2012. július 8., vasárnap

Még mindig nagyon meleg van....

....pffff....egyre nehezebben bírja mindenki ezt az állati nagy hőséget. A baj az, hogy nemcsak nappal van meleg, hanem éjjel is. Nem tudni meddig tart még, de az előrejelzések jövő szerdáig még 33 fokig szólnak.


Hétfő:

·         zöldbab pörkölt krumplival, tejföllel, virslivel,

Kedd:


·         rizseshusi, koviubi

Szerda:

·         cukkinis lecsó tojással
 
Csütörtök

·         tojásleves


Péntek:

·         krumplis tészta, koviubi

Szombat:
  • sajtkrémleves
  • csirkepörkölt nokedlivel, ubisali
  Vasárnap:
  • rántott csirke, fokhagymás-tejfölös uborkasaláta, lilahagymás-tartáros paradicsomsaláta, petrezselymes burgonya


Apropó saláta. Okés, egyik másik ami most jön, nem biztos ,hogy rekkenő nyári darabok, de lehet,hogy mégis használhatók.
Nézzük először ezt a lilahagymás-tartáros cuccos paradicsomot.Rém egyszerű.

Lilahagymás-tartáros paradicsomsaláta

Kb. 5 ek. majonézt összekeverek ugyanennyi tejföllel, 1 ek. mustárral, csipet sóval, borssal. Egy evőkanálnyi apróra vágott lilahagymát (de akár snidling is lehet) belekeverek. 2 paradicsomot félkarikákra vágok és a majonézes alapba keverem. Kb. fél órára tálalás előtt hűtőbe teszem.

Amerikai saláta néven ismertük meg vendégségben Tündiéknél a következő salátát, amit itthon elkészítettem. Ugyan a házigazdától nem érdeklődtem meg,hogy hogy készül, én magam így készítettem:

Amerikai saláta

  • kb. 30 dkg káposzta
  • 1 -2 alma
  • 1 nagyobb répa
  • 8-10 ek. majonéz
  • 8-10 ek. tejföl
  • 2 ek. mustár
  • cukor
A káposztát káposztagyalun lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk kb. fél órát. Közben az almát is lereszeljük a káposztagyalun, és a répát is, de azt egy kisebb lyukú reszelőn. A káposztát kinyomkodjuk a sótól, összekeverjük a répával és az almával. Összekeverjük a majonézt a tejföllel, mustárral, sóval cukorral, és a zöldségekre öntjük. Összeforgatjuk, s ha lehet 1 éjszakára hűtőben pihentetjük.

A gyerekek nagyon szeretik a konzterv kukoricát. Így néha készül kukorica saláta is nálunk. Legutóbb két félével álltam elő, egy felnőtt és egy gyerek változattal.

Majonézes kukorica saláta kétféleképpen


  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 5 ek. majonéz
  • 5 ek. tejföl
  • 1 ek. mustár
  • cukor
  • 2 ek.apróra vágott petrezselyemzöld
  • a felnőtt változatba fél lilahgyma apróra vágva

A majonézből, tejfölből, mustárból, sóból, cukorból majonézes alapot készítünk, belekeverjük a kukoricát, petrezselyemzöldet, a felnőtt változatba a hagymát, majd a lecsöpögtetett kukorica jön. Behűtve tálaljuk sültek, rántott húsok mellé.

Anyukám szokta készíteni a dresszing saláta névre hallgató finomságot. Ők étteremben ismerték meg, anyu azóta készíti szorgosan sültekhez, rántottakhoz.

Dresszing saláta

  • 5 ek. majonéz
  • 2 kis tejföl vagy joghurt
  • bors
  • 1/2 paprika
  • 1/2 paradicsom
  • 4-5 cm uborka
  • 15 dkg káposzta
  • virsli
  • 15 dkg reszelt sajt (nem sós, pl. ementáli)
Majonézes salátaalap készül a joghurttal, sóval,borssal, belekeverünk 5 dkg reszelt sajtot. A zöldségféléket nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a salátaalappal, és a felkarikázott virslivel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, pár órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.

S hogy mi is legyen a desszert? A férjem szerint ízeiben nem nyári amit ma készítettem, azonban elkészítésében, mivel sütés nélküli, igen. A nosaltyról származik, a neve zebra kocka . Az enyém így néz ki:


Ja, ma a gyerekek leöntötték a laptopot cukroslöttyel; gyors elsősegély kérés után a hozzáértő Zsenyától, most szárító állapotban van a gépezet.Én meg imádkozom, hogy ha letelt a 24 óra, akkor ne legyen majd semmi baja.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése