Minap kalács-sütő hangulatban voltam. Valami fahéjasra vágytam, meg diósra. Így alakult ez a kalács:
Fahéjas-diós-lekváros kalács
Kivételesen a recept hamarabb jelent meg a nosalty-n, mint a blogon. Ezt a címet csak butítottnak hívom, mert eredetileg kalács az ősz ízeivel lett a neve, de az valamiért nosaltyéknak nem jött be.
Hozzávalók:
- fahéjas cukor
- 8-10 dkg darált dió
- 3-4 ek baracklevár
- 1 tojás
A hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk (kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk), majd 1 órát kelni hagyjuk langyos helyen.
A megkelt tésztát átdagasztjuk, 3 részre osztjuk, majd letakarva 10 percet pihentetjük.Közben előkészítjük a töltelékeket. A fahéjhoz cukrot vegyítünk, a diót megdaráljuk, cukorral elkeverjük.
A tésztadarabokat kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra. Az egyikre diós cukrot szórunk, de hagyjunk meg belőle 2 evőkanálra valót, a másikra fahéjast, a harmadikat megkenjük lekvárral és a maradék dióval megszórjuk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd a tekercseket összefonjuk és kuglófformába rakjuk. (Én úgy szoktam tovább keleszteni, hogy beteszem a sütőbe 10 percre, 50 fokra. Aztán kint is kelesztem letakarva 10 percig, míg a sütőt előmelegítem 170-175 fokosra.)
A kalácsot lekenjük tojással. Eztán jöhet a sütés, kb. 30 perc szükséges hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése