2011. április 11., hétfő

Mit esznek a gyerekek?

Szeghalmi látogatásaink rendszerint úgy végződnek, hogy felpakolva jövünk haza fincsi házi hentesáruval Csordás Lalitól. Merthogy itt Pesten nem kapni finom hurkát, kolbászt, a jó kenyérről nem is beszélve! A pesti sütnivaló  kolbász így néz ki: berakod sülni, kijön belőle egy csomó víz, és a végén egy fonnyadt kis izé marad, ami olyan gumis, hogy egy kutya is rágókának nézné. Brrrrrrrrrr....No, ehhez képest a sárréti: berakod sülni, víz nemigen jön belőle, csak egy kis zsír, és nem aszódik össze, fincsi, a gumis, kemény állagról pedig szó sincs. És hogy hogy jön a gyerekek evészetéhez mindez? Hát úgy,hogy fincsi disznóság ide vagy oda, Nórika nem hajlandó enni belőle, bár ezt nem rovom fel neki, ugyanis ezek elég fűszeres cuccok, ugye a hurka kicsit borsos, a kolbász néha csípős. Ugyan most megkóstolta a hurkát, ami ízlett neki, de aranyosan megjegyezte, hogy anya, csikizi a nyelvem a hurka. Mármint a bors,de ezt ő nem tudja. Tehát ilyenkor anya igyekszik kreatív lenni, és készíteni valami finomságot a kislányának, aminek a készítésében a kicsi is részt vehet.
Múltkor a következőt készítettem:

Sajttal- almával töltött rántott párizsi

Hozzávalók (egy darabhoz):

  • 2 szelet kb.fél centi vastag párizsi
  • 1 szelet lapsajt vagy bármilyen vékony sajt
  • 1 szelet alma
  • a panírozáshoz liszt, tojás, morzsa
  • kisütéshez olaj
A két szelet párizsi közé beszabjuk a sajtot, az almát, és a párizsi szeletek közé rakjuk őket. Panírozzuk, sütjük.


Múlt héten vettem egy darab főtt füstölt lapockát, így húsvéti előzetesnek, ennek a felhasználásával készült a következő fincsiség:

Zöldséges-sonkás torta

Hozzávalók:

  • fél fej vöröshagyma (kisebb fejből is elég)
  • kb. 25 dkg füstölt főtt lapocka (de lehet bármilyen f.f. hús)
  • fél kiló vegyes zöldség, én zöldborsót, répát és brokkolit használtam
  • fél reszelt krumpli
  • 1 egész tojás
  • sajt
  • a forma kikenéséhez olaj és zsemlemorzsa
A vöröshagymát és a f.f húst aprítón apróra darálom. Közben a zöldségeket puhára párolom, a f.f hús sósságától függően lehet, hogy sót se igényel, vagy csak nagyon keveset. Hogy szép színű maradjon a zöldség, tehetünk a vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát. Mikor megpuhultak a zöldségek, krumplinyomóval áttöröm, s ha hűlt egy kicsit, akkor a hagymához és a húshoz adom. Ráütöm a tojást, anagylyukú reszelőn belereszelem a krumplit, és összekeverem. Vagy a gyerek keveri össze.  Én egy 18 centis tortaformát kentem ki, de bármilyen forma megteszi, amibe a belesimítom a massza felét, majd nagyobb lyukú reszelőn sajtot reszelek a rétegre, kvázi töltelékként. Majd jöhet a massza másik fele, végül újabb sajtreszelés a tetejére. 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, kb 20 perc alatt átsütöm, míg a sajt aranyszínű nem lesz. Krumplipürével, rizzsel, vagy salátával tálalom.
Ha kicsit bizalmatlan lenne a gyerkőc, akkor majonézzel tuningolom, és biztos a siker.
Most jöjjön néhány szó a legkisebb evéséről. Hihetetlenül különbözik Nóri és Balázs ezen a téren is. Míg Nóri fél évesen alig volt több mint 6 kiló, és állandó görcsölés ment az evés körül, Balázs most valamivel több, mint 8 kiló, és olyan mennyiségeket eszik, amiket én elképzelhetetlennek véltem Nórinál. Azért nem egy fél disznót,  de már ott tartunk 3 hét után, hogy 160 gramm főzeléket eszik délben, és tízóraira is hasonló mennyiségű gyümölcsöt.
Szóval, a tízóraival kezdtük ugye, reszelt almával. Aztán jött az őszibarack, persze ez üveges bébidesszert formában. Majd a kettő keveréke. 
Délben az alma-krumplival volt az első, aztán jött a sárgarépa-krumpi, majd a sütőtök, cékla-krumpli. Eleinte fele-fel volt a krumpli és a zöldség arány, aztán 2/3-ad zöldség 1/3-ad krumplira billentettem. A krumplit persze nem muszáj beletenni, az dúsítás képpen van. Ha a babának elég a zöldség maga, az is rendben van. A krumpliról még annyit, hogy kényes jószág. Ugye a babakaják úgy készülnek, hogy összeturmixoljuk a megpárolt zöldségeket. Ha kevéske krumpli van a cuccban, akkor nincs gond. De ha csak krumpliról van szó, vagy több a krumpli, akkor gond lehet, ha turmixolunk, vagy botmixerezünk. Ugyanis, az éles kés a keményítő szemcséket sok-sok kis darabra szedi, és végül kapunk egy hihetetlen jó tapadós valamit, amivel kiválóan ragaszthatunk vagy ilyesmi, de a baba úgy fogja kiköpni, hogy csak úgy száll. Szóval, ha sok a krumpli,akkor inább krumplinyomón nyomjuk át, semmi esetre ne turmixoljuk. 
A cékla krumpli furán hangzik, de a cékla egy nagyon édes gyökérzöldség. Sok helyen úgy írják le, hogy az apróra vágott céklát annyi vízben pároljuk puhára, amennyi ellepi. Persze az életben nem fog ennyike vízben puhára párolódni, szóval 2-3 alkalommal utána kell tölteni a vizet, mert a céklának kell vagy 40 perc mire megpuhul...(hiszen csak gondoljuk meg, meddig főzzük, mikor salátának készítjük...)
Pár szó a gabonafélékről, hiszen már fél évesen lehet néhánnyal kísérletetezni. Persze gluténmentesen! Mi egyelőre a rizspépet próbáltuk (én személy szerint a dm-ben kaphatót vettem, ami mellesleg bio). Ez egy tök ízelten pempő lesz, meleg vízben kell elkavarni az óhajtott mennyiséget. Én úgy adom a Balázsnak, hogy keverek hozzá bébigyümölcsöt (őszibarack vagy alma-őszi), így nagyon szereti, viszont már van annyira ínyenc, hogy magában nem. A rizspehelyből viszont kicsit kevesebbet rakok,mint a dobozra írt mennyiség, különben betonkemény lesz a "pép". Viszont sokaldalúan használható: sűrítésre, dúsításra,gyümölcsösen stb. Így ebédet is készíthetünk, de én már bepróbálkoztam este fürdetés előtt is vele. Sajna az éjszaka így is felébred 4 óránként, tehát annyira nem telítette a pocit...
A sütőtökről annyit, hogy azt nem én készítettem, hanem üveges változatban vettem, azt hiszem almával vagy krumplival kevertet. Bala nagyon szerette, viszont a székletben okozott egy kis keményedést, úgyhogy most parkoló pályán van ez a zöldség úgy 2-3 hétre. Egyébként Nórinál is ugyanez volt a helyzet, hogy szerette, de nála is hasonló problémát okozott, ezért ő sok-sok próbálkozás után kb. 10 hónapos koráig nem is ehette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése