2012. november 23., péntek

Burgonyás-krumplis....

Mivel Balu még mindig nem tökéletesen jött helyre, bepróbálkoztam a burgonyakrém levessel.
Egyszerű, gyors és ha a tejfölt kihagyjuk akkor már babáknak is adható egész 8 hónapos kortól.

Burgonyakrém leves

  • 30 dkg burgonya
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • olaj
  • köménymag
  • egy zellerlevél
  • 2-3 szál petrezselyemzöld
  • 1 dl tejföl
  • 3-4 szál snidling
A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. A burgonyát és a répát meghámozzuk, felkockázzuk, és a hagymára tesszük. Pár percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köményt teszünk rá és vegetát. Felengedjük 1 l vízzel, beledobjuk a zeller- és a petrezselyemlevelet. Felforraljuk, puhára főzzük a zöldségeket. Az egészet turmixgépbe szedjük, hozzáadjuk a tejfölt és a snidlingszálakat. Összeturmixoljuk és kész is van.
Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel.
Ha babának adjuk és még nem kap tejtermékat akkor a tejfölt hagyjuk ki.



Ma pedig egyszerűt akartam főzni, és hogy a főtt krumpli se maradjon ki....


Tojáspörkölt

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél zöldpaprika
  • fél paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • köménymag
  • pirospaprika
  • ételízesítő
A tojásokat keményre főzzük. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk kevés köménymaggal. Öntünk hozzá kevés vizet, és puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát. Mikor puha a zöldpaprika, akkor teszünk rá 2-3 mk. pirospaprikát.  Felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és pr percig forraljuk. Ha nem szeretjük, hogy darabkák vannak benne, akkor botmixerrel simára mixeljük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kicsi vízzel hígítjuk és  a pörköltalapba rakjuk. Felforraljuk, és a hasábokra vágott tojásokkal még egyet rottyantunk rajta.
Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése