- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 8 dkg zsír vagy vaj
- 3 ek. cukor
- 1 vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. só
- 2,5 dkg élesztő
Töltelékbe:
- 1 kg alma
- 2 ek cukor
- 2-3 ek. citromlé
Tetejére:
- 2 ek fahéj
- 15 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés cukorral és citromhéjjal összekeverjük.
A tésztát 2 részre szedjük, majd ezután annyi felé osztjuk ahány kiflit szeretnénk (nálam 16 db) . A gombócokat átgyúrjuk, letakarva pihentetjük 10 percig. Míg a tészta pihen, az alma levét kinyomkodjuk.
A gombócokat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk. Álló helyzetben a téglalap alsó felére tettem az almából,a felső részt bevágtam 4 helyen derelyevágóval/késsel majd összetekertem az almás oldaláról kezdve, úgy, hogy a széleket picit behajtottam. Sütőpapíros tepsire tettem a kifliket, bordás oldallal felfelé, majd 10 percet 50 fokos sütőben kelesztettem. (Amelyik kiflibe nem jutna töltelék, azt anélkül tekertem fel).
Eztán előmelegítettem a sütőt 170 fokosra, addig a tepsit kivettem, és letakarva kelesztettem a kifliket még 10 percig.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sültek. Addig felolvasztottam a vajat, elkevertem a fahéjat a cukorral. Mikor kivettem a megsült kifliket, még forrón lekentem az olvasztott vajjal és beleforgattam illetve megszórtam a fahéjas kristálycukorral (a felesleget leszórtam róla).