2012. szeptember 20., csütörtök

Zöldes-fűszeres

Eredetileg nem gondoltam,hogy ennyire zöldfűszeres napok jönnek.
Szerdán rántott halat készítettem, hát csak előre panírozott halfilé szeletekből. Ugyanis petrezselymes krumplira vágytam, és ezt sikerült kitalálni hozzá. Gondoltam salátának készítek tejfölös-snidlinges paradicsomsalit. Persze a halszeletek utoljára  kerültek elkészítésre, s akkor láttam,hogy jééé ,ennek a panírja meg jól meg van szórva rozmaringgal. No így esett,hogy petrezyelymes krumpli, snidlinges paradicsomsali mellé rozmaringos rántott hal volt. Szerencsére a rozmaring nem sok vizet zavart. És hogy mi fán terem a tejfölös-snidlinges paradicsomsali? Hát ilyenen:

Tejfölös-snidlinges paradicsomsaláta 2 főre

  • 4 szem paradicsom
  • 150 g tejföl
  • 10-15 szál snidling
  • bors
  • kevés cukor
A paradicsomot felkockáztam, de lehet karikázni is. Picit becukroztam és hagytam állni fél órát. Közben a tejfölt sóztam, csipet borsot tettem bele és elkavartam. Belevagdaltam a snidlinget, s végül beletettem a lecsöpögtetett paradicsomot. Fél-1 órára hűtőbe tettem.


A mai ebéd készítése úgy indult, hogy vettem ki egy adag csirkecombot. Gondoltam ,hogy 2 db farrészes csirkecomb van a zacskóban, és akkor a farrészekből lesz egy kis raguleves, a combokat meg kirántom. Igen ám, de a zacsiban nem kettő,hanem 3 csirkecomb volt és nem farrészes, hanem sima. Hát így alakult, hogy salátaleves lett az ebéd rántott snidlinges csirkecomb, petrezselymes rizs és fejes saláta.
A párolt rizst most úgy készítettem, hogy egy kisebb fej vöröshagymát megpirítottam, rátettem  kb. fél bögre rizst, amit feháredésig pirítottam, majd felönöttem nem egészen 2 bögre vízzel. Sóztam, kevés ételízesítőt szórtam bele. Puhára pároltam, és a végén apróra vágott petrezselyemzöldet kevertem bele.
A csirkecombok panírozásánál a tojásban snidlinget vágtam.

2012. szeptember 11., kedd

Őszies ételek

Receptcentrikus bejegyzés következik!
Vasárnap vendégek voltak, sós rágcsálnivalónak készítettem káposztás pogácsát. Maradt egy fél fej káposztám a minapi káposztás tészta készítés után, olyan fél kilónyi, az elég is volt hozzá. Gondolkodtam még a kolbászos pogin is, de azt majd máskor próbálom meg.


Káposztás pogácsa

50 dkg liszt
50 dkg fejeskáposzta
20 dkg+ 10 dkg  zsír
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
2 tojássárgája
15 dkg tejföl
3 ek rum

bors
1 tojás a kenéshez



A káposztát lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni kb. fél órát. Eztán kinyomkodjuk, és 10 dkg zsíron megpirírtjuk. Ízesítjük borssal, ha szükséges sózzuk, hagyjuk kihűlni.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.
A lisztet, a 20 dkg zsírt, tojássárgákat, tejfölt, a káposztát zsírral együtt, felfuttatott élesztőt elkeverjük, megsózzuk, hozzáöntjük a rumot, és összegyúrjuk. Jó kis zsíros tésztát kapunk.
A tésztát 40 percet letakarva pihenni hagyjuk.
A 40 perc leteltével kinyújtjuk, hajtogatjuk. Hajtogatás: szemre 3 részre osztjuk a tésztát vízszintesen. Alulról felhajtjuk úgy, hogy a széle a felső harmad aljánál legyen. Majd a felső harmadot ráhajtjuk. Eztán szemmel kétfelé osztjuk a tésztát, és balról jobbra középig hajtjuk be, majd jobbról is behajtjuk középig, végül egymásra hajtjuk a 2 részt. Most már csak fél óra pihentetés következik, majd újabb nyújtás, hajtogatás, ismét fél óra pihentetés

A következő nyújtásnál a tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsiben kb. 15 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betolnánk sülni, megkenjük a pogácsák tetejét felvert tojással.

Kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.



Valami miatt útáltam a padlizsánt. De mostanában valami miatt folyton kísért. Múlt héten a lecsóba csempésztem egyet, ma pedig egy rakott ételt készítettem, ami hasonlít a muszakára, de csak hasonlít, mert belekevertem egy kész zacskós alapot. Jó,jó, nem szoktam ilyen zacskós cuccokat használni, de a múltkori sajtszószos dolog után felkeltették az érdeklődésemet. A végeredmény mindenkinek ízlett. Ja, a sózásra figyelni kell, mert egy valami nem változott:ezek a zacskós holmik sósak...



Tepsis  húsos burgonya  padlizsánnal

70 dkg burgonya
50 dkg darált hús
1 közepes méretű padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 nagyobb paradicsom
1 zacskó tepsis húsos burgonya alap
2 dl főzőtejszín (10%-os)
3 dl víz
15 dkg füstölt sajt
fél cs petrezselyemzöld
olaj

bors
szárított kakukkfű


A burgonyát héjában megfőzzük. A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk és hagyjuk állni fél órát. A paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe mártjuk,hogy a héjukat le tudjuk szedni, és eztán felkockázzuk.A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket. A darálthúst hozzákeverjük, fehéredésig pirítjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, csipet kakukkfűvel ízesítjük, s beletesszük a kockázott paradicsomot. Fedő alatt kb. 10 perc alatt zsírjára pirítjuk vissza a ragut.
A tepsis húsos rakott burgonya alapot elkeverjük a 2 dl főzőtejszínnel, 3 dl vízzel és az apróra vágott petrezselyemzölddel.
A padlizsánkarikákat kevés olajon hirtelen megpirítjuk.
A héjában főtt krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk.A tepsit vékonyan kiolajozzuk és belekarikázunk egy sor krumplit. Nagyon enyhén sózzuk csak, mert a zacskós alap elég sós. A krumplisorra tesszük a kisült padlizsánkarikákat, és meglocsoljuk a tejszínes alap kb. harmadával.A raguról a felesleges zsiradékot leöntjük, lecsöpögtetjük és a padlizsánsorra terítjük. Befedjük a maradék krumplival és a tetejére borítjuk a tejszínes alapot.
Reszelt füstölt sajttal megszórjuk, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt átsütjük.

    Vasárnap a pogácsa mellett édes süti is készült, ez pedig nagyon hasonlít az egyik sütire amit gyerekkoromban gyakran sütött a nagyapám 2. felesége.
    
    Londoni szelet
    
    
    Tészta:

    -45 dkg liszt


    -6 tojássárga
    -20 dkg zsír
    -18 dkg cukor
    -3 ek tejföl
    -1 citrom reszelt héja
    -1 sütőpor

    A tetejére:
    -s.baracklekvár
    -6 tojásfehérje
    -20 dkg darált dió
    -18 dkg cukor

     


     A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Nagy méretű gáztepsire való mennyiség lesz belőle. Kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, megkenjük jó bőven baracklekvárral. A tojásfehérjéket a cukorral felverjük, belekeverjük a darált diót és a lekváros tésztára simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó, ha már van kimaradva tojásfehérjénk, és azt is hozzácsapjuk a hathoz, mert annyira összeesik a hab mikor a diót belekeverjük, hogy kétségbeejtő. Én kicsit vastagabb habbal képzeltem el a sütit.

    2012. szeptember 6., csütörtök

    Itt van az ősz...

    ...itt van újra.
    Megkezdődött az ovi hétfőn. A mérleg: 3 gyerkőc ment el, két új jött. Ami még újdonság, a csoport kapott egy gyógypedagógiai asszisztenst, Zsuzsi nénit. Hurrá, ő főként a csoportban lévő SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerkőcökkel foglalatoskodik.

    A keddi ebéd: karalábéfőzelék, fasírt. Feltalálva a kanálban a mélyedést: nem volt kedvem előszedni az aprítót a vöröshagymához, így vágtam egy szép nagy csokor snidlinget, és azt vagdaltam bele .
     
    A tegnapi ebéd: babgulyás szerű leves, inkább nevezzük babos gulyásnak, ugyanis előző este jött az ötlet, és nem volt itthon szárazbab, így vettem reggel egy konzerv fehérbabot. Még soha nem vettem. Mondjuk nem sok vizet zavart a levesben....talán két dobozzal kellett volna tennem bele?! Na mindegy.... Másodiknak almás lepény volt a tepsi egyik felében, szilvás a másikban, ugyanis figyelt még egy adag szilva a hűtőben. Most Limara almás pite receptje után készítettem, de gyakorlatilag kb. ugyanez annak is a tésztája,amit szoktam készíteni, csak a töltelék készítésnél volt egy kis ötletesség. Kicsit elméreteztem az alma mennyiséget, jó sok lett, plusz ez az újabb töltelékkészítési mód, hogy a levet felfőzzük pudingporral és a reszelt almához keverjük, így amikor melegen/langyosan felvágtam elindult a töltelék vándorútra. Szóval ,ahhoz hogy, normális szeletekben nyerjem ki a pitét, meg kellett várnom, mire az a bazi nagy tepsi pite kihűl (délben vettem ki a sütőből, lett is vagy fél 6 mire meghűlt rendesen...)

     
     
    Mára maradt a levesből, mert ugye abból keveset nem lehet. Mögéje káposztás tészta illetve padlizsános lecsó készült. Utóbbi csak azért, mert megkívántam, s maradt belőle vacsira is. Balunak nagyon bejött a kápis tészta, pedig eddig a káposztákat elég jól bojkottálta. Mondjuk ugyanez volt a paradicsommal, és láss csodát, mára két pofára tömi. Mikor a lecsó készült ma, besorakozott, hogy neki adjak csak a paradicsomból!
     
     
    Sokan észreveszik és megjegyzik, hogy milyen sokat fogytam, de jó (15 kg). A "hogy csináltad" kérdés mellett az is fel szokott merülni, hogy mire fel ez a nagy fogyás. Mire is?
    1. Nem jött már fel az ujjamra/vagy oly mértékű ujjraszorulással jött volna az ujjamra, hogy le kellett volna vágni/ a karikagyűrűm kb. Nóri születése óta.
    2. Rémesen rondák a giga pólók...meg a nagyméretű ruhák.
    3. Van két örökségem: hízékonyság (apai ág) és visszér (anyai ág). Az utóbbi vékony embereknél is tud gubancot okozni, pláne nagy súlyúaknál. Nem akarok trombózist a lábamba.
    4. Szépen lassan kezdek majd visszaszivárogni a munka világába...
    5. Hadd irígykedjenek rám! :-)
    6. Talán motiválok másokat is.