2012. november 24., szombat

Takácsok kedvencei


Nórika mai kívánsága a gombakrém leves volt. Ugyanúgy készítem, mint a rendes gombalevest, csak épp a tészta marad ki belőle, és pici liszt kerül bele.

Gombakrém leves



Hozzávalók:

  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • kevés fehérrépa
  • petrezselyemzöld
  • 1,5 ek. liszt
  • 1 l víz
  • 1 dl tejföl
  • 1 mk. pirospaprika
  • csipet kakukkfű
  • bors
  • vegeta
A vöröshagymát megpucolom, kockára vágom, kevés olajon megpirítom. A gombát megtisztítom, feldarabolom, a répákat szintén, és a megpirított hagymára dobom. Pár percig együtt pirítom, sózom, borsozom, csipet kakukkfüvet teszek rá. Még pár perc pirítás, aztán jöhet a liszt és a pirospaprika, s az egészet felengedem 1 l vízzel. Vegetát és sót teszek még bele. Felforralom, majd mérsékelt lángon kb. 25 perc alatt készre főzöm. Mehet az egész a turmixgépbe a tejföl és a petrezselyemzöld kíséretében. Ha szükséges még a utánasózzuk. Levesbetétnek levesgyöngyöt szoktam hozzá adni.
 
 
 
 
Emberfeletti munkával kiszedtem Andrisból, hogy mit enne szívesen a hétvégén. A választása az oldalasra esett. Jó, mondom, még van egy darab vöröskáposztám azt elkészítem hozzá párolt káposztának de persze az a kis darab nem elég, így vennem kellett még egy kis fejet,amiből szintén  maradt egy darab.
Hát, szóval az oldalas az a husi, amit nekem tepsiben sütve még soha az életben nem sikerült puhára elkészítenem....így hát kb. negyedik elszúrt husi után taktikát váltottam.
 
Sült oldalas burgonyával sajátosan elkészítve, és párolt lilakáposzta hagyományosan
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1,5 kg oldalas, lehetőleg nem 10 cm keskenyre elszabva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • egész kömény
  • 1 kg burgonya
A párolt káposztához:
     
  • kb. 80 dkg lilakáposzta
  • 10 dkg zsír
  • kb. 4 ek. cukor
  • 1,5 mk. őrölt kömény
  • késhegynyi őrölt bors
  • ecet
  • 1 fej vöröshagyma
Először a káposztát készítjük elő. Vékonyan felszeljük, besózzuk és állni hagyjuk kb. 1 órát.
 
 Eztán egy fej vöröshagymát apróra vágunk, és zsíron megpirítjuk.
 
Amikor pirulni kezd, rakunk rá 2 ek. cukrot, amit most akkor karamellizálunk. Mikor barnulni kezd, akkor a kinyomkodott káposztát rápakoljuk, és mérsékelt lángon puhára pároljuk.
 
Közben ízesítjük kevés őrölt borssal és őrölt köménnyel. Általában egész köménnyel készítik ezt az ételt, de mi nem nagyon szeretjük egészben kerülgetni az ételben. Mikor már puha a káposzta, és alig 3-4 maréknyira zsugorodott, na akkor nagyjából kész is van. Ízesítjük ecettel, sóval, és cukorral ha szükséges még bele.
 
A húst tetszés szerinti méretűre daraboljuk (én 2-3 csontnyi szélesre szoktam). Besózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, felkarikázzuk és a kukta aljára terítjük. A fokhagymát gerezdekre szedjük és héjastól szintén a kuktába rakjuk. Belepakoljuk a kukutába a húsokat, szórunk rá köménymagot, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Kuktafedőt rá, s mikor jelez a kukta, akkor lejjebb vesszük alatta a tűzhelyet és kb. 50 percig főzzük. Mikor kész, átszedjük egy tepsibe, teszünk belőle a léből is ami alatta van, és berakjuk a sütőbe 190 fokra, még sül egy kicsit és piros színt kap. Közben egyszer megfordítjuk.
 
Amíg a hús a kuktában alakul, addig előkészítjük a krumplit. Megpucoljuk, negyedeljük. A kuktában visszamaradt hagymás lébe rakjuk, kuktafedő rá, és mehet a tűzhelyre. Mikor jelez lejjebb vesszük és 5-6 perc alatt megfőzzük. Tepsibe rakjuk a megfőtt krumplit és mehet a sütőbe míg kap egy kis színt.
 
 
 
     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése