2011. március 18., péntek

Kakaós csiga - rendelésre

Tegnap társasházi közgyűlés volt, és rábeszéltem a férjemet, hogy menjen már el, évek óta nem képviseltettük magunkat. Mondjuk most az utolsó pillanatban, konkrétan tegnap délelőtt tudtuk meg, hogy lesz, mert a meghívót valószínűleg a hétvégén dobálták be, akkor meg ki a t....m nézi a postaládát??? Hazafelé jövet Nóri nóziját megcsapta a metrónál a kakaóscsiga illat, ennek eredményeként  már tegnap este elkezdte mondani, hogy süssünk kakaós csigát. Hát, hagytam magam bepalizni, és nekirugaszkodtam. Ezen a télen még nem is készítettem....

Kakaós csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg vaj vagy zsír
  • 4 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • A tészta kenéséhez puha vaj, kb 1 ek.
  • A töltelékhez: 3 ek cukor, 3 ek. kakaópor (sima)
  • A locsoláshoz 1,5 dl tej, és 1 ek vaj összeforralva
A tej felét meglangyosítjuk és 1 tk. cukrot feloldunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. Ha kenyérsütő gépben dolgozzuk össze, akkor a folyékony hozzávalókat betöltjük, rámérjük a lisztet és mehet is dagasztani és kelni. Ha nem, akkor a hagyományos módon dagasztjuk a tésztát, és 1 órahosszat kelesztjük.
A megkelt tésztát kb. 25x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal (ne legyen folyós, mert a szeletelésnél kifolyik. A legjobb, ha abban az állapotban kapjuk el, amikor már kezd az olvasztott vaj visszadermedni) és rászorjuk a cukros kakaóport. A tésztát feltekerjük, és 2 centis szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és még kb. 20 percet pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt kb. 180 fokosra. Mielőtt betoljuk a tepsit,  mindegyik csiga tetejére teszünk egy mokkáskanálnyi vajat.


A csigákat kb. 20 perc alatt sütjük készre, azonban félsülésnél a csigákat 1 ek. meleg  vajas tejjel meglocsoljuk. Kész!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése