2011. december 28., szerda

Karácsonyi menü, herce-hurca hacacáré

Megkésve kicsit, de talán jövőre meg utána felhasználható karácsonyi bejegyzés következik.
Itthonülő anyuka lévén, leszámítva, hogy a december úgy telt el, hogy mindig beteg volt valamelyik gyerek, az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a kismamáknak marha sok idejük van. Ez persze nincs így...aki járt már ebben a cipőben, pontosan tudja. Szóval, jól be kell osztani az időt. Ezért nagyjából így alakult a karácsony (szenteste szombaton!) előtti hét beosztása.

Kedd: vaníliás kiflicskék előállítása dupla mennyiségű hozzávalókból, receptje itt található . Mikor kihűlt, dobozba tettem és eldugtam :-).
Szerda: puha mézes aprósütemény és a grízes mézes lapjainak elkészítése. Megjegyzem, hogy a figurás alakú puha mézest csak Nóri kedvéért készítettem el, azaz, hogy velem sütögethessen a kisasszony. Egyébként jól sikerült, fincsi lett. Dobozba raktam, másnap ettünk belőle, tényleg puha, ehető, de azóta a kutya se néz rá :-)

Puha mézes

  • 1 kg liszt
  • 2 dl olvasztott zsír
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl méz
  • 2 dl tej
  • 2 tk. szódabikarbóna (eredetileg szalakáli volt ideírva, de én azt nem használom)
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
Én, mivel nem a mennyiségre mentem most rá, csak fele mennyiséget készítettem.
Elkészítés: A tojást a cukorral és a tejjel - amibe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát - összekeverjük. A mézet meglangyosítjuk. A liszthez hozzákeverjük a mézeskalács fűszert, hozzáöntjük a langyos mézet, az olvasztott zsírt és a tojásos-tejes keveréket. Összegyúrjuk, és körülbelül 2 órán keresztül pihentetjük. Ezután kinyútjuk, pogácsaszaggatóval vagy más formával kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük és díszítjük dióval, mandulával, aszalt gyümölccsel.
Esetleg olvasztott csokival is díszíthetjük.

Csütörtökön a béglik készültek. Azaz a bejglik, csak a lányom szerint bégli, és asszem ez már így is marad.  Mivel ezt nem én készítem, fogalmam sincs hoy készül. Csak azt tudom róla mondani, hogy isteni omlós, 1 kg lisztből készült 4 rúd bégli, ehhez ment 25 dkg margarin és olyan 35 dkg zsír (a zsír fontos). A többit nem tudom :-).

Pénteken a töltött káposzta készült el, s mivel ezt sem én készítem, hanem anyósom, erről sem tudok mit mondani. Szintén pénteken készült, szenteste előtt a tiramisu. Én hagyományosan aszerint a recept szerint készítem, ami a mascarpone-s dobozon van. Lássuk! Merthogy a receptre vadásznom kellett, ugyanis az idén nem a szarvasi mascarpone-t vettem, hanem másmilyet. És azon nem volt recept :-) hehe.

Tiramisu

  • 40 dkg babapiskóta (nekem leginkább a spar-ban kapható despar márkájú vált be, pont 40 dkg van egy zacskóban, 10 dekánként csomagolva)
  • 50 dkg mascarpone
  • 6 tojás sárgája
  • 6 tojás fehérje
  • 6 ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl főzött feketekávé
  • 2 dl tej
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma ha gyerekek is esznek belőle (bár a nyers tojás miatt én akkor se javaslom, ha tuti csíramentes tojást használunk)
  • kakaópor (cukrozatlan)
A kávét összekeverjük a tejjel, ízesítjük a rummal vagy rumaromával. A tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük a cukor felével és az egyik vaníliás cukorral, és ha megvan, hozzáadjuk a mascarponet. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarpone-s masszához. A rummal ízesített tejeskávéba belemártjuk a babapiskótákat, egyesével, és ha több kávét szívna be, akkor kinyomjuk belőle a felesleget. Rétegezni kezdünk egy tálban (a legmutatósabb, ha átlátszó üvegedényt használunk), alulra egy sor mártogatott babapiskóta, aztón egy sor krém, amit megszórunk kakaóporral (nna, ettől lesz majd látványos kérem a látvány). Aztán előről kezdjük babapiskóta, krém, kakópor. A tetejét szintén krémmel és kakaószórással zárjuk. Folpakkal lezárjuk az edényt és hűtőbe tesszük egy napra. Vagy éjszakára.
Mikor Nóri meglátta az átlátszó edényben, azt kérdezte, hogy anyu, mondhatom azt rá, hogy, hogy gusztuszosz? Na, ettől nem is kell nagyobb dícséret :-).

Szombat, szenteste napja, azaz a karácsonyfa állításának napja. Apa útáljaaaaaa (mármint a fenyőfa befaragási részt). Régebben apa dolga volt még az ajándékok becsomagolása, de mivel már ez a sokadik (kb.10.?!) karácsonyunk, tudom, hogy a csomagolás már nem hiányzik neki, annyira el tudja tölteni az időt a fa befaragásával meg feldíszítésével, és mindig talál valami más fontos dolgot is, amit éppen akkor kell megcsinálni. Hiába no, fééérfiiii. De azért szeressünk :-) Szóval, ebédre az előző napi töltött kápi van. Vacsora (bár mineeek??a kutya se éhes má' ilyenkorra) pedig a szokásos: rántott pontyszeletek (mára egyetlen embernek van türelme piszkálni a szálkás jószágból vágott szeletet, ez pedig anyós), rántott hekk (sietős anyáknak, gyerekkel ajánlom, mert csak a gerince van), paprikás lisztbe forgatott hekk, krumplipüré (ilyenkor általában hagymás burgonyasalit készítek, majonézest, de most nem volt kedvem hozzá...)

Vacsi előtt ajándékbontogatás.



Vasárnap (karácsony első napja): aszalt szilvával töltött pulykamell tejszínes mártásban, burgonyafánk. A burgonyafánk hirtelen ötlettpl vezérelve készült. Már untam a krumplipürét, sült krumplit, rizst. A kroketthez meg nem volt kedvem nekiállni. Így előkaptam a jó öreg Horváthilonát, és abból kinéztem a receptet. És láss csodát!Tök jól sikerült! Maga az ebéd is. A férjem csak annyit mondott apunak az aznapi ebédről, hogy elvesz még egyszer. Lássuk csak akkor a leírást. Hátha valkit egy ilyen ebéd után vesznek el.

Aszalt szilvával töltött pulykamell tejszínes mártásban, burgonyafánkkal


Hozzávalók:
  • 1 kg pulykamell szép szeletekre vágva
  • 0,5 kg aszalt szilva
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • kevés liszt
  • 1 dl vörösbor (édes) vagy ha van, akkor forralt bor

Ha kemények a szilvaszemek, akkor 1-2 órára vörösborba vagy vízbe áztatjuk.A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, elhelyezzük rajta a szilvaszemeket, felgöngyöljük és megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A roládkákat lisztbe forgatjuk, és kevés olajon elősütjük. Kiszedjük az edényből a húst, és belerakjuk a vöröhagymát amit megfonnyasztunk. Visszatesszük a husit, felöntjük borral vagy forraltborral, beletesszük a maradék aszalt szilvát is. Pároljuk még kb. 20 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt is, forralunk rajta egyet, és kész.

Burgonyafánk
Hozzávalók:
  • 25 dkg héjában főtt, burgonyanyomón átnyomott burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • fél csésze langyos tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek olaj vagy egy csapott ek. zsír
Az élesztőt a langyos, 1 tk. cukrot tartalmazó tejben felfuttatjuk. Az átnyomott burgonyához adjuk a lisztet, az élesztőt, tojássárgát, sózzuk. Jól gyúrható, nyújtható tésztát készítünk belőle, (ha kell, akkor még adjunk hozzá langyos tejet) és a végén a zsiradékot is beledolgozzuk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Karácsony lévén én most a sütik kiszúrásához használt fenyőfa, hal és csillag alakú kiszúrókat haztnáltam. Szerintem a legjobb a halacska formájú lett :-) A nyújtódeszkán letakarva 1 órát hagyjuk kelni, majd forró olajban kisütjük. Ha ügyik vagyunk (sok olajban, jó hőfokon, nem túl sok fánkocsoka), akkor a fánkok maguktól is átfordulnak. Állítólag. Nekem volt egy pár darab ami tök jól felpúposodott, s épp megfordítani nem tudtam, mert mindig visszafordult :-)
Papírtörlőt terítettem egy nagy tálcára, arra szedtem ki a kész fánkokat. Isteni lett! Magában is finom!

Említettem a forralt bort. Nos, ez is olyasmi, amire azt mondom,mint a lecsóra, meg a töltött kápira:történetesen, ahány háziasszony, annyi féle. Meg épp milyen kedve van a háziasszonynak/háziembernek.

Mazsolás-áfonyás forraltbor


Hozzávalók:
  • egy üveg édes vörösbor (én merlot-t választottam)
  • 4 dl víz
  • 4 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8-10 szem szegfűbors
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 2 guriga egész fahéj (ha tördelt,nem őrölt állapotú a fahéj akkor 1 ek.)
  • 1 marék aszalt tőzegáfonya
  • 1 marék mazsola
A vizet feltesszük forrni a cukrokkal  a fűszerekkel és az aszalmányokkal. Forraljuk 5-6 percig. Ekkor hozzáöntjük a bort, felforraljuk az egész keveréket. Mikor felforrt,akkor kész. Forrón, melegen, hidegen fogyasztjuk. Ha nem fogy el forrón, akkor a fűszerektől szabadítsuk meg.


Hétfő (karácsony másnapja). Mikor ünnepek előtt  a hentesnél vásároltam, megtetszettek a kacscombok. Vettem is belőle, bár tudom, hogy ezen vékony bőrű példányok bőre sose lesz olyan fincsi ropogós, mint a tanyasi társaié. Balu gyógyulása miatt nem terveztünk menőkét, pluszban karácsony első napján Nóri belázasodott (Jézuska buta ajándéka?),így tutira be vagyunk zárva a két ünnep között is, nem megyünk és hozzánk se jönnek. Visszatérve két szóval Nórira, már negyedik napja ,hogy küzdünk a lázzal, úgy horkol a kiscsaj,mint valami medvebocs, ezért gondoltam, hogy ez nem a szerdán kapott szuri mellékhatása; a doktor néni megvizsgálta, és a mandulákon apró tüszőket látott. Megy hát az antibiotikum és társai...A vicc, hogy Balu gyógyulására tekintettel múlt héten nem engedtem oviba Nórit, nehogy hazahozzon valami újabb nyalánkságos bacit/vírust...Úgy látszik, nem kell ahhoz oviba menni,hogy benyaljunk valamit...Megint tanultunk...
Kis kitérő után lássuk a kacsát. Amilyen lendülettel megvettem, azzal a lendülettel nem gondoltam tovább a dolgot, és nem vettem káposztát párolt kápinak. Ennek fényében próbáltam valamit újítani, amellett, hogy maradtam a sült kacsa változatnál. Aztán találtam egy töltött kacsamell receptet. Innen újítottam be a tölteléket,amit nem a husiba töltöttem, hanem szufléformába.

Kacsacombok, mellette sült töltelékkel, krumplival

Hozzávalók:
  •  4 kacsacomb
  • 3 zsemle vagy kifli
  • 2 nagy alma
  • 2 marék aszalt szilva
  • 2 tojás
  • tej
  • 8-10 szem kisebb krumpli
  • 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve, pucolatlanul
  • majoranna
A kacsacombok bőrét  sütés előtt óvatosan bevagdaljuk úgy, hogy a husiba ne vágjunk bele, és megsózzuk. A combokat tepsibe tesszük bőrével lefelé, és öntünk alá kb. 3/4 csésze vizet, alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük magas hőmérsékleten, ekkor beleszórjuk a gerezdekre vágott fokghagymát, megfordítjuk a combokat és szórunk rá kevés majorannát.  210 fokon sütjük tovább, szintén letakarva. Kb. 30 perc után mellé tesszük a nagyobb gerezdekre vágott, hámozott krumplit (sózni nem kell!eléggé sós lesz az!), és egy egész, magházától megszabadított almát.
Töltelékes móka: A kifliket tejben megáztatjuk, szétmorzsoljuk. Hozzáadunk egy durvára reszelt almát, és az apróra vágott aszalt szilvát, tojásokat, sót. Összedolgozzuk és kikent szufléformákba kanalazzuk.Pihentetjük 30 percig, aztán mehet a sütőbe, kb. 15-20 perc alatt megsül.
Villával megszúrjuk a kacsacombokat, mikor puha, akkor  lejön a fólia, és megpirítjuk a husit.(a tepsi sütébe tételétől számítva kb. 80 perc) Kéész.

Mikor is jön a szilveszter??? :-) Addig itt egy kis kifestegetni való, egyik kedvenc blogomról: one princess for every day:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése