2011. december 26., hétfő

December, betegség, oltás

Ami biztos, hogy 1. ebben a hónapban nem fogok olvasottsági csúcsokat dönteni; 2. sokat tanultam a hörghurutról; 3. jövőre nem fogok ennyi sütit sütni karácsonyra.

Hogy miért is nem irogattam ebben a hónapban és miért nem fogok olvasottsági csúcsokat döntögetni? Mert a hörghurutot tanulmányoztam live, illetve azt gyakorlatoztam, hogyan szabaduljunk meg tőle, miután egy hét hörgőtágító szirup szedése és egy 5 napos antibiotikum kúra után gyógyultnak tűnt Balu, két napra rá csúnyán köhögni kezdett megint, nehezen vette a levegőt, sípolt a tüdeje. Le a rendelőbe, a doktornénink aznap pont szabin volt, helyettes doktornéni írt fel befújós gyógyszert,  amivel aznap 2 óránként kellett fújni, ellátott tanácsokkal, hogyan használjuk maszk hiányában a befújós gyógyit (pár perc kreativ szakkör keretében meg is alkottam a házimaszkot, hát nem épp tejfölös dobozból, hanem fürdetőkrémesből). Ezen kívül megtudtam, hogy a hörghurut nem szereti a meleget, a száraz levegőt ( a meleg párásat sem) beszűkülnek a légutak, és befulladhat a gyerek. Szóval jött a hidegpárásító, a  szoba lehűtése (helyettes doktornő szerint inkább legyen sapiban a gyerek, de ne legyen meleg. Én 18 fokig hagytam hűlni a szobát, de általában 20 foknál nem volt hűvösebb.), a fürdés nagyon hamar való letudása és sok-sok levegőzés a hidegben. Hihetetlen, de a hidegben való levegőzés csodákra képes.
Másnap visszamentünk saját doktornőhöz, dg. durva hörghurut. Kilátásba helyezve a Madarász utcai gyerekkórház, hogy a letapadt trutyit feloldják kórházi módszerekkel (kezelési idő kb. 1 hét. jááájjjj, normál körülmények közt is jááájjj, de karácsony előtt...jáááájjjjj). Minden esetre fújós gyógyi 4x2 fújás naponta. Ha befullad a kisfiú, akkor irány a kórház. Ha nem, akkor szombaton, mikor ügyel a Heim Pálban menjünk be, csináltassunk röntgent, nincs e tüdőgyulladása Balócának. Szerencsére  Balu állapota 2 nap alatt  is szépen javult. Izgultam nagyon, végre szombaton nekiindultunk a kórháznak. Pfff... elég rossz élményeim vannak a várakozásról ott. Most szerencsére 1 óra alatt végeztünk. Már az első vizsgálatnál, mikor a doktornő meghallgatta Balu tüdejét, kiderült,hogy tényleg sokat javult, már nem présel, nem sípol a tüdeje. Eztán jött a röntgen, amit egy másik doktornő értékelt ki. Kérdésemre azt mondta, hogy nincs tüdőgyulladás, csak "egy kis hörghurut".
Abban maradtunk a háziorvossal, hogy megy tovább a fújós gyógyi, és kedden találkozunk. Nos, addigra sokat javultunk, és a fújós gyógyi fokozatos csökkentése lett előrva, már szedhetünk köptetőt, hogy a letapadt trutyi feloldódjon, és jöhet a kevert orrcsepp, nehogy a fülére menjen Balunak a dolog. És persze ment az orrszívózás. Utóbb már mikor szóltam Balunak, hogy jöjjön orrot szívni, magátül jött oda hozzám, mászott fel a kanapéra, és dugta az orrát a csövecskéhez. Sőt, már Nórinak is hagyta, hogy leszívja az orrát. Sőt-sőt, már kicsit fújja is az orrát, bár ez még nem elég a teljes orrtakarításhoz. Apropó Nóri, ő meg elővigyázatosságból nem ment most az utolsó héten oviba,(előző héten beteg volt, de semmi komoly) nehogy hazahozzon valami nemkívánatos baci vagy vírus  vendéget. Szóval lassan, de biztosan gyógyulgatunk, elrendeltem a látogató stoppot, és mi se megyünk sehova amíg Balu teljesen meg nem gyógyult.

Nórika a héten megkapta az influenza elleni oltást. Az elsőt, mert ebben a korban kettő jár, a második 4 hét elteltével. Nem volt téma a szuri, tudta, hogy megyünk, tudta, hogy miért kapja, remekül viselkedett, egy hangja sem volt. Mindenki jól meglepődött. Baluka mindig nagy műsort csinál a vizsgálatokon, ahhoz voltak hozzászokva a rendelőben, Nórinak meg hangja sem volt. Lehetséges mellékhatások izom-, izületi fájdalom, láz stb. Szerencsére megúsztuk.

A héten ment a konyhában a készülődés a karácsonyra.  Kedden lekváros kiflicskéket készítettem, szerdán puha mézeskalács figurákat és a grízes mézes lapjait. Csütörtökön bejglit, azaz béglit készített anyósom. Nóri mondja a bejglit béglinek. Eleinte nem értettük mikor béglit emlegetett, gasztro anyu azt hitte, a bagelt értette félre a gyerek. De végül rájöttünk, hogy a bégli az a bejgli.

Receptek és bővebb karácsonyi dolgok a következő bejegyzésben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése