2011. február 20., vasárnap

Hűtős lángos

Télvíz idején jön el az élsztős, kelt tészták ideje! Nálunk  a lángos hétvégi reggelikre készül, az idén most sütöttem először. Előnye, hogy hamar össze lehet állítani, a hűtőben eláll akár 1 hétig is (vagy kettőig, de asszem addig bőven elfogy:-)), gyorsan kisüthető, és finom! Nagy mennyiséget gyúrunk be, és mindig annyit veszünk le belőle amennyi kell.

Hűtős lángos

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 4  dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 csapott ek. só
  • 2 tk. cukor
A tejet megmelegítjük, és 2 dl-ben a két tk cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az éleszőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszttel a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a tejfölt, sót, tojásokat, és jól kidolgozzuk a tésztát. Az elkészült tésztát egy kiolajozott zacskóba rakjuk, és mehet is a hűtőbe. Vigyázat! Jó nagy zacsi legyen, mert a tészta nődögél! A kész tészta nem lesz sós, de nem is baj, a kész lándost meg lehet sózni.
Másnap reggel kiszedek annyi tésztát amennyi szükséges, lisztezett deszkán kinyújtom kb. fél ujjnyira. Én kis lángosokat készítek, nem olyan nagyokat, mint Mari néni a piacon:-D, szóval a legnagyobb szaggatóval kiszaggatom, és kicsit meghúzgálom a tésztát, ugy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Közepesen meleg olajba teszem, kb. annyira legyen meleg, mint a rántott husinál, és szép pirosra sütöm.
A kész lángosokra ízlés szerint zúzott fokhagymát, tejfölt, sajtot tehetünk.

Citromos teával kínálom.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése