2012. június 12., kedd

Rakott holmi ebédre

Itt a zöldség szezon! Mit is készítsünk darált húsból? Tegnap vettem egy Nők Lapja Konyhát, onnan az ötlet.

Rakott cukkini mediterrán stílusban


Hozzávalók:
  • 3-4 közepes cukkini
  • 45 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű paradicsom
  • 1 nagy tejföl (450 g-os)
  • 10 dkg krémfehér sajt vagy feta
  • 1 tasakos rizs (12,5 dkg)
  • olaj
  • bors
  • kakukkfű
  • cukor
A cukkinit meghámozom, kb. fél centis karikákra vágomm, besózom és kb. negyed órát hagyom állni, hogy a levét kiengedje.
Közben megfőzöm a rizst a dobozon leírtak szerint.
Olajon megpirítom a cukkinit ,borsozom. A cél,hogy a levét kiengedje és megpuhuljon.
A hagymát felkockázom, olajon megpirítom, hozzáadok 2 gerezd zúzott fokhagymát, a darált húst. A husit fehéredésig pirítom. A paradicsomokat meghámozom, apróra vágom s mikor a hús kifehéredett hozzáadom. Sózom, ételízesítővel és egy csipet kakukkfűvel ízesítem és fedő alatt puhára párolom. Ha szükséges a paradicsom miatt kevés cukrot is adunk hozzá.
A krémfehér sajtot összenyomkodom villával egy tálkában, hozzzáadom a tejfölt, és alaposan összekeverem. Kóstoljuk meg, hátha sózni kell.
Mikor mindent előkészítettünk, jöhet a rétegezés. Egy tűzálló tál aljára lerakom a cukkinikarikák felét. Erre jön a rizs fele, majd a húsos ragu, amit meglocsolunk a fetás tejföllel. Erre a maradék rizs jön, végül a cukkini, amit a tejföllel behúzunk.
180 -200 fokos sütőben 30 perc alatt átsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése