2011. november 5., szombat

Süssünk kalácsot kenyérsütő gépben!

Bevált kalács recept kenyérsütő gépben:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 10-12 dkg cukor (itt eredetileg 5 volt)
- 8 dkg vaj
- 1 kk só
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 1 citrom héja lereszelve
- 2 dkg élesztő
- 1 marék mazsola
- néhány darab pirított dióbél (elhagyható)
- aszalt sárgabarack apróra vágva (elhagyható)
Tehát a langyos tejet és a tojássárgákat a kenyérsütő tartályába teszem.Erre jön a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a só, a vaj, és végül az élesztő szétmorzsolva, valamint a reszelt citromhéj. Elindítom a gépet a kelttészta programon. A második dagasztásig van annyi idő, hogy a diót száraz serpenyőben illatosra pirítsam, s ha kihűlt, kedvenc gránit mozsaramban durvára töröm. Előkészítem a mazsolát és feldarabolom az aszalt sárgabarackot. A második dagasztás előtt öntöm be a diót és az aszalványokat a citromhéjtól már illatozó tésztához. Eztán már csak várni kell, hogy kisüljön az isteni, laza szerkezetű, enyhén diós-citromos illatú kalács.Szóval ha több cukrot tettem volna bele, mint az eredeti 5 dkg akkor tuti isteni lett volna, így kicsit ízetlenre sikerült, de mogyorós csokikrémmel vagy mézes vajjal lehetett javítani rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése