Ülünk a meleg lakásban, főzni se nagyon van kedvem, de tegnap vettem egy nagyon szép fej karfiolt, és azon töröm a fejem, mit készítsek belőle. Végül a csőben sült karfiolnál ragadok le,kicsit átformálva az addig lelt recepteket.
Csőben sült karfiol felturbózva
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 egész csirkemell filézve, kockára vágva
- 1 fej vöröshagyma
- kb. 60 dkg tejföl (1,5 nagy doboz)
- 1 tojás
- kb. 15 dkg edami vagy trappista sajt
- kb. 10 dkg füstölt sajt
- 1 csomó petrezselyemzöld
- só
- bors natur vegeta
- 3-4 csík (lehetőleg szeghalmi) füstölt szalonna bevagdosva
A tejfölt összekeverjük a tojással, sózzuk, és beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a 15 dkg reszelt sajtot.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A megfőtt karfiol felét beletesszük, ráborítjuk a húst, majd a tejfölös massza felét. Erre jön a karfiol másik fele, és rá a maradék tejfölös massza, a tetejére pedig a reszelt füstölt sajt. A legtetejére pedig a szalonnaszeletek.
200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Köretnek majorannás pirított burgonyát adtam hozzá. Abban a teflonedényben amiben a csirke készült, ahogy kivettem a húst, már bele is raktam a kockára vágott krumplit, sóztam, és majorannával ízesítettem. Kb. 1 deci vizet tettem rá, puhára párolódott, és lement alóla a víz, kicsit pirítjuk és akkor kész.
Valami itóka a melegben?
Klasszikus limonádé
Hozzávalók:
- 1 citrom leve
- 4 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 liter víz
Barackos jeges tea házilag
Hozzávalók:
- 1 liter tea
- 1 őszibarack turmixolva
- 2-3 ek. citromlé
- 8 édesítőtabletta
A teát megédesítjük, kihűtjük, mikor meghült hozzáadjuk a turmixolt barackot és a citromlét. Jól behűtve kínáljuk.
Bodzás tea
Hozzávalók:
- 1 liter tea
- kb. fél deci bodzaszörp
- 2-3 ek. citrom
- ha szükséges 1-2 ek. cukor
A melegben készíthetünk jópofa jégkockákat is, amikben pl. gyümölcs bújik meg (málna, citrom stb.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése