2011. február 1., kedd

Betegség, avagy lázcsillapítás hideg fejjel

Mostanság a blog gasztro részére gyúrtam, de most egy kicsit babázzunk. Sajnos nem épp vidám apropója van mondanivalómnak, de remélem mások is hasznát fogják venni a bejegyzésnek.

A múlt hetünk elég zaklatott volt, ugyanis Nóri megbetegedett. Hétfő este hőemelkedése volt, ami hajnali 3-ra 39,5 fokos lázzá fejlődött. Már tavaly volt ilyen magas láza, ezért  "rutinosan" nem volt kérdés, hogy megy a hűtőfürdő. Szerencsére a hőemelkedés fázisában átismételtem a magas láz esetére vonatkozó teendőket. Hiába no, az apróbb dolgokat nem biztos ,hogy fejben tudom tartani....Minden esetre megtanultam,és jól az agyamba vésődött, hogy az elsődleges dolog betegség esetén a lázat csillapítani. Ha tisztában vagyunk ennek módozataival és gyakorlati oldalával is, akkor nemcsak a gyermekünk lesz hálás, hanem a gyermekorvosunk is. Nincs ugyanis rosszabb a pánikoló szülőnél... pláne a megfázásos szezonban.

Először is, az elmélet: van ugye fizikális lázcsillapítás (hűtés), mint  a hűtőfürdő, vagy a borogatás; és vannak a kémai lázcsillapító módok, azaz a gyógyszeresek (szirupok, kúpok). A leghatékonyabb a fizikális és a gyógyszeres lázcsillapítás kombinációja.

Fizikális lázcsillapítás:


   Szóval, hűtőfürdő....Minden szülő rémálma, viszont rém hatékony dolog. Több szülőtől hallottam, hogy téves módon készítették a hűtőfürdőt. Ez a lázcsilapítási mód nem azt jelenti, hogy hideg vízbe tesszük a gyereket. Ez szigorúan tilos!!! (paraszti ésszel is belegondolva, hát elég kemény dolog még felnőttnek is hideg vízbe toccsanni lázas testtel...)
A nulladik lépés, hogy lehiggadunk, nyugodtak vagyunk, mosolygunk és csak úgy árasztjuk a nyugalmat a gyerek felé, aki ilyen állapotban nagyon ijedt, zavart, rosszabb esetben alig-alig érzékeli a külvilágot, kicsit olyan holdkórosnak látszik. A hűtőfürdő első lépése, hogy olyan hőmérsékletű fürdővizet készítünk, ahány fokos láza van a gyereknek. Igen jó szolgálatot tesz ebben az esetben a csecsemőkorban használt vízhőmérő.Tehetünk a vízbe fürdetőt, és nagyon jó dolog, ha kedvenc fürdőjátékait is beleszórjuk a vízbe, amivel leköti magát a fürdő idejére. Az így elkészült vízbe ültessük a gyereket és a vizet kezdjük el hűteni lassan, fokozatosan 5-10 perc alatt 30 fok körüli hőmérsékletre, a hideg víz nagyon vékony sugárban való csorgatásával. Vigyázat! Nem szabad nagyon gyorsan lehűteni a vizet. A gyors testhőmérséklet csökkenés lázgörcsöt okozhat! (Na, nekünk ilyen nem volt még, de attól mentsen is meg mindenkit a Jóisten.) Szóval mire 30 fok körülire hül a víz, a nagyobb gyerek már jelzi, hogy fázik, ekkor vegyük ki, töröljük szárazra, takarjuk be egy nagy törölközővel és mérjük meg a lázát újra. Ezzel a módszerrel nálunk a 39,5 fokos lázat 1-3 fokkal sikerült eddig levinni. Első alkalommal 38,5-re ment le a láza, ekkor adtam egy kúpot be, ami fél óra alatt levitte 37,7-re. De a reggeli hűtőfürdőzés pl. 39,5-ről lehúzta egészen 36,8-ra és 3 órán át maradt is ennyi.

Borogatás: a hűtőfüdrő folytatása. A kádban lévő 30 fokos vízben egy nagyobb törölközőt vagy lepedőt, esetleg pelust mártunk, kicsavarjuk. A gyerek hasára teszünk egy száraz pelust vagy törölközőt (a has bőre érzékeny a hőmérséklet változásra, ezért védjük) és a vizes ruhára fektetjük a gyereket, bebugyoláljuk vele. A borogatás addig maradjon a gyereken, míg az át nem forrósodik.  Ekkor levesszük, a gyereket pedig beteakarjuk,míg újra be nem mártjuk a ruhát a vízbe, és be nem csavarjuk a gyereket. Ezt addig folytatjuk, míg a láza 38 fokig le nem megy.

A csuklóra, homlokra egyéb helyekre tett borogatások legfeljebb kellemesek, vagy az sem, de sajnos nem hatásosak.

A hűtőfürdő újszülötteknél és fiatal csecsemőknél nem alkalmazható. Náluk a normál hőmérsékletű fürdővízzel való gyakori lemosás is eredményes lehet. Mivel van csecsemő a háztartásban,tudom, hogy nekik külön kúpot ír fel a gyerekorvos, mely kúp 2 éves korig adható.

Gyógyszeres lázcsillapítás.


Itt először is a hatóanyagokat érdemes megjegyezni. A leggyakrabban ibuprofén és paracetamol tartalmú láz és fájdalomcsillapítókkal találkozunk, melyek szirup formájában recept nélkül is beszerezhetők, 3 hónapos kortól adhatók. A lázcsillapító kúp,melyet leggyakrabban alkalmazunk, vényköteles, hatóanyaga : aminophenazone, kombinációk psycholepticumokkal. A különböző hatóanyagoknak a makacs láznál van jelentősége, és a naponta hányszor adható kérdésnél. Ugyanis ha többféle lázcsillapítót használunk, akkor biztosan nem lépjük túl a napi dózist, ami a mellékhatások kialakulásához vezethet.

Milyen mennyiséget, napi hányszor adjunk? A gyógyszer betegtájékoztatóján pontosan fel van tüntetve a gyerek súlyának, korának megfelelő mennyiség, amelynél kevesebbet ne adjunk, mert akkor esetleg nem éri el a kívánt hatást. Tartsuk be a tájékoztatón jelölt adagot, az ajánlott maximumnál többet ne adjunk. A lázcsillapító gyógyszereket általában napi 3-4 alkalommal adhatjuk, két adag beadása közt teljen el minumum 4 óra.

Kúp?Tabletta?Szirup?

Ez függ a gyermek állapotától  és hajlandóságától is. A kúp 20-30 perc alatt hat, míg a gyomorba kerülő szereknek üres gyomor esetén legalább 1 órára teli gyomor esetén esetleg 2-3 órára van szükségük,hogy kifejtsék hatásukat. Persze ha a gyereknek hasmenése van ,hány az is befolyásolja, hogy milyen formájú lázcsillapítót kap.

Apró,de fontos kiegészítők:


Ruházat:
A laza ruházat is fontos, hogy a test hűlését biztosítani lehessen. Betakarni is csak vékony takaróval szabad ilyenkor a kicsiket, és ügyeljünk arra is, hogy a szoba hőmérséklete 20-22 foknál ne legyen magasabb. A szobát napi 1-2 alkalommal jól szellőztessük át.

Folyadékpótlás!
Nagyon fontos! Víz vagy tea formájában, amibe picike sót csempészünk.

