2013. december 27., péntek

Karácsony


Vannak ételek, amikről azt gondoltam, hogy na, én aztán soha nem fogok olyat készíteni. Aztán mégis....kelt tészta, kenyér, töltött káposzta, és most ,karácsonykor beütött a krach: BEJGLIIIIII..... Tudni illik, hogy eddig minden évben anyósom sütötte, megvolt a forgatókönyv, hogy ő készíti a töltött káposztát meg a bejglit. Aztán tavaly már én készítettem a töltött káposztát. Idén pedig anyósom betegsége miatt várható volt, hogy 1.: vagy nem lesz bejgli, és helyette  zserbó lesz, 2.: nekem kell bejglit sütni. Ismét tudni illik, hogy anyósom elég profi bejgliben.....
Miután szombaton, 21-én vendégek voltak, plusz a fát szereztük be, 22-én délben álltam neki a töltött káposztának, majd pedig délután 4-re megszületett a döntés, hogy akkor bejgli nélkül nem karácsony a karácsony....és ekkor pánikszerű receptkeresés következett....az eredmény:

Bejgli omlós tésztából

(4 rúd lesz belőle, 3 diós és 1 mákos)

  • 60 dkg liszt (BL 55 )
  • 2 púpozott ek kenyérliszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg zsír
  • 3 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 200 g tejföl (20 %-os)
  • 3 db tojássárga
  • 1 db tojás (felvert, a rudak kenéséhez)

Töltelék:

Diós töltelék:
  • 35 dkg dió, amit előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítunk
  • 20-25 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 szem őszibarack befőtt felkockázva (avagy kb. 8 dkg mazsola, ami nekem hoppá, épp elfogyott)
  • 3-4 ek. rum
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
Mákos töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  1. A hűtőből kivett, hideg tejföl felébe belekeverünk egy   púpozott teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elverjük benne. A másik felét félretesszük.
  2. A két fajta lisztet egy tálban összekeverjük a maradék porcukorral, a csipetnyi sóval, majd alaposan elmorzsoljuk benne a vajat és a sertészsírt. Ezek után hozzáadjuk a tojások sárgáját, valamint a tejföllel elkevert élesztőt, illetve azt is, amit korábban félretettünk. Elkezdjük összegyúrni ,ha esetleg  nem állna össze, akkor kevés tejfölt még adjunk hozzá, amíg könnyen gyúrható, nyújtható tésztát nem kapunk.
  3. Az így meggyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, folpack-ba csomagoljuk, és minimum 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a 20 dkg kristálycukorral és a 8 dkg mazsolával vagy barack kockákkal egy tálba öntjük. Ráreszeljük az egyik citrom héját, beleszórjuk a fahéjat majd leöntjük a forró tejjel,beleöntjük a rumot és jól átkeverjük. Folpack-fóliával letakarjuk, és félretesszük.
  5. A darált mákot is egy tálba öntjük, hozzámérjük a  kristálycukrot,  és belereszeljük a másik citrom héját, majd jöhet hozzá a forró tej. Folpack-fóliával ezt is letakarjuk, és félretesszük.
  6. A hűtőszekrényben várakozó tésztagombócokat egyenként vesszük elő - különben a felhasznált tészták megkelnének - és kb. 22x27 cm-es téglalappá nyújtjuk őket. Nem kell alálisztezni, mert a tészta egyáltalán nem ragad, ám célszerű nyújtás közben többször felemelgetni a tésztát, megelőzendő, hogy leragadjon.
  7. A kinyújtott tésztára rákenjük a diós töltelék harmadát, a két szélét kicsit  behajtjuk, majd nem túl szorosan föltekerjük. Egy „gáz tepsibe” sütőpapírt vágunk, hogy a szélei túlérjenek a tepsin, és belefektetjük az elkészült bejglit. Hideg, de száraz helyre tesszük addig, amíg a másik 3 rudat is egyenként elkészítjük - különben erőteljes kelésnek indulna az élesztőtől. 
  8. Amikor mind a 4 rúd a tepsiben van, mindegyiket alaposan átkenjük a fölvert tojással, és tovább pihentetjük hideg helyen őket mindaddig, amíg a tojásréteg teljesen rászárad. Ezután még egyszer átkenjük a tojással a rudakat, és egészen addig hagyjuk a hidegben őket, ameddig a tojásréteg megrepedezik – ettől lesz szép „márványos” a tetejük. Akár másnap reggelig is várhatunk a sütéssel. De nekem nem volt ennyi időm, így 1,5 órát pihentek még a hidegen.
  9. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10 perc, majd 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még 20-25 percig sütjük.                                                                                                                                                                   
  10. A tepsiben hagyjuk a megsült rudakat másnapigekkor egyenként folpack-fóliába csomagaljuk őket, és hűvös helyen akár 2-3 hétig is elállnak.


Nekem kicsit megrepedt az oldala, dehát majd idővel talán megoldom ezt a problémát is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése