2011. január 31., hétfő

Mit készítsünk túróból? Legyen igazi stíriai metélt!

Szombatra gulyéslevest terveztem túrós buktával. Aztán kicsit más lett belőle (rakott csirkemell rizzsel), de ugye itt volt a fél kiló túró és mivel este felbontotta a férjem, hogy csipegessen belőle, gondoltam ma készítek belőle valamit, ne álljon felbontva a hűtőben. Így jött a stíriai metélt gondolata. Még soha nem készítettem igazi stíriai metéltet. A hamis, gyors az úgy készült, hogy sima száraztésztát főzünk ki és a massza, amibe forgatjuk, abban van a túró. Na most, az igazi stíriainak a tésztájában van a túró. Nem is bonyolult, a tészta pár perc alatt meggyúrható, nyújtható, addig a víz is felforr amiben kifőzzük. Amíg megsül, addig pedig lazán eltakarítjuk a romokat...

Stíriai metélt

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg túró áttörve,esetleg krumplinyomón átnyomva
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája (a fehérjét félretesszük, kell a masszához)
  • 20-22 dkg liszt (a liszt minőségétől függően)
  • 1 mk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. tejföl
A tészta kifőzéséhez felteszünk egy nagy lábasban vizet forrni, sózzuk, kevés olajat öntünk a vízbe. Én ha tésztát főzök, mindig a vízbe öntöm az olajat, s mikor kiszedem, akkor már nem teszek alá.
A hozzávalókat összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk.A tésztát kétfelé vesszük (könnyebb nyújtani kevesebb mennyiséget)  kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, jól meglisztezett deszkát, mert kissé ragadós. A kinyújtott tésztát kb. 1,5 centi széles és 10 cm hosszú csíkokra metéljük. Mikor felforrt a víz, belerakjuk a tésztát és kb. 4 perc alatt puhára főzzük.
Nórika már az elejétől kezdve ott toporgott, hogy mit segíthet. Hát, ha van kis kuktánk, akkor a massza kikeverését rábízhatjuk némi felügyelet mellett.

Massza hozzávalói:
  • 7 dkg vaj
  • 10-12 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész nagy tejföl (475 g)
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint több ill. kevesebb is lehet)
  • 1,5 -2 citrom héja lereszelve
  • 5 tojás fehérje (ami a tészta és a tejfölös massza összeállításánál megmaradt, és ha van maradék fehérjénk otthon, azt is bátran felhasználhatjuk pluszban) habnak felverve
Kiskukta munkája:  vajat kikeverni a porcukorral ,vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejfölt, beleöntjük a mazsolát, reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verni (szobahőmérsékletű tojásfehérjét könnyebb keményre felverni). A következő lépést már a szakács végezze: fokozatosan hozzáadjuk a habhoz a kikevert tejfölös masszát és óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön ,. Majd a habos-tejfölös masszát a kifőtt tésztára öntjük, összekeverjük vele. Míg összevegyítjük a tésztát a masszával, vagy a szöttyel, ahogy a kukta nevezni , a tepsit vagy a tűzálló tálat kivajaztatjuk a kiskuktával, kiszórjuk zsemlemorzsával. Az így előkészített tepsibe  beleöntjük a szöttyös tésztát. 190 fokos sütőben 30-35 perc megsütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

Míg sül, elmosogatunk, és leülünk kicsit a gyógyulófélben lévő lelkes kis kuktával pihenni, beszélgetni, és szimatoljuk a finom túrós sülemény illatát.

Előételnek gulyásleves készült.

2 megjegyzés: