2011. június 16., csütörtök

Mit is főzzünk már megint?

Ezen a héten kicsit összekutyulva éreztem a gondolataimat főzés ügyileg...Az előző bejegyzésben írtam is, miket tervezek. Hát, az egyiket már el is készítettem, ez a zöldséges rakott palacsinta. Az ötletet Vízváry Mariska szakácskönyvéből merítettem. Jópofa dolgok vannak benne, de alapvetően nem a mai dolgozó nőciknek szólnak, ezért a legtöbb recept inkább ötlet szinten funkcionál.
Jöjjön a recept:

Zöldséges rakott palacsinta

Hozzávalók:

  • 10-12 db sós palacsinta
A raguhoz:
  • 40 dkg darált hús
  • kb. 2 marék zöldborsó
  • 5-6 nagy fej gomba
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 nagyobb paradicsom
  • só, őrölt bors, natur vegeta
  • csipet oregánó
  • 1 teáskanál cukor
Öntethez:
  • 25 dkg tejföl
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • petrezselyemzöld apróra vágva
Kisütjük a palacsintákat (közben elkészíthető a ragu).Vagy előbb elkészül a ragu, és ahogy sül a palacsinta, azonnal rétegezünk...
A raguhoz a kockára vágott hagymát megpirítom, rádobom a darált húst, amit így fehéredésig pirítok. Mikor ez megvan, sózom, borsozom, teszek rá natur vegetát, és jöhetnek egyszerre a zöldségek: a gomba apróra vágva, a paradicsom kis kockákra vágva, a zöldborsó, és a vagy lereszelt vagy nagyon vékonyra, apróra vágott répa. Ha szükséges sózzuk, beletesszük a pici cukrot és oregánót, és fedő alatt készre puhítjuk.

Ha kész, akkor a kisült palacsintákat tortaformába vagy kerek tűzálló tálba rétegezve lerakjuk a raguval és minden sorra teszünk pár kanállal a tejfölös-tojásos öntetből. Az utolsó palacsintára
csak öntet és reszelt sajt kerül.
Betoljuk a sütőbe kb. 200 fokra, és addig sütjük (kb. 20-25 perc), míg a sajt aranybarnára pirul.
Ez volt tegap.
Ma egy kicsit egyszerűbbre vettem a figurát. Van egy cba príma a Nádor utca-Arany J. utca sarkán, ahol minden csütörtöktől szombatig hol ilyen.hol olyan húsfélék vannak akcióban. Egyébként a környéken nincs is más, csak cba príma, meg valami éjjel-napali itt a sarkon, de ott még nem jártam. És hab a tortán, hogy a Hercegprímás -Arany J. utca sarkán is cba príma fog nyílni. Szuper...Volt egy jó nagy üzlethelyiség, ami azelőtt is ABC-ként működött, de nem csapott le rá se spar, se tesco, hogy esetleg itt is lenne ilyen bolt a közelben. NEEEM, itt csak cba príma terem...minden sarkon...szó szerint...
No, szóval ebben a boltban csak kb. ennyi jóság van, hogy hétvégente hol ez, hol az a húsféle olcsóbb. Ezen a héten nem volt valami nagy felhozatal, volt pl. csirkeszárny, no vettem párat, tettem el  a fagyba levesnek, és párat bepácoltam ragacsos csirkeszárnynak, hozzá meg hagymával pirult krumpli lett készítve, mindez hot pan-ben, hozzá meg ubisali volt. Levesnek joghurtos meggyleves készült még tegnap.

Joghurtos meggyleves

Hozzávalók:

  • kb. fél kiló friss (szezon lévén)  magozott meggy
  • cukor ízlés és szükség szerint
  • 5 db szegfűszeg
  • kis darab egész fahéj
  • 1,5 ek liszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl natur joghurt
  • fél citrom leve
A szokásos módon felkészítjük a meggylevest. A lisztet simára keverjük a tejjel (esetleg vízzel) és mikor felforrt a leves, akkor beletesszük a habarást. Kiforraljuk a levest. A joghurtról tudni kell, hogy nem szabad forrásban lévő vízbe tenni, mert kicsapódik. Szóval, a joghurtot csak akkor keverjük bele, mikor már levettük a tűzről a levest. Ízesítjük a citromlével, lehűtjük, ehetjük.

Édes-ragacsos csirkeszárnyak hagymás krumplival hot pan-ben

A csikerszárnyakat bepácoljuk.
  • olaj
  • kevés őrölt bors
  • ketchup
  • édes anna (darált paprika) vagy erős pista
  • kevés majoranna keverékébe. Sózni csak sütés előtt kell.
  • méz ,de ez nem kerül a pácba
Krumpli:

  • újburgonya karikára vágva
  • egy nagyobb főzőhagyma karikára vágva, ezek összekeverve és sózva.
A hot pan-t felmelegítem kb. 140 fokra, beleteszem a csirkeszárnyakat meg a krumplit. A csirkét többször megforgatom sülés közben, és a krumplit is át kell mozgatni. Mikor megsült a csirkeszárny, bekenjük mézzel, és pár percig még sütjük.
A krumplihoz kiszedés után keverhetünk apróra vágott petrezselyemzöldet.


Ubisalival kínáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése