb leírás ITT)

Mielőtt kivesszük a sütőből előkészítünk egy darab sütőpapírt, amivel felgöngyöljük a piskótát. A sütőpapírt megszórom kevés porcukorral, erre teszem ki a még meleg piskótát, és felgöngyölöm (ennek hiányában nedves konyharuha is megteszi). Így hagyom kihűlni. Addig elkészül a krém:

Nórival elkevertetem a pudingport 3 ek. cukorral és 3,5 dl tejjel. Ezt a keveréket sűrűre főzöm. A gesztenyemasszát átnyomom pl .krumplinyomón, és elkeverem a porcukorral. Mehet hozzá a mascarpone és a kihűlt puding. Jó habosra keverem, majd kitekerem a piskótát és megtöltöm vele. Felgöngyölöm. Hagyok annyi krémet, hogy kivül is bevonjam a sütit, végül díszítésként kakaóporral szórom meg. 



Elég sokat nézzük mostanában a királyi tv-t. Nem tudom hogyan csinálják, de jó műsorokat adnak mostanság. Ilyen kedvencem a Gasztroangyal (innen kellett hallanom először a lila krumpliról., agrármérnök végzettségű létemre...de erről majd máskor.), vagy a minden nap délután jelentkező MM című műsor, az utána következő ausztrál filmsorozattal, a Család csak egy van cíművel. Aztán jön a Gundel Takács Gábor által vezetett Maradj talpon! című vetélkedő, ami miatt már a kereskedelmi csatornákon futó hírműsorokat már nem nézem. Amúgy is olyan ócskák, át is neveztem őket magamban kékfénynek, mert egyéb sincs bennük, csak ilyen bűnügyi hír féleség. Ha már hírműsor, akkor legyen a jó öreg 19.30-as híradó az m1-en.
Szóval, m1-re tapadásunk következtében tudtuk, hogy jön az Eurovíziós dalfesztivál válogatója, aminek ma este ment le az  első fordulója. Új felfedezettünk van, Compact disco a csapat neve. Amit lentebb látható, nem azzal a számmal indultak, de ez most nekem nagyon tetszik.


Ez pedig az, amivel indultak, és a zsűri max pontszámot adott rá:

2012. január 21., szombat

Tojás a fánkban, meg tej a fánkban, avagy találjuk meg a tuti fánkreceptet

Fánk, fánk, fánk. Talán egyszer sütöttem még az életben, s nem emlékszem melyik szakácskönyvből... szóval meg kellett találnom a tuti receptet. Persze a napokban minden receptes oldalról öntik a fánk recepteket...Ma a mindmegette.hu-n (ide kattintva nézhető meg) Berlini töltött mini fánk recept jelent meg.
Mivel tréningeznem kell az ovis farsangra, belenéztem a Horvátilonába, megnéztem a mindmegettés receptet, anyu előszedte az ősrégi Vilma nénis szakácskönyvét, ami még a nagyapjáé volt, és arra jutottam, mint a zabkásánál....minden hozzávaló ugyanaz, csak a mennyiségek mások. Márpedig a tej meg a tojássárga mennyisége ez esetben nagyon is fontos! Horváthilona szerint  50 dkg liszthez 5 dl tej, kezdetnek tegyünk bele 3 decit, aztán a többit érzésre...nna, köszike....és akinek dunsztja sincs milyen egy fánktészta?
Aztán jött Vilmanéni, aki szerint 3 dl tej kell....háát, én a bukta tésztába teszek ennyit, és tán ettől több kell. Mindmegettén 4 dl-t írt. Na, hogy senkinek ne legyen igaza, én 3,5 dl-t tettem bele...
Na, és mizu a tojással??? Ahogy még rákattintottam pár fánkreceptre, volt aki egész tojásokra esküdött, volt aki csak sárgára. Mondjuk én helyből csak sárgát mondok, és most kettőt. Egyesek szerint 4. Állítólag kevéssé szívja fel az olajat, ha több sárgája van a tésztában. Én a kettővel is elégedett voltam, de lehet, hogy legközelebb megfejelem még egy sárgával.

Szóval, a mindmegettés receptre, illetve annak egy részére azért szántam rá magam, mert még volt egy adag mascarpone a hűtőben, amit villámgyorsan el kellett tüntetnem, mielőtt lejár a szavatossága. És itt volt egy málnás mascarpone krém. Az uram meg nagyon szereti a málnát.
És akkor most a recept.

Fánktészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg porcukor
  • fél kupica rum
  • egy csipet só
  • 5 dkg vaj vagy zsír
  • 2 tojássárga
Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejben elkavarjuk, felfuttatjuk. Közben egy tálba készítjük a többi hozzávalót, s mikor az élesztő felfutott azt is belerakjuk, és szép laza tésztává dolgozzuk ki (én fakanállal). Letakarva, fél órán át langyos helyen kelesztjük. Aztán kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszaggatott tésztát letakarva még 20 percig kelesztjük a deszkán. Aztán jó meleg olajban kisütjük. Ha ügyesek voltunk, még szalag is lesz egyik-másik darabon. Ez a recept bármilyen fánknak jó, hagyományosnak is.

A kisült fánkokat megtöltjük akár lekvárral, akár pudinggal, akár a mascarpones krémmel. Én a tortadíszítő kézi készülékkel tettem, annak van egy hosszú csöves kis feltétje, azzal beszúrtam a fánkba, és megtöltöttem.

Málnás mascarpone krém:

  • 6 ek. cukor esetleg barnacukor
  • 30 dkg málna
  • egy doboz (250 g) mascarpone sajt
  • fél citrom leve
A cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a málnát, citromlét, és felfőzzük. Turmixoljuk, és mikor kicsit meghűlt hozzákeverjük a mascarpone-t. Ezzel töltjük a fánkokat. Végül porcukorral szórjuk, vagy abba forgatjuk (mindmegettén kristálycukorba, de az nekem nem jön be...).

2012. január 20., péntek

Miért...?

...kérdezem két napja. Miért nem akar aludni Balu baba???? És miért? Miért beteg már megint Nórika? Most a változatosság kedvéért nem felsőlégúti cuccot szedett össze, hanem hasmenőset...dacára annak, hogy többféle dolgot szedünk erősítésnek.
Balu pedig tegnap elhatározta, hogy akkor ő most nem alszik...tegnap négyszer próbáltam letenni aludni, ebből kétszer volt hajlandó 1-1 szűk órát aludni, aztán ment mint a tank előre. Végül nagy küzdelmek árán, másfél óra hintázás után, este fél 12 körül elaludt. Kicsit fáradt voltam már, egész nap figyelni, hogy mit működik: hova mászik fel, mit vesz ki a szekrényekből, mit dobál el stb, néha betettem a járókába játszani, de nem arattam vele nagy sikert....Ma ugyanez volt: 10 körül felkelt, gondoltam ebéd után 1 órával, 2 óra körül leteszem. Megitta a tápszerét, aztán úgy ugrott ki a kezemből, mint a gyík. Betettem a hintába, megint...fél 3 körül úgy láttam, bólintgat a feje lefelé, meg csukdossa a szemeit. No, kivettem a hintából, megyünk az ágyba. Ja, ahogy anya azt elgondolta. Balu másfér méteres út után vigyorogva szabadította ki magát, hogy ő ugyan nem alszik.
A kismamablogon olvastam este, hogy esetenként lehet homeopátiás sedatif pc-t adni a babának ilyesmi helyzetben,hát, vettem egy dobozzal, de mivel nem vagyok nagy híve az ilyesféle közbeavatkozásnak, függetlenül attól,hogy hometopátiás szerről beszélünk, adok még egy napot a fiatalembernek, hogy magára találjon. Az erről szóló cikk IDE KATTINTVA olvasható. Egyébként az étvágya, kedve, aktivitása rendben van, csak ez a fránya alvás...Ma 7 előtt elkaptam a pillanatot, és fürdés nélkül ágyba dugtam (reggel 10 óta fent van...). 10 körül megébredt, de visszatettem egy kis tápi segítségével.

Nórinál szerdán kezdődött,este volt egy kis hasmenése, aztán csütörtök reggel is. Mondtam neki, hogy maradjon itton, de annyira menni akart az oviba, mondom akkor jó, beszéleke azért óvónénivel. Meg is tudtam,hogy hasmenős hányós kórság van éppen. Megbeszéltük, hogy figyeli Nórit, és ha van valami, akkor szól. Szólt is, ebéd előtt, hogy volt egy wc-zés, azóta nem hagyja Nóri békén, hogy nem jól van, szóljon anyának, menjek érte. Mentem is, a kedve jó volt, bár kicsit sápadt volt, megbeszéltük óvónénivel, hogy meglátjuk hova fejlődik a dolog. Lehet, hogy épp az erősítésre szedett szerek hatására nem vészesen jelentkezik ez a hasmenős dolog. Mondjuk napi 3 alkalommal megy wc-re, és ma volt egy kis hőemelkedése reggel, de egy órán belül lement gyógyszer nélkül. Csak olyan kedvtelen, nagyon nem akar semmit enni, mondjuk ezt nem is erőltetem, de inni se nagyon akar, ami már inkább probléma lehet.

Akkor most jöjjön egy kis babakonyha. A főzés jegyében tegnap sárgaborsó főzeléket készítettem Balunak. Nekünk székelykáposzta volt, amit ő nem eszik, ugyanis nem szereti a savanyú ételeket. A husiból szedttem le neki olyan 15 dkg-ot és majorannás sertéstokány lett belőle.  

Sárgaborsó főzelék nem csak babáknak

  • 2 marék sárgaborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi natur vegeta
  • 1 tk. liszt
A sárgaborsót megmossuk, beáztatjuk 2 órára. Azután feltesszük főni - annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje a borsót az edényben - egy gerezd felszeletelt fokhagymával, sóval, natur vegetával. Mikor a borsó megpuhult, akkor száraz rántást készítünk: a lisztet kicsit megpirítjuk olaj nélkül. (ha nagyüzemben készül, akkor normál olajjal készült rántással is mehet) Hozzátesszük a főzelékhez, 5-6 percig lassú tűzön főzzük készre. A végén ha szükséges, még lehet hozzá tenni vizet, ne legyen betonos a főzelékünk!

Majorannás sertástokány baba mennyiségben (2-3 étkezésre elég)

  • 15 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • egy kisebb vöröshagyma negyede
  • 1 mk. majoranna
A hagymát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk kissé, hozzáadjuk a majorannát, esetleg késhegynyi natur vegetát. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes tűzön puhára főzzük a húst.

A főzeléket és a husit összeturmixolva kínáljuk a babának.

Mivel mára is maradt egy adag husi, tökfőzeléket főztem hozzá. (Most viszont tökfőzi maradt holnapra, ahhoz kéne sikerítenem valamit holnapra. Mivel Balu már eszik tojás fehérjét is, így lehet, hogy tükörtojás lesz melléje neki.)


Végül, egy ötlet reggelire vagy vacsorára, akár a babának, akár a családnak.

Zabkása


Több helyen találtam persze ehhez is receptet, a hozzávalók nagyjából ugyanazok mindenhol, csak az arányok másak. Ha betont akar gyártani az ember, akkor több zabpehely megy bele, ha lágyabbat, akkor kevesebbet. No, én kikísérleteztem a számunkra megfelelőt, ami kb. olyan sűrűségű, mint a tejpép.

  • 2,5 dl tej
  • 2,5-3 dkg zabpehely
  • 1,5 tk. cukor
  • 1 késhegynyi fahéj
A tejet felforraljuk a cukorral, beleöntjük a zabpelyhet, ízesítjük fahéjjal, és 6-8 perc alatt mérsékelt lángon puhára főzzük. Ez az alaprecept. Tehetünk bele gyümölcsöt is. Többen esküsznek rá, hogy milyen jó a forró zabkásába fagyott gyümit keverni, és az rögtön le is hűti a kását, és egyszerre kiolvasztja a gyümit.
Ha a baba még nem eszik darabkásabb ételt, akkor a zabpelyhet előzőleg aprítógépben kisebb szemcséjűre lehet alakítani. Ugyanígy a gyümöcsöt is (pl. barackot).



Ma be kellett ugranom a dm-be, tápszerért, és mivel mostanában a mit adjak Balunak reggelire téma foglalkoztat, hát megkockáztattam egy zacskó gyümölcsös gyerekműzlit. Annyiban különböző a felnőttől, hogy apróra van őrölve mind a gyümi, mind a gabonapehely benne. Holnap, ha minden jól megy teszt: joghurtban vagy tejben.

Végül hétvégi menüajánló:

  • tejfölös zöldbab leves, hurka, kolbász, krumplipüré, csalamádé
  • paprikás lisztbe forgatott tarjaszeletek, rizs, ubisali

Közeleg a farsang, az oviban 3-án lesz, arra gyúrok éppen, hogy fánkot fogok vinni a gyerekeknek. Mivel van már vagy egy éve, hogy fánkot sütöttem, a hétvégén az lesz - nekem bemelegítés, a többieknek meg édesség gyanánt. 


2012. január 18., szerda

Children and kitchen

Miért van az, hogy egyes napokon rosszul mennek a dolgok, semmi se jó az ember lányának, rossz a kedve, máskor meg minden hawaii?
Tegnap pl. hamar le akartam tudni a főzést, mielőtt Balu felkel. Erre tessék, mi történt? Beleakadt a kezem egy éppen felbonott flakon olajba, az meg zsuppsz, leugrott a konyhaszekrényről, és egy része kiömlött...nna, a takarítás részleteit nem taglalom. Azonnal kellett...stb....

Mostanság többször olvasok olyat,  hogy krémlevesbe krémsajtot tesznek. Hát, én is kipróbáltam, az eredmény finom lett.

Magyaros burgonyakrém leves krémsajttal

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 közepes krumpli
  • 2 kisebb sárgarépa
  • kb. 5 dkg zellergumó
  • 1 szelet zöldpaprika
  • fél paradicsom
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • bors
  • 1 mk. natur vegeta
  • 5 dkg tömlős krémsajt (camping, medve, stb)
A vöröshagymát kockára vágom, lehet nagyobbra is, és kevés olajon megpirítom. Ráteszem a kockára vágott paradicsomot, paprikát, és kicsit párolom a kettőt együtt. Ekkor jöhetnek a kockázott zöldségek, majd fűszerezünk só, pici őrölt bors, szerecsendió, natur vegeta. Pár percig pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Puhára főzzük a cuccot, botmixerrel simára mixeljük, közben belerakjuk a krémsajtot is, azzal mixeljük készre.
Levesgyönggyel vagy anélkül tálalom (én újabban leszoktam a levesgyöngyről, a krémlevesekbe nem rakok semmit, legalább nem hízlal :-))

Menü ajánló:
  • frankfurti leves, vargabéles
  • magyaros-krémsajtos burgonyakrém leves, füstöltsajttal ízesített palacsintatésztában sült csirkemell párolt mexikói zöldségkörettel
  • lebbencsleves, rakott krumpli, céklasali v. csalamádé
  • tojásleves, székelykáposzta

Mostanság kicsit elengedtem magam babakaja fronton. Mivel Balu eszi az üveges bébikaját, hajlamos voltam a könnyebb végénél megfogni a történetet, és ha olyat főztem amit nem eszik, van nem tetszett neki, akkor uzsgyi a kamra, lekap egy üveg bébiételt, és probléma megoldva. Igen ám, de ez a móka korántsem a legolcsóbb. Balu főként a Kecskeméti bébiételt eszi, abból is a 220 grammosat, és abból is kb. 5-6 félét (nagy kedvence a hal joghurtban, rizzsel; hát van hal illata az már szent!A halat egyébként is szereti, szenteste csak úgy nyomta befelé a rántott hekket).Szóval, az utóbbi pár hétben mindkét drogériában szépen 360 ft lett egy üveggel...(egyébként aki most érintett, még szólok, hogy január végéig a brendonban ugyanez 245).Szóval akciókor bespájzolunk.
Mivel sokszor napi 2 üveg is elfogy (délre meg vacsira is egy), sőt, néha keveselli az adagot, a héten elhatároztam, hogy nagyon odafigyelek, hogy olyan készüljön amiből Balu is eszik, vagy ha nem, akkor most anya főz külön neki. Ma kétszer is főztem. Nekünk ma a palacsintabundás csirkemell készült. Balu szinte minden levest boldogan eszik (a sajtkrémes krémlevesből 5 merőkanállal evett meg ,ami úgy kb. 2 tányérnak felel meg), szóval a levesből evett, aztán mivel a párolt zöldség nem megy neki csak úgy, finomfőzit készítettem neki, és a bundától megszabadított husival összeturmixoltam. Vacsira meg nagyon finom kapros-sajtos cukkinifőzi lett, amihez szintén a déli husiból raktam.
Nagyon menő a körte nálunk mostanság. Apuéktól kaptunk egy nagyon klassz szeletelő, reszelő, pucoló, díszítő kézi készüléket (további részletek itten), azzal vágtam ma Balunak vékony csíkokat a körtéből, amit ő örömmel nyomott befelé. Nórinak meg a kivit pucoltam vele. Nagyon éles, jó vele dolgozni, és csuda sok mindent tud! Még nekem is fel kell fedezni , de egész délután elől volt, hol ezt csináltam vele, hol azt. Pl. cukkinit, kivit pucoltam, de jó vele mindenféle zöldséget hámozni, sajtot vágni, dekorálni, reszelni.
No, vissza a babafőzihez:

Kapros-sajtos cukkinifőzelék babuknak

Hozzávalók:
  • 1 cukkini
  • 1 tk. kapor
  • 1 tk vöröshagyna
  • pici só
  • pici natur vegeta
  • 1 tk liszt
  • 1 dl tej
  • kb. 3 dkg sajt (én cheddart tettem bele, vagyis annak vettük, de inkább egy finom trappistához hasonlít az íze...szóval trappista is jó, de sztem az ementáli is király bele)
Kevés olajon megfuttatjuk a vékonyra szelt cukkinit a hagymával. Fűszerezzük a kaporral ,natur vegetával, kicsit sózzik, kevés vízzel pár perc alatt puhára pároljuk. A lisztet simára kikeverjük a tejjel, ezzel habarjuk be a főzit, és ekkor tesszük bele a reszelt vagy vékony szeletre vágott sajtot. Felforraljuk, miközben szorgosan keverjük.
Finom édes főzeléket kaptam, belekockáztam a bundátlan husit, turmixoltam, és nagy sikert arattam vele a fiatalembernél. Kb. 2 kanálkával hagyott belőle, de azt is csak azért, mert előtte bekörtézett.

Ott vannak még a tejpépek is...Balu azokat is szívesen eszegeti, és hát ezek se az olcsó kategóriába tartoznak (780 ft körül van egy dobozzal, ami 5-6 alkalomra elég, mondjuk reggeli alkalomra, mert vacsira ebből egy adag az nálunk kevés...) Próbálkoztam a tejbegrízzel, eleinte nem tetszett, de amióta eltalálom ,hogy milyen híg legyen, azóta az is megy, főleg vacsira.

Szóval, a bejegyzés elején említettem, hogy egyes napokon a béka feneke alatt érzi magát az ember, máskor meg szárnyal, mint a, mint a mi is???Na, mindegy, szóval szárnyal...Ma a szárnyalás jegyében megleptem Nóri ovis csoportját egy doboz házi keksszel. A sztori? Pár hete az uram rámolt a kamrában, és kezébe került a csehszlovák sütikinyomó készülék. Biztos vannak erről másoknak is emlékei. No, a hétvégén elkértem anyutól a receptet, és elhatároztam, hogy ma kipróbálom, és ha jó lesz, akkor leviszem az oviba, ma úgyis ivólé van leves helyett, nem olyan tartalmas, elfér 1-2 keksz is utána az ovis pocakba. Szerencsére jól sikerült a kísérleti darab az alaprecepttel. Íme:

Csehszlovák nyomós keksz

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
A liszttel elkeverem a sütőport, és a porcukrot meg a vaníliás cukrot, elmorzsolom a margarint, beleütöm a tojást, meg hozzáadom a fél citrom levét (magokra figyeljünk! az nem kell bele!). A gyors gyúrás után kiválasztom, milyen sütiformát szeretnénk viszontlátni, a csőbe töltöm a tésztát, és kikent tepsire nyomkodom. Villámgyors! A sütőt 180 fokra izzítom, és 7-10 perc alatt rózsaszínre sütöm.
Lehet variálni kakaóporral, kókusszal. Sőt, a külünböző ízeket, színeket egymás mellé is lehet tenni, és úgy kinyomkodni.

Children, szólt a cím egyik fele. Most, hogy a kitchen-t jól kiveséztem, a children csak érintőleges volt, jöjjön a children bővebben.

Nórinak jót tesz a Béres csepp, meg a multivitamin amit kap. Jobb lett az étvágya. Az oviban jól elvan, bár egy kis szemtelenkedést szedett magára. Rendületlenül hordjuk hol az egyik, hol a másik alvókát magunkkal; a héten a nagymaci volt a sztár, ami mondjuk szállítás szempontjából kevésbé szerencsés a méretei miatt...
Jövő héten lesz bemutató óra angolból, és következő héten az úszásórára lehet bekukucskálni. Nem is tudom melyiket várom jobban :-)).
Itthon azt se tudja melyik kedvenc játékával játszon. Most épp a Lotti Karotti a kedvenc meg a pénztárgép, amit Márta mamáéktól kapott.

Balu igazi fiú. Huncutul néz, és huncutul táncol az ember idegein a manővereivel. A legújabb, hogy felmászik a székre a konyhában. És a legeslegújabb, hogy onnan meg az étkezőasztalra...nagyon ott kell lenni, hogy kordában tartsam. A másik kedvenc játéka meg, hogy kiszedi a mosogatógép tabis dobozt...ez tulajdonképpen a figyelemfelkeltő tevékenysége. Mikor valamit nagyon mondok, hogy nem szabad, akkor oda megy. Vagy ha nagyon nem érek rá, akkor tudja, hogy erre ugrok mikor odamegy matatni.
Ja, és a másik, hogy ha a járóka a kanapé vagy a fotel mellett van közvetlenül, akkor egy játékra felállva, lábát fellendítve, és a kanapéra mászva simán kijön belőle. Nagymamáját örvendeztette meg ezzel a manőverrel, aki épp mosogatott, háttal a járókának, azzal a biztos  tudattal, hogy a gyerek a járókában piszmog, mígnem egyszer csak a perifériában el nem húzott mellette valami. Jól megijedt, hiszen macska már nincs, akkor mi megy itt? Hát, a fiatalember....
Mindezek mellett a csínyek mellett nagyon szeret molyolni, rakosgatós játékkal játszani, papírt tépkedni, mindent ledobálni ami szemmagasságban van. Nagyon érzelmes kis pasi, sokszor odajön hozzám, odabújik, és pusztán szeretetből combon vagy fenéken harap. Vicces :-)). Nagyon meg tud illetődni, ha hangosabban rászólok: lehajtja a fejecskéjét, legörbíti a száját és olyan halkan sírdogálni kezd. Hát meg kell ilyenkor zabálni a kisembert!
És végül, hogy áll a két gyerek  egymással? Nóri most abban a fázisban van, hogy nem szívesen hagyja Balunak, hogy megszemlélje a játékait. Ő viszont nagy élvezettel játszik Balu játékaival :-). Sokszor segít összeszedni amit Balu széthajigált.
Balu ámulva nézi  a Nagytesót :-). Sokszor együtt mosdatom őket, először Nórinak mosom a fogait, aztán Balunak. Van egy klassz magasabb Miki egeres fellépőnk, Balu rááll, pancsol közben a mosdókagylóban. Nórinak meg már nem is kell fellépő.
Ma délután mikor hazaértem Nórival, és a két gyerek összefutott a nagyszobaajtóban, Balunak Nóri láttán nagy mosoly jött az arcára, és tapsikolt. Estefelé, mikor Nóri valami miatt sírni kezdett, Balu odament hozzá és hátulról megölelte, amúgy vígasztalásképpen.
Aranyosak. Együtt is és külön is:-))).

2012. január 12., csütörtök

Menzakaja, meg nem csak az...

Folytathatnám az előző bejegyzést, már onnan, ahol Balu nagyon rosszul aludt. Hát ez oda alakult, hogy vasárnap hőemelkedése, hétfőre meg magas láza lett, amihez étvágytalanság és hortyogás társult, néha meg hányás is. A hortyogás csak altatáskor tűnt fel .Kedden elvittem orvoshoz: gyulladt a garat, és jó sok slejm van a torkában (a hányás is ettől vala). Ha szerda este is lázas lesz még akkor antibiotikum...De az én ügyi kisfiam már kedden se volt lázas, vagyis délután volt egy 37 fok, de az semmi, sőt, már vacsira is evett szépen, és ma is láztalan volt. Sőt, a hortyogás is eltűnt, étvágy is jön vissza, hányogatás sincsen.
Néha már elég idiótán érzem magam, hogy az egyik gyerek beteg, hol a másik, de azt mondják ez ilyenkor szinte természetes. A doktornő azzal vígasztal, hogy majd ha Balu közösségbe kerül akkorra megedződik. Lehet...

Az a szokásunk reggelente az oviban, hogy megvárom míg Nóri kezet mos. Ilyenkor meg szokott kérni,nézzem meg mi lesz az ebéd. Tegnap aszongya' a kiírás, hogy suhintott leves. Jaaa, mondom Nórinak , ne kérdezd mi az (kb.annyi rémlett, hogy savanykás cucc, de hogy mi van benne???). Persze nem hagyott nyugodni a kérdés, így hazaérve utánanéztem. Íme a suhintott (nem összetévesztendő a suhantottal) leves receptje, amit nem hagytam ki, el is készítettem:

Suhintottt leves

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika (elhagyható)
  • 1 tk. pirospaprika
  • 6 dl víz
  • 1 marék tarhonya
  • tejföl a tálaláshoz
A vöröshagymát kevés olajon megpirítom, hozzáadom a zöldpaprikát, ha van. Ha nincs, akkor nem teszünk bele :-). Megszórom a pirospaprikával, felengedem a vízzel, sózom, mikor felforrt beleszórom a tarhonyát és addig főzöm, míg meg nem puhul. Nna, az igazsághoz hozzátartozik, hogy én beleraktam egy kockákra vágott krumplit is, bár nem írja a recept.
Tálaláskor a tányérban tejfölt teszünk bele.


Lássunk egy kis menüajánlót, így hétvége előtt: 
- brokkolikrém leves, rántott pulykamell majonézes-hagymás krumplisali
- brokkolikrém leves, lasagne
- zöldségleves, kelkáposzta főzelék fokhagymás sült tarjával (a tarjaszeletekről leszedtem a csontot, kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, enyhén megkentem zúzott fokhyamával, így hagytam állni kb. 1 órát, aztán lisztbe forgattam és teflonedényben, meleg olajon fedő alatt puhára sütöttem)
- suhintott leves, csokiöntetes piskótakocka
- almaleves, fűszeres joghurtban pácolt sült csirkemell ( egy csirkemellet 4 szeletre vágok; egy nagy natur joghurtba (450 g) 4 gerezd fokhagymát, kevés őrölt borsot keverek, ebbe teszem a husit 2-3 órára. Tepsit vékonyan kiolajozok, beleteszem a husit, ráöntöm a joghurtos pácot is. Tetejére ráfacsarom fél citrom levét. Fóliával lefedve 220 fokon kb. 40 percig sütöm. A végén leszedem a fóliát és megkapatom a husik tetejét.) , tepsis sült burgonya 

Végül jöjjön egy gyors vacsiötlet.

Pizzás csiga

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 2 tojássárga
  • 3 mk. só
  • 4 tk. cukor
  • 10,5 dkg zsír
  • 4,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 1 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. oregáno
  • 3 ek olivaolaj
  • csipet só
  • 5 dkg füstölt szalonna papírvékony szeletekre vágva, és vékonyan felcsíkozva
  • esetleg császárszalonna nagyon apróra vágva
  • reszelt sajt

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, egy óra hosszat kelesztjük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt: turmixgépbe öntjük a paradicsomkonzervet, fűszerezzük, beleöntjük az olivaolajat és turmixoljuk. 
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a paradicsomszószt, rászórjuk a szalonnafélét (ez el is maradhat), sajtot reszelünk rá, nem kell nagyon vastagon. Eztán feltekerjük a tésztát, 2-3 centis darabokra vágjuk (ezt jó éles késsel, és jó gyorsan kell csinálni, mert a töltelék szökik ha nyomjuk erővel a tésztát). A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Hagyjuk a tepsiben 15 percet kelni, megszórjuk a tetejüket kevés reszelt füstölt sajttal (bármilyen sajt jó). 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Fincsi vacsira. Vagy reggelire.

2012. január 8., vasárnap

Szilveszter,újév, új év

Ezt a bejegyzést se sikerült olyan gyorsan összehozni, mint ahogy azt eredetileg terveztem.  A szilveszteri menüvel kapcsolatban tulajdonképpen egyetlen dolog maradt ki, ez pedig a szendvics. Nálunk is előfordult a két fő klasszik, a kolbászos főtt tojással, reszelt sajttal, paradicsommal valamint a téli szalámis, hasonló körítéssel. A kenyérre vajat, illetve tömlős sajtkrémet kentem. Kicsit ritkábban fogyasztott holmik is megjelennek szilveszterkor a szendvicseken, ilyen az ecetes-hagymás hering, amiből idén olyat sikerült venni, ami fel volt tekerve egy darabka uborka köré. Ezt látványosan lehet tálalni úgy,hogy szeletekre vágjuk, úgy fektetjük a kenyérre, teszünt mellé egy darab főtt tojást, citromkarikát, és pöttyintük mellé egy kevés kaviárt. A másik halféle, a füstölt lazac, amit hasonló körítéssel teszünk a kenyérre.
Szerettem volna egy italfélét kipróbálni, de nem adódott rá megfelelő alkalom. Még a télen, ha olyan jó hideg lesz, azért még el fogom készíteni, és ez nem más, mint az almáspite-koktél.

A gyerekek jól vannak, legalábbis ma reggelig mindkettő jól volt, Balunak viszont hőemelkedése lett. Valószínűleg a fogzás gyötri, mert múlt éjjel vagy négyszer felébredt, sírt, napközben meg folyt a nyála is.
Nórika csütörtökön ment először oviba. Addig pihentettem itthon, hétfőn fejeztük be az antibiotikumot, szedjük a normaflore-t mellé. Megy neki multivitamin (Cebion) és újdonságként a Béres csepp C-vitaminnal kísérve, mert a decemberi betegségek eléggé sokat fogyasztottak rajta. Láss csodát, használ is, mert mióta szedjük,  kétszer vacsizik, magához képest elég jó az étvágya, és pénteken azzal jött haza az oviból, hogy a második fogásból,ami tészta volt pulykatokánnyal, kétszer kért...lehidaltam, és ha tényleg így volt,akkor valószínűleg Kati néni is igen elcsodálkozhatott.

Balunál kpróbáltam két újabb pelust. Mostmár biztos, hogy teljesen mindegy milyen pelust választok, így is, úgy is nyakig pisisen ébred az én kisfiam. Lévén, hogy hason alszik, a folyadék meg felfelé nem folyik...Szóval, az újabb pelusok egyike az aldi-s pelus volt. Hmmm, meglepően jó! Hasonlatos a libero-hoz felépítés ügyileg, de a libero az egy jó kemény pelus , ez az aldis pedig egy pihe-puha darab.
Kínomban, már arra is vetemedtem,hogy egy számmal nagyobb pelust vettem (na nem olyan nagyon nagyot, csak a 13,5 kg-os gyerekre 12-22 kilósra valót). Ez pedig a dm-ben kapható öko pelus, alana márkájú. Hát, pocaknál ez se "zár", ergo reggel a gyerek enyhén pisien ébredt ebben is. Sőt, tetézve a bajt, napközben ha több volt a folyadék,akkor még maga a pelus is átengedte a nedvességet. Na, ilyennel se találkoztam még eddigi pályafutásom alatt...Szóval erről ennyit.

Próbáljuk az elmaradt karácsonyozásokat bepótolni, ma vendégeink voltak, tegnap délután a nagyja előkészületeket elrendeztem. A menü brokkolikrém leves volt, rántott pulykamell szeletek, hurka, majonézes-hagymás burgonya saláta. Desszertnek joghurttorta készült. De gondolkodtam még gesztenyekrémmel töltött piskótatekercsben is. Sőt, a tiramisu is felmerült, mert még volt mascarpone a hűtőben. Aztán leállítottam magam, mondván elég lesz ez a könnyű desszert. 
Annak fényében, hogy milyen klassz éjszakánk volt Baluval, tiszta szerencse, hogy sok mindent megcsináltam tegnap. Ilyen volt a saláta (szerencsére van jó tapasztalatom azzal kapcsoltaban, hogy a krumpli ne szívja fel az összes nedvességet, szoktam egy kis tejet is kavarni a majonézes alaphoz; a hagymát pedig le szoktam forrázni, hogy ne legyen gond vele.) Természetesen a joghurttorta is elkészült  tegnap. Valamint a pulykamellet felszeleteltem, és fokhagymás tejbe áztattam felhasználásig. Panírozás előtt szoktam csak sózni, így isteni puha és ízletes lesz a hús.  Mára a brokkolikrém leves elkészítése maradt, mivel mirelit brokkoliból főtt, nem volt túl sok idő összedobni.
Hát, mostanra ennyi...kezdődik a "testvér-dolog"
 Rángatlak...
Utánozlak...