2012. május 30., szerda

Egy hosszú hét

Sűrű kis hét áll mögöttünk.Kezdetnek Nórival sétáltunk egy nagyot a Műegyetem parkjában (házidokink ott rendel). Nagyon szép ilyenkor: virágzó rózsaágyások, virágzó fák, köztük a kedvencem, a hárs és persze illatos bokrok .Ne felejtsük el megemlíteni a szépen felújított díszburkolatot, plusz új fű, sok pipaccsal.  
Séta át a Szabadság hídon hazafelé, betérő a Vásárcsarnokba, tankolás eperből, cseresznyéből,zöldborsóból, saliból.

Mióta ráleltem a mini sajtos bagett receptjére, azóta szorgosan sütöm is. Ez itt lentebb egy változata. Amikor a kis buckók kinyújtásra kerültek, megkentem őket olvasztott vajjal, és szórtam rá sajtot, szóval ez is sajtos, csak épp belülről.
Sajnos rossz dolog is történt a héten: a kicsi Balus lelökte a laptopomat és a vinyó kampeca de totál, rajta néhány olyan fájllal, ami nehezen pótolható....

És íme a tervezett karalábéfőzelék benne főtt húsgombóccal. Nagyon finom volt! 

Karalábéfőzelék benne főtt húsgombóccal 


Hozzávalók:



  • 3 nagyobbacska karalábé
  • cukor ízlés szerint
  • őrölt bors
  • egy zacskó tejszín (0,25 l)
  • esetleg 1-2 deci tej
  • apróra vágott petrezselyemzöld

  • 0,5 kg darált hús
  • 3-4 csapott marék rizs
  • 1-2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • kb. fél deci víz
Először a húsgombócot készítem el. A darált húshoz hozzáadom a rizst, sót, a fűszereket, tojás(oka)t. Teszek bele fél kávéscsésze vizet, és hagyom állni kb. fél órát, hogy a rizs felszívja a vizet (így kevesebbet fog felvenni az ételből; főleg a töltött káposztánál hasznos ez a trükk).
A karalábét megtisztítjuk kockára vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, teszünk hozzá 1-2 evőkanál cukrot, sót, őrölt borsot és annyi vizet,hogy éppen ellepje, és pároljuk kb. 10 percig. Ekkor öntünk még hozzá vizet, annyit,hogy a húsgombócokat majd ellepje. 
A húsgombócokat az éppen gyöngyöző főzelékalapba tesszük, és kb. 30 perc alatt mérsékelt tűznél megfőzzük. Ennyi idő alatt a karalábé is puha lesz. 
3-4 ek. liszthez fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, így sima lesz a habarásunk. Hozzáadjuk a főzelékhez ,és forrás után pár percig még főzzük. 
A végén belekeverjük a petrezselyemzöldet is. 


Felbuzdulva a mini bagetten, abból a tésztából kenyeret is készítettem, íme: 




A tészta a dagasztóban készült, de a sütés már a rendes sütőben ment, párásítással.


A balkon kertészkedés ismét elindult. Van 10 tő paradicsom palánta, ebből 5 tő koktél pari, meg van 4 tő paprika úgy kísérletképpen. S hogy kitoljuk a pari szezont vetettem magról is paradicsomot, épp tegnap indultak be ezerrel. 


Sajnos valahonnan millió hangyánk lett kint a növények körül, de ma reggel örömmel vettem, hogy egy pár kismadarunk is lett, akik besegítenek a hangyátlanításban.  



Gyereknap alkalmából megnéztük a fogaskerekűt, felmentünk vele a Széchenyi hegyre, ott elvoltunk a játszótereken. Sétáltunk egyet, aztán lefelé a hegyről be egy Szamos cukiba fagyizni, és irány haza. Igazából a kerületben most hétvégén lesz a Belvárosi napok, amikor gyerekprogram is van, inkább arra gyúrunk.




Annyira megtetszett a múlt héten a nagycsarnok, hogy kivételesen most előre terveztem a heti menüt, és  ennek megfelelően vásároltam be ma. Balussal sétáltunk egy nagyot, és megvolt a bevásárlás is. Szóval a heti menü:

  • saláta leves, sertéspörkölt benne főtt krumplival, fejes saláta
  • pulykahúsleves, spenót tükörtojással
  • zöldborsó leves, palacsinta friss eperdzsemmel
  • spárgakrém leves, lasagne
  • almaleves, rántott hal, petrezselymes újburgonya, ubisali



2012. május 21., hétfő

Fél vasárnap a konyhában

Kedden kiderült, hogy Nóri skarlát-gyanús....szerencsére nem az a régi vad fajta, hanem valami sokkal enyhébb lefolyású. Miután belázasodott és fájlalta a torkát a múlt hétvégén, elvittem a doktornénihez, aki miután belenézett a torkocskába meg a szájacskába, felsóhajtott, hogy jajjajj, ő a kb. hatodik páciens aki ezzel jön, és ez biza úgy néz ki,hogy skarlát. Az első gyanús esetnél megcsinálták a torokváladék vizsgálatot, és az pozitív lett.
A legjellemzőbb a hirtelen jött  magas láz (38-39 fokos) az ún. málnanyelv: a nyelv közepe fehéres, a szélei viszont mélypirosak, göböcskések. Lehetnek még bőrtünetek is: piros kis kiütések, amelyek tapintásra olyanok, mintha grízzel lenne beszórva a bőr. Persze aggódtam,hogy akkor most a másfél évessel is jöhetünk nemsoká? A doktornő megnyugtatott, hogy valami titokzatos okból kifolyólag nem kapják el a 3 éven aluli gyerekek. Közérzetre szerencsére jól van Nórika. Ez a betegség már korántsem olyan, mint régen volt, sokkal enyhébb a lefolyása. Az antibiotikumos kezelést azonnal megkezdtük, mert azért csúnya utóbetegségeket is okozhat. Azonnal szóltam az óvodavezetőnek, hogy mi újság velünk, és az ovis csoportunk fórumán is jeleztem mi a helyzet. Azóta már tudom, hogy más csoportból is voltak betegek, sőt ma hívott a Nóri egyik kis ovistársának anyukája, hogy a kisfiú is elkapta, és nagyon úgy tűnik, hogy az, mert a doktornőnek nem mondták előre, hogy ilyen megbetegedés van a környezetben, ennek ellenére, mégis ez volt  a diagnózis így elsőre. Náluk is láz volt, de nem torok, hanem hasfájás társult melléje és a málnanyelv.
Többet a skarlátról ITT lehet olvasni .



És hogy hogyan is jön a skarláthoz a konyhában töltött idő? Hát úgy,hogy megígértem Nórinak, sütök neki pogácsát. Aztán megígértem, Andrisnak, hogy elkészítem neki a krémest. Persze a krémes elkészítése nem volt nagy ügy,  mert a héten érkezett egy nagy szállítmány krémeslap anyuéktól.  Beszereztem házi krémes krémport, kikevertem a megfelelő mennyiségű tejjel, aztán összeraktam a cuccot. Kész...kb. 10 perc. Be a hűtőbe, és 1-2 óra múlva fogyasztható.
A pogácsa is egyszerű menet volt. A receptje itt olvasható.

Aztán volt még egy rendelésem: a marhapörkölt. Könnyű a dolgom most, annak a receptje pedig innét van.
Gondoltam, főzök gombalevest. Szóltam hát Andrisnak, ha már lemegy a boltba kellene gomba, főznék gombalevest. Mennyit hall ebből egy férfi? Kellene gomba blablablabla.... levest. Mit kaptam hát? Zacskós gombakrém levest. Kétfélét. Hogy könnyebb legyen a dolgom. Na jó, hát akkor legyen, kivételesen. Tudom, mostanság sok mindent lehet mondani erre a blogra (is), például, hogy nem túl ötletdús, hát akkor ezzel a tasakos levessel fel is tesszük az i-re a pontot - a jó sok katt ide link után- ötletgazdagság terén :-).
Közben felkészítettem a marhát, ami, ha most vulgárisan akarnék fogalmazni, jól megszívatott. Visszasütögettem már jó párszor, eltelt az első felöntés óta másfél óra, de a hús még mindig kemény volt...Szégyen vagy sem, előkaptam a kuktát és így folytattam a hús puhítását. 25 perc után a marhája még mindig olyan volt, mint a gumilabda, így tehettem vissza újabb 25 percre, mire megadta magát és hajlandó lett ehető puhává változni.
Közben kikevertem rettentő fantáziadús zacskós leveseimet, jóízűen elfogyaszottuk, majd második fogásnak jött a házi krémes. Fogalmazzunk úgy, hogy a pöri estebédre készült el, nokedli körettel.

És ha már szivatás, akkor a múlt héten csak sikerült bemennem a csőbe, egy scone nevű édességgel, pedig erősen sejtettem, hogy ez annyira nem frankó....
Sütőporos cucc, szintén Limara konyhájából. Állítólag angolék fogyasztják teához, egyfajta édes zsemle, kettéveszik és friss gyümivel, tejszínhabbal (ill. valami másféle sűrű állagú tejkészítménnyel fogyasztják, ami nálunk nem jellemző, hogy kapható) eszik; de sütőporral készül, és emiatt volt a bizalmatlanságom is, hogy akkor ennek most milyen lesz az állaga.... És a kommentekben is volt pár aggasztó hozzászólás. Mégis belevágtam.
Hát szóval, a gyerekek szívesen rágcsálták vajjal, lekvárral, vagy anélkül, de nálunk nem aratott sikert, úgyhogy igyekszem gyorsan elfeledni. Azért here is a picture:


Jövő heti terveimről röviden. Sikerült a végét járó mézkészletet utánpótolni, úgyhogy egy grízes mézes készülni fog.
Tavasz lévén, és pótolván a múlt havi elmaradást egy friss, tavaszi étekhez kaptam ma ötletet a nosalty-n, mégpedig karalábé főzelék benne főtt húsgobóccal. Nem tejjel, nem tejföllel, hanem tejszínesen....


2012. május 18., péntek

Reggeli pékség

Napok óta szemezek Limara Pékségéből a mini sajtos bagettekkel. Eredetileg vacsira szántam, de kedves férjem kérésére reggeli lett belőle. Pénteki reggeli. Tegnap este beraktam a dagasztóba a hozzávalókat, és ma reggelre lőn sajtos bagett, ami még melegen vándorolt Andrissal a munkahelyre.
Limara mini sajtos bagettjének a hozzávalói teljesen olyan arányban voltak, mint azoknál a kelt tésztáknál amiket én készítek. Lássuk:

Sajtos bagettek Limara után

  • 50 dkg BL 80-as liszt (a boltban legkönnyebb kenyérliszt feliratú zacskót keresni)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl olaj ( ami nálam 0,25 dl olíva és 0,25 dl szőlőmag olaj keveréke volt)
  • 1,5 tk só
  • 1,5 ek cukor (én ebből többet tettem, mint az eredeti receptben volt)
  • 2 dkg élesztő
Mivel most reggel készült a bagett, este bekészítettem a dagasztógépbe a hozzávalókat. Alulra a folyadékokat, bele a cukrot, sót, majd jött a liszt, és rámorzsoltam az élesztőt, vigyázva, hogy vízzel és sóval ne érintkezzen.
Fél 6-kor kimásztam az ágyból, összekaptam magam, addigra épp elkészült a dagasztás. A kész tésztát lisztezett deszkára borítottam, 10 részre szedtem, átgyúrtam, kerek bucikat formáltam belőlük és letakarva 10 percig hagytam pihenni őket.
Aztán kinyújtottam téglalap alakúra úgy, hogy a rövidebb oldal kb. 12 cm széles legyen. Aztán hosszában kettéhajtottam és felcsavartam. Sütőpapíros tepsire tetttem a 10 bagettet, és 50 fokos sütőben 10 percig kelesztettem.
Sietnem kellett, és én a kelt dolgokat formázás után a úgy szoktam keleszteni, hogy 10 perc az 50-60 fokos sütőben, aztán kiveszem onnan, és letakarva még 10 percig kelesztem idekint, míg a sütő be nem melegszik úgy 180-190 fokra. Így megspórolom a fele időt, Limara ugyanis 40-50 percig keleszti. Hát, persze azt is lehet, de ahhoz 5-kor kellett volna kelnem....és  én amúgy is így szoktam.

Szóval, mielőtt nagyobb hőfokra kapcsoltam volna a sütőt kikészítettem 2 kis hőálló edényt (szufléforma) amibe vizet raktam, és elhelyeztem a sütő két átlós sarkában, hogy tudniillik gőz képződjön, mert így talán ropogós lesz a héja a sülő terméknek.

No, mikor üzemi hőfokot elérte a sütő és mellesleg a kelesztés is megtörtént, akkor a bagettek tetejét megrakjuk reszelt sajttal (én most füstölttel) , betoljuk a tepsinket és 20 perc alatt ropogósra sütjük.

2012. május 14., hétfő

Helyzetkép

Nóri megint beteg. Most torokfájása van, és nem is olyan nagyon kicsit fájhat, mert rendesen panaszkodik. Péntekről szombatra belázasodott, és szombat estére fájlalta a torkát. Hurrá, megint hétvégén történnek a dolgok...Hát mi is alkalmas torokfájásra? A nurofenen rajta van,hogy jó rá, aztán meg utánanéztem neten, hogy 3 éves kortól a torokfertőtlenítő tabletták is, csak jól válasszuk meg, ne legyen túlzottan mentolos. Mindemellett c-vitamin és sok-sok folyadék, valamint magyarázás, hogy ez nem fog hipp-hopp elmúlni. Alvás után rosszabb, ha nem nyel akkor utána rosszabb...
Apropó nyelés...így is gondol vannak az evéssel, hát még így. Ha már az édességet se akarja elfogadni...

Nem úgy a kistesó, aki egy igazi zabagépezet. Nagyjából ha kaját lát, akkor ráveti magát, és addig eszik amíg tart...Kedvence a tojásrántotta, abból annyit meg tud enni, amennyit az apja, mondjuk úgy 3 tojásból készült adagot...De jöhet a husika, és a krumpli is minden mennyiségben, bárhogyan elkészítve.

Múlt héten mértem a gyerekeket, Balus 14,8 kg volt, Nórika 18,4 kg. Elvittem a Balázst a bölcsibe beiratni, mikor meglátták, azt hitték simán elmúlt 2 éves...pedig még csak 19 hónapos.
És amekkora nagy, olyan nagy csibész. Folyamatosan rajta kell lennem, mert minden olyat megtesz, amire Nóri még csak nem is gondolt. Pl. falra firkálás színes cerkával, dolgok kidobálása kukába, illetve bedobálása a mosógépbe .Így történt, hogy sikerült kimosnom anyós régi mobilját...
Aztán megismerkedett a kismotorral, és gyorsan rájött, hogy azzal nemcsak motorozni lehet, hanem mondjuk ráállni a konyhaszekrény mellett és onnan elcsenni dolgokat. De ha nincs kismotor, akkor megteszi a szék is, elvégre arra is fel lehet állni...


Átszoktunk a nagykádba, mostmár rendszeresen ott fürdünk.
Az utcán való séta nem nagyon megy, mert a fiatalember nem hajlandó megfogni a kezemet. Ha meg én mégis megfogom az övét,akkor teljes erővel húzza ki a kezemből, és lecsapja a hátsóját a járdára.
Hát, igen, a hiszti. Nóri lány létére nem hisztizett ennyit, bár nem is az összehasonlítás miatt mondom, hanem amiatt, hogy idegen nekem ez a szitu, hogy ennyire hisztis gyereket hogyan kezeljek.

Az év sikersztorija, hogy a tavalyi duplo-duplex ablakszigetelős befektetésünk igen pozitiv eredménnyel zárult.
Áprilisban volt az éves gázóra leolvasás. Mikor kinyitottam az elszámoló számlát elsőre azt hittem, hogy akkor ez most befizetendő. Jól be is pánikoltattam a családot. De aztán leültem, és rájöttem, hogy ja, ez mínuszos összeg, és akkor ugyebár ez nem befizetendő. Összegezve, három havi gázszámla, azaz nálunk éves szinten 500 m3 gáz lett a megtakarítás. Ha tovább cifrázom, akkor a befektetés jó bő harmada megtérült egy év alatt. Szóval, tiszta örömhír  így a végére.

2012. május 13., vasárnap

Mi történt a múlt hónapban? Hol járt a húsvéti nyúl?

Szeghalmon. Állomásoztunk egy hetet. Bár még nem volt igazán jó idő, a nyulat is majdnem elriasztotta, de végül megérkezett… Tojt ide-oda az udvaron,




 Nóri meg lelkesen keresgélte hova tojt a nyuszkó össze-vissza.



És a termés:



Balu étcsoki nyula így végezte...


Mi történt a múlt hónapban? Szülinap

Lehet,hogy nem illik róla írni, de igen, az enyém…hát, ennyi és kész. Ja, és ez egy finom Eszterházy torta anyuéktól.

A szülinapomon életem legfinomabb feketeerdő tortáját kaptam meg Andristól. Pedig jó pár félét kóstoltam már életemben, de ez magasan vitte a pálmát, pedig nem valami híres cukrászatból volt, hanem az albertfalvi auchan-ból…Sajnos kép nem készült, olyan hamar elfogyott…

Mi történt a múlt hónapban? Kicsit buliztunk....

Nem is annyira a múlt hónapban járunk még ,hanem e hónap elején...Csak olyan régen írtam legutolsó bejegyzésemet...

Szóval, május 1-jén nagy rumli volt itt a belvárosban. Tavaszi nap ellenére jókora volt a kánikula. Délelőtt Forma 1-es autóval száguldott végig párszor a belvároson Jenson Button, amit nem mentünk le megcsodálni.
Amiről viszont nem mondtam le, az az élő koncert volt, az m1 Eurovíziós Dalverseny pályázóinak részvételével. Nagy kedvencem lett a Compact Disco, őket mindenképp szerettem volna látni, dehát ők voltak az utolsók, így pár előadót végignéztünk, párat meg nem, pl. Puskás Petit, őt nem nagyon kedvelem, és Caramel előadásának a végére mentünk vissza (neki a hajlítgatásait nem bírom,és mikor úgy nyávog, mint egy macska akinek a farkára tapostak, na attól a hátamon is feláll a szőr és befogom a fülem...)
Nem utolsó sorban, nagy kedvencem Gundel Takács Gábor volt a műsorvezető:


Felfedeztük magunknak Fábián Julit és Zoohackert:

Heinz Gábort:


És jövetelünk célja:

Mi történt a múlt hónapban? -Anyák napja

Hát, igaz ami igaz, kicsit elvesztettem a fonalat itt a blogon. Talán az lesz a legjobb, ha visszafelé haladok mint a rákocska.
Apropó rákocska, Nórika ebben a csillagjegyben született. Múlt hét végén volt anyák napja, és valami új divat lehet ez, hogy nem összetrombitálják anyukákat és műsort adnak, hanem kicsit másképpen zajlik az anyukák köszöntése, mint a mi időnkben. Nem is baj....

Szóval, nem is szólt semmit a gyerek anyák napjáról, és az óvodában sem volt semmi infó közölve felénk ez ügyben. Úgy 2 héttel az esemény előtt rákérdeztem egyik este csemetémtől, hogy lesz e valami anyák napjára. Mire a kádban üldögélőm huncutul rámnézett, és mosolyogva annyit mondott, hogy : pszt, titooook...

Aztán egy héttel a jeles nap előtt kiírták a faliújságra, hogy 4-én mindenképpen anyuka menjen a csemetéért. Pénteki nap volt, így ebéd után mentem is az oviba. Én   voltam az első anyuka aki megjelent aznap délután. Kicsi szék, kicsi asztal, rajta hatalmas csokor virág. Nórika leültetett, lenyelte az utolsó falat ebédet, és elmondta a verset.

Osvát Erzsébet: Meséltél és meséltél 
  
Velem voltál örömömben,
velem voltál bajban,
velem voltál, ha sírtam,
velem, ha kacagtam.
Meséltél és meséltél
igazakat, szépet,
kívántam, hogy a meséd
sose érjen véget.
Mit adtam én cserébe?
Te azt sose kérted,
de talán a két szemem
elárulta néked.
Aztán megkaptam a köszöntő lapomat:


Óvónéni látta, hogy ha még éneklésbe is fog a gyerkőc, akkor anyáról lemászik az összes smink, így a dalocskát már később, a fagyizóba menet hallgattam meg.




Jöttem karikán....

Jöttem karikán, kicsi taligán.
Három véka fülemüle énekel a fán.
Kordé, kocogó taligakerék,
Három véka jókívánság áldjon meg az ég!