2013. február 27., szerda

Kukoricázás

Nem igazán volt kedvem főzni ma. Reggel nem ébresztett a mobilom, így Andris ébresztőjére ébredtem, 1 órával később, mint terveztem. Vagyis, mint kellett volna. Így megreggeliztettem a gyerekeket finom rántottával, összeszedtem őket. Balus eléggé balhézott, nem tetszett a harisnya, aztán nagy nehezen felöltöztettem, elindultunk, először a bölcsibe, ahol a Balu nem akart kiszállni a babakocsiból....No, nagy nehezen kiszedtem, leadtam, aztán mentünk az oviba.
Szóval menetben még beszaladtam a boltba, de csak gyümölcsöt vettem a bölcsibe, a kenyérféle eszemben sem volt. De miért is nem? Mert már tegnap azon járt az eszem, hogy valami kukoricás kenyérfélét fogok készíteni. Szokásomhoz híven szétnéztem kukoricás kenyér/kifli/zsemle/buci ügyben. Aztán Kaldeneker honlapján megtaláltam, amit kerestem, gyakorlatilag ugyanaz a recept, amit én szoktam kenyérként elkövetni :), kicsit átalakítottam persze.A  formázást lestem le Limara oldaláról, egy csavart kifli formát.  Szóval, 11-kor sikerült is bekészítenem a gépbe, s másfél óra múlva kész is lett a tészta. 

Kukoricás csavart


  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt (itt eredetileg kenyérliszt volt)
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 ek. olívaolaj/étolaj/szőlőmag olaj
  • 1 ek méz
  • 2 mk. só
  • 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókat dagasztógépbe tettem, mikor kész lett lisztezett deszkán átgyúrtam, és 10 felé osztottam. A tésztadarabokat átgyúrtam, majd letakarva 10 percig pihentettem. Eztán bucikat formáztam sodorgatással, úgy,hogy a szélei keskenyebbek lettek, mint a közepe (a fenti linken meg lehet nézni a formázást). Kinyújtottam a tésztát, majd a hosszabb oldalakról elkezdem felcsavarni, úgy hogy a két tekercs középen találkozzon. A végeket megcsavarjuk, aztán az egész tésztát megcsavarjuk, sütőpapíros tepsire tesszük.
A tíz csavartat 50 fokos sütőben kelesztjük 10 percig. Aztán kivesszük a tepsit, s letakarva még 10 percig kelesztjük. Ez idő alatt a sütőt 175 fokosra melegítjük. 
Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük a kukoricás csavartat. 


Mostanában Andris nagyon lelkes kávéfőző lett. Mondhatni házi barista. 
Egyik műve, a latte macchiato:
 A másik a melange:

2013. február 26., kedd

Hétvége


Akik ismernek, tudják,hogy nem vagyok az a kreatív mami. Egyszerűen nekem nem nagyon mennek ezek az ügyeskedős, dekorálós dolgok....De néha muszáj beadni a derekamat. Csütörtökön ugyanis azzal jött haza Nóri, hogy akkor most anya, tavaszítani kell itthon!
-Miiiiicsodaaaa? -Kérdeztem.
-Hát tavaszítani. Rajzolj nekem hóvirágot, meg csináljunk hóvirágot galacsinokból.
Aha, hát a hóvirág rajzolás viszonylag könnyen és gyorsan ment, miután lenéztem a netről a képét.
Aztán Nóri rajzolt még mellé harangvirágot meg gyöngyvirágot.
Tegnap is nyúzott ezzel a dekorálós dologgal, mondom, akkor gyere nézelődjünk a neten, keressünk valami egyszerűt, mondjuk krepp papírból. Találtunk is jó pár oldalt ahol selyem meg krepp papírból készültek gyönyörűséges nárciszok meg tulipánok és egyéb csodák, de ez nekem sok volt :).
Aztán végül megláttunk egy kis nyuszis dobozt. Ugyan ez már húsvéti, és annyira nem is dekoráció, de ez még az én gyér kézügyességemmel is kivitelezhető volt, viszonylag gyorsan elkészül.


S hogy ez mire is jó? Műfű bele meg csokitojás, és remek ajándék. Az elkészítés menete ITT látható.

Hétvégén nem voltam valami főzős hangulatban. Vasárnap egy gyors levest készítettem.

Gyors zöldséges bableves


  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb krumpli
  • 1 sárgarépa
  • kevés fehérrépa
  • 1 doboz konzerv fehérbab
  • olaj
  • 1 csapott ek. liszt
  • só. bors, ételízesítő
  • tejföl a tálaláshoz
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és rádobjuk a felkockázott krumplival és a félkarikákra vágott répákkal a pirított hagymára; sózzuk, borsozzuk. Kicsi vizet öntünk rá, és fedő alatt pároljuk pár percig,majd felöntjük vízzel, sózzuk, ételízesítővel ízesítjük. Mikor megpuhultak a zöldségek hozzáöntjük a lecsöpögtetett, leöblített babot, és pár percig együtt főzzük.
Közben kevés olajból és 1 csapott ek. lisztből rántást készítünk, beleteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 1 mk. pirospaprikát.
Berántjuk a levest, felforraljuk, majd lassú tűzön pár percig még főzzük. 
Tálaljuk tejföllel.




2013. február 23., szombat

Névnapos

A gyerekeink nevének kiválasztása nálunk elég hamar megtörtént. Még előtte, hogy összeházasodtunk. Ha lány lesz Nóra, ha fiú Balázs. Aztán amikor kiderült, hogy lányunk lesz, azaz jön Nóri, és  július 8-ra voltam kiírva, derengeni kezdett, hogy Nóra nap is akkor tájt van. Azaz, 11-én. No, hát nem szúrhatunk ki azzal a gyerekkel, mikor is van még Nóra nap? Hát, nem sokszor, február 21-én;így esett, hogy a mi Nórinknak ekkor tartjuk a névnapját. Aztán Nórika végül július 12-én született meg, szóval még inkább kizárt volt a nyári névnap.
Idén nagyon izgatottan várta a névnapját Nórika. Előtte nap még egy névnapos szabit is kieszközölt nálam, vagyis itthon töltötte a névnapját.
Reggel hoztam neki eperlekvárt, mert az epres dolgokat nagyon szereti, és hozzá brióst. Meg kapott hozzá habos babakapucsínót.

Ebédre a névnapos kérésére görög gyümölcsleves lett és rántott csirkecomb, rizzsel, franciasalátával. Én meg még készítettem egy tortát is. Almás-karamellás, de mi csak Nóri tortának nevezzük.


Nóri torta (18 cm-es tortaformához)

Tészta:

1 tojás
·         2 dl tej
·         1 dl olaj
·         30 dkg liszt
·         22 dkg kristálycukor
·         1 vaníliás cukor
·         1 tk. sütőpor
·         1 tk. szódabikarbóna
·         1 kisebb alma lereszelve
·         csipet fahéj

A tortaformát kikenjük, lisztezzük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokosra.
A tojást, tejet, olajat kézi habverővel elkeverjük. A lisztet a cukrokkal, sütőporral, szódabikarbónával , csipet fahéjjal összekeverjük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és az almát. Összekeverjük és a tortaformába töltjük.
Lassú tűznél sütjük, tűpróbáig, ha nagyon barnulna a teteje akkor alufóliával takarjuk le. Kb. 40 perc alatt sült meg nekem. Ha megsült, amit tűpróbával ellenőrizzünk, akkor a tortaformából kiszabadítjuk, és rácson hagyjuk hűlni.

Krém:

·         1 cs. karamell pudingpor
·         3 ek. kristálycukor
·         3,5 dl tej
·         20 dkg margarin
·         10 dkg porcukor

Továbbá:
·         5 dkg étcsokoládé
·         1 dkg vaj
·         2 ek kakaópor

A pudingport a kristálycukorral összekeverem, a tejjel simára kikeverem és megfőzöm.
Míg hűl a puding, addig a margarint a porcukorral gépi habverővel krémesre kikeverem. Ha meghűlt  a puding, akkor szakaszosan a vajas krémhez adagolom és habosra keverem  gépi habverővel.
Az 5 dkg étcsokit mikróban meglágyítom és ha már lágy, hozzákeverem az 1 dkg vajat.
A tésztát 3 felé vágom, a töltéshez a krém kb. 2/3-ad részét használom fel.
A krém alá az első 2 lapon a csokit kenem. Rá jön a krém. Kívül is megkenem a krémmel. A maradék 1/3-ad mennyiségű krémbe 2 ek. kakaót keverek, ezzel díszítem a tortát.


Koccintás készül, gyerekpezsgővel.
 Ajándékok...
 Kettesben:
egyre jobban megértik egymást.
Hogy Baluról is szó essen, egyre több szót mond. A mai termés: csiga, popsi. Ezen kívül : vaj, tej, tojás (hogy ugye éhen ne haljon) fa, tető,hó.
 Apa helyett apacs, anya helyett anyacs vagy nyanya, papa helyett papacs, mama helyett mamacs. Nórinak Nona, Noni.

Huncutságban van egyetértés:

 Jó az étvágya a kis pasinak:

S ha már evészet....mi más....minap rámjött a vicces tálalós, de csak gyorsan. Székelykáposzta készült a múlt héten, mostanság eléggé szeretjük, de a gyerekek nem szeretik se a kápit se a savanyút, a kettőt együtt meg pláne nem. Így csak egyszerűen krumplipüré fasírttal, állatkaformásan, mellé pedig vagdaltam a céklából kisebb alakzatokat. Mikor Nóri meglátta az egyik maradék darabot, felkiáltott, hogy anya, nézd már, az meg olyan mint egy farsangi szemüveg! Tegyük a sünire! Így született ez a becses, vicces darab. 


Felezős

Ma, amikor Nóriért mentem az oviba, kiszaladt a csoportszobából, és a kezembe nyomott fél műzli szeletet. Rögtön mondta is, hogy ezt Balunak hagyta meg.
Aztán öltözködtünk, mondtam hozza el az uzsonnáját - ilyenkor pénteken mindig valami könnyen szállítható pékárú van-ami ma fahéjas csiga volt. Hazajöttünk a havazásban, s mikor kezet mostunk, átöltöztünk, megkérdeztem, mi is lesz a fahéjas csigával: alvás előtt vagy után fogyasztandó? Most, jött a válasz, és Baluval elfelezzük! El is vágtam, meg is ették, és Nóri már mondta is, hogy akkor süssek fahéjas csigát vacsorára.
Én pedig, miután letettem a gyerekeket a délutáni alvásra, és kivasaltam néhány terítőt meg egyebet, berámoltam a kenyérsütőbe dagasztásra az alapanyagokat.


Fahéjas csiga


Hozzávalók:

·         50 dkg liszt
·         3 dl tej
·         2,5 dkg élesztő
·         1 tojás sárgája
·         7 dkg vaj vagy zsír
·         4 ek. cukor
·         1 tk. só

·         A tészta kenéséhez : puha vaj, kb 1 ek.

·         A töltelékhez: 3 ek cukor, 3 ek. őrölt fahéj

·         A locsoláshoz 1,5 dl tej, és 1 ek vaj összeforralva, belekeverve 1 cs. vaníliás cukor

A tej felét meglangyosítjuk és 1 tk. cukrot feloldunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. A többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, és 1 órát kelni hagyjuk.

Ha kenyérsütő gépben dolgozzuk össze, akkor a folyékony hozzávalókat betöltjük, beletesszük a zsírt, tojássárgát, cukrot, sót, rámérjük a lisztet, a tetejére morzsoljuk az élesztőt és mehet is dagasztani és kelni. 
A megkelt tésztát 2 bucira osztjuk, átgyúrjuk, és letakarva 10 percig pihentetjük. Eztán kb. 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal (ne legyen folyós, mert a szeletelésnél kifolyik.) és rászórjuk a cukros fahéjat. A tésztát feltekerjük, és 2 centis szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tisztes távolra egymástól, és 50 fokos sütőben 10 percet kelesztjük. 
Eztán a tepsit kivesszük, és   előmelegítjük a sütőt kb. 175 fokosra. Közben a csigákat letakarva hagyjuk tovább kelni (kb. 10 perc). Mielőtt betoljuk a tepsit,  mindegyik csiga tetejét bőven megkenjük a vaj-tej keverék kb. felével.
A csigákat kb. 20 perc alatt sütjük készre, azonban 10 perc után a csigákat a maradék meleg  vajas tejjel meglocsoljuk. Kész!




2013. február 20., szerda

Nudli sósan

Múlt héten megküzdöttem a nudlival. Hát akkor most itt az idő, és kipróbáltam sósan. Az olaszok gnocchinak hívják. Én maradok a nudlinál.
Igazából a tészta saját gyártmány, a szósz bolti, csak hogy még azzal se kelljen az időt tölteni.

Sajtos nudli bolognai szósszal csőben sütve

  • 70 dkg burgonya
  • 12-15 dkg liszt
  • 1 csapott ek. búzadara
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1/2 ek. zsír
  • 1 tojás
  • csipet szerecsendió
  • csipet bors
  • Szósz: 1 üveg kész bolognai szósz
A tetejére:
  • olaj
  • 1 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • só, bors, ételízesítő
  • reszelt füstölt sajt
A krumplit héjában megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, hagyjuk langyosra hűlni. 
Beletesszük a lisztet, búzadarát, sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Beleütjük a tojást, és a zsírral valamint a reszelt sajttal összegyúrjuk. 
A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, amikből kb. fél centis darabkákat vágunk, kissé megsodorjuk, és villával megnyomjuk, csak a minta kedvéért.
Sós vizet forralunk, a nudlikat beletesszük főni, s amint feljöttek a víz tetejére már szedjük is ki meleg olajra, ahol megpirítjuk, de csak annyira, hogy egy kis enyhe színt kapjon. A nudli felét tepsibe tesszük, ráöntjük a szósz felét, erre jön a nudli másik fele, és rá a maradék szósz.
Az olajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és beterítjük vele a rétegezett nudlit. Sajtot reszelünk rá bőven, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük. 




2013. február 17., vasárnap

Egy nagy klasszikus

Vannak sütik, amikről a gyerekkorom jut eszembe. Nem tudom ki sütötte a rokonságból, de időről-időre felbukkant. Hát most nekem is eszembe jutott a méteres tészta. Kis vívódás után, hogy a karamelles szelet legyen vagy ez, e mellett döntöttem, és ma meg is sütöttem. Nem nehéz, finom, és nem mellékesen nagyon mutatós.
Megjegyzem, hogy ezt a tésztát érdemes megjegyezni, mert magában/lekvárral kenve is igen finom.


Méteres tészta


  • 30 dkg porcukor
  • 5 tojás sárgája
  • 1,25 dl meleg víz
  • 1,25 dl olaj
  • 32 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 tojás fehérje
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
Krémhez:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 ek rum/1 ek. rumaroma
  • 3 ek porcukor
Máz:

  • 10 dkg margarin
  • 1,5 ek kakaópor
  • 2 ek porcukor
  • 5 ek olaj
Ehhez a mennyiséghez én 2 őzgerinc formát használtam, egy rövidebbet meg egy hosszabbat. A formákat rendesen kikentem margarinnal, és liszteztem.
A sütőt előmelegítem 170 fokosra.

A liszthez hozzákeverjük a sütőport. 
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral. Lassan belekeverjük a meleg vizet és az olajat, eztán jöhet a liszt-sütőpor keverék. A tojások fehérjét felverjük habnak, és apránként a tojássárgás-lisztes masszához keverjük.
A tészta kb. felét a kisebb formába öntjük, a tészta másik felébe belekeverjük a kakaóport és 1 ek. meleg vizet. A kakaós tésztát a nagyobbik formába öntjük. 
A tésztákat az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzünk!

Ha megsült a tészta, rácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a bordák mentén felszeleteljük.

Míg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingport 3 ek. cukorral és 2,5 dl tejjel elkeverem, majd megfőzöm, kihűtöm. A margarint kikeverem habosra a porcukorral és a rummal (én mostanában Vénusz kockamargarinra váltottam, isteni!). A kihűlt krémet összekeverem a vajas krémmel. 
Eztán a kihűlt,  tésztaszeleteket 1 kakaós-1 sárga összeragasztgatom a krémmel (kvázi újra összerakom a tésztát krémet kenve a szeletek közé).
Elkészítem a mázat: a margarint felolvasztom, elkeverem benne  porcukrot és a kakaóport. Főzni nem kell, nagyon lassú lángon csak össze kell olvasztani.
 Ha kész, mázzal leöntöm. Hideg helyen 3-4 órát pihentetjük. 




Lehet kísérletezni más ízű pudingporral, pl. karamellessel, vagy puncsossal is. 
A gyerekeknek nagyon ízlik, főleg a lecsorgó csokimázért van verseny :)

2013. február 14., csütörtök

Magvas kenyér

Újabban a kenyérsütögetés a mániám. Megint.....Mivel a láz minap ledöntött, úgy döntöttem, hogy nemcsak a dagasztást ,de a sütést is rábízom a gépezetre. Kedvencem a magvas-rozsos kenyér.

Magvas kenyér


  • 17,5 dkg kenyérliszt
  • 17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g natur joghurt
  • 130 ml langyos víz
  • 40 ml olaj
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • lenmag (a magvak összes tömege 50 g legyen)
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 ek. méz
  • 2 csapott tk. só
A tökmagot és a napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az aprítóba szórom, majd teszek még hozzá annyi lenmagot, hogy összesen 50 g legyen a magvak súlya. Őrlés jön.

A kenyérsütő gép táljába beleöntöm a langyos vizet, mehet bele a joghurt, méz, olaj (a teljes kiőrlésű meg rozs és egyéb sötétebb lisztekhez picit több folyadék kell, tapasztalatom szerint). Erre jön az egyik liszt, só, másik liszt, magok, végül az élesztőt morzsoljuk bele.

Az egészet a kenyérsütő gépbe tesszük, én alap programon szoktam készíteni, a leghalványabb barnítási fokozaton.

Kész! Rácson hűlni hagyjuk, utána szeleteljük.

A mumus

A kelt tészta mumust már pár éve legyűrtem.
Minap viszont engem gyűrt le a láz, a vírus vagy mit tudom én mi miatt, amit a Balu a bölcsiben gyűjtött be. Miközben az ágyat nyomtam oldalamon Baluval, néha bealudtam, néha meg rápillantottam a tv-re, ahol is nudlit csináltak. Mákost. Na, a mák nem tartozik a kedvenceim közé, de a nudli meg a lekváros gombócok jöhetnek! Igen ám, de a tésztája, az a krumplis mumus maga!
Délre magamhoz tértem és ennek örömére, hogy kijöttem az ágyból, hát gondoltam akkor neked most annyi krumplistésztásmumus! Előkaptam a Horváthilonát, és nekigyürkőztem.


Nudli/szilvásgombóc

  • ·         1 kg burgonya
  • ·         2 tk. só
  • ·         25-30 dkg liszt
  • ·         1 ek. zsír
  • ·         1 tojás

A krumplit héjában megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. Sózzuk, langyosra hűtjük. A liszttel, zsírral, tojással összedolgozzuk, ha nagyon ragad a tészta, adunk még hozzá lisztet.
Pihentetni nem kell, rögtön lehet nyújtani, négyzeteket vágni, tölteléket rátenni, gombócot formálni belőle.
A nudlihoz kb. 3 cm átmérőjű hengereket készítünk, feldaraboljuk, és a darabkákból nudlikat sodrunk.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A gombócok feljönnek a víz tetejére, 1-2 percig főzzük, majd pirított morzsára szedjük. 


Fahéjas vagy sima porcukorral szórva kínáljuk.

2013. február 10., vasárnap

Cseréld le!

No, nem megunt házastársadat, hanem a receptedet! Vagy ha nincs bevált muffin alaprecepted, itt van egy! Nálam is szerepelt már egy alaprecept, ez annyival egyszerűbb, hogy vaj/margarin helyett olajat teszek bele. Gyors kavarás és kész.
12 db normál nagyságú muffin lesz belőle, én most felét simán készítettem el, a tészta másik feléből az almás változat készült el.


Alap muffin
·         30 dkg liszt
·         1 tk. sütőpor
·         1tk. szódabikarbóna
·         ½ tk. só
·         22,5 dkg cukor
·         1 vaníliás cukor/1 tk vanília aroma
·         1 dl olaj
·         2 dl tej

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, a papírkapszlikat beletesszük a muffintepsibe. 

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, cukrokkal.

A tojást kézi habverővel elkeverjük a tejjel, olajjal.

A száraz részhez hozzákeverjük a nedves részt, de csak éppenhogy átnedvesedjen. Különben kemény lesz a muffin.

Kavarhatunk bele kedvünk szerint 1 apróra felkockázott almát,  ½ tk. fahéjat, 1 citrom reszelt héját.

§  Banános-diós:  1 csésze összenyomkodott banán, és fél csésze darált dió

§  Áfonyás:  1 csésze fagyasztott vagy friss áfonya

§  Almás-fahéjas: 1 csésze kicsire darabolt alma, ½ tk. fahéj, 1 tk. vanília

§  Narancsos-mákos:  1 narancs turmixolva+ 1 ek. darált mák

§  Málna és mandula: 1 csésze friss vagy fagyasztott málna + ½ csésze darált mandula

§  Csoki csipszes:  1 csésze csoki csipsz

§  Dupla csokis csipszes: 3 ek. kakaópor + 1 csésze csoki csipsz

§  Ananász és kókusz : 1 csésze szétzúzott ananász  + 1/2 csésze kókuszreszelék


2013. február 9., szombat

Álljon meg a kajamenet!

Csak egy kicsit, mert hát nem csak a konyha körül forog a világunk. Azonban egyszerűbb és gyorsabb egy receptet kirakni, mint sokat-sokat írni. Pedig mindig van miről.
Kezdjük a legkisebbel. Baluka bölcsis karrierje eléggé stagnál. Már decemberben sem nagyon voltunk, mert jöttek a bacik. A január sem volt valami sikeres ebből a szempontból, nagyjából 2 nap bölcsi, aztán 10-14 nap itthon. Mert hát jött a következő baci. Sajnos mindenféle vitamin meg cseppek hatástalanok....
Aztán az össznépi szülői értekezlet, ahol is naiv szülők felvilágosodtak, hogy ezzel a problémával nincsenek egyedül, s hogy mindez miért is állhat elő. Konkrétan más szülők hanyagsága miatt. Sajnos nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy 1-2 hetet otthon töltsön a gyerekkel, megvárja míg rendesen meggyógyul. Ronda, lelketlen munkahelyek rossz szemmel nézik, hogy a szülők a gyerek betegsége miatt távol vannak. Ezért sokan arra kényszerülnek, hogy az orvos által jóhiszeműen a szülő kezébe adott, dátum nélkül kitöltött egészséges igazolásra korábbi dátumot írjanak és vigyék az adott esetben antibiotikumos kezelés alatt álló gyereket a közösségbe. És persze az is egy érv, hogy a betegállomány ideje alatt a család bevétele jelentősen csökken....Megjegyzem, hogy ezzel mind a saját, mind a közösségbe járó gyerekek egészségét veszélyezteti. Tudom én, ilyen a világ, ilyenek a munkahelyek....ott se szabad betegnek lenni, mert hű. De az nem baj, hogy a beteg kolléga lefertőzi a fél melóhelyet....Persze ez is baj! Csak ebbe is ki gondol bele? Kb. senki. Hangoztatni meg pláne.....
Mostmár csak az a kérdés, mi éri meg?
Az, hogy több pénz legyen?
Az,hogy ne nézzenek ferdén az emberre a melóban, meg reszkessen az a szerencsétlen anya munkája miatt, mert gyermeke van (ami persze elvárás is egy harmincas nőtől, ugye....csak, hát ami utána jön...), és egy bölcsis vagy ovis korú gyerek már csak így működik, hogy beteg.....
Vagy az a lényeg, hogy egészséges legyen a gyerek?
Nem vagyok gyámügyekben járatos, de szerintem valamely ponton itt gubanc van.....

A fotón illusztrálásként, hogy a héten másfél hét után mentünk először, kemény 3 napot bírt a gyerek, és tegnap este belázasodott. Itt épp eldőlt a láztól és szundít.

Azért, hogy jó is legyen, az utóbbi  kb. 1 hétben Balu elkezdett szavakat formázni. Igaz nem értjük, de sokszor belelendül és mondja a saját kis nyelvén. Lehet,hogy rávette magát, hogy megtanul beszélni?

No, hogy legyen még egy kis vidámság, Nórika sokkal jobban bírja a gyűrődést, mint az öccse. Leszámítva,hogy sokszor fáradt. Persze sokat pörög is, néha már attól nem bír aludni, pihenni. Ha nagy nehezen rábírjuk a délutáni szundira, általában elalszik, viszont rendszerint megbánjuk, mert ilyenkor este 11-ig búgócsiga üzemmód van....Borzasztó nehéz ilyenkor ágyba dugni, és nehezen is alszik el... Szóval, patthelyzet alvás-ügyileg....
Sajnos, az úszásról ki kellett íratnom, annyira nem szerette, hogy jobbnak láttuk nem erőltetni tovább, mert már szeptember óta megy a hiszti az úszás előtti este, meg a befizetésnél is, hogy ő aztán nem megy, nem szereti stb....
A mai nap is elég izgalmasra sikeredett, ugyanis ma volt az ovis farsang. Tiszta izgalom :) Beteg gyerekkel a sarkamban reggel csöröge sütés :), végül is elég jól ment.
Már hetek óta készült a jelmez, én is kivettem a részem, bemerészkedtem egy rövidárú boltba....konkrétan ilyen-olyan gumikat kellett beszereznem, meg szegő anyagot vagy mit, meg cérnát. S még önálló gondolatom is volt, konkrétan elmagyaráztam az eladónőnek, hogy olyan gumit kérek, amit az álarcba szoktak fűzni....kalapgumi, mint kiderült.....Nórikával mentünk el oda, épp kifogtunk egy olyan napot, hogy ahányszor kitettem a lábam itthonról, elkezdett esni az eső. Hát ugye akkor is, mikor mentünk. Nóri a boltban rögtön kiszúrt magának egy hatalmas szaténból készült virágot. Hála az égnek gyerek szemmagasságban voltak.... kérdem, hogy ezt hova?
-A ruhádra?
-Aha, az övre.... - Hű, micsoda elképzelés. Nekem max. addig futotta, hogy  valahova a ruhára....esetleg több kisebb....világoskék, mert olyan minták vannak hímezve az anyagra....De nem! A kis hölgynek konkrét elképzelése volt! Az övre!
És hát lássuk, miből lesz a cserebogár!

Az első változat: túl pizsis....
Második változat: legyen rajta valami, ami feldobja: újabb réteg szoknya. Mikor meglátta a masnikat a galléron, oltári sírásban tört ki, hogy azok a masnik nem kellenek. A mama trükkje: azok nem masnik Nórika, hanem pillangók!
Hát, pár napig csend volt, majd Nóri cselesen kiudvarolta, hogy ti. nem illenek azok a pillangócskák a királylány ruhájára....így a pillangók elrepültek róla....
Így a farsang napján (állítólag a bevonulás és a meghajlás is igazi királylányos volt):


No, hát akkor kicsit rólunk. Andrist áthelyezték januártól a járásba, s mint építésügyi, nincs minden kerületben építésügyi járási iroda. Vagyis építéshatósági, építésfelügyeleti, és műemlékvédelmi. Így hát a budai oldali építésügyek az I. kerületi járáshoz tartoznak. Szuper mód, itt a pesti oldalon állomásoznak - ideiglenesen, de én reménykedek, hogy jól érzik majd magukat és nem költöznek át az I. kerületbe. Bár az sincs túl messzire.
Szóval, új munkakör, új kihívás, új hely, új munkaidő, új kollégák (javarészben), és a távolság, vagyis a közelség miatt ebéd itthon :). Mindent összevetve, végül is jó. Legalábbis úgy látom, tetszik neki az újdonság.

Nálam annyi, hogy a sok recept, meg főzés most ott tart, hogy a FB-on működő Fehér Pólós Konyhája nevű oldal mondjuk így, főszerkesztője vagyok. Mellesleg pedig az a meglepetés ért a múlt héten, hogy a nosalty oldalon a hét főszakácsa címre kértek fel, így ebben a rovatban a héten én virítok :). Itt lehet elolvasgatni.

Hát, ennyit az elmélkedésről :)

Magvas

Megpróbálkozom vele, hogy egészségesebb kenyérféléket készítsek.  Első nekifutásra itt ez a bagett. Nagyon bejött mostanában a bagett fazonú kenyérféle, így ismét ilyenre formáltam.


Rozsos-magvas bagettek

·         15 dkg kenyérliszt
·         15 dkg teljes kiőrlésű búzaiszt
·         10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
·         1 ek. tökmag
·         1 ek. hámozott napraforgómag
·         2 ek. lenmag
·         ½  tk. köménymag (elhagyható)
·         2 dl langyos víz
·         1,5 dl író
·         2,5 dkg élesztő
·         2 ek cukor/méz
·         3 tk. só

A tökmagot és a napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Kicsit kihűtjük, majd a lenmaggal és a köménymaggal együtt aprítóban megőröljük.
A liszteket elkeverjük a sóval és az őrölt magvakkal. A kenyérsütő gép tartályába rakjuk először a langyos vizet és az írót, majd beleszórjuk a cukrot / mézet. Ráöntjük a lisztet, és az élesztőt a tetejére morzsoljuk. Dagasztó programon megdagasztjuk.
A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk , cipókat formálunk és hagyjuk 10 percig pihenni.
Kinyújtjuk téglalap alakúra, felgöngyöljuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és 10 percig kelesztjük 50 fokos sütőben. Eztán kivesszük és 180 fokosra előmelegítjük a sütőt. Alul edényben meleg vizet helyezünk el, hogy legyen egy kis gőzünk. Közben a tésztát tiszta ruhával letakarva még 10 percig pihentetjük.
A bagettek tetejét bevágjuk néhány helyen, tökmagot, lenmagot és szezámmagot szórunk rájuk. Vízzel lespricceljük őket és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.



2013. február 7., csütörtök

Valami grízest!

Mai ebéd tarhonyaleves volt, másodiknak zöldbab főzelék pörkölttel. Már napok óta tejbegríz, vagy tejberizs ehetnékem van, de nem úgy ám, hogy simán. Először arra gondoltam, hogy jó lesz a tejbegríz vagy rizs alapnak, mint egy tortánál....de nem tudtam megállapodni magammal, hogy valami csokis krémet tegyek rá, vagy gyümölcsöst....
Aztán gondoltam a törökök sült tejberizsére, nade az majdnem rizskoch, az nem kell. Meg az idő is szorít, jön haza Andris ebédelni....

Végül a nosaltyn jött egy recept, s szeletelt mandula nem lévén itthon, csak őrölt, így azt használtam....Ez lett:


Mézes-mandulás tejbegríz felfújt

·         1 tojás
·         4 ek méz
·         8 ek őrölt mandula
·         5 dl tej
·         2 ek cukor
·         1 tk. vanília aroma
·         60 g búzadara


A tojást válasszuk ketté, sárgáját villával keverjük el, a fehérjéből géppel verjünk habot.
Kb. 1 l űrtartalmú, szilikonos sütőforma alját kenjük ki a mézzel (én most piteformát használtam)  és szórjuk meg 4 ek őrölt mandulával. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
Forraljuk fel a tejet a cukorral és a vanília aromával.
Öntsük hozzá a búzadarát, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-6 percig.
Vegyük le a tűzről majd gyors mozdulatokkal keverjük a tejbegrízhez a tojás sárgáját a maradék mandulát és a felvert fehérjét.
Öntsük az egészet az előkészített formába, tegyük előmelegített sütőbe.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és csak ezután borítsuk ki óvatosan a formából.

Almapürével kínáltam.



2013. február 6., szerda

Írós fánkocskák

Fehér Pólós Konyhás ténykedés egyik terméke, angolból lesett recept, állítólag francia fánk, az eredeti recept itt van. Íróval készül, élesztőmentes, viszont egy éjszaka pihenést kíván a hűtőben.

Írós fánkocskák 


·         250 g simaliszt
·         75 g árpaliszt (ennek hiányában simaliszt)
·         55 g cukor
·         2 tk sütőpor
·         ¼ tk. szódabikarbóna
·         ¼ tk. só
·         1 tojás
·         170 ml író
·         1 ek vaj/margarin olvasztva
·         1 ek vanília aroma
·         olaj a sütéshez

Egy közepes keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy közepes edényben kavarjuk el a tojást, írót, lágy vajat és a vaníliát. Kavarjuk a tojásos elegyet a száraz anyagokhoz, és jól dolgozzuk el.

Öntsük ki a tésztát egy lisztezett deszkára, és 10-12 mozdulattal dolgozzuk gyúrjuk át. Ha kész, a könnyebb kezelhetőség érdekében fedjük le és tegyük hűtőbe a tésztát legalább 1 órára, de az sem baj ha egy napra.  

A hűtőből kivett tésztát felezzük meg , a feleket nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra és vágjunk 6*6 cm.es négyzeteket.  

Nagy serpenyőben vagy olajsütőben melegítsünk olajat kb. 190 fokosra. Óvatosan engedjünk bele 3 fánkot , süssük az egyik oldalt, aranyszínű nem lesz, fordítsuk meg, a másik oldalt is süssük aranyszínűre. Szedjük ki szűrőkanállal papírtörlővel takart rácsra.
Mindig csak 3 fánkot tegyünk az olajba, és addig süssük, míg elfogy a tésztánk.
Szórjuk meg egyenletesen mindenütt porcukorral.
Kb. 32 db. írós fánkunk lesz ebből a mennyiségből.  


Mit kezdjek a megmaradt íróval?

A tegnap fánksütés után maradt még író, és mivel aktuális volt a kenyérsütés, gondoltam, hogy a bagettet  elkészítem úgy, hogy a tejet kiváltom az íróval, és a liszt egy részét kiváltom teljes kiőrlésű liszttel.
Hát, ez lett belőle.


Bagett íróval

·         35 dkg kenyérliszt
·         15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
·         1,5 dl író
·         1,5 dl langyos víz
·         0,5 dl olaj
·         2,5 dkg élesztő
·         2 ek. cukor
·         3 tk. só

A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, mikor elkészült, lisztezett deszkán átgyúrjuk.
A tésztát 3 részre osztjuk, a kis cipókat is átgyúrjuk, 10 percig letakarva pihentetjük.
A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, a hosszabb oldaluknál felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt hagyományos nagy méretű tepsibe tesszük. 50 fokos sütőben kelesztjük 10 percig. Ekkor kivesszük, letakarva hagyjuk még 10 percet kelni, addig előmelegítjük a sütőt 190 fokosra.
A bagetteket több helyen bevagdaljuk, lespricceljük vízzel, szezámmaggal szórhatjuk és kb. 15 perc alatt készre sütjük.