Néha rámtör, hogy akkor most valami paradicsomost ennék. Paradicsomos káposzta, paradicsomos húsgombóc stb...Tegnap reggel miután megtettem a közel 2 km-es körömet az oviba meg a bölcsibe, még úgy gondoltam, hogy a darált hús klasszikus paradicsomos húsgombócként fogja végezni. Aztán beugrott az a kicsi gombócos tésztán tálalt változat. Megnéztem vagy öt féle elkészítési lehetőséget, majd összedobtam a saját verziót.
Paradicsomszószos húsgombócok
Hozzávalók:
Húsgolyóhoz:
- 40 dkg darált sertéshús
- negyed fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- fél sárgarépa lereszelve a sajtreszelőn
- só
- bors
- 1 tk. pirospaprika
- 1 tojás
- csipet oregánó
- kb. 3 ek. zsemlemorzsa
- 5 dkg reszelt sajt (én most cheddart használtam)
- kevés olaj a sütéshez
- 1 doboz paszírozott paradicsom (500 g-os)
- 1,5 dl víz
- só
- cukor
- csipet oregánó
- csipet bazsalikom
- negyed fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
A húsgolyókhoz összedolgozom a hozzávalókat. A zsemlemorzsát szükség szerint adagolom, hogy jól formázható masszát kapjak. A masszából helyes kis golyókat formázok.
Közben kevés olajon megpirítom a hagymát, rádobom a zúzott fokhagymát és már öntöm is fel a paradicsommal, nehogy a fokhagyma megégjen. Ráöntöm a vizet, sózom, borsozom, ízesítem bazsalikommal, oregánóval, és cukorral.
Közben a húsgolyókat kevés olajon megpirítom, majd rögtön átköltöztetem őket a rotyogó paradicsomszószba, ahol még kb. 20-25 percig csücsülnek.
Közben kifőzöm a tésztát; én most spagettit választottam. Mikor kész, forrón, reszelt sajttal megkoronázva tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése