2011. augusztus 24., szerda

Augusztus végi hőség

Ha azt gondoljuk, megbolondult a világ, nem is tévedünk olyan nagyot... frankárfolyam? Világgazdasági helyzet?Időjárás? Na, az általánosságban elmondható, hogy augusztus 20-a után mindig elromlik az idő,vagyis nem annyira elromlik,inkább normalizálódik, olyan 23-26 fok körül. Ehhez képest most mi történt? 38- 40 fok lett...
Ülünk a meleg lakásban, főzni se nagyon van kedvem, de tegnap vettem egy nagyon szép fej karfiolt, és azon töröm a fejem, mit készítsek belőle. Végül a csőben sült karfiolnál ragadok le,kicsit átformálva az addig lelt recepteket.

Csőben sült karfiol felturbózva

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 egész csirkemell filézve, kockára vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 60 dkg tejföl (1,5 nagy doboz)
  • 1 tojás
  • kb. 15 dkg edami vagy trappista sajt
  • kb. 10 dkg füstölt sajt
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • bors natur vegeta
  • 3-4 csík (lehetőleg szeghalmi) füstölt szalonna bevagdosva
A karfiolt enyhén sós vízben puhéra főzzük, de azért ne essen atomjaira:-). A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, és rátesszük a kockára vágott csirkemellfilét.  Sózzuk, borsozzuk, natur vegetával ízesítjük. Puhára pároljuk.
A tejfölt összekeverjük a tojással, sózzuk, és beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a 15 dkg reszelt sajtot.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A megfőtt karfiol felét beletesszük, ráborítjuk a húst, majd a tejfölös massza felét. Erre jön a karfiol másik fele, és rá a maradék tejfölös massza, a tetejére pedig a reszelt füstölt sajt. A legtetejére pedig a szalonnaszeletek.
200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

Köretnek majorannás pirított burgonyát adtam hozzá. Abban a teflonedényben amiben a csirke készült, ahogy kivettem a húst, már bele is raktam a kockára vágott krumplit, sóztam, és majorannával ízesítettem. Kb. 1 deci vizet tettem rá, puhára párolódott, és lement alóla a víz, kicsit pirítjuk és akkor kész.

Valami itóka a melegben?

Klasszikus limonádé


Hozzávalók:

  • 1 citrom leve
  • 4 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 liter víz
Ugye nem kell leírni hogyan készül???:-))

Barackos jeges tea házilag


Hozzávalók:

  • 1 liter tea
  • 1 őszibarack turmixolva
  • 2-3 ek. citromlé
  • 8 édesítőtabletta
A teát megédesítjük, kihűtjük, mikor meghült hozzáadjuk a turmixolt barackot és a citromlét. Jól behűtve kínáljuk.

Bodzás tea

Hozzávalók:

  • 1 liter tea
  • kb. fél deci bodzaszörp
  • 2-3 ek. citrom
  • ha szükséges 1-2 ek. cukor
A kihűlt teát ízesítjük a citromlével és a bodzaszörppel. Behűtjük.


A melegben készíthetünk jópofa jégkockákat is, amikben pl. gyümölcs bújik meg (málna, citrom stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése