2012. június 21., csütörtök

Csajok művei

Kicsit megkésve, de törve nem, ismét itt. A hanyagolás oka, hogy a totális adatvesztés után kicsit átbogarásztam a blogot, és elkezdtem feltöltögetni a receptjeim javát, az arra érdemeseket a nosalty-ra. Nos, ez kissé időigényes meló. Persze a konyha nem zárt be, folyik a főzőcske a júniusi kánikula ellenére is. Normál esetben ilyenkor átlag 26 fokosak a napok, de most sikerült vagy 10 fokkal túlszárnyalni. Már vagy egy hete tart ez az állapot, és még örülhetünk neki vagy 2-3 napot. Bár talán tőlünk már csak az áramszolgáltatók örvendeznek jobban, tőlük meg a klímaszerelők. Na, nálunk is mikor tojjon be a klíma? Hát most....persze nyáron amúgy se lehet klímást 1-2 napon belül levadászni, de ha ilyen dögmeleg van, akkor meg pláne nem....

A következő finomság a múlt héten készült. Simán túróval is finom, az ok, amiért áfonya mászott a túróra elég prózai: ki akarom üríteni a fagyasztóból a tavalyi gyümiket...Az ötlet a legutóbbi Nők Lapja Konyhából van.
Kelt tészta, szóval nem is biztos hogy ilyen kánikulában bejön. Viszont a kelesztés nem okoz gondot, jó meleg van a tésztára. A sütéshez meg talán egy nyári konyha dukál... 

Túrós-áfonyás batyu




Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg zsír vagy vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 mk. só
  • egy kis maréknyi mazsola (elhagyható)
  • a kenéshez 1 felvert tojás
  •  
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek. gríz (túrója válogatja)
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  •  
  • Az áfonya:
  • kb. 3 marék áfonya
  • ízlés szerint cukor
  • kb.2-3 tk. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
A tészta hozzávalóit dagasztógépbe rakjuk és várjuk, hogy elkészüljön. Ennek hiányában kézi dagsztást alkalmazunk, és egy 1 óra kelesztést.
Közben elkészítjük a túrótölteléket. Én az ilyen töltött buktafélékhez a fél kilós zacskós kiszerelésű túrót szoktam venni, azok talán kevésbé vizesek. Tálba öntöm, villával áttöröm (krumplinyomón is át lehet nyomni), hozzáadom a cukrot, reszelt citromhéjat, és a tojást. Jól összekeverem, a végén adom hozzá a grízt (nem kell sok, mert akkor meg kemény lesz a töltelékünk.
Eztán az áfonyát megcukrozom, óvatosan összekeverem vele, hogy ne törjenek a szemek. Mikor kicsi levet enged akkor mehet bele a pudingpor (ez kvázi lékötőként működik, lehet helyette keményítőt is használni).
A tésztát kinyújtom kb.fél ujjnyi vastagra, és négyzeteket vágni igyekszem. Középre mehet egy jó adag túró, és rája pár szem áfonya, gyorsan összefogjuk a szemben lévő csücsköket és határozottan összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét.
Sütőpapíros tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz, és kb. 15-20 percig még  kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra; a buktákat lekenjük a felvert tojással és kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.


Mindjárt vége az ovinak, ennek apropóján hazakerültek az utóbbi fél év termései. Kiválogattam, és hogy valamilyen formában megmaradjanak le is fotóztam őket. Íme a java.

Ez itt én lennék, ez az egyik kedvencem :). Anyák napi...Egyesek szerint a szempillám a mű csúcsa :)




Tányér (mi más?kis gasztrósok)


 Maci álarc (írtó csini)
 Één kék hajjal

Végül itt a nincs ötleted? szekció jelentkezik a menüajánalattal. Avagy mi fő a héten minálunk?
Heti menü

Hétfő:
·         lencseleves virslivel
·         grízes tészta, lekvár ,porcukor
Kedd:
·         lebbencsleves
·         paradicsomos káposzta, fasírt

Szerda:
·         saláta leves

Csütörtök:
·         karalábéleves
·         egyben sült sertéshús (előző nap olajos pácba rakni, fűszerezni), paradicsom saláta, krumpli sülve/főve/pürésítve ízlés szerint épp mihez van kedvünk
Péntek:
·         savanyú krumplileves
·         tarhonyás hús, ubisali

Szombat:
·         gyümölcsleves
·         lecsós tarjaszelet, sült krumpli
Vasárnap:
·         zöldségleves grízgaluskával
·         rakott karfiol



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése