Pizzát régebben rendelni szoktunk. Aztán hamarosan az ember lánya rácsodálkozik, milyen pocsék is az sokszor. Kihűl, alig van rajta feltét, van amit nem is szeretünk rajta stb. Drága is, és a futár természetesen várja a borravalót. Na, egyszer csak elegem lett a pocsék pizzákból. Még egy rossz pillanatomban is tudhatok jobbat! Stahl Judit több szakácskönyve is megvan, és a receptjei amiket kipróbáltam, megállják a helyüket, ezért én a pizzatésztát és a paradicsomszószt is az ő könyvéből készítem (Enni jó! Park Kiadó 2002),illetve ez alapján alakítottam. Egyszerű és finom, feltétnek meg azt tesz rá az ember, amit megkíván.
Pizzatészta:
A tésztát én a kenyérsütő géppel szoktam megdagasztani. Másfél óra az egész és ezalatt elkészíthető a szósz és a lássuk be, igen sok pepecselést és pakolást igénylő feltétek elő- és elkészítése is. Én fél kiló lisztből készítem a tésztát, ez 5 közepesen éhes felnőttnek elegendő körülbelül, eddigi tapasztalataim alapján. Szóval, a hozzávalók:
- fél kiló liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 3 dl langyos tej
- 3 ek. olaj
- 1 jó evőkanál só
- kevés őrölt bors (elhagyható)
Az alapanyagokat a kenyérsütőgépbe teszem és itt 1,5 óra alatt elkészül a dagasztás és a kelesztés. Ha nincs ilyen gépezet, akkor felfutatjuk az élesztőt a langyos,cukros tejben. A lisztet egy nagyobb edénybe tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót és simára dagasztjuk (akár kézzel, akár a kézi robotgép dagasztókarjával). A tésztát kiolajozott tálban letakatva 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, akkor ízlés szerint, hogy milyen vastag tésztát szeretnénk, 4 vagy 5 részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük és megpakoljuk a nekünk tetszetős, kedvenc holmikkal. Én már felkészüt versenyző vagyok, beszereztem egy pizzasütő tepsi készletet ezeket csak ki kell olajozni, de remekül megteszi a tepsi is, amibe sürőpapírt terítünk.
Pizzaszósz - paradicsomos
Hozzávalók:
- 1 doboz 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó
- fél-1 kávéskanál kakukkfű
- őrölt bors
- 2 tk. cukor
- 1 mk. só
- 2 ek. olaj
Ezeket belerakjuk turmixgépbe és pár pillanat alatt kész a szósz. Mi jobban szeretjük, ha sok szósz van a pizzán, ez a mennyiség 3 kinyújtott pizzalapra elég ez esetben. Ha vékonyabban szeretjük, akkor az összesre. Ebből általában magyaros pizza kerekedik. Feltétnek kolbászkarikákat, sonkakockákat, szalonnakockákat vagy bacont, pirított hagymát rakok. A pirított hagyma az nem szokott kimaradni. A pizza tetejére sajtot reszelek, vagy mozzarellát karikázok. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt sül meg.
Tejfölös-fokhagymás csirkés pizza
Hozzávalók:
- 3 csapott ek. liszt
- 4 dl tej
- 1 kis pohár tejföl
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés olaj
- só
- bors
- 1 -2 csirkemell ízlés és étvágy szerint
- 1-2 fej vöröshagyma
- só
- bors
Az olajban megpirítom a lisztet, hozzáadom a tejet (besamel), tejfölt, sózom, borsozom. A végén hozzáadom a zúzott fokhagymát.
A hagymát megpirítom,hozzáadom a csíkokra vágott csirkehúst, sózom, borsozom,megvárom míg elmegy alóla a víz és készre pirítom az egészet.
A szószt rákenem a pizzára, ráteszem a husit, ízlés szerint lehet rá ilyen-olyan zöldséget is tenni, én kukoricát szórtam rá legutóbb, de lehet akár brokkoli is. Sajtot rakok rá, és megsütöm 200 fokos sütőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése