Nórika Vastag Csabi rajongó lett...:-)Íme az aranyruhás fiú klippje.
Hát akkor szilveszter. Ha szilveszter, akkor sajtos roló, amit nem én szoktam készíteni, de az idén én készítettem.
Hát akkor szilveszter. Ha szilveszter, akkor sajtos roló, amit nem én szoktam készíteni, de az idén én készítettem.
Sajtos roló
Hozzávalók kb. 50 darabhoz
- 2 cs. fagyasztott levelestészta (2x500g)
- 1 tojás a kenéshez
A krémhez:
- 6 dl tej
- 6 tk. liszt
- 5 tojássárga
- 25 dkg margarin
- 2 -3 mk só
- 30 dkg reszelt sajt (lehet vegyesen, tetszés szerint)
- plusz további kb. 10-15 dkg reszelt sajt a mártogatáshoz
A levelestésztát kiolvadás után kinyújtjuk (én ketté szoktam vágni a tömböcskét, mégiscsak könnyebb így nyújtani :-)), és hosszú csíkokra vágjuk. Feltekerjük a rológyártó csövekre (a szélesebb végétől kezdjük, és kicsit hagyjunk ki, hogy könnyebb legyen leszedni ha kész), egy nagy tepsibe sütőpapírt feketetünk erre rakjuk a feltekert tésztát, megkenjük tojással, és 170 fokos előmelegített sütőben 10-13 perc alatt megsütjük. Mikor kicsit hűl, akkor leszedjük a rolókat a csövekről.
Krém elkészítése:
A lisztet simára kavarjuk a tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Mikor levettük a tűzről, még forrón egyenként belekeverjük a tojássárgákat. A margarint a sóval robotgéppel kikeverjük. A kihűlt pépet részletekben hozzáadagoljuk felváltva a reszelt sajttal. Jó habosra keverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a rolókat kiskanál vagy tortadíszítő segítségével, végüket reszelt sajtba mártjuk. Kész, mehet egy éjszakára hűtőbe, de nem muszáj :-).
Bőrös malachusi sütve
Hozzávalók
- egy darab bőrös malachusi kb. 2- 2,5 kg -os
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 tk. egész kömény
- 1 tk. rózsabors
- nagyszemű tengeri só
- olaj
- 2-3 citrom
A malachusi bőrét beiradalom, úgy,hogy a husiba ne vágjak bele. A megpucolt vöröhagymát, gerezdekre szedett és szintén hámozott fokhagymát aprítógépbe teszem, beleszórom még a borsot, meg a köménymagot, és jó pépesre aprítom. A malacra olajat öntök és bedörzsölöm a sóval meg a fűszeres péppel. Általában ilyenkor nem szoktam sózni, mert kivonja a vizet a húsból és száraz meg kemény lesz, de ekkora darab húsnál tapasztalatom szerint nem működik a sütés előtt sózom technika. Szóval, mikor jól bedörzsiztem, beleteszem egy műanyag edénybe, lefedem folpack-kal és legalább egy éjszakára hűvösre teszem. Aztán megsütöm. Felmelegítem a sütőt 230-250 fokra, így sütöm kb. 20 percig, aztán 2 citrom kifacsart levét aláöntöm, meg úgy egy csésze vizet, és 200 fokon letakarva sütögetem tovább. Ha kell még öntök alá vizet, facsarok rá 1-1 citromot. A citrom savassága remekül puhítja a husit. Elkészülési idő kb. 2,5-3 óra....
Melléje párolt káposztát kínálok, amit én vegyesen szoktam fehér és lilakáposztából előállítani.
Párolt káposzta
- 1 kisebb fej fehárkáposzta
- 1 kisebb fej lilakáposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 ek cukor
- köménymag (lehet egész, de aki nem szereti, őröltet is használhat)
- só
- ecet
A káposztát késsel felvágom csíkokra, és besózom, hagyom áll fél órácskát. A hagymát megpirítom, mikor már puha, akkor rádobom a 2 ek cukrot karamellizálódni meg a köménymagot. A káposztát kinyomkodom a levétől és a hagymához teszem. Szépen párolom míg puha nem lesz (előfordul,hogy vizet is kell alája löttyinteni), ha kell sózom. Mikor megpárolódott, akkor ízesítem ecettel, sóval, cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése