Télvíz idején jön el az élsztős, kelt tészták ideje! Nálunk a lángos hétvégi reggelikre készül, az idén most sütöttem először. Előnye, hogy hamar össze lehet állítani, a hűtőben eláll akár 1 hétig is (vagy kettőig, de asszem addig bőven elfogy:-)), gyorsan kisüthető, és finom! Nagy mennyiséget gyúrunk be, és mindig annyit veszünk le belőle amennyi kell.
Hűtős lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 4 dl tej
- 2 dl tejföl
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 csapott ek. só
- 2 tk. cukor
A tejet megmelegítjük, és 2 dl-ben a két tk cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az éleszőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszttel a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a tejfölt, sót, tojásokat, és jól kidolgozzuk a tésztát. Az elkészült tésztát egy kiolajozott zacskóba rakjuk, és mehet is a hűtőbe. Vigyázat! Jó nagy zacsi legyen, mert a tészta nődögél! A kész tészta nem lesz sós, de nem is baj, a kész lándost meg lehet sózni.
Másnap reggel kiszedek annyi tésztát amennyi szükséges, lisztezett deszkán kinyújtom kb. fél ujjnyira. Én kis lángosokat készítek, nem olyan nagyokat, mint Mari néni a piacon:-D, szóval a legnagyobb szaggatóval kiszaggatom, és kicsit meghúzgálom a tésztát, ugy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Közepesen meleg olajba teszem, kb. annyira legyen meleg, mint a rántott husinál, és szép pirosra sütöm.
A kész lángosokra ízlés szerint zúzott fokhagymát, tejfölt, sajtot tehetünk.
Citromos teával kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése