A mai "szerzemény" édességnek is elmegy, vacsira is oké, és akár ebédre is egy gulyásleves után. Nórika nagyon szereti ezt az ételt, ami nem más, mint a császármorzsa. Én most vacsira készítettem. Van egy-két titka, amit nem árt tudni, és akkor teljes a siker, nem lesz száraz, és finom lesz.
Császármorzsa
Hozzávalók:
- 7,5 dl tej
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 30 dkg gríz
- csipet só
- mazsola ízlés szerint
- 2 cs. vaníliás cukor vagy vanílilaaroma
- 5 ek olaj és 5 dkg vaj a sütéshez
- baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
A tejet megmelegítjük (kb. annyira, mint az élesztő felfuttatásához szoktuk), belekeverjük a cukor felét, a vaníliás cukrot vagy aromát a csipet sót, végül hozzákeverjük a grízt, és félretesszük kb. 1-1,5 órára. A langyos tej az egyik titok, hogy a gríz jól megpuhuljon, de vigyázat, nem szabad túl meleg tejbe keverni, különben mancsos masszát kapunk...
A tojásokat kettévesszük, a sárgájához hozzáadjuk a maradék cukrot és fehéredésig keverjük. A fehérjét felverjük habnak, és sütés előtt a tejben ázott grízhez adjuk a cukros sárgával együtt, valamint a mazsolát is ekkor tesszük bele.
A következő titok a sütés: az olajat és a vajat felhevítjük, így öntjük bele a masszát. A vajtól tapasztalatom szerint nem szárad ki a morzsa. Addig sütjük kevergetve, mig aranyszínű lesz és darabkás.
Baracklekvárral tálaljuk, és esetleg porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése