2011. március 21., hétfő

Mintha otthon sütötte volna...Hmmm, süsse otthon!

Tegnap a lidl-ben akciósan adtak egyfajta péksütit, amiből hoztak a kislányomék.  A pudingos-almás párna volt az, ami nagyon ízlett Nórinak. Gondoltam, akkor ma sütök egy adagot házilag. Lássuk! Kb. 1 óra alatt megvan, mindössze a leveles tésztát kellett kivennem előtte  2 órával. Ekkor érdemes a tölteléket is elkészíteni, hogy kihűljön rendesen.

Almás-pudingos párna házilag

Hozzávalók:
  • 1 csomag 500 g-os vajas leveles tészta
  • 1 cs. főzős vaníliás pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • kb. 80 dkg alma
  • 2 ek. cukor
  • fél citrom leve
  • őrölt fehéj és szegfűszeg egész ízlés szerint
  • 1 tojás
A töltelék elkészítésével kezdek. Az almákat meghámozom, kockázom. Magas falú serpenyőben vagy lábasban 2 ek. cukrot halványra karamellizálok, és rádobom az almát. Ha nem enged elég levet az alma és szükséges,akkor fél deci vizet is öntök rá. Ízesítem őrölt fahéjjal, és szegfűszeggel és puhára párolom. Mikor kész, hozzácsavarom fél citrom levét s botmixerrel pépesítem, vagy ha nem akarunk zajongani, akkor krumplinyomóval összenyomom. Ínyencek még ekkor is szórhatnak bele fahéjat. No, ha van egy ügyes kuktakisasszony a közelben, akkor rábízzuk a pudingpor kikeverését. A főzést már nem, az veszélyes üzem! Szóval, ha kihűltek a hozzávalók, akkor begyújtjuk a sütőt 200 fokra, s míg előmelegszik, addig összerakjuk a sütit. A felengedett vajas leveles tésztát kb. késél vastagságúra nyújtjuk. Téglalapokat  vágunk, melyek mérete 9x11 cm -es legyen. A felvert tojással bekenjük a téglalap szélét. A téglalapot szemre megfelezzük és a jobb oldali félre, a tojásos kereten belül rakukunk a pudingból, majd rá az almapépből. Bátran halmozzunk a töltelékből, mert kicsit töppedni fog a sütés során. A bal oldali felen, szintén a tojásos kereten belül, ejtünk 3 vagy 4 metszést a késsel, hogy a gőz távozni tudjon majd.


A tojás a téglalapunk szélén kvázi ragasztóként működik. A bal oldali felet ráhajtjuk a jobb oldalira, és a széleket lenyomkodjuk.  Tepsire tesszük a sütit, és megkenjük tojással. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük, közben élvezzük a finom fahéjas alma illatot.
Végül porcukorral meghintjük, tejcsivel kínáljuk. Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése