2013. december 7., szombat

Mikulásvárás

A mi ovink csúcs. Ez kétségtelen. Csúcs az összes óvónéni, dadus, és a csoportok is, sőt, a mi Zsuzskánk, a gyógypedagógiai asszisztensünk is csúcs, no meg az ötletei, azok is mind :)
Történt, hogy a mi Zsuzskánk szuper programot ötlött ki Mikulás előtt a legapróbbaknak és anyukájuknak: Mikulásváró tortasütögetés. Kicsit nehezen indult, mondhatni családiasan voltunk, de a hangulat annál jobban alakult.
Gyorsan kellett dolgozni, így a külcsin lehet,hogy annyira nem meggyőző, de az íz annál jobb. Aggódtam is kicsit, hogy le ne folyjon a krém a langyos sütiről. A sütik tetején lévő dekor nem az én művem - sajnos én ilyet nem tudok....de nagyon szuperek, marcipánból és fondant-ból készültek szuper ügyes  anyukák kezei által.

Mikulásváró almás

(22*32 cm-es tepsihez)


Tepsi kikenéséhez:
  • ·         3 dkg margarin
  • ·         zsemlemorzsa

Almás rész:
  • ·         1 kg alma
  • ·         2 ek cukor
  • ·         1 mk. őrölt fahéj

Tészta
  • ·         6 tojás
  • ·         6 ek cukor
  • ·         6 ek liszt
  • ·         1 ek kakaó
  • ·         ½ cs. sütöpor

Krém:
  • ·         1 cs vaníliás pudingpor
  • ·         3 dl tej
  • ·         20 dkg cukor
  • ·         20 dkg margarin

Tetejére:
  • csoki/tortadara/drazsé stb....

A hámozott almát 1 cm-es szeletekre vágjuk, a tepsit kikenjük margarinnal (oldalt is), meghintjük zsemlemorzsával és erre tesszük az almaszeleteket, megszórjuk fahéjas cukorral.
A tojássárgákat a fele cukorral kikeverjük, a tojásfehérjét a másik fele cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a tojássárgákhoz keverjük, majd a habot összekeverjük vele. A tészta 2/3-ad részét az almára öntjük. A maradékhoz adjuk a kakaóport, elkeverjük, és a sárga tészta tetejére öntjük. Egy villával megkeverjük, ettől márványos lesz. 
 170 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha megsült cukrozott deszkára tesszük , az almás rész legyen felül, és meghűtjük. A pudingot elkészítjük, a margarint a cukorral kikeverjük és a kihűlt krémhez tesszük. A tésztát megkenjük a krémmel, csokit teszünk a tetejére.

 Készült még gyümölcskenyér is ,aminek a receptjét sajnos még nem tudom, de várom türelemmel. a Gyerekek szórták a tésztába az aszalt finomságokat, majd ők dekorálták drazséval a tetejét.


1 megjegyzés:

  1. Köszönjük Olgi <3 De jó ötleteket csakis ilyen aranyos és jó fej anyukákkal lehet megvalósítani <3 Remek volt a nap, a sütik pedig isteniek :-D A receptekek is köszönjük :-)

    VálaszTörlés