Étkezés:
Leírom az okosságot, de a gyerek alapjában véve nem így működik, ugyanis nem felnőtt, hogy a miérteket ez esetben megértse, és magáévá tegye.
A lázas gyerek emésztése rosszabb, ha megterheljük a gyomrát, hányáshoz vezethet. Szóval, magas szénhidráttartalmú könnyen emészthető, zsír és cellulózmentes ételeket kell adni (ha kis lázasunk hajlandó elfogadni bármit is ezekből) .Például: Kompót, méz, keksz, lekvár, tej nélküli gyümölcslevesek, párolt rizs, gyümölcs joghurt, diétásan elkészített főzelékfélék, pl. a tökfélék, a cukkini könnyen emészthető.Kerüljük a tejes dolgokat, tojást, zsíros húsokat, madártejet. Magas cellulóz tartalmú zöldségeket: zöldborsót, zöldbab, kukorica, dinnye, szőlő,narancs, mert ezek megterhelik a gyerek gyomrát.
Igazság szerint ilyenkor örül az ember ha eszik pár falat valamit a gyerek, szóval ha nem megy a hasa vagy nem hány,addig én azt mondom, egyen amit megkíván, amennyi jól esik. A kétségbeesett szülő úgyis hálát fog adni a fentieknek, ha eszik pár falatot a gyerkőc.

Pihenés:
Amennyi, ahogyan jól esik a gyereknek. Lekötözni nem tudjuk, hogy ágyban maradjon, ha meg nem jól érzi magát, akkor magától le fog feküdni.
Hosszabb sétára, bevásárlásra, vendégségbe természetesen ne vigyük, és játszótérre, közösségbe pláne ne. Ha megszünt  a láz, fokozatosan emelkedő időtartamra vigyük ki a friss levegőre.

Testvér:
Ha van kisebb tesó, lehetőleg különítsük el őket a betegség idejére.

Ha a lázas állapot 2-3 napig fennáll, és még újabb tünetek is jelentkeznek, hívjunk orvost.
Nálunk hétfő este kezdődött a láz, kedden a lázzal küzdöttem, estére lett kis orrfolyás meg szerda reggelre torokfájás és rekedtség. Hát, emiatt hívam orvost szerdán, nehogy a tüdejére menjen a  dolog a gyereknek. Nem nagyon antibiotikum párti a gyerekorvosunk, ez volt a második alkalom, hogy kaptunk. Szedünk hozzá probiotikumot (ezt javasolt kb. 2 hétig szedni, gyerekek esetében napi 2x1-et) , kalciumot, a köhögésre a megfelelő szert (szárazra/hurutosra más kell). És a lázcsillapító mellé én mindig beadok 50-60 mg C-vitamint is.  
Lassan a javulás útjára lépünk, de az étvágytalanság miatt még mindig vannak gondok...

Beteg gyerek magától is lepihen












Gyakorlati dolgaimat elméleti alapok nélkül nem tudtam volna megvalósítani, és ezeket nem a kisujjamból ráztam elő, és nem is a szél hordta össze, hanem a Dr. Kovács Ágnes - féle A doktor néni könyve c. könyvéből származnak. Írtó hasznos dolgok vannak benne, több kiadást is megélt olvasmányos formában megírt hmmm...könyv.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy a csuklókra , bokákra rakott borogatásra azt mondja nem ér semmit, mert én ezt a lányomnál többször alkalmaztam, és nekünk 1 fokokat simán levitt rövid idő alatt...főleg akkor amikor éjszaka fel kellett szerencsétlent keltenem mert nagyon felment a láza, össze volt zuhanva a láztól+ a fáradtságtól egyaránt...nem volt szívem a kádas változathoz...Mondjuk az hozzá tartozik, hogy gyakorlatilag folyamatosan cseréltem neki a felrakott borogatásokat...Mi Fanninál már jó ideje nem kúpozunk, nem igazán tűri, nagy patáliát rendez, ezért mindezt nurophen sziruppal, fél órán belül..nekünk bejött...

    VálaszTörlés
  2. Kúpot én is csak most adtam először. Nem volt egyszerű,ezért ha nem muszáj akkor nem adok a jövőben sem, csak a hatóanyagok kombinálása miatt. Mi eddig a panadol baby-t használtuk, most megpróbáltam a nurofent, nekünk mindkettő bejött.Bár az íze a panadolénak állítólag jobb:-)))Szerencsére nem voltunk eddig sűrűn betegek,de most az utóbbi 2 alkalommal nagyon magas lázzal járt, 2 napig küzdöttem vele éjjel-nappal.

    VálaszTörlés