Dübörög az olimpia, száguld a Forma1, a férjemhez szólni se lehet, odaragadt a TV elébe...Hát akkor mit főzzünk ma?
Zöldségleves sonkás gríznokedlivel
- fél fej vöröshagyma
- egy kis marék zöldborsó
- egy kis marék zöldbab
- néhány rózsa brokkoli
- fél sárgarépa
- egy kis darab fehérrépa
- egy kisebb burgonya
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 2 leveskocka (ízlés szerint tyúkleves, zöldségleves...stb)
- 1 tojás
- só
- 8-12 tk. gríz (a tojás nagyságától függően)
- kb. 3 dkg füstölt főtt tarja
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
A zöldségeket előkészítjük, a répát, burgonyát, fehérrépát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk és pár percig fedő alatt pároljuk. Felöntjök kb. 1,3 l vízzel, beleteszünk 2 leveskockát, és a zöldségeket puhára főzzük. Ezután elkészítjük a gríznokedlit. A tarját és a petrezselyemzöldet nagyob apróra vágjuk. A tojást pici sóval felverjük, beletesszük a grízt (a tojás nagyságától függő mennyiséget), annyit, hogy olyan sűrű masszát kapjunk,mint amikor a pudingot levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a tarját, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és a késhegynyi szódabikarbónát. Hagyjuk a tésztát pihenni minimum 20 percet (az se baj ha több ideig).
Ha nagyon sűrű lett a levesünk, akkor külön főzzük ki, de az a legjobb ,ha a levesbe főzzük bele. Enyhén forrjon a lé, és nem kell kell sokáig főzni, csak 2-3 perc az egész, de aztán fedő alatt 10 percig még hagyni kell pihenni.
A maradék apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálalom.A mai másodok fogást ismét Salamon Csilla ihlette, a Bogdányi aprópecsenye receptjével. Picit módosítottam rajta, nem tettem bele szalonnát, nem fokhagymát, hanem vöröshagymát használtam, és nem lecsó ment bele, hanem csak 1 kisebb zöldpaprika és 3 paradicsom. Így át is kereszteltem kissé...:)
Szeghalmi aprópecsenye sült krumplival
- 50 dkg lapocka
- 2 fej hagyma
- 1 zöldpaprika
- 3 paradicsom
- 15 dkg gomba
- kb. 5 cm hosszú kolbászdarabka
- 80 dkg krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 mk. ételízesítő
- bors
- snidling
- olaj
A hagymákat megtisztítom, félkarikára vágom,olajon megpirítom. Hozzákarikázom a zöldpaprikát, pár percig sütöm, közben a húst csíkokra vágom és a hagymához adom. Borsozom, és fehéredésig pirítom. Beleöntöm a gombát, az apróra vágott kolbászt, és a felkockázott paradicsomot (ezt előtte célszerű a hájától megszabadítani), sózom, ételízesítőzöm, kevés vizet öntök alá és ráteszem a kuktafedőt. Kb.25 perc alatt puhára fő a hús. Közben megsütöm a kockára vágott burgonyát.
Ha elkészült a hús, nyomok bele egy nagy gerezd fokhagymát, belekeverem a krumplit, az apróra vágott snidlinget, és kész.
Kovászos uborkával kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése