2011. augusztus 28., vasárnap

Végre vége a kánikulának...

A tegnapi nap már éjfélkor elkezdődött. Vagyis az előző nap be sem fejeződött...Bala éjfélkor felébredt, és hiába igyekeztünk 1 órán át felváltva a férjemmel álomra szenderíteni, a kismanó úgy döntött, hogy ő nem alszik. Iszonyú meleg volt, éjjel sem hűlt le a levegő. Így hát, kivonultunk a  nappaliba és 3-ig szórakoztattuk egymást. Apa még örült is roppant mód, mert megkeződődött az NFL pre season...Sajnos ezek után sem volt nyugodt a hajnal, Balu óránként felsírt...Elég sok tényező közrejátszhatott ebben a rossz éjszakában: egyrész a tartós kánikula, másrészt a közeledő lehűlés, hidegfront, harmadrészt, amit tegnap fedeztem fel, hogy elkezdte növeszteni az egyik szemfogát...Aztán következő este már lenyugodott, szokásos módon aludt.
No, de nekem még ott volt a szombat, amikor is sütiket készítettem a vasárnapi vendégségre. Kipróbáltam egy új receptet, az őszibarackos- szilvás cobblert, amitől különösebben nem voltam elhalva. Aztán készült őszibarackos joghurttorta, amit nem nagyon szoktam csinálni, de jó lett! És böngésztem a receptjeim közt, aminek eredménye a család új kedvence a baracklekvárral töltött vaníliás kiflicske, ami kicsit szöszölős, de mint kiderült legközelebb minimum dupla adaggal szabad csak kezdeni (egyesek szerint triplával). Kicsit sok a barack??? Hát szezonja van, nem?
És azért a sütik mellett említsük meg anyósom töltött káposztáját, amely most édeskáposzta levelekbe volt töltve, az apró volt savanyú kápi, és most, mivel "nyári" jelzőt kapott, nem ment bele semmi füstölt holmi. Hát isteni lett!
És estére megérkezett a lehűlés, ami a felmelegedett konyhát is lehűtötte mára.

Hát akkor lássuk sorban!

Őszibarackos szilvás cobbler

Hozzávalók:
  • 4 nagyobb őszibarack, pucolva, kockázva
  • 6 szem szilva magozva ,kockázva
  • fahéj
  • barnacukor
  • 1/ 2 citrom leve
  • A tésztához: 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 5 dkg barnacukor
  • 1 cs. sütőpor
  • A szóráshoz 2 ek barnacukor
A gyümölcsöt kivajazott tepsibe tesszük, megszórjuk ízles szerint barnacukorral és a citromlével. 
A vajból, a lisztből, a tejszínből, a tojásból, a cukorból, a sütőporból csipet sóval tésztát gyúrok,  ami lágy lesz, és két kanál segítségével halmokat rakot egymás mellé a gyümölcsök tetejére. Nem túl szorosan, mert nőni fognak. Megszórom barnacukorral, és mehet a 170 fokba 45 percre.
Ilyen sülés előtt:

Én nem voltam elájulva tőle,de talán vaníliafagyival lehet rajta valamit segíteni.

Joghurttorta

Ez a könnyű nyári édesség igazán egészséges is, gyorsan elkészíthető. A babapiskótás alap el is hagyható, és bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető.
<><><><><><><><><><><><> <><><><>
Hozzávalók:  


·  6 dl natúr joghurt

·  3 dl tejszín

·  1 csomag zselatin

·  3 evőkanál kristálycukor

·  1 csomag vaníliáscukor

·  3 nagyobb őszibarack hámozva, apróra vágva + 1 db turmixolva + 1/2 citrom leve

·  30 dkg babapiskóta
A tejszínt kemény habbá verjük. Ha cukrozott növényi alapú tejszínt használunk, elég ennyi cukor, de ha cukor nélkülit, akkor 2-3 evőkanállal rakjunk a tejszínhez mikor felverjük. Közben a joghurtot a kétféle cukorral egy lábasban feltesszük melegedni. Ha a cukor elolvadt (nem kell felforralni!) beletesszük a kb. 1,5 dl vízben feloldott zselatint, és nagyon alaposan elkeverjük. Lassan, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, az őszibarackot. Folpack-kal kibélelek egy tortaformát. Az összeturmixolt barackot kb. 1, 5 dl vízzel és fél citrom levével hígítom, ebbe a babapiskótát épp csak bemártom és lerakom egymás mellé. Erre ráöntjük a joghurtos masszát. Pár órára (az se baj ha előző nap elkészül) a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálcára borítva szeleteljük, tejszínhabot is adhatunk hozzá. 

Vaníliás kifli lekvárral töltve

Finom, könnyű kis sütemény, egyszerű, ízletes, bár kicsit szöszlős, de a gyerekek kedvence.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • kb 15 dkg baracklekvár
  • porcukor a hempergetéshez

A sütőporral és a porcukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk a citrom levével és annyi tejföllel, hogy jól nyújtható legyen.

Fél centi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepére 1 mokkáskanál lekvárt teszünk, összehajtjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ekkora adag kóstolónak elég, de jobb, ha dupla mennyiség készül. A könnyebbség kedvéért a gyerkőcöket is be lehet vonni az elkészítésbe. És bármilyen lekvárt használhatunk :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése