2013. november 24., vasárnap

Téli illatok

Állítólag jön a tél holnaptól, de legalábbis a jövő héttől. Lehet, hogy ezért is változtattam meg az eredeti tervemet, miszerint lekváros buktát sütök ma délután....lett belőle cukros-fahéjas almás kifli . Mi fán terem?

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 8 dkg zsír vagy vaj
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma
  • 1 tk. só
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelékbe:
  • 1 kg alma
  • 2 ek cukor
  • 2-3 ek. citromlé
Tetejére:
  • 2 ek fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, s a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Egy órát kelesztjük. Vagy dagasztógépbe pakoljuk a hozzávalókat és kényelmesen kivárjuk míg finom kelt tészta lesz belőle. 
Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés cukorral és citromhéjjal összekeverjük. 
A tésztát 2 részre szedjük, majd ezután annyi felé osztjuk ahány kiflit szeretnénk (nálam 16 db) . A gombócokat átgyúrjuk,  letakarva pihentetjük 10 percig. Míg a tészta pihen, az alma levét kinyomkodjuk.

 A gombócokat egyesével  téglalap alakúra nyújtjuk. Álló helyzetben a téglalap alsó felére tettem az almából,a felső részt bevágtam 4 helyen derelyevágóval/késsel majd összetekertem az almás oldaláról kezdve, úgy, hogy a széleket picit behajtottam. Sütőpapíros tepsire tettem a kifliket, bordás oldallal felfelé, majd 10 percet 50 fokos sütőben kelesztettem. (Amelyik kiflibe nem jutna töltelék, azt anélkül tekertem fel).

Eztán előmelegítettem a sütőt 170 fokosra, addig a tepsit kivettem, és  letakarva kelesztettem a kifliket még 10 percig. 

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sültek. Addig felolvasztottam a vajat, elkevertem a fahéjat a cukorral. Mikor kivettem a megsült kifliket, még forrón lekentem az olvasztott vajjal és beleforgattam illetve megszórtam a fahéjas kristálycukorral (a felesleget leszórtam róla). 






2013. november 1., péntek

Halloween tökölés

Még sosem csináltunk ilyet. De most igen. Apa tököt faragott.






Tejszínes- brokkolis tészta

Minap pizzát készítettem, és kimarad egy kis párolt brokkoli meg gomba. Volt még sajt, meg még néhány féle zöldség. Szeretjük a tésztát, így lett egy gyors vacsora.


Tejszínes - brokkolis tészta
  • 30 dkg szarvacska tészta
  • fél fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt húsos szalonna apró kockákra vágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 dkg párolt brokkoli
  • 20 dkg gomba
  • 15 dkg kukorica (konzerv)
  • 15 dkg sonka vagy párizsi kockázva
  • 10 dkg sárgarépa durvára reszelve
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg gouda sajt
A tésztát bő sós vízben megfőzzük. úsos szalonnát.
A hagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott füstölt húsos szalonnát és együtt lepirítjuk. Erre jön a felszeletelt gomba, amit addig pirítunk, míg elmegy a leve. Aztán jöhet a többi zöldség: répa, kukorica, majd a brokkoli , végül a felvágott féle. Sózzuk, borsozzuk, pici majorannát és csipet kakukkfüvet is teszünk bele.  Pár percig pirítjuk. 
A ragut felöntjük a tejszínnel, beletesszük a mascarponét, tejfölt, belenyomjuk a gerezd fokhagymát. Felforraljuk. 
Egy kiolajozott tepsibe tesszük a tészta felét, erre jön a ragu egyik fele, majd a maradék tészta, ismét a ragu, és a tetejére a reszelt sajt. 

Előmelegített sütőben (kb. 220 fokon) 15 perc alatt átsütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Felvágottféle helyett használhatunk darált húst.