Már február óta görgetünk magunk előtt náhány név- és szülinapot a családban. Végre szombaton eljött az idő, hogy megtörténjen a köszöntés. Az esemény színhelye Rékáék lakása volt, én a tortát sütöttem, és a rántott husikhoz készítettem köretet, nevezetesen a tejszínes krumplit.
Lássuk először a tortát, ami diótorta. Már korábban volt egy diótorta receptem, de azon kicsit igazítottam, így szüéletett meg eme darab. Na jó, nem az esztétikum csúcsa, de azért szerényen megjegyzem, hogy fejlődőképes. Diótorta Takácsné módra
Hozzávalók:
Nagy kerek tortalaphoz:
- 6 tojás
- 6 ek. hideg víz
- 12 csapott ek cukor
- 3 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 9 csapott ek liszt, amit 4,5 ek. sima és 4,5 ek. réteslisztből keverünk össze
- 1 cs. sütőpor
A fatörzsekhez:
- 2 tojás
- 2 ek hideg víz
- 3 ek darált dió
- 1 ek sima liszt
- 4 csapott ek. cukor
- 1/2 cs. sütőpor
Krém a nagy kerek tortalaphoz:
- 25 dkg darált dió
- 3 púpos ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 0,5 l tej ezeket összekeverjük, és felfőzzük. Mikor levettük a tűzről ízlés szerint rumot ill. rumaromát keverünk hozzá.
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukorral
- 1 ek. cukrozatlan kakaóporral habosra keverjük, és a kihűlt főzött krémmel összevegyítjük.
- 1 púpos ek. lisztet kikeverünk
- 2 dl tejjel
- 2 ek cukorral, és felfőzzük.
- Felolvasztunk kb. 6 dkg étcsokit (nem kell folyósra, csakk éppenhogy megereszkedjen), és elkeverjük
- 15 dkg margarinnal. Ehhez adjuk a kihűlt főzött krémet.
Csokimáz:
- 12 dkg csoki (vagy tortabevonó)
- 12 dkg margarin és
- 5-6 ek. olaj.
A csokit megolvasztjuk a margarinnal, és keverünk hozzá olajat. Ezek kb. mértékek a csokimáznál, igazából jó folyós ill. lágy legyen, mert ha szilárdulás után túl kemény a csoki, akkor törik szeleteléskor.
A nagy tortalapot 3 felé vágjuk, és megtöltjük a diós krémmel. Kívül is bevonjuk vele.Hagyjunk ki kevés krémet a díszítéshez.
A vékony diós piskótát mikor kühűlt, kicsavarjuk, és megtöltjük a csokis krémmel. Újra felcsavarjuk, és fatörzs alakúra szeljük fel. A tekercseket a bekenjük csokis krémmel, és a nagy tortalapra ültetjük. Végül csokimázzal bevonjuk az egészet, és a fatörzs alakokra rányomjuk a krém díszítést, illetve a fél diókat is elhelyezzük.
No, ez azért nem annyira bonyolult, mint amennyire a leírásban látszik. Azonban a tejszínes krumpli, mint köret, nagyon egyszerű, és finom.
Tejszínes krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 3 dl tejszín
- só
- bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. cukor
- késhegynyi szerecsendió
- mokkáskanálnyi natur vegeta
- 2-3 ek. olaj
A burgonyát megtisztítom, mosom, karikára vágom (ne legyen nagyon vékony). Egy nagyobb tepsit kikenek olajjal, és a krumplikarikákat sorba rakom,rétegzem (mint a rakott krumplinál). Minden réteget megsózok kicsit. A tejszínben elkeverem a sót, fűszereket, és a zúzott fokhagymát, és ráöntöm a krumplira. A tepsit lefedem, és 210 fokon kb. 30 perc alatt (krumplitól függő!) puhára sütöm. Mikor a krumpli puha, leveszem a fóliát és pirosra kapatom a tetejét. Végül ha jól sikerül,akkor egy tejszínes, sűrű szaftos finoman fokhagymás burgonyaköretet kapunk. Rántott húsokhoz nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése