2012. június 30., szombat

Hőőőség....már megint

Úgy adódott,hogy ma vendégeink voltak. Már tegnap előkészítettem amit lehetett, így a meggylevest, ami ilyenkor hidegen jó megfőztem, lehűtöttem és beraktam a hűtőbe. A nosalty-n találtam egy jónak tűnő receptet, részeges csirke. Jó is lett. Már tegnap besóztam (csak mértékkel) és borsoztam a csirkecombokat meg egy csirkemellet, és betekertem őket egy-egy szelet baconbe. Szorosan egymás mellé raktam őket egy kerámiatepsibe, kevés olajat öntöttem ra, lefóliáztam és mehetett be a hűtőbe. Ma csak annyi dolgom volt,hogy kivettem a hűtőből, öntöttem alája másfél deci bort, eredetileg fehéret írt, de nekem csak rozé volt, így azt használtam.  Jó egy órát volt a 220 fokos sütőben a cucc lefóliázva, aztán kivettem, és belekevertem a kicsi liszttel elkevert tejfölt és kb. 10 percre visszatoltam a sütőbe fólia nélkül. Petrezselymes krumplit és rizst készítettem hozzá.
A gyerekek nem szeretik a meggylevest, így nekik a pecsenyecsirke comb jóvoltából készítettem egy kis húslevest. Imádták mindketten.
Az meg,hogy Balus hogy szereti a petrezselymes krumplit, az csúcs :). Követeli magának mindenki tányérjából :), és képes hozzá megenni egy egész alsó combot. Jó az étvágya, még ebben a melegben is.
Sütit nem sütöttem, Andris hozott egy fincsi feketeerdő tortát az albertfalvi auchan-ból. Tisztára rá vagyunk kattanva, annyira  finom. Múlt héten is bevállaltunk egyet, igaz csak a 8 szeletes kis tortát, de nagyon fincsi volt :).
A hőség miatt többször pancsoltattam a gyerekeket a kádban, Balus háromszor volt a vízben, Nóri kétszer.

A végére pedig jöjjön a menüajánló, amiket a héten terveztem főzni. Többé-kevésbé el is készültek, igaz volt, amikor nem kellett főznöm, mert maradt előző napról.


Hétfő:

·         gombakrém leves

·         rántott cukkini, rántott gomba, rizs, tartár



Kedd:

·         rizsleves

·         sült oldalas, zöldborsó főzelék



Szerda:

·         gyümölcsleves

·         paprikás krumpli



Csütörtök:

·         tejfölös zöldbab leves

·         kukoricás csirkemell, rizs



Péntek:  

·         tojásleves

·         lucskos káposzta helyett készült a gombás-baconos sajtszószos tészta 



Szombat:

·         meggyleves

·         részeges csirke  ,petrezselymes krumpli


Vasárnap:

·         tökfőzelék ,rántott csirkemell

2012. június 29., péntek

Pénteki gyors ebéd

gÚgy alakult, hogy holnap vendégeink lesznek. Ma el kellett intéznem némi anyagbeszerzést, ebédre nem sok időm maradt. Volt a hűtőben egy kis ez meg az, így lett baconos-gombás sajtszószos tészta.


Baconos-gombás sajtszószos tészta




Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg baconszalonna
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • bors
A spagettit megfőzzük, közben ekészítjük a ragut.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, megpirítjuk. A gombát szintén megtisztítjuk, apróra vágjuk, a megpirult hagymához adjuk, kicsit megsózzuk, borsozzuk. A bacont is apróra vágjuk és a hagymás gombához tesszük, megpirítjuk. Közben a lisztet elkeverjük a tejjel, és a tejföllel, belenyomjuk a fokhagymát; a sajtot lereszeljük. A tejfölös keverékkel felöntjük a ragut, beleszórjuk a reszelt sajtot, jól kiforraljuk, végül beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A kifőtt tésztát belekavarjuk a raguba, hagyjuk állni benne kb. 10 percet, és tálaljuk.

2012. június 21., csütörtök

Csajok művei

Kicsit megkésve, de törve nem, ismét itt. A hanyagolás oka, hogy a totális adatvesztés után kicsit átbogarásztam a blogot, és elkezdtem feltöltögetni a receptjeim javát, az arra érdemeseket a nosalty-ra. Nos, ez kissé időigényes meló. Persze a konyha nem zárt be, folyik a főzőcske a júniusi kánikula ellenére is. Normál esetben ilyenkor átlag 26 fokosak a napok, de most sikerült vagy 10 fokkal túlszárnyalni. Már vagy egy hete tart ez az állapot, és még örülhetünk neki vagy 2-3 napot. Bár talán tőlünk már csak az áramszolgáltatók örvendeznek jobban, tőlük meg a klímaszerelők. Na, nálunk is mikor tojjon be a klíma? Hát most....persze nyáron amúgy se lehet klímást 1-2 napon belül levadászni, de ha ilyen dögmeleg van, akkor meg pláne nem....

A következő finomság a múlt héten készült. Simán túróval is finom, az ok, amiért áfonya mászott a túróra elég prózai: ki akarom üríteni a fagyasztóból a tavalyi gyümiket...Az ötlet a legutóbbi Nők Lapja Konyhából van.
Kelt tészta, szóval nem is biztos hogy ilyen kánikulában bejön. Viszont a kelesztés nem okoz gondot, jó meleg van a tésztára. A sütéshez meg talán egy nyári konyha dukál... 

Túrós-áfonyás batyu




Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg zsír vagy vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 mk. só
  • egy kis maréknyi mazsola (elhagyható)
  • a kenéshez 1 felvert tojás
  •  
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek. gríz (túrója válogatja)
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  •  
  • Az áfonya:
  • kb. 3 marék áfonya
  • ízlés szerint cukor
  • kb.2-3 tk. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
A tészta hozzávalóit dagasztógépbe rakjuk és várjuk, hogy elkészüljön. Ennek hiányában kézi dagsztást alkalmazunk, és egy 1 óra kelesztést.
Közben elkészítjük a túrótölteléket. Én az ilyen töltött buktafélékhez a fél kilós zacskós kiszerelésű túrót szoktam venni, azok talán kevésbé vizesek. Tálba öntöm, villával áttöröm (krumplinyomón is át lehet nyomni), hozzáadom a cukrot, reszelt citromhéjat, és a tojást. Jól összekeverem, a végén adom hozzá a grízt (nem kell sok, mert akkor meg kemény lesz a töltelékünk.
Eztán az áfonyát megcukrozom, óvatosan összekeverem vele, hogy ne törjenek a szemek. Mikor kicsi levet enged akkor mehet bele a pudingpor (ez kvázi lékötőként működik, lehet helyette keményítőt is használni).
A tésztát kinyújtom kb.fél ujjnyi vastagra, és négyzeteket vágni igyekszem. Középre mehet egy jó adag túró, és rája pár szem áfonya, gyorsan összefogjuk a szemben lévő csücsköket és határozottan összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét.
Sütőpapíros tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz, és kb. 15-20 percig még  kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra; a buktákat lekenjük a felvert tojással és kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük.


Mindjárt vége az ovinak, ennek apropóján hazakerültek az utóbbi fél év termései. Kiválogattam, és hogy valamilyen formában megmaradjanak le is fotóztam őket. Íme a java.

Ez itt én lennék, ez az egyik kedvencem :). Anyák napi...Egyesek szerint a szempillám a mű csúcsa :)




Tányér (mi más?kis gasztrósok)


 Maci álarc (írtó csini)
 Één kék hajjal

Végül itt a nincs ötleted? szekció jelentkezik a menüajánalattal. Avagy mi fő a héten minálunk?
Heti menü

Hétfő:
·         lencseleves virslivel
·         grízes tészta, lekvár ,porcukor
Kedd:
·         lebbencsleves
·         paradicsomos káposzta, fasírt

Szerda:
·         saláta leves

Csütörtök:
·         karalábéleves
·         egyben sült sertéshús (előző nap olajos pácba rakni, fűszerezni), paradicsom saláta, krumpli sülve/főve/pürésítve ízlés szerint épp mihez van kedvünk
Péntek:
·         savanyú krumplileves
·         tarhonyás hús, ubisali

Szombat:
·         gyümölcsleves
·         lecsós tarjaszelet, sült krumpli
Vasárnap:
·         zöldségleves grízgaluskával
·         rakott karfiol



2012. június 12., kedd

Rakott holmi ebédre

Itt a zöldség szezon! Mit is készítsünk darált húsból? Tegnap vettem egy Nők Lapja Konyhát, onnan az ötlet.

Rakott cukkini mediterrán stílusban


Hozzávalók:
  • 3-4 közepes cukkini
  • 45 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű paradicsom
  • 1 nagy tejföl (450 g-os)
  • 10 dkg krémfehér sajt vagy feta
  • 1 tasakos rizs (12,5 dkg)
  • olaj
  • bors
  • kakukkfű
  • cukor
A cukkinit meghámozom, kb. fél centis karikákra vágomm, besózom és kb. negyed órát hagyom állni, hogy a levét kiengedje.
Közben megfőzöm a rizst a dobozon leírtak szerint.
Olajon megpirítom a cukkinit ,borsozom. A cél,hogy a levét kiengedje és megpuhuljon.
A hagymát felkockázom, olajon megpirítom, hozzáadok 2 gerezd zúzott fokhagymát, a darált húst. A husit fehéredésig pirítom. A paradicsomokat meghámozom, apróra vágom s mikor a hús kifehéredett hozzáadom. Sózom, ételízesítővel és egy csipet kakukkfűvel ízesítem és fedő alatt puhára párolom. Ha szükséges a paradicsom miatt kevés cukrot is adunk hozzá.
A krémfehér sajtot összenyomkodom villával egy tálkában, hozzzáadom a tejfölt, és alaposan összekeverem. Kóstoljuk meg, hátha sózni kell.
Mikor mindent előkészítettünk, jöhet a rétegezés. Egy tűzálló tál aljára lerakom a cukkinikarikák felét. Erre jön a rizs fele, majd a húsos ragu, amit meglocsolunk a fetás tejföllel. Erre a maradék rizs jön, végül a cukkini, amit a tejföllel behúzunk.
180 -200 fokos sütőben 30 perc alatt átsütjük.