2012. július 29., vasárnap

Gyors, egyszerű, magyaros ételek ebédre

Dübörög az olimpia, száguld a Forma1, a férjemhez szólni se lehet, odaragadt a TV elébe...Hát akkor mit főzzünk ma?


Zöldségleves sonkás gríznokedlivel

  • fél fej vöröshagyma
  • egy kis marék zöldborsó
  • egy kis marék zöldbab
  • néhány rózsa brokkoli
  • fél sárgarépa
  • egy kis darab fehérrépa
  • egy kisebb burgonya
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 2 leveskocka (ízlés szerint tyúkleves, zöldségleves...stb)
A gríznokedlihez:
  • 1 tojás
  • 8-12 tk. gríz (a tojás nagyságától függően)
  • kb. 3 dkg füstölt főtt tarja
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
A zöldségeket előkészítjük, a répát, burgonyát, fehérrépát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk és pár percig fedő alatt pároljuk. Felöntjök kb. 1,3 l vízzel, beleteszünk 2 leveskockát, és a zöldségeket puhára főzzük. Ezután elkészítjük a gríznokedlit. A tarját és a petrezselyemzöldet nagyob apróra vágjuk. A tojást pici sóval felverjük, beletesszük a grízt (a tojás nagyságától függő mennyiséget), annyit, hogy olyan sűrű masszát kapjunk,mint amikor a pudingot levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a tarját, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és a késhegynyi szódabikarbónát. Hagyjuk a tésztát pihenni minimum 20 percet (az se baj ha több ideig).
Ha nagyon sűrű lett a levesünk, akkor külön főzzük ki, de az a legjobb ,ha a levesbe főzzük bele. Enyhén forrjon a lé, és nem kell kell sokáig főzni, csak 2-3 perc az egész, de aztán fedő alatt 10 percig még hagyni kell pihenni.  
A maradék apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálalom.



A mai másodok fogást ismét Salamon Csilla ihlette, a Bogdányi aprópecsenye receptjével. Picit módosítottam rajta, nem tettem bele szalonnát, nem fokhagymát, hanem vöröshagymát használtam, és nem lecsó ment bele, hanem csak 1 kisebb zöldpaprika és 3 paradicsom. Így át is kereszteltem kissé...:)

Szeghalmi aprópecsenye  sült krumplival

  • 50 dkg lapocka
  • 2 fej hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 15 dkg gomba
  • kb. 5 cm hosszú kolbászdarabka
  • 80 dkg krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mk. ételízesítő
  • bors
  • snidling
  • olaj
A hagymákat megtisztítom, félkarikára vágom,olajon megpirítom. Hozzákarikázom a zöldpaprikát, pár percig sütöm, közben a húst csíkokra vágom és a hagymához adom. Borsozom, és fehéredésig pirítom. Beleöntöm a gombát, az apróra vágott kolbászt, és a felkockázott paradicsomot (ezt előtte célszerű a hájától megszabadítani), sózom, ételízesítőzöm, kevés vizet öntök alá és ráteszem a kuktafedőt. Kb.25 perc alatt puhára fő a hús. Közben megsütöm a kockára vágott burgonyát.
Ha elkészült a hús, nyomok bele egy nagy gerezd fokhagymát, belekeverem a krumplit, az apróra vágott snidlinget, és kész.

Kovászos uborkával kínáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése