2011. február 17., csütörtök

Alma mánia

Tél van, ilyenkor indul be az almamániám. Vagyis mániánk, mert Nórika is szereti az almát nyersen, és mindenféle édességnek elkészítve. Mondjuk a legjobb a magyar alma lenne, de manapság szinte csak külföldi almát kapni. Kicsit meg is vagyok zavarodva, mert Balázsnak 1 hónap múlva kezdődik a hozzátáplálás, és ugye mi az első? Alma, és annak a leve. Na, most legyek ügyi, hogy az alma lehetőleg magyar legyen. Lehet,hogy rámhagyják a piacon is, hogy persze, magyar, mert az a szegény alma nem kiabál se magyarul, se olaszol, se sehogy, hogy milyen nemzet földjén növekedett fáról keveredett oda a ládába...Mert mit látok manapság? Osztrák répa, francia krumpli, és a csúcs: kínai fokhagyma! Így hát, már azon gondolkodok, hogy lehet, hogy inkább üveges bébigyümit fogok beszerezni, abból is a kecskemétit, mert bízom benne, hogy az biztos magyar földön termett alapanyagokból készül. Bár elég távol áll a gondolkodásomtól, hogy üveges cuccot adjak a babának. Nóri pl. csak a gyümölcsöket volt hajlandó megenni üveges formában, de a zöldségeseket, húsosakat nem. Engem ez annyira nem zavart, mint megszállott konyhában élőt, sőt örültem, hogy csak az anya főztjét ette. Főleg azokat a cuccokat nem bírta, amikben répa volt. Hát, mit mondjak, volt azoknak a babakajáknak egy illatuk, meg ízük...
Szóval, Nórika  kedvence az almás palacsinta vaníliás puding töltelékkel. Erre kétféle receptem van, lássuk a körülményesebbet:

Almás-fahéjas palacsinta

Hozzávalók:

  •   4 tojás
  •     11 dkg cukor
  •  4 dkg vaníliás cukor
  •   2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  •  csipet só
  • reszelt citromhéj 
  •  fahéj
  •  20 dkg liszt
  • 3 alma
  • a sütéshez olaj

A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgákat a cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet meg a tejszínt, a sót, fahéjat, reszelt citromhéjat, valamint a lisztet. Elkeverjük benne a hámozott, reszelt almát, és a tojásfehérjékből vert kemény habbal lazítjuk. Nagyon lassan mindkét oldalát megsütjük.
Vaníliakrémet  adunk hozzá.

A trükközés: ha kevés az időnk, és nem akarunk ennyit pepecselni, akkor hagyományos palacsintatésztát készítünk, abba reszeljük az almát, citromhéjat, és keverünk bele fahéjat.
Garantáltan a törpenép kedvence :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése