2012. május 30., szerda

Egy hosszú hét

Sűrű kis hét áll mögöttünk.Kezdetnek Nórival sétáltunk egy nagyot a Műegyetem parkjában (házidokink ott rendel). Nagyon szép ilyenkor: virágzó rózsaágyások, virágzó fák, köztük a kedvencem, a hárs és persze illatos bokrok .Ne felejtsük el megemlíteni a szépen felújított díszburkolatot, plusz új fű, sok pipaccsal.  
Séta át a Szabadság hídon hazafelé, betérő a Vásárcsarnokba, tankolás eperből, cseresznyéből,zöldborsóból, saliból.

Mióta ráleltem a mini sajtos bagett receptjére, azóta szorgosan sütöm is. Ez itt lentebb egy változata. Amikor a kis buckók kinyújtásra kerültek, megkentem őket olvasztott vajjal, és szórtam rá sajtot, szóval ez is sajtos, csak épp belülről.
Sajnos rossz dolog is történt a héten: a kicsi Balus lelökte a laptopomat és a vinyó kampeca de totál, rajta néhány olyan fájllal, ami nehezen pótolható....

És íme a tervezett karalábéfőzelék benne főtt húsgombóccal. Nagyon finom volt! 

Karalábéfőzelék benne főtt húsgombóccal 


Hozzávalók:



  • 3 nagyobbacska karalábé
  • cukor ízlés szerint
  • őrölt bors
  • egy zacskó tejszín (0,25 l)
  • esetleg 1-2 deci tej
  • apróra vágott petrezselyemzöld

  • 0,5 kg darált hús
  • 3-4 csapott marék rizs
  • 1-2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • kb. fél deci víz
Először a húsgombócot készítem el. A darált húshoz hozzáadom a rizst, sót, a fűszereket, tojás(oka)t. Teszek bele fél kávéscsésze vizet, és hagyom állni kb. fél órát, hogy a rizs felszívja a vizet (így kevesebbet fog felvenni az ételből; főleg a töltött káposztánál hasznos ez a trükk).
A karalábét megtisztítjuk kockára vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, teszünk hozzá 1-2 evőkanál cukrot, sót, őrölt borsot és annyi vizet,hogy éppen ellepje, és pároljuk kb. 10 percig. Ekkor öntünk még hozzá vizet, annyit,hogy a húsgombócokat majd ellepje. 
A húsgombócokat az éppen gyöngyöző főzelékalapba tesszük, és kb. 30 perc alatt mérsékelt tűznél megfőzzük. Ennyi idő alatt a karalábé is puha lesz. 
3-4 ek. liszthez fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, így sima lesz a habarásunk. Hozzáadjuk a főzelékhez ,és forrás után pár percig még főzzük. 
A végén belekeverjük a petrezselyemzöldet is. 


Felbuzdulva a mini bagetten, abból a tésztából kenyeret is készítettem, íme: 




A tészta a dagasztóban készült, de a sütés már a rendes sütőben ment, párásítással.


A balkon kertészkedés ismét elindult. Van 10 tő paradicsom palánta, ebből 5 tő koktél pari, meg van 4 tő paprika úgy kísérletképpen. S hogy kitoljuk a pari szezont vetettem magról is paradicsomot, épp tegnap indultak be ezerrel. 


Sajnos valahonnan millió hangyánk lett kint a növények körül, de ma reggel örömmel vettem, hogy egy pár kismadarunk is lett, akik besegítenek a hangyátlanításban.  



Gyereknap alkalmából megnéztük a fogaskerekűt, felmentünk vele a Széchenyi hegyre, ott elvoltunk a játszótereken. Sétáltunk egyet, aztán lefelé a hegyről be egy Szamos cukiba fagyizni, és irány haza. Igazából a kerületben most hétvégén lesz a Belvárosi napok, amikor gyerekprogram is van, inkább arra gyúrunk.




Annyira megtetszett a múlt héten a nagycsarnok, hogy kivételesen most előre terveztem a heti menüt, és  ennek megfelelően vásároltam be ma. Balussal sétáltunk egy nagyot, és megvolt a bevásárlás is. Szóval a heti menü:

  • saláta leves, sertéspörkölt benne főtt krumplival, fejes saláta
  • pulykahúsleves, spenót tükörtojással
  • zöldborsó leves, palacsinta friss eperdzsemmel
  • spárgakrém leves, lasagne
  • almaleves, rántott hal, petrezselymes újburgonya, ubisali



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése