2011. március 22., kedd

Az előző bejegyzés margójára

A tegnapi bejegyzésben leveles tésztából készült finomság leírását adtam meg. A bejegyzéseim általában gyorsan elkészülő művek, hiszen 2 gyerkőc meg egy jókora háztartás mellett nem mindig lehet szaporítani a szót. Azonban ma reggel eszembe jutott még pár ötlet a vajas leveles tésztáról. Hála a korszerű élelmiszer iparnak, ezt az amúgy házilag nehezen készíthető tésztát konyhakészen megkaphatjuk a boltban. Szóval, sokoldalúan felhasználható, olcsó, könnyen kezelhető, nem kell gyúrni, dagasztani, csak kiveszem a felengedett tésztát a zacskóból és már nyújtható, tölthető, vagy akár töltés nélkül is használható.

Csak a legegyszerűbb dolgot veszem, mondjuk leveles sajtos stangli. Nyújtás, darabolás, megkenni tojással, s rászórni az ízlés szerinti reszelt sajtot (akár egyszerű trappista, akár füstölt sajt.

Készíthetjük édesen, gyümölcsös töltelékekkel: almával, meggyel, szilvával (ha gyümölcsökkel dolgozunk, és nincsen megpárolva, mint pl. a meggy esetében, akkor valamilyen lékötő anyagot kell használnunk pl. grízt, különben csúnyán elázik a tészta, kifolyik a lé, és megég,ami nemcsak nem finom,de csúnya is).

Finom pudingosan is, vaníliás, csokis stb.

A pudingosat variálhatjuk gyümölcsökkel, pl. vaníliás-szilvás, almás.

Vendégváró falatkákat is készíthetünk, pl. lekárral, túróval töltöttet.

Aztán ott vannak a sós variációk. Én nagyon kedvelem a májasat, de a darált húsos változat sem rossz vagy a füstölt sonkás. Ha épp csak párizsi van kéznél? Na és? Abból is finom tölteléket készíthetünk.Vagy a sajtkrémes, amit szintén sikeres falatkás változatban is.
Szóval, a leveles tészta felhasználásnak csak a fantáziánk szab határt.

Meglephetjük a családot egy hétvégi reggelen az általunk frissen készített péksüteménnyel, amelynek garantáltan nagyobb sikere lesz, mint a boltinak. Egy kis előző napi előkészülettel könnyítünk, a tölteléket elkészítjük előre, a tésztát pedig a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe, ami reggelre szépen felenged. A mi dolgunk csak annyi, hogy kinyújtsuk, összeállítsuk, megsüssük, és besöpörjük a család dícséretét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése