2012. március 30., péntek

Megint péntek...

Gyógyulgatunk, gyógyulgatunk, jó lassan, de azért biztosan. Mert megint elkapta az apraját valamiféle náthaság...Lázmentes, de jó bő orrfolyással járó dolog. Szóval a hetem azzal telt, hogy kergettem a gyerekeket az orrszívóval, meg orrspray-kel...borzalom. Mindez annak ellenére, hogy bőven vitaminnal ellátott mindkét gyerek. Múlt pénteken még úgy mentünk le az oviba, hogy semmi baja nem volt Nórinak, délután meg már úgy hoztuk haza, hogy folyt az orra patakokban.
No, gondoltam tegnap, hogy akkor ebédre előkapom az egyik fácánt, amit legutóbb kaptunk Szeghalmon, és főzök belőle egy finom húslevest. Főztem már nem egyszer, de ennek a madárnak a húsa isteni volt. Semmi nyoma száraz, szálkás húsnak, még egy kis zsírja is volt, mert máskor a fácánleves tetején nemigen szokott zsírpaca úszkálni. Főztem hozzá finom házi csigatésztát, amit szintén Szeghalomról hoztunk. Hát isteni lett! És maradt mára is belőle.
tegnap a második fogás ránott pulykamedalion volt, és melléje majonézes-almás burgonyasaláta. Nagyon egyszerű!
Sültekhez, rántott húsokhoz, vagy csak pirítóshoz, péktermékhez.

Majonézes-almás burgonyasaláta




 Hozzávalók:

  • 4-5 szem közepes méretű burgonya
  • 1 nagyobbb alma
  • 20 dkg tejföl
  • 15 dkg majonéz
  • 1 ek. mustár
  • bors
  • 2-3 tk. cukor
  • kevés citromlé

Olyan majonézes saláta alapot készítünk, amit pl. francia salihoz. A  krumplikat héjában megfőzzük, közben egy almát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk,hogy ne barnuljon meg. A főtt krumplit kockára vágjuk, összekeverjük a saláta alapot a  krumplival és az almával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Húsvét közeledtével sonkát is kockázhatunk bele, vagy főtt tojást, vagy mindkettőt.  Keverhetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet.


Szóval, mára még maradt levesünk, ahhoz találtam ki a sonkás tésztát. Nem hiszem el, de úgy néz ki, hogy az egyik kedvenc ételünk nincs megörökítve itt a blogon!  Nem szoktam gyakran készíteni, pedig nagyon egyszerű, gyors, és finom. Így húsvét táján jó ötlet a maradék sonka felhasználására.

Sonkás kocka


Hozzávalók:

  • 25-30 dkg száraztészta ízlés szerint (nagykocka, orsó a legjobbak)
  • 40 dkg füstölt főtt tarja vagy házi sonka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg csiperkegomba (elhagyható)
  • 2 dl tejszín (30%-os)
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 csapott ek. liszt
  • apróra vágott zöldpetrezselyem (elhagyható)
A tésztát sós vízben kifőzzük. Míg forr a víz, és fő a tészta, addig elkészítjük a ragut. A hagymát aprítóval felaprítjuk,vagy jó apróra felvágjuk. A sonkát szintén. Gombát is tehetünk bele, ezt is aprítóban jó apróra készítjük elő. Ha nem szeretjük, van nincs épp otthon, akkor kihagyhatjuk.
A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Ha gombát is használunk, akkor ez legyen a következő, amit hozzáadunk. Kicsit sózzuk, borsozzuk, csipet kakukkfűvel is ízesítjük (ha gombát nem használunk, akkor nem kell). Ha a gomba levet engedett, és elfőtte, utána jöhet az aprított sonka. Míg ez is pirul, addig a 2 ek lisztet kikeverjük a tejjel és a tejszínnel, végül a tejfölt is hozzáadjuk, beleszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet. Mikor a sonka is megpirult, felöntjük a tejszínes keverékkel, és felforraljuk, rottyanzunk rajta egyet. Megkóstojuk, hogy mi újság só ügyileg, és ha kell utánsózzuk.  Ha van kimaradt tojásfehérjénk, itt az alkalom, hogy felhasználjuk: felverjük kemény habnak.
A megfőtt tésztát lecsepegtetjük, összekeverjük a raguval és ,ha van,  a tojásfehérjével.
Kikenünk olajjal egy nagyobb tepsit, beleöntjük a tésztás keveréket, sajtot reszelünk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt átsütjük (míg aranyszínű nem lesz a teteje).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése