2010. november 27., szombat

Kedvencek

Ez a férjem egyik kedvence vacsira. Ha ráununk a felvágott félékre, akkor ezt a receptet szoktam előkapni .

Cukkinis omlett
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 pár virsli
  • 7 tojás
  • 5-6 ek. tej
  • 2-3 szál petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt
  • olaj a sütéshez
A cukkinit karikára vágom, vagy nagylyukú reszelőn lereszelem, és egy nagyobb serpenyőbe teszem, sózom , kevés olajon megsütöm. A virslit szintén felkarikázom és a megsült cukkinihez adom az apróra vágott vagy zúzott fokhagymagerezddel együtt.
A tojásokat felverem, enyhén sózom, hozzáadom a tejet, és összekeverem. Az elkészült cukkinis-virslis ragura öntöm, beleszórom a sajtot,  és az apróra vágott petrezsemzöldet és készre sütöm.
Friss paradicsommal, paprikával tálalom.


Lássuk, mit is készíthetünk darált húsból a fasírton kívül?A férjem következő kedvence a lasagne. De nem ám a dobozos zacskós változatot,nem, nem!!! Háziasan!Először azt gondoltam, hogy időigényes, de egyáltalán nem.  A ragu meg a besamel egy időben készül, aztán csak össze kell rakni a tésztával. Igazán házilag frissen gyúrt tésztával menő!

 Előtanulmányok a netről, receptvadászat, olaszban élő rokontól szaktanács, és íme:

Lasagne
Hozzávalók:
  •  kb. 40-50 dkg lasagne (vagy csusza/lebbencs) tészta       
  •  50 dkg darált hús
  • 2 szál sárgarépa apróra vágva vagy lereszelve
  • szárzeller ízlés szerint összevágva
  •  400 g hámozott paradicsom
  • 2 dl vörösbor (olasz rokon szerint fehérbor)
  • 25 dkg reszelt sajt (a parmezán a legjobb)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,bors
  
A beasmelhez:
  • 7 dl tej
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • vaj

A lasagne esetében fontos tudnunk, hogy a ragu mellett elengedhetetlen a besamel is!

A tejből, lisztből , vajból beasmelt főzünk.

Elkészítjük a ragut: Az apróra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával megpirítjuk. Rátesszük a zöldségeket, pár percig pirítjuk, majd jöhet a darált hús; sózzuk, borsozzuk. Ezt kb. 5 percig pirítjuk, majd ráöntjük a vörösbort. A vörösborral kb. 10 percig főzzük, ekkor belerakjuk a paradicsom konzervet.  A paradicsomos ragut még további 30 percig főzzük.

Eztán rakhatjuk is a cuccot a tepsibe. Kiolajozzuk a tepsit, egy sor tészta, rá egy adag besamel, majd ragu. A tetejét raguval zárjuk, melyre jön a reszelt sajt.

200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.
A férjem imádta! A kislányom aki nem igazán paradicsom hívő, megette. Hurrááá!Van egy új használható receptem!
A bor alkoholtartalma elillan, szóval gyyerekek is ehetik.

És az én kedvenc sütim! Mindent szeretek ami almás lepény, rétes, szósz,mikulásváró almás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése