A következő finomság a múlt héten készült. Simán túróval is finom, az ok, amiért áfonya mászott a túróra elég prózai: ki akarom üríteni a fagyasztóból a tavalyi gyümiket...Az ötlet a legutóbbi Nők Lapja Konyhából van.
Kelt tészta, szóval nem is biztos hogy ilyen kánikulában bejön. Viszont a kelesztés nem okoz gondot, jó meleg van a tésztára. A sütéshez meg talán egy nyári konyha dukál...
Túrós-áfonyás batyu
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg zsír vagy vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1,5 mk. só
- egy kis maréknyi mazsola (elhagyható)
- a kenéshez 1 felvert tojás
- A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- kb. 2 ek. gríz (túrója válogatja)
- ízlés szerint cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- Az áfonya:
- kb. 3 marék áfonya
- ízlés szerint cukor
- kb.2-3 tk. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
A tészta hozzávalóit dagasztógépbe rakjuk és várjuk, hogy elkészüljön. Ennek hiányában kézi dagsztást alkalmazunk, és egy 1 óra kelesztést.
Közben elkészítjük a túrótölteléket. Én az ilyen töltött buktafélékhez a fél kilós zacskós kiszerelésű túrót szoktam venni, azok talán kevésbé vizesek. Tálba öntöm, villával áttöröm (krumplinyomón is át lehet nyomni), hozzáadom a cukrot, reszelt citromhéjat, és a tojást. Jól összekeverem, a végén adom hozzá a grízt (nem kell sok, mert akkor meg kemény lesz a töltelékünk.
Eztán az áfonyát megcukrozom, óvatosan összekeverem vele, hogy ne törjenek a szemek. Mikor kicsi levet enged akkor mehet bele a pudingpor (ez kvázi lékötőként működik, lehet helyette keményítőt is használni).
A tésztát kinyújtom kb.fél ujjnyi vastagra, és négyzeteket vágni igyekszem. Középre mehet egy jó adag túró, és rája pár szem áfonya, gyorsan összefogjuk a szemben lévő csücsköket és határozottan összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét.
Sütőpapíros tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz, és kb. 15-20 percig még kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra; a buktákat lekenjük a felvert tojással és kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.
Mindjárt vége az ovinak, ennek apropóján hazakerültek az utóbbi fél év termései. Kiválogattam, és hogy valamilyen formában megmaradjanak le is fotóztam őket. Íme a java.
Ez itt én lennék, ez az egyik kedvencem :). Anyák napi...Egyesek szerint a szempillám a mű csúcsa :)
Tányér (mi más?kis gasztrósok)
Maci álarc (írtó csini)
Één kék hajjal
Végül itt a nincs ötleted? szekció jelentkezik a menüajánalattal. Avagy mi fő a héten minálunk?
Heti menü
Hétfő:
· lencseleves virslivel
· grízes tészta, lekvár ,porcukor
Kedd:
· lebbencsleves
· paradicsomos káposzta, fasírt
Szerda:
· saláta leves
Csütörtök:
· karalábéleves
· egyben sült sertéshús (előző nap olajos pácba rakni, fűszerezni), paradicsom saláta, krumpli sülve/főve/pürésítve ízlés szerint épp mihez van kedvünk
Péntek:
· savanyú krumplileves
· tarhonyás hús, ubisali
Szombat:
· gyümölcsleves
· lecsós tarjaszelet, sült krumpli
Vasárnap:
· zöldségleves grízgaluskával
· rakott karfiol
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése