2012. november 18., vasárnap

A húsleves

Az utóbbi két hetet betegeskedve töltöttük. Balus kezdte, hörghuruttal,amit idejében elkaptunk és szépen, gyorsan meg is gyógyult. A tavalyi mizéria óta,amikor már majdnem azt gondoltunk átment tüdőgyulladásba eléggé parás vagyok ha köhög...Felszerelkeztem a fújós hörgőtágító gyógyszerrel, meg a szirupossal. Sőt, még a maszkos szerkezetet  is megvettem a fújós gyógyihoz,hogy ne a házi készítésű cuccot kelljen használni. Mostmár félelmetesen profi a felszerelés, reszkess hörghurut!

SZóval, Balu szépen kikecmergett, erre Nórika kapott torokgyulladást. Oké, akkor most Nóri marad itthon, és Balu jár a bölcsibe. Aha, Balu járt a bölcsibe 2 napot, s kedd este hányt. Reggelre meg a hasa ment. Szerencsére láza nem volt, dehát így maradt ő is itthon. Nórika is gyógyulgatott szépen, szerencsére ő is lázmentes és jó hangulatú volt.

Történt csütörtök este, hogy szinte mindenkinek egyszerre rossz lett a gyomra. Éjjel mindenkinél más tünetek jöttek. Volt aki hányt, volt aki a wc-re váltott bérletet. S volt aki mindkettő....
Pénteken kókadt voltam egész nap, de szerencsére ezen kívül semmi nem volt. Nekem. Nem így Nórinak, aki egész nap aludt, sőt este lázas is volt.
És aztán láss csodát, szombatra mintha mindent elfújtak volna. Sajnos Balusnak még mindig bejön egy-egy zavaró dolog a pelusba, és tejfélét még nem adhatok neki, mert tegnap is kihányta. Így ma még kímélő kímélő üzemmódban adtam elő. Húsleves volt, natur szelet pulykamellből, krumplipüré és párolt alma.
 
Húsleves grízgombóccal
 
Ez is ahány ház,annyi szokás. Nálam most így készült.
  • 2 egész csirkecomb
  • 3-4 sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • egy nagy zellerlevél
  • fél karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egy rózsa karfiol
  • fél zöldpaprika
  • fél paradicsom
  • 15-20 szem egész bors
A húst hideg vízben felteszem főzni. Mikor habja képződik, elkezdem leszedegetni. Ha felforrt, akkor lejjebb veszem, és folytatom a habszedést, míg már nem keletkezik rajta.
Ekkor beleteszem a zöldségeket a karfiol kivételével, sózom, és mérsékelt lángon főzöm tovább. Kb. 1,5 óra alatt kész.
Ezalatt elkészítem a grízgaluskát. Egy tojést felverek, sózom, majd kb 8-10 teáskanálnyi grízt teszek bele (a tojás nagyságától függően), annyit, hogy olyan sűrű legyen, mint amikor a pudingot levesszük a tűzről. Keverek még bele egy késhegynyi szódabikarbónát és minimum negyed órát hagyom állni. Eztán teáskanál segítségével forrában lévő sós vízbe szaggatom.
 
A levest leszűröm, finomra vágott petrezselymet teszek bele.  A zöldségeket és a húst külön tálalom.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése