2010. november 27., szombat

Tésztás nap

Az előző helyen vezetett blogom alapjában véve egy háziasszonyos blog volt, illetve ettől függetlenül ment egy babás blog is. Hát, akkor most nézzünk egy kis főzőcskézést. Mivel minden nap főzök, sokszor elég nehéz kigondolni mi is legyen az ebéd. Most, hogy kisbaba van újra, pláne, mert csomó dolgot  nem ehetek. Bár már rég nem ökölszabály,hogy puffasztó "k" betűs zöldségeket nem lehet enni, most úgy működik a dolog, hogy kísérletezünk. Kicsikét főzzünk bele a levesbe karalábét, karfiolt, aztán meglátjuk mi lesz. Hát, nálunk rémálom, úgyhogy egyelőre borsóra, és a "k" betűsökre rá se nézhetek. Így lett tegnap paradicsomleves és csőben sült sajtos tészta a menü. Utóbbit a mindmegettéről szedtem, nem saját találmány. Íme a recept:

Hozzávalók:
  •  35-40 dkg száraztészta
  • 6 dkg margarin
  • 15 dkg trappista
  • 15 dkg emmentáli sajt
  • 10 dkg füstölt sajt (vagy bármilyen más kemény sajt ízlés szerint, a lényeg, hogy többféle legyen)

  • 3 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl leveskockából készült erőleves
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • citromlé vagy száraz fehérbor
  • bors
  • petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 mk natúr ételízesítő
Elkészítés:
A tésztafőzéshez vizet forralunk, és a szokásos módon kifőzzük a tésztát.

Eközben a megolvasztott margarinon a hagymát megfonnyasztjuk, ráöntjük a húslevest, a tejszínt és a tejfölt. Jól elkeverjük, és ha felforrt, a lereszelt sajtok 2/3-át lassú kevergetés mellett apródonként beleszórjuk. Vigyázzunk, hogy ne szórjunk sok sajtot bele, mert összecsomósodik, és nehezen olvad el a szószban. Ha kész, sóval, borssal, petrezselyemzölddel, natúr ételízesítővel, citromlével vagy borral ízesítjük, majd a lecsöpögtetett tésztára öntjük.

Ezután belesimítjuk egy margarinnal kikent tűzálló tálba, megszórjuk a maradék sajttal, és sütőben a tetejét pirosra sütjük.
Szerintem még köretnek is kiváló lehet pl. rántott húsokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése