2013. november 24., vasárnap

Téli illatok

Állítólag jön a tél holnaptól, de legalábbis a jövő héttől. Lehet, hogy ezért is változtattam meg az eredeti tervemet, miszerint lekváros buktát sütök ma délután....lett belőle cukros-fahéjas almás kifli . Mi fán terem?

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 8 dkg zsír vagy vaj
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma
  • 1 tk. só
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelékbe:
  • 1 kg alma
  • 2 ek cukor
  • 2-3 ek. citromlé
Tetejére:
  • 2 ek fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, s a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Egy órát kelesztjük. Vagy dagasztógépbe pakoljuk a hozzávalókat és kényelmesen kivárjuk míg finom kelt tészta lesz belőle. 
Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés cukorral és citromhéjjal összekeverjük. 
A tésztát 2 részre szedjük, majd ezután annyi felé osztjuk ahány kiflit szeretnénk (nálam 16 db) . A gombócokat átgyúrjuk,  letakarva pihentetjük 10 percig. Míg a tészta pihen, az alma levét kinyomkodjuk.

 A gombócokat egyesével  téglalap alakúra nyújtjuk. Álló helyzetben a téglalap alsó felére tettem az almából,a felső részt bevágtam 4 helyen derelyevágóval/késsel majd összetekertem az almás oldaláról kezdve, úgy, hogy a széleket picit behajtottam. Sütőpapíros tepsire tettem a kifliket, bordás oldallal felfelé, majd 10 percet 50 fokos sütőben kelesztettem. (Amelyik kiflibe nem jutna töltelék, azt anélkül tekertem fel).

Eztán előmelegítettem a sütőt 170 fokosra, addig a tepsit kivettem, és  letakarva kelesztettem a kifliket még 10 percig. 

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sültek. Addig felolvasztottam a vajat, elkevertem a fahéjat a cukorral. Mikor kivettem a megsült kifliket, még forrón lekentem az olvasztott vajjal és beleforgattam illetve megszórtam a fahéjas kristálycukorral (a felesleget leszórtam róla). 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése