2012. március 30., péntek

Megint péntek...

Gyógyulgatunk, gyógyulgatunk, jó lassan, de azért biztosan. Mert megint elkapta az apraját valamiféle náthaság...Lázmentes, de jó bő orrfolyással járó dolog. Szóval a hetem azzal telt, hogy kergettem a gyerekeket az orrszívóval, meg orrspray-kel...borzalom. Mindez annak ellenére, hogy bőven vitaminnal ellátott mindkét gyerek. Múlt pénteken még úgy mentünk le az oviba, hogy semmi baja nem volt Nórinak, délután meg már úgy hoztuk haza, hogy folyt az orra patakokban.
No, gondoltam tegnap, hogy akkor ebédre előkapom az egyik fácánt, amit legutóbb kaptunk Szeghalmon, és főzök belőle egy finom húslevest. Főztem már nem egyszer, de ennek a madárnak a húsa isteni volt. Semmi nyoma száraz, szálkás húsnak, még egy kis zsírja is volt, mert máskor a fácánleves tetején nemigen szokott zsírpaca úszkálni. Főztem hozzá finom házi csigatésztát, amit szintén Szeghalomról hoztunk. Hát isteni lett! És maradt mára is belőle.
tegnap a második fogás ránott pulykamedalion volt, és melléje majonézes-almás burgonyasaláta. Nagyon egyszerű!
Sültekhez, rántott húsokhoz, vagy csak pirítóshoz, péktermékhez.

Majonézes-almás burgonyasaláta




 Hozzávalók:

  • 4-5 szem közepes méretű burgonya
  • 1 nagyobbb alma
  • 20 dkg tejföl
  • 15 dkg majonéz
  • 1 ek. mustár
  • bors
  • 2-3 tk. cukor
  • kevés citromlé

Olyan majonézes saláta alapot készítünk, amit pl. francia salihoz. A  krumplikat héjában megfőzzük, közben egy almát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk,hogy ne barnuljon meg. A főtt krumplit kockára vágjuk, összekeverjük a saláta alapot a  krumplival és az almával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Húsvét közeledtével sonkát is kockázhatunk bele, vagy főtt tojást, vagy mindkettőt.  Keverhetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet.


Szóval, mára még maradt levesünk, ahhoz találtam ki a sonkás tésztát. Nem hiszem el, de úgy néz ki, hogy az egyik kedvenc ételünk nincs megörökítve itt a blogon!  Nem szoktam gyakran készíteni, pedig nagyon egyszerű, gyors, és finom. Így húsvét táján jó ötlet a maradék sonka felhasználására.

Sonkás kocka


Hozzávalók:

  • 25-30 dkg száraztészta ízlés szerint (nagykocka, orsó a legjobbak)
  • 40 dkg füstölt főtt tarja vagy házi sonka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg csiperkegomba (elhagyható)
  • 2 dl tejszín (30%-os)
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 csapott ek. liszt
  • apróra vágott zöldpetrezselyem (elhagyható)
A tésztát sós vízben kifőzzük. Míg forr a víz, és fő a tészta, addig elkészítjük a ragut. A hagymát aprítóval felaprítjuk,vagy jó apróra felvágjuk. A sonkát szintén. Gombát is tehetünk bele, ezt is aprítóban jó apróra készítjük elő. Ha nem szeretjük, van nincs épp otthon, akkor kihagyhatjuk.
A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Ha gombát is használunk, akkor ez legyen a következő, amit hozzáadunk. Kicsit sózzuk, borsozzuk, csipet kakukkfűvel is ízesítjük (ha gombát nem használunk, akkor nem kell). Ha a gomba levet engedett, és elfőtte, utána jöhet az aprított sonka. Míg ez is pirul, addig a 2 ek lisztet kikeverjük a tejjel és a tejszínnel, végül a tejfölt is hozzáadjuk, beleszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet. Mikor a sonka is megpirult, felöntjük a tejszínes keverékkel, és felforraljuk, rottyanzunk rajta egyet. Megkóstojuk, hogy mi újság só ügyileg, és ha kell utánsózzuk.  Ha van kimaradt tojásfehérjénk, itt az alkalom, hogy felhasználjuk: felverjük kemény habnak.
A megfőtt tésztát lecsepegtetjük, összekeverjük a raguval és ,ha van,  a tojásfehérjével.
Kikenünk olajjal egy nagyobb tepsit, beleöntjük a tésztás keveréket, sajtot reszelünk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt átsütjük (míg aranyszínű nem lesz a teteje).


2012. március 25., vasárnap

Átállás

Megint eljött. Az a nyavajás óraátállítás. Nem jó semmire, csak arra, hogy hogy egy napot elszúrjon az életünkből. Idén meg különösen bénán jött ki, mert ugye a szombat munkanap volt. Hajnalban óracsavarás előre, és a vasárnap egy komplett lótúró. Rohanás a köbön. (Csak zárójelben jegyzem meg, főként ha kicsit később fekszik le az ember előző este...)

Tegnap megint nem tudtam kitalálni mi is legyen ma az ebéd. A leves adott volt, gulyásleves tegnapról (ami után aranygaluska volt).  Végülis reggel sikerült kinyögnöm az ötletet, hogy rántott csirkemáj meg cukkini, sült krumplival. S mivel hentergett egy zacskó réteslap a hűtőben, meggyes és almás rétes készült. Persze az alma előkészítése jó időigényes meló...Pucoltam vagy fél órát. Aztán a krumplit meg a cukkinit is. Míg sült a rétes, addig a szintén sziszifuszi munka ment, a panírozás. Közben már sztereóban sütöttem is ki ami be volt bundázva.
Hát, lehet, hogy azért éreztem ilyen nyamvadtnak a mai napot, mert sziszifusziztam???

2012. március 23., péntek

Gyors pénteki ebéd

Itt a jó idő! Ennek örömére a héten bevezettem, hogy ebéd előtt lemegyünk Baluval sétálni. Persze ennek feltétele, hogy az ebéd készen vagy majdnem készen álljon 11-re.
Tegnap ez úgy nézett ki, hogy maradt még húsleves előző napról, és másodiknak káposztás tésztát találtam ki. A káposztát lemenetel előtt lereszeltem, lesóztam, mikor visszajöttünk megpirítottam a káposztát, közben megfőtt a tészta. 
Ma pedig salátaleves volt, és az egyszerűség kedvéért tepsis kaja. Este kivettem a fagyóból 6 szelet tarját, reggelre kiolvadt. Hazafelé bandukolva az oviból, kitaláltam, hogy mi is készüljön belőle. Így jött a tepsis husi krumplival, gondolata. De hogyan is legyen, hogy a husi ne keményedjen meg, ne száradjon ki. Hát persze, az a szép darab füstölt szalonna jutott eszembe, amit múlt háten hoztunk Szeghalomról. Meg hagyma, meg zöldpaprika... No nézzük mi sült ki belőle!

Tepsis husi krumplival

  • 6 szelet tarja
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • kb. 20 dkg füstölt szalonna
  • kb. 1 kg krumpli
A vöröshagymát és a zöldpaprikát vékonyra lereszelem a csodareszelőmmel. A krumplit ugyanezen eszközzel meghámozom, és (késsel) vastagabb karikákra vágom. A szalonnából ujjnyi vastag szeleteket vágok.

A tarjaszeletekről leszedem a csontos részt, besózom, egyik oldalát borsozom és őrölt köménymaggal hintem meg. A sütő mélyebb tepsijébe kicsi olajat teszek, két oldalon elrendezem a szelet husikat, középre pedig a krumplit teszem. A husikra halmozok a hagymából és a paprikából, végül a füstölt szalonnából is teszek rá. Ha marad még szalonna, akkor a krumpli tetejére is teszek. A krumplit nem sózom, mert a szalonna pont eléggé sóssá teszi a végére. Lefedem alufóliával a tepsit, és betolom a sütőbe. Mielőtt lementünk bekapcsoltam a sütőt 190 fokra, hadd süldögéljen benne a cuccos.
Egy óra elteltével hazaértünk, és isteni illat fogadott minket. Benéztem a fólia alá, egy villával megszúrtam a husikat, és isteni puhák voltak, a krumpli is jó volt, kicsit átkevertem, leszedtem a fóliát, és hagytam még bent 5-6 percig.
A végeredmény:

Házi almapaprikával isteni finom volt!

2012. március 21., szerda

Tavasz = répa ? Vagy olyasmi....

Jól eltűntem megint...köszönhető annak, hogy megérkezett a tavasz, és hogy egy hétig nem voltunk itthon. No, nem volt netben hiány, csak épp ezer más érdekesebb dolog volt Szeghalmon, semmint blogoljak. Szóval, Szeghalmon voltunk , most csak egy hetet, de most apástul együtt. Máskor apa vissza szokott jönni, én meg maradok a nagyszülők örömére 2-4 hetet.

Sajnos azért az idő még nem volt annyira kellemesen meleg, mint ezen a héten, jó ha volt 10 fok, de azért már alkalmas volt arra,hogy akár napi kétszer is körözzünk kicsit a városban. Erre annál inkább szükség volt, mert Balus ismét úgy döntött, hogy ő bizony nem alszik a kiságyban, és hát napközben a nagy ágyon se...Így esett, hogy szokásától eltérően hajlandó volt 40 percet szundítani séta közben napi kétszer.
Nórikának elvittem a rollert, de csak egyszer tudtam rávenni ,hogy pattanjon rá, akkor is mindössze 30 métert volt hajlandó haladni vele. Pedig szerintem egész jól ment neki.
Baluka már nagyon szépen sétál, és sokat :-).



Már az elutazás előtti héten felfedeztem egy jópofaságot a Mintamókuson. Ez egy répás mókaság, bár semmi köze a répához. Csak a kinézete. Na, én kicsit leegyszerűsítettem, nem ételfestékeztem, és formát se készítettem, hanem a habroló formát használtam, arra csavarintottam a tésztát. Kicsit fehérrépa fílinges, de ez az enyém :-), és ismét sikere volt. 

Tojássalátával töltött kelt rolók

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5dkg élesztő
  • 2,5 mk. só
  • 2,5 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 1 tojássárga
Kelt tészta készül belőle, vagy hagyományosan, vagy a kenyérsütő gépben dagasztva. Közben előkészítjük a habroló formákat. Általában a habroló formát nem kell különösebben előkészíteni, mert e leveles tészta vajas, nem ragad, de most kelt tésztáról van szó, ezért biztos ami biztos, bekentem őket zsiradékkal (én zsírral, de lehet vajjal vagy margarinnal). Technikájára 3-4 forma után jöttem rája: a széles oldalára állítjuk, a keskenyet meg tudjuk tartani egyik ujjnkkal, másik kezünk egyik másik ujjával pedig kenünk. Maradhatnak is így felhasználásig.
Mikor megkelt a tészta, átgyúrtam, és a technikán golyóztam, hogyan is csavargassam a rolóformára. Először gondoltam, hogy majd akkor pödrök kígyókat. Kinyújtottam a tésztámat kb. 3 mm vastagra, és vágtam egy kb. 4 mm-es csíkot. Megpróbáltam megpödreni. Nem ment. Na, ekkor lett világos, hogy pödréssel nem kísérletezek tovább. Vágtam egy újabb csíkot, és csak úgy feltekertem a formára. No, ez máár működött. Közben kipróbáltam egy faksznit, mégpedig, hogy a levegőben felcsavargatás közben pödörtem a tésztán. Hát ez is jó lett. Egyre ügyesebben ment a dolog, pedig az elején rendesen bepánikoltam, hogy lassan megy, atyaég hogy fogok lemenni időben Nóriért úgy, hogy még Balut is összeszedjem meg el is rámoljam a nagyja cuccost.
No, mikor sikeresen végeztem a pödörgetéssel, akkor ment a tészta a sütőpapíros tepsire pihizni 20 percre. Addig a sütő szépen bemelegedett 180 fokra. Lekentem a rolókat felvert tojással, és mentek is süldögélni kb. 10 percre, míg piros lett a tetejük.
Kivéve a tepsit a sütőből kb. 5-6 percet pihentetjük a rolókat, mert melegen nem nagyon lehet lehúzni a tésztát a formáról. Aztán pedig óvatosan leszedjük a rolókat a formáról.

A töltelék nálam tojássaláta volt.

Tojássaláta

  • 10 dkg majonéz
  • 1 kis tejföl
  • 2-3 ek. mustár (erősségtől függően)
  • 2 tk. cukor
  • ízlés szerint zöldhagyma vagy lilahagyma igen apróra vagdalva
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • ja, és a tojás, 6 db főve
Majonézből és a többi hozzávalóból salialap, a főtt tojásokat is kis kockára vágva belekeverjük. Pihiztetjük kicsit a hűtőben.
A kihűlt rolókat ezzel a salátával töltjük, díszítjük salátalevélell. Kész. Tálaljuk.



2012. március 7., szerda

Ééés a mai vacsi ...:

Sonkás - sajtos buckók


  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl tej
  • 3 ek. olaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
Az ötletet Limara pékségéből szedtem, ahol hernyó kifli néven fut. Nekem az a tészta nem volt teljesen szimpatikus, ezért kicsit átalakítottam a saját bevált kelt tésztám képére. Igazán kifli formája sem lett, inkább husszúkás dagi kis bucik. Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókat a kenyérsütővel megdagasztjuk.

Töltelék:

  • füstölt sajt szeletek
  • reszelt cheddar sajt (vagy bmilyen reszelt sajt)
  • sonkaszeletek
Nekem volt még egy kis maradék pizzaszósz a fagyóban lefagyasztva, azt is felhasználtam.

A tésztát 8 részre szedjük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Álló helyzetben a téglalap alját kentem meg a pizzaszósszal, rátettem a szelet sonkát, meg füstült sajtot; a felső részt bevágtam 4 helyen derelyevágóval és megszórtam reszelt sajttal, eztán összetekertem a sonkás oldaltól kezdve. A formázást innen lehet megnézni.  Sütőpapíros tepsiben letakarva még 20 percig keleszettem, és 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem meg, amibe most vizet is tettem 2 kis szuflés tálba párologni.
Az enyém olyen lett, mint a fenti képen.

2012. március 5., hétfő

Lényegretörő post.....ööööö bejegyzés

Úgy látszik, mostanság olyan dolgok kerülnek az utamba, amiket még nem készítettem. Ilyen, a vadas zsemlegombóccal. Vagyis a zsemlegombóc. Mert vadast azt nagy ritkán készítek, de zsemlegombit még sose alkottam hozzá. Le is izzadtam rendesen az összes munkafolyamatnál, mert különösebben recept után nem kutattam, hanem anyósom elmondása alapján készítettem el.  Szóval csak úgy érzésre ment a dolog, de azért leírom.

Zsemlegombóc köret

5 zsemlét felszeletelek, tepsibe sütőpapírra fektetem a szeleteket és betolom 180 fokos sütőbe, és világosbarnára pirítom. A megpirult zsömiszeleteket egy nagyobb edénybe teszem, és annyi tejet öntök rá, amennyit felszív de ne ázzon el a cucc, csak annyit öntsünk rá, hogy kányelmesen össze tudjuk gyurmázni (kb. 2,5 dl). Aztán adjunk hozzája 3 egész tojást, és kb. 5 ek. lisztet. Sózzuk, és öntsünk rá 5 ek. olajat. A tészta ne legyen se lágy, se kemény (no igeeen...) Forrásban lévő vízbe rakjunk egy gombócot, teszteljük, hogy nem zuhan e szét. Ha nem, akkor gombócoljuk a vízbe a masszát, és főzzük készre, azaz a vízfelszínre feljövéstől főzzük még kb. 4-5 percig. Itt is tesztelhető egy darabka, hogy kész van e már. Kevés olajra szedjük a megfőtt gombóckákat.

Vasárnap megkérdeztem Andrist, süssek e csörögét. Nem, mondta, mert megeszem...Az jó, mondtam, és már mentem is a konyhába csörögefánkot készíteni. Már sütöttem, avagy szerencsétlenkedtem vele tavaly, hát az nem nézett ki túl jól. Nade most! Fincsi és jól is néz ki (szerintem)




A legújabb találmány, talán már írtam is róla, a farrészes csirkecomb...hmm... az a farrész nagyjából csak levesbe való; így készült gyors húsleves a lenyesett farrészekből.

Gyors húsleves húsgombóccal



Hozzávalók:


  • 3-4 csirke farrész vagy szárny, vagy mi tetszik
  • 1,5 l víz
  • 2 sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • kis darab zeller
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt bors
  • 1 tyúkhúsleves kocka (jó ha bijó, és sómentes)
  • 15 db húsgombóc
  • ízlés szerint i mennyiségű és  fajtájú levestészta
A csirkealkatrészeket feltesszük a vízben főni. Mikor felforrt, lehabozzuk. Közben megpucoljuk s kockázzuk a zöldségeket,forrás után a levesbe tesszük az egészben hagyott hagymával és a fokhagymával, ízesítjük sóval, borssal, beledobjuk a leveskockát is. Mikor megfőtt a hús meg a zöldség (kb. 45 perc), akkor beletesszük a húsgombócot, 6-8 perc múlva pedig a tésztát (az én általam készített húsgombinak 12 perc kell a fővésre). Készre főzzük, tálaljuk.

Rövid helyzetjelentés gyerekfrontról. Nóri ismét ment oviba ma, kikúráltuk a náthát (klasszikus náthával állottunk szembe) . Balus meg antibiotikum kúrán van, jól belázasodott múlt szerdán, meg hányt is, köhögött, ezért csütörtökön a doktornőnél kezdtünk. Pénteken kicsit jobban volt, de éjjel megint jött a láz, így szombaton indult a kúra. Ma hétfő van, és látványosan jobban van: elmúlt a köhögés (stodal rásegített) , alapjáraton nem folyik az orra, és az étvágya is erősen javul. Bár fáradékony, amit én az antibiotikumnak tudok be, meg az elmúlt pár rossz éjszakának. Minden esetre ma sétáltunk egy kicsit, és mikor hazajöttünk (3 órája volt fent,mostanra 5 órát is elvan fent) nyügizni kezdett, betettem a hintába s szó szerint 2 lökés után bealudt. Betettem az ágyba és aludt 3,5 órát.
Hát ennyit az utóbbi napokról.