2011. február 17., csütörtök

Póréhagyma

Pórét viszont most is kapni. Mondhatni ez is pasifogó étel, emlékszem, a férjemnek ezt készítettem először, mikor udvarolni kezdett nekem és elhívtam hozzám vacsorára.

Tejszínes póréhagyma leves

Hozzávalók:

  • 2 szál póréhagyma
  • 5 ek olaj
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 ek cukor
  • 1,5 dl fehérbor (vész esetén jó a rose is)
  • 1 erőleves kocka 
  • 2 csapott ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • reszelt füstölt sajt
  • esetleg levesgyöngy (vagy golyó, ahogy Nórika hívja)
A pórét megtisztítom: középen hosszában elvágom, és a hagyma levelek közt lévő homokot kimosom folyó víz alatt. Ezután a pórét felvágom, és az olajon megfonnyasztom. Mikor kezd összeesni, rászórom a cukrot, és így párolom pár percig. Ekkor ráöntöm a bort, és várok míg felforr, és pár percig forralom. Ekkor jöhet a kb. 1,2 l víz, mellyel felöntöm a hagymát, beleteszem a leveskockát, sózom, fehérborsozom és felforralom. A pórénak nem kell sok idő a főzéshaz, mikor puha, akkor hozzáöntöm a habarást, amit a lisztből és atejszínből készítettem. Jól kiforralom, és kész.  Tálaláskor a tányérba teheti hozzá mindeki a reszelt füstölt sajtot, ki  mennyit szeret. 
Trükközés: ha épp nincs otthon póré, készíthetjük vöröshagymából is, vagy vegyíthetjük is a kétféle hagymát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése