Az örök klasszikus a kelt tészta...Tegnap nagyon megkívántam, de kicsit alakítottam a formán. Múlt héten is sütöttem egy alkalommal, egy részét simán kiflinek készítettem el, töltelék nélkül, pár darabba pedig tettem egy darabka virslit, a tetejére meg reszelt sajtot (a megkülönböztetés miatt). Tegnap pedig egy zacskó aszalt tőzegáfonya adott ihletet a következőhöz.
Aszalt tőzegáfonyás-mazsolás briós
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 7 dkg vaj vagy zsír
- 1 tojás sárgája
- 3 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk. só
- 1-1 marék mazsola és aszalt tőzegáfonya
- kenéshez 1 tojás,
- a tetejét szórni barnacukor
A szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet egy óra alatt duplájára kelesztünk. Kétfelé vágjuk a tésztabucit, majd némi átdagasztás után henger alakúra formázzuk. A hengerből darabkákat vágunk, azokból kisebb kígyókat sodrunk, majd briós alakúvá formázzuk őket (felcsavarintjuk). kizsírozott tepsibe rakjuk a brióskáinkat, míg a sütő bemelegszik kib. 180 fokosra, addig hagyjuk kelegetni a cuccot. Majd mikor elég meleg a sütő, tojással megkenjük a brióst, megszórjuk barnacukorral, és szép pirosra sütjük.
Forró kakaóval, esteleg vajjal, lekvárral kínáljuk.
S hogy mi volt a mai menü?
Tojásleves, hagymás pirított csirkemáj, zelleres krumplipüré
Ha már csirkemáj, találtam egy nagyon ígéretes receptet is, katt ide, ha érdekel
További menüajánló:
Francia hagymaleves, rizses hús
Tejfölös karalábéleves sajtos nokedlivel, rántott csirke steak burgonyával, házi csalamádé.
Hát, röviden ennyi mára, vár a beteg kislányom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése