2011. szeptember 6., kedd

Szilva- szilva keddi szilva

Az éjszaka borzalmas volt. Nincs attól rosszabb, mint óránként felkelni, pláne ha sír a kicsi, azért kel fel az ember. Mert ha még wc-re kell menni, az nem olyan nagy ügy. ..Reggelre a kicsinek is folyt az orra, szegény úgy vette a levegőt, mint darth véder...köhög is néha. Ja, és az orrtörlés...pfff....azt is nehezen tűri mikor evés közben a száját törlöm, hát még az orrát! Arról meg szó sincs, hogy fújásra ösztönözzem. Lehet, hogy 4 éves álmából felébresztem a porszívós orrszívót? Még sose kellett használni. Megvettem mielőtt Nóri megszületett, amolyan kötelező beszerzendő kellékként, de sosem kellett használnunk. Remélem ez így is marad, és majd jó lesz a készülék az unokámnak :-). Rémisztő, hogy porszívó szívja az orrot...brrrr.....már a gondolattól is égnek áll az összes hajam szála....
Szóval, jó fáradt voltam egész nap, az éjszakai óránkénti felkelés miatt. Kávéval igyekeztem ébren tartani magam, de már tegnap este is éreztem a feszítést a fejemnél amit a fáradtság szokott okozni, és ez így ment egész nap. Délután bevettem egy algopírint, az mindenre jó :-), és használt is, kicsit jobb mint volt.
Még szerencse, hogy ebédre jött egy hirtelen ötlet. Mivel nem vagyok nagy gombóc-specialista, viszont a szilvát már kivül akartam tudni a hűtőn, úgy döntöttem, hogy ilyen holdkórosan nem kísérletezek, kelt szilvás lepény lesz, meg gulyás leves.

 A gulyás leves elkészítését nem taglalnám, itt a végeredmény:

Kelt szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg zsír
  • 2 cs. vaníiliás cukor
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • sok-sok szilva (kb. 2 kg)
  • fahéj
  • cukor a szóráshoz
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos , kissé cukros tejben. A többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. (vagy a dagasztógépre bízzuk a műveletet). Míg kel a tészta addig megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük. A tűzhely mélyebb tepsijét kibéleljük sütőpapírral.
Fontos dolog, hogy a kelt tésztához én csak zsírt használok, legyen az pogi, vagy ilyen kelt. Ráadásul finom szeghalmi sült zsírt, Csordás Lalitól :-). Isteni szalámit, tepertőt, kolbászt, abált és füstölt szalonnát szoktunk hozni mikor jövünk, vagy anyuék jönnek, de a kedvencem mégis a csepleszes hurka :-) Lali szerint ezt nem sokan szeretik, de tessék csak kipróbálni, hihetetlenül finom! Nagyon profi hentesműhelye van a srácnak, mindenkinek ajánlani tudom! Természetesen sertéshúst is lehet beszerezni tőle. Ja, és az alapanyag malacok is saját nevelésűek!
Kis kitérő után, nézzük a szilvás cuccot.Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Rápakoljuk a negyedelt szilvákat és megszórjuk fahéjjal, cukorral.

Előmelegítjük a 180 fokra a sütőt, addig hagyjuk kelni a tésztát. Kb. 30 perc alatt légkeverésen készre sütjük.
Ha nem lett elég édes, akkor tejszínhabbal feldobhatjuk, vagy porcukorral meghinthetjük. Nekem kicsit megkeményedett az alja, mert nemcsak légkeverésen sütöttem, hanem az alsó-felső funkciót is használtam. Mikor a férjem megkóstolta, azt kérdezte, hogy ez akkor szilvás pizza???
 


Sajna Balukának estére hőemelkedése lett. Férfiasan tűri ezt az eddig ismeretlen állapotot :-). A köhögéssel vannak gondok, mert az mindig megöklendezteti, és ha épp evés közben vagyunk, vagy utána kicsivel, akkor biza' viszontlátjuk azt, ami bement...Remélem azért jobban fog aludni,mint tegnap éjjel, mert a nappala se volt rossz végülis, 2x2 óra alvása volt, ami egyébként is jónak számít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése