Vannak ételek, amikről azt gondoltam, hogy na, én aztán soha nem fogok olyat készíteni. Aztán mégis....kelt tészta, kenyér, töltött káposzta, és most ,karácsonykor beütött a krach: BEJGLIIIIII..... Tudni illik, hogy eddig minden évben anyósom sütötte, megvolt a forgatókönyv, hogy ő készíti a töltött káposztát meg a bejglit. Aztán tavaly már én készítettem a töltött káposztát. Idén pedig anyósom betegsége miatt várható volt, hogy 1.: vagy nem lesz bejgli, és helyette zserbó lesz, 2.: nekem kell bejglit sütni. Ismét tudni illik, hogy anyósom elég profi bejgliben.....
Miután szombaton, 21-én vendégek voltak, plusz a fát szereztük be, 22-én délben álltam neki a töltött káposztának, majd pedig délután 4-re megszületett a döntés, hogy akkor bejgli nélkül nem karácsony a karácsony....és ekkor pánikszerű receptkeresés következett....az eredmény:
Bejgli omlós tésztából
(4 rúd lesz belőle, 3 diós és 1 mákos)
- 60 dkg liszt (BL 55 )
- 2 púpozott ek kenyérliszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg zsír
- 3 ek porcukor
- 1 csipet só
- 3 dkg élesztő
- 200 g tejföl (20 %-os)
- 3 db tojássárga
- 1 db tojás (felvert, a rudak kenéséhez)
Töltelék:
Diós töltelék:
- 35 dkg dió, amit előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítunk
- 20-25 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 szem őszibarack befőtt felkockázva (avagy kb. 8 dkg mazsola, ami nekem hoppá, épp elfogyott)
- 3-4 ek. rum
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- A hűtőből kivett, hideg tejföl felébe belekeverünk egy púpozott teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elverjük benne. A másik felét félretesszük.
- A két fajta lisztet egy tálban összekeverjük a maradék porcukorral, a csipetnyi sóval, majd alaposan elmorzsoljuk benne a vajat és a sertészsírt. Ezek után hozzáadjuk a tojások sárgáját, valamint a tejföllel elkevert élesztőt, illetve azt is, amit korábban félretettünk. Elkezdjük összegyúrni ,ha esetleg nem állna össze, akkor kevés tejfölt még adjunk hozzá, amíg könnyen gyúrható, nyújtható tésztát nem kapunk.
- Az így meggyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, folpack-ba csomagoljuk, és minimum 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a 20 dkg kristálycukorral és a 8 dkg mazsolával vagy barack kockákkal egy tálba öntjük. Ráreszeljük az egyik citrom héját, beleszórjuk a fahéjat majd leöntjük a forró tejjel,beleöntjük a rumot és jól átkeverjük. Folpack-fóliával letakarjuk, és félretesszük.
- A darált mákot is egy tálba öntjük, hozzámérjük a kristálycukrot, és belereszeljük a másik citrom héját, majd jöhet hozzá a forró tej. Folpack-fóliával ezt is letakarjuk, és félretesszük.
- A hűtőszekrényben várakozó tésztagombócokat egyenként vesszük elő - különben a felhasznált tészták megkelnének - és kb. 22x27 cm-es téglalappá nyújtjuk őket. Nem kell alálisztezni, mert a tészta egyáltalán nem ragad, ám célszerű nyújtás közben többször felemelgetni a tésztát, megelőzendő, hogy leragadjon.
- A kinyújtott tésztára rákenjük a diós töltelék harmadát, a két szélét kicsit behajtjuk, majd nem túl szorosan föltekerjük. Egy „gáz tepsibe” sütőpapírt vágunk, hogy a szélei túlérjenek a tepsin, és belefektetjük az elkészült bejglit. Hideg, de száraz helyre tesszük addig, amíg a másik 3 rudat is egyenként elkészítjük - különben erőteljes kelésnek indulna az élesztőtől.
- Amikor mind a 4 rúd a tepsiben van, mindegyiket alaposan átkenjük a fölvert tojással, és tovább pihentetjük hideg helyen őket mindaddig, amíg a tojásréteg teljesen rászárad. Ezután még egyszer átkenjük a tojással a rudakat, és egészen addig hagyjuk a hidegben őket, ameddig a tojásréteg megrepedezik – ettől lesz szép „márványos” a tetejük. Akár másnap reggelig is várhatunk a sütéssel. De nekem nem volt ennyi időm, így 1,5 órát pihentek még a hidegen.
- 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10 perc, majd 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még 20-25 percig sütjük.
- A tepsiben hagyjuk a megsült rudakat másnapig, ekkor egyenként folpack-fóliába csomagaljuk őket, és hűvös helyen akár 2-3 hétig is elállnak.
Nekem kicsit megrepedt az oldala, dehát majd idővel talán megoldom ezt a problémát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